ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το αδιαχώρητο έγινε στη συναυλία των συνδικάτων

Η παραλία Μπάτης στο Φάληρο υποδέχτηκε την Τετάρτη εκατοντάδες εργαζόμενους με τις οικογένειές τους

Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Στιγμιότυπο από τη συναυλία
«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Κάτω από το πανό με αυτόν το στίχο του Γιάννη Ρίτσου, στήθηκε η εξέδρα της συναυλίας που οργάνωσαν την Τετάρτη το βράδυ, με δωρεάν είσοδο, στην παραλία Μπάτης στο Φάληρο, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η επιλογή του συγκεκριμένου στίχου αποδείχθηκε πέρα για πέρα ταιριαστή, αφού η κοινή πρωτοβουλία του Συνδικάτου και του Συλλόγου «έσμιξε» εκατοντάδες εργαζόμενους και ανέργους, που γέμισαν μαζί με τις οικογένειές τους την παραλία και διασκέδασαν με το μουσικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και επιβεβαίωσε το σύνθημα της εκδήλωσης: «Η ψυχαγωγία, η πρόσβαση στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και τα Γράμματα, είναι δικαίωμα του λαού και όχι εμπόρευμα». Στην ανάγκη και το δικαίωμα αυτό των εργαζομένων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, στο σύντομο χαιρετισμό του. Η εκδήλωση συνάντησε τη θετική ανταπόκριση όχι μόνο των εργαζομένων του κλάδου αλλά και όσων έτυχε να βρίσκονται στην παραλία. Ολοι επιβράβευσαν την πρωτοβουλία και επισήμαναν την ανάγκη που υπάρχει για περισσότερες ανάλογες εκδηλώσεις από τα συνδικάτα.

Η συναυλία οργανώθηκε με την προσωπική προσφορά και το μεράκι των μελών του Συνδικάτου και του Συλλόγου, που φρόντισαν για την προετοιμασία και τη λειτουργικότητα του χώρου και υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Σημαντική στήριξη στην προσπάθειά τους προσέφεραν με τη συμμετοχή τους στη συναυλία μια σειρά γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, οι Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Σαρρής και Πάνος Μπούσαλης.

Πρωτοβουλίες πολιτισμού από το ΕΚ Λαυρίου

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για την ανάδειξη της ιστορίας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Εκτός από τους ιστορικούς περιπάτους, που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Πέμπτη 31/7: «Οκταωρίτες». Εργατική τάξη και η στρατευμένη τέχνη. Η ποίηση ως αφύπνιση. Αναφορά στην ποιητική συλλογή του Νίκου Βουρλάκου, η οποία είχε εκδοθεί το 1984 από το σωματείο της ΑΒΕΛ. Θα ακουστούν και μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής του από τον Γ. Γεωργακάκη.

Παρασκευή 1/8: Προβολή της ταινίας «Matewan». Γυρίστηκε το 1987 και σχετίζεται με τα γεγονότα της «Μάχης του Matewan» μεταξύ των ανθρακωρύχων και των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης που ουσιαστικά ελέγχουν τη ζωή σε ολόκληρη την κοινότητα του Matewan της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σάββατο 2/8: Προβολή της ταινίας «Germinal». Το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας στα ανθρακωρυχεία της Βόρειας Γαλλίας στα τέλη του περασμένου αιώνα. Από το ομώνυμο βιβλίο του Ζολά.

Κυριακή 3/8: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας-Μακρόνησος».

Δευτέρα 4/8: «43 ημέρες. Μια συγκλονιστική Ιστορία». Παρουσίαση της ιστορικής απεργίας των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα της εποχής.

Τρίτη 5/8: Προβολή της ταινίας «Το αλάτι της γης». Σ' ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.

Τετάρτη 6/8: Προβολή της ταινίας «Ελα να δεις». Επίκαιρη στις μέρες μας που ο ναζισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι.

Κλιμακώνουν την επίθεση στην Κυριακή αργία

Τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες από 10 Κυριακές το χρόνο, επαναφέρουν ο δήμαρχος και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο μεν Γ. Μπουτάρης, με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης δηλώνει ότι «συμφωνεί με το κατά νόμο οριζόμενο άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο» και για τη Θεσσαλονίκη προτείνει «επιπλέον άνοιγμα των καταστημάτων για ακόμη 5 - 6 Κυριακές, κατά τη διάρκεια μεγάλων Εμπορικών Εκθέσεων και γενικότερα αντίστοιχων διοργανώσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών».

Επίσης, «τις Κυριακές που συμπίπτουν με τριήμερα διακοπών λόγω δικής τους αργίας στις γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία)». Αντίστοιχα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου, ενώ γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων έχει εκφραστεί ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και για τις 7 Κυριακές που ορίζει ο νόμος.

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ο ΕΣΘ έστησε κάλπες, προκειμένου να ψηφίσουν οι έμποροι της πόλης αν θέλουν να αυξηθούν οι Κυριακές που θα λειτουργούν τα καταστήματα και να είναι ανοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο. Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), καταγγέλλει τον ΕΣΘ ότι υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Με αθεώρητα βιβλιάρια και επομένως χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη μένουν οι εργαζόμενοι που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση της απόφασης για τη συνταξιοδότησή τους από το ΙΚΑ. Αναφορά για το ζήτημα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Παρέμβαση στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου οργανώνουν η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ) και το παράρτημα Λογιστών Πειραιά, το Σάββατο 5/7, στις 12 μ., στο χώρο που θα γίνουν οι εργασίες του Συμβουλίου (ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», Συγγρού 385). Οι λογιστές κινητοποιούνται ενάντια στην επαναφορά των εξετάσεων για την αναβάθμιση από τη Β' στην Α' τάξη.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου, από τις 6 μ.μ. την Τρίτη 8 Ιούλη έως την ίδια ώρα της Τετάρτης.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στη μάχη για την απεργία στις 9 Ιούλη

Τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας δίνουν οι ταξικές δυνάμεις, για να μην περάσει η αντιδραστική «αξιολόγηση» και οι άλλες ανατροπές στο Δημόσιο. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγ. Σοφίας.

Στο κάλεσμά τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα: «Η λεγόμενη αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Ούτε έχει στόχο να εξαλείψει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα.

Με το "βούρδουλα" και τη βία της αξιολόγησης, συνολικά με τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο στοχεύουν να δυναμώσει η τάση υποχώρησης, συμβιβασμού και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στους δημόσιους υπάλληλους και το λαϊκό κίνημα και ταυτόχρονα ένα κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Δε θα σταματήσουν αν δεν ορθώσουμε ένα τεράστιο λαϊκό τείχος αντίστασης και ανατροπής. Αν δεν ανατρέψουμε κυβέρνηση - αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα αν δεν ανατρέψουμε την εξουσία - δικτατορία των μονοπωλίων και της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ένα: Οσο θα εφαρμόζεται η πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου τα προβλήματά μας θα γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικά, η ζωή μας θα χειροτερεύει. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση και προοπτική.

Προϋπόθεση για να λυθούν τα προβλήματά μας είναι μια άλλη πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που θα σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, που θα μετατρέψει σε κοινωνική - λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που παράγεται, απελευθερώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και ικανοποιώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει ο λαός αφέντης στον πλούτο που παράγει.

Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας προοπτικής θα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το σαράκι της ανεργίας και των απολύσεων, θα έχουμε δωρεάν σχολεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά, θα έχουμε δωρεάν γιατρούς, φάρμακα, παιδικούς σταθμούς, σταθερή μόνιμη δουλειά, ελεύθερο χρόνο και διακοπές για όλους. Εναν τέτοιο αγώνα, μια τέτοια προοπτική πρέπει να υπηρετεί ο απεργιακός μας αγώνας σήμερα. Ακριβώς αυτόν το δρόμο υπηρετεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ