ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ
Μοναδική ευκαιρία η επίσκεψη στο Μουσείο της μεγάλης δημιουργού

Το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ προγραμματίζει ξενάγηση στο Μουσείο στο Αιτωλικό, την επόμενη Κυριακή 13 Ιούλη.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 9 Ιούλη

Χτες, Σάββατο 5 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης δημιουργού Βάσως Κατράκη (1914 - 2014). Με το έργο της σημάδεψε τη χαρακτική δημιουργία της χώρας μας. Με το άσπρο και το μαύρο χάραξε τον αγώνα και την ελπίδα, τα μικρά και μεγάλα όνειρα του λαού μας. Τα «αντρίκεια χέρια της», όπως τα αποκαλούσαν, χάραξαν για ολόκληρες δεκαετίες, μορφές και δρόμους. Χάραξαν παράθυρα ανοιχτά στην ομορφιά του αύριο. Χάραξαν το κεφαλαίο Αλφα στη λέξη Ανθρωπος και στη λέξη Αξιοπρέπεια.

Στη γενέτειρά της, στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, σε μία έκταση 32 περίπου στρεμμάτων, την οποία παραχώρησε ο Δήμος Αιτωλικού, δύο αίθουσες, συνολικού εμβαδού 600 τετραγωνικών μέτρων, στεγάζουν το σύνολο του έργου της Β. Κατράκη, το σημαντικότερο κομμάτι της χαρακτικής δημιουργίας της μεγάλης μας δημιουργού.

Σχεδόν πάνω στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή της, λοιπόν, το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ προγραμματίζει ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη, στο Αιτωλικό, την Κυριακή 13 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι.

Το Μουσείο φιλοξενεί τις πέντε κύριες ενότητες της δουλειάς της, πυρήνες δράσης της 60χρονης εικαστικής δημιουργίας της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την 15χρονη χαρακτική της πορεία στο παραδοσιακό ξύλο και την 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, τα αυτονομημένα ζωγραφικά σχέδιά της, έγχρωμα και ασπρόμαυρα. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης κι έργα ζωγραφικής, επηρεασμένα από το δάσκαλό της Κ. Παρθένη.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούμε το Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό, να δούμε από κοντά το έργο της πρωτοποριακής, για την εποχή, μεγάλης μορφής της Ελληνικής Τέχνης, ένα Μουσείο με πολύτιμο υλικό, παρατημένο από την πολιτεία, το δήμο και τους αρμόδιους... Ενα Μουσείο που, όπως είχε επισημανθεί σε περσινή επίσκεψη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας, που λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, δεν έχει τη συντήρηση που απαιτείται, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι στο έλεος της υγρασίας και να κινδυνεύουν... Είναι λοιπόν και μια ευκαιρία για να διαπιστώσουν όσοι συμμετέχουν στην επίσκεψη - ξενάγηση, το μέγεθος της εγκατάλειψης μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

«Μάνα». Χάραξη σε πέτρα (1958)
«Μάνα». Χάραξη σε πέτρα (1958)
Το Πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής: 08.00: Αναχώρηση από Αθήνα (Πλ. Κάνιγγος). 12.00: Αφιξη στο Αιτωλικό - Ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη. 14.00: Ελεύθερος χρόνος (μπάνιο σε κοντινή παραλία, φαγητό, καφές). 18.00: Αναχώρηση για Αθήνα. Τιμή συμμετοχής: 20 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στο Τμήμα Πολιτισμού (210.2592.245, Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ.), μέχρι την Τετάρτη 9 Ιούλη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η ιδέα γεννήθηκε αμέσως μετά το θάνατο της Β. Κατράκη, από τον σύζυγό της Γιώργο Κατράκη και βρήκε υποστηρικτές σ' όλους τους χώρους. Ξεκίνησε σαν ένα όνειρο και ευτυχώς ευοδώθηκε, έγινε πραγματικότητα. Το έργο θεμελιώθηκε στις 2 Απρίλη του 1995. Δυστυχώς, ο Γιώργος Κατράκης δεν πρόλαβε να το δει. Από το 1995, το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2006. Τόσο τα παιδιά της όσο και το ΔΣ πάλεψαν πραγματικά όλα τα χρόνια για να κρατηθεί ζωντανό.

Ο στόχος ήταν το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη» να μην είναι ένας «νεκρός» μουσειακός χώρος. Αλλά να έχει μία δυναμική. Να γίνει ένας χώρος δημιουργίας, και να λειτουργήσει ως μία πανεπιστημιακή σχολή χαρακτικής τέχνης. Ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο νέος δημιουργός, αλλά και ο απλός θεατής έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εικαστική πορεία της Β. Κατράκη. Εργα που προέρχονται κυρίως από την οικογενειακή συλλογή της χαράκτριας, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής προσφοράς της. Ανάμεσά τους και ένα σημαντικό τμήμα έργων, με χαρακτηριστικές σκηνές και τοπία από το Αιτωλικό. Με συγκίνηση, λιτότητα και με μια βαθιά ποίηση, αποτύπωσε με τις οριζόντιες γραμμές το ήρεμο μεσολογγίτικο τοπίο, την καθημερινή απλή ζωή των ψαράδων. Με λίγα λόγια, στόχος ήταν δημιουργηθεί ένα Κέντρο με δυναμικό χαρακτήρα, όπου θα διοργανώνονται εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπου ο κάθε χαράκτης θα μπορούσε να μελετήσει, να δουλέψει, να ανταλλάξει απόψεις με συναδέλφους του, ένα Κέντρο που θα μπορούσε να γίνει «το σπίτι των χαρακτών».





Σ.Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ