ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Την Κυριακή θα συνεδριάσει τελικά η Βουλή

Ενώ προκαλεί ανησυχία στη Σαουδική Αραβία επίθεση με όλμους που δέχθηκε από την ιρακινή μεθόριο...

Οι σφοδρές μάχες αυξάνουν καθημερινά όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Οι σφοδρές μάχες αυξάνουν καθημερινά όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση της νέας ιρακινής Βουλής να αναβάλει μέχρι τα μέσα Αυγούστου την επόμενη συνεδρίασή της για την εκλογή νέου πρωθυπουργού και προέδρου σε Βουλή και χώρα, ενώ το Ιράκ συγκλονίζεται από τις σφοδρές επιθέσεις των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», ανάγκασε χτες τον προεδρεύοντα του κοινοβουλίου, Μάχντι Αλ Χαφίντ, να ορίσει για την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιούλη, την κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση...

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Χαφίντ, λέγοντας ότι η νέα ημερομηνία για τη σύγκληση της Βουλής ελήφθη με γνώμονα «το εθνικό συμφέρον». Υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απόφαση για καθυστέρηση στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης «θα διακυβεύσει την ασφάλεια και τη δημοκρατία στο Ιράκ, αυξάνοντας τα δεινά για τον ιρακινό λαό».

Ζήτησε, ακόμη, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, όπως αυτή διαμορφώθηκε με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 30ής Απρίλη, «να επωμιστούν τις ευθύνες τους», να «παραμερίσουν τις διαφορές τους», και να πολεμήσουν «την τρομοκρατία για να ξαναβάλουν το Ιράκ στο μονοπάτι της δημοκρατίας».

Οι βουλευτές αναμένεται να εκλέξουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ορίσει τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το σύνταγμα, τον πρωθυπουργικό θώκο καταλαμβάνει Σιίτης (η πλειοψηφούσα κοινότητα στο Ιράκ), την Προεδρία της Δημοκρατίας Κούρδος και την προεδρία του Κοινοβουλίου Σουνίτης.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, εξέλεξε στη νέα 328μελή Βουλή 92 βουλευτές και αναζητεί κυβερνητικούς εταίρους, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να πετύχει τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί αντίπαλοί του (κυρίως Σουνίτες πολιτικοί και Κούρδοι) αντιδρούν στο ενδεχόμενο νέας πρωθυπουργοποίησής του, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για τον εξοβελισμό τους από βασικούς πυλώνες εκτελεστικής εξουσίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν χτες ότι οι ακραίοι σουνίτες του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή τη βάρβαρη καταστροφή αρχαίων και σύγχρονων θρησκευτικών μνημείων και κτιρίων στο Βόρειο Ιράκ, με μοναδικό κριτήριο ότι είναι λατρευτικοί χώροι Σιιτών Μουσουλμάνων...

Ανησυχία στη Σαουδική Αραβία

«Συναγερμό» στις σαουδαραβικές αρχές, που έχουν ήδη αναπτύξει στα σύνορα με το Ιράκ 30.000 στρατιώτες, σήμανε προχτές το απόγευμα η ρίψη τριών όλμων κοντά σε συγκρότημα πολυκατοικιών της βόρειας σαουδαραβικής πόλης Αράρ. Οι όλμοι εκτοξεύτηκαν από τα σύνορα του Ιράκ με τη Βόρεια Σαουδική Αραβία, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν τραυματισμοί.

Ωστόσο, το γεγονός είναι ανησυχητικό, καθώς οι σαουδαραβικές αρχές φοβούνται, από την αρχή της επίθεσης των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Βόρειο και Δυτικό Ιράκ στις αρχές Ιούνη, πως και η Σαουδική Αραβία θα βρεθεί σύντομα στο στόχαστρο επίθεσης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει την εξαπόλυση επίθεσης στην πόλη Σαρούρα, στο νότιο τμήμα της χώρας, στη μεθόριο με την Υεμένη, από έξι Σαουδάραβες, μέλη της «Αλ Κάιντα» που καταζητούνταν από τις αρχές. Δύο από τους δράστες εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο και πήραν μαζί τους 10 ομήρους, με τους οποίους ανατινάχτηκαν το πρωί του Σαββάτου. Οι άλλοι τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε συγκρούσεις με τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας.

ΣΥΡΙΑ
Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές

Ενισχυμένο «αντιτρομοκρατικό» πλαίσιο θέλουν οι Αμερικανοί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στα χέρια μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν περάσει πλέον όλες οι μεγάλες πετρελαιοπηγές που εκτείνονται από την ανατολική περιοχή της Συρίας Ντεΐρ Εζόρ ως τη μεθόριο με το Ιράκ, επιβεβαίωσε χτες και ο Αμπού Λέιλα, εκπρόσωπος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που μάχεται για την ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Λέιλα στο δίκτυο CNN, οι ένοπλοι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» έχουν εκτοπιστεί πλέον από όλες τις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της ανατολικής πόλης Ντεΐρ Εζόρ και των συνόρων της Συρίας με το Ιράκ (έκταση περίπου 150 χλμ), εκτός από ένα μέρος της πόλης που ελέγχεται από το συριακό στρατό.

Οι ισλαμιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» (πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε»), που πολεμούν τους ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και τους Σύρους στρατιώτες, φαίνεται πως ελέγχουν τουλάχιστον έξι μεγάλες συριακές πετρελαιοπηγές (ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Συρία, γνωστή ως οικόπεδο αλ Ομάρ), περιοχές γεώτρησης φυσικού αερίου και μία μεγάλη πετρελαϊκή πλατφόρμα που διανέμει πετρέλαιο από το Ιράκ στη Συρία.

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Αμπού Λέιλα, οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ελέγχουν ακόμη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και μία πρώην βάση του συριακού στρατού.

Νωρίτερα χτες, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, μιλώντας ενώπιον Νορβηγών διπλωματών στο Οσλο κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν «πιο επιθετικά την απειλή» που συνιστούν μερικές χιλιάδες Δυτικοί (Ευρωπαίοι και Αμερικανοί) που έχουν ταξιδέψει στη Συρία, αφού στρατολογήθηκαν από ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ αυτών το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα», για να συμμετάσχουν σε μάχες με στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Ο Χόλντερ πρότεινε έτσι στους Ευρωπαίους να φτιάξουν νέο «νομικό αντιτρομοκρατικό πλαίσιο», που θα κάνει παράνομο το σχεδιασμό και την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, να εντείνουν οι μυστικές υπηρεσίες την παρακολούθηση πολιτών που σχεδιάζουν να μεταβούν στη Συρία, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σχετικά με τους αλλοδαπούς μισθοφόρους των ένοπλων ισλαμιστών και να αναπτύξουν προγράμματα αντιμετώπισης του «εξτρεμισμού».

«Η σύρραξη στη Συρία έχει μετατρέψει την περιοχή σε λίκνο του βίαιου εξτρεμισμού», είπε ο Χόλντερ στην ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να κάθεται άπρακτος και να επιτρέπει τη μετατροπή της σε κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών, από το οποίο μπορούν οι δικοί μας πολίτες να επιστρέψουν και να εξαπολύσουν επιθέσεις».

Ο Χόλντερ, που «ξέχασε» τη συμβολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και του στρατού στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ένοπλων ισλαμιστών, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στη Νορβηγία και είχε χτες στο Οσλο συνάντηση με την πρωθυπουργό, Ερνα Σόλμπεργκ. Μέχρι τέλος της βδομάδας αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με την κυβέρνηση Κάμερον.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική «κόντρα»

Νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Είμαστε αναμφισβήτητα οι νικητές αυτού του κύκλου των εκλογών», ισχυρίστηκε χτες ο υποψήφιος για την Αφγανική Προεδρία Αμπντουλά Αμπντουλά, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των «προσωρινών» αποτελεσμάτων που τον εμφάνιζαν να έχει ηττηθεί με 43,5% έναντι 56,4% του αντίπαλου του Ασράφ Γάνι. Οι δηλώσεις Αμπντουλά έγιναν στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του, που μεταξύ άλλων έσκιζαν αφίσες του νυν Προέδρου Χαμίντ Καρζά.

Ολα δείχνουν ότι αναμένεται νέος γύρος κλιμάκωσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, σε μια περίοδο που η ΝΑΤΟική «Διεθνής Δύναμη Αρωγής» (ISAF) ετοιμάζεται να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2014 και εντείνονται οι διαμάχες για το ποιος θα πρωταγωνιστήσει στην «ασφάλεια» και φυσικά στην «ανοικοδόμηση» του Αφγανιστάν.

Δεν είναι τυχαίο ότι, χτες, παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο να καταληφθεί η εξουσία με μη νόμιμα μέσα θα κόστιζε στο Αφγανιστάν την οικονομική υποστήριξη και την υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα», τόνισε.

Συμπλήρωσε ακόμα πως «οι ΗΠΑ περιμένουν από τους αφγανικούς εκλογικούς θεσμούς να πραγματοποιήσουν έναν πλήρη και σε βάθος έλεγχο όλων των αληθοφανών κατηγοριών για παρατυπίες». Τέλος, κάλεσε «όλους τους Αφγανούς ηγέτες να διατηρήσουν την ηρεμία ώστε να διαφυλάξουν τις προόδους της τελευταίας δεκαετίας καθώς και την εμπιστοσύνη του αφγανικού λαού».

Ο ίδιος ο Αμπντάλα δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του είπε σε απευθείας τηλεφωνική επαφή ότι την Παρασκευή θα έρθει στην Καμπούλ ο Τζον Κέρι. «Ο Πρόεδρος Ομπαμα και ο Κέρι μου τηλεφώνησαν και οι δυο, υποσχέθηκαν να μας βοηθήσουν να διαλευκάνουμε τις ψήφους».

Στο μεταξύ, χτες, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίθεση στην περιοχή Μπαγκράμ της επαρχίας Παρουάν, βορειοδυτικά της Καμπούλ. Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις Τσέχοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκαν μετά από επίθεση αυτοκτονίας ενός καμικάζι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ