ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Β. Πανουτσάκου, μέλος της Διατμηματικής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ετήσιας διάρκειας, επί 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, να αντιμετωπίζουν τη διαρκή απειλή της απόλυσης, την αγωνία της ανεργίας. Επιπλέον, είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τους 9 μήνες, πράγμα που τους φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα επιβίωσης. Στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εργάζονται γυναίκες σε ποσοστό 98%, αρκετές από τις οποίες έχουν την ευθύνη της φροντίδας μονογονεϊκών οικογενειών.

Οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν επίσημα 75.000 ηλικιωμένους και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), ο αριθμός αυτός, όμως, στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερος. Δίνουν καθημερινά μάχη με τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα και φαρμακευτικό υλικό αλλά και με τα κενά στο προσωπικό, τα οποία μεγαλώνουν λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων από συναδέλφους τους, που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Η αγωνία των εργαζομένων εντείνεται, καθώς το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί με συνεχείς παρατάσεις. Μάλιστα, από τον Οκτώβρη του 2015 φαίνεται πως θα προκύψουν καινούργια δεδομένα, που θα τους φέρουν μπροστά σε νέα όξυνση των προβλημάτων, καθώς, παρά τις καθησυχαστικές τοποθετήσεις δήμων και κυβερνητικών παραγόντων, κανείς δεν εγγυάται τις θέσεις εργασίας τους. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν πως οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη και τελικά απέρριψαν τις προτάσεις κυβέρνησης και δημοτικών διοικήσεων να στήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, παρά τις αφόρητες πιέσεις που τους ασκήθηκαν να συναινέσουν σε μια τέτοια «λύση» για το μέλλον του προγράμματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε και με την ευκαιρία της συνάντησης τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», υπενθύμισε την έμπρακτη συμπαράσταση των εκλεγμένων κομμουνιστών στο Κοινοβούλιο, τους δήμους αλλά και τα εργατικά σωματεία στον αγώνα τους και τόνισε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Υπογράμμισε πως πρέπει να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, ενώ πρόσθεσε πως προκειμένου να δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απαιτείται να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως είναι ανάγκη όχι απλά να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά να προσληφθούν κι άλλοι εργαζόμενοι προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν και εξήγησε πως στην κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ οι υπηρεσίες που θα παρέχονται από το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους που θα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος, σημείωσε πως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι παγίδα για τους εργαζόμενους και για τους αποδέκτες των υπηρεσιών, αφού ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση, τις απολύσεις, τις μειώσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχίσουν τον αγώνα τους παλεύοντας σε κοινό μέτωπο με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και το ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχουν τους αφορούν άμεσα.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αμετακίνητη στις θέσεις της για Κύπρο, Αιγαίο, ΑΟΖ και Θράκη

Τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Τουρκίας για προώθηση των μονοπωλιακών της συμφερόντων σε Αιγαίο και Κύπρο, εκφράζει η «Δήλωση» που κατέθεσε η Αγκυρα στην 5η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, στις 23/6, στο Λουξεμβούργο, επί Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Στο 106 σελίδων έγγραφο, που συνυπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (καθώς και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας), Μ. Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Εκφράσεις όπως "η ομαλοποίηση των σχέσεων (σ.σ: της Τουρκίας) με τη Δημοκρατία της Κύπρου" υποφέρουν από ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Μέχρι να βρεθεί μία οριστική και ευθύδικη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν μπορεί να δει θετικά την ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό. Η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς απλώς θα ενδυνάμωνε τον ψευδή ισχυρισμό τους ότι εκπροσωπούν τη "νεκρή/εκλιπούσα" Δημοκρατία της Κύπρου και θα αποσπούσε την προσοχή τους από το στόχο της επίλυσης».

«Η Τουρκία έχει διακηρύξει με τον πλέον ανοιχτό και καθαρό τρόπο την πλήρη υποστήριξή της για ένα συνολικό διακανονισμό στο νησί» αναφέρεται στη Δήλωση. Και ο διακανονισμός αυτό πρέπει να συνίσταται από μία «ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη», όπως αναφέρεται και στην περιβόητη «Κοινή Δήλωση» Αναστασιάδη - Ερογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία ανοίγει το δρόμο για «λύση» στα βήματα του διχοτομικού σχεδίου Ανάν.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση καταγγέλλει τις «μονομερείς κινήσεις» της Λευκωσίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και επιμένει στα δικαιώματα που εκτιμά ότι έχει ακόμη και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Παρακάτω, η Αγκυρα, αναφερόμενη σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Επαναφέρει δε το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.

Σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά ζητά από την Αθήνα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτήν την περίπτωση λέει πως η ίδια θα «εξέταζε» την άρση του casus belli.

Ταυτόχρονα, συνδυάζει τα παραπάνω με την προσφάτως υιοθετηθείσα από την ΕΕ «Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια», που φαίνεται να ενοχλεί την τουρκική αστική τάξη. Για το λόγο αυτό η Τουρκία υποδεικνύει στην ΕΕ ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής αυτής «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις, όπως "απειλή", όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ