ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Ξεκίνησε η άκρως επικίνδυνη επιχείρηση καταστροφής τους στη Μεσόγειο

Περίπου 2 μήνες θα διαρκέσει η διαδικασία, εκτιμά σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας

Φορείς και σωματεία από όλη τη χώρα συνεχίζουν να καταγγέλλουν το νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαών της περιοχής
Φορείς και σωματεία από όλη τη χώρα συνεχίζουν να καταγγέλλουν το νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των λαών της περιοχής
Ξεκίνησε η άκρως επικίνδυνη, για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, επιχείρηση εν πλω καταστροφής χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης, από το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, την οποία έκανε ο συνταγματάρχης Steve Warren, οι ειδικοί που βρίσκονται στο πλοίο (στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό) έχουν ξεκινήσει την εξουδετέρωση των χημικών, πλέοντας σε «διεθνή ύδατα». Οπως είπε ο συνταγματάρχης, η διαδικασία θα διαρκέσει «περίπου εξήντα μέρες», ενώ «οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το πλοίο κουβαλά δύο συστήματα υδρόλυσης στα αμπάρια του, που αναμιγνύουν τα χημικά σε έναν αντιδραστήρα από τιτάνιο, ώστε να τα καταστήσουν αδρανή. «Οταν ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση, το "Cape Ray" θα παραδώσει τα κατάλοιπα στη Φινλανδία και τη Γερμανία για καταστροφή στην ξηρά», πρόσθεσε ο S. Warren.

Το «Cape Ray» μεταφέρει αυτήν τη στιγμή 78 κοντέινερ με 600 τόνους υγροποιημένων τοξικών αερίων, όπως αέρια μουστάρδας και DF, από το οποίο παράγεται το σαρίν, τα οποία χαρακτηρίζονται «1ης προτεραιότητας» από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) και τον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η μέθοδος της υδρόλυσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά εν πλω: Στην πράξη δεν έχει γίνει προσομοίωση της διαδικασίας σε πραγματικές συνθήκες, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία από έκτακτες καταστάσεις, υπάρχει πίεση χρόνου για την υλοποίηση της επιχείρησης, ενώ είναι γνωστές οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του «Cape Ray». Η ύπαρξη πολύ επικίνδυνων φορτίων αποτελεί παράγοντα που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα και ως προς την πιθανότητα ατυχήματος και ως προς τις δυνατότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.

Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της διαδικασίας υδρόλυσης εν πλω είναι πιθανός: Μπορεί να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, πιθανή σεισμική δόνηση, αστοχία κάποιου συστήματος κανονικής λειτουργίας ή ασφάλειας, οργανωτικά προβλήματα, ανθρώπινο λάθος, σαμποτάζ κ.λπ.

ΕΕΔΔΑ
Ανακοίνωση για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης καταγγέλλει την απόφαση των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών για καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, με την οποία βάζουν και πάλι σε κίνδυνο τους λαούς ολόκληρης της περιοχής.

«Τεράστιες ευθύνες», τονίζεται στην ανακοίνωση, «έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, με τη σειρά της, για να αναβαθμίσει το ρόλο της δικής της πλουτοκρατίας και τη συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας από τον πλούτο άλλων χωρών και λαών, δέχεται, δικαιολογεί και καλύπτει την επιλογή της περιοχής της Κρήτης και των Στροφάδων νησιών, όπου θα καταστραφούν τα συριακά χημικά όπλα, επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία στις έντονες διαμαρτυρίες των εργατοϋπαλληλικών κέντρων και κατοίκων των ενδιαφερομένων περιοχών, αλλά και μαζικών φορέων από όλη τη χώρα.

Οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος, γιατί υπάρχει τεχνογνωσία και εμπειρία από τη μεριά τους, δεν πείθουν κανένα. Το ότι αποφεύγουν όλοι οι αρμόδιοι, ξένοι και ντόπιοι, να απαντήσουν πού ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία της καταστροφής και εναπόθεσης των λυμάτων, το γεγονός ότι η διαδικασία της υδρόλυσης γίνεται για πρώτη φορά χωρίς προηγούμενη εμπειρία, και, τέλος, η πίεση χρόνου σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες τόσο επικίνδυνων φορτίων, δημιουργούν τρομερή ανησυχία και μας βάζουν όλους μπροστά στις ευθύνες μας.

Η ΕΕΔΔΑ καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να οργανώσει την αντίστασή του για να αποτρέψει μια τέτοια διαδικασία που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής και θα βάλει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία τη δική του και των υπόλοιπων λαών».

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων

Κείμενο καταδίκης της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

Σε συνέχεια των διαμαρτυριών και των κινητοποιήσεων μαζικών φορέων ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, φορείς και σωματεία της Ζακύνθου, που συμμετείχαν σε σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο του νησιού, υπέγραψαν κείμενο καταδίκης της επικίνδυνης επιχείρησης.

Αναλυτικά, τα σωματεία και οι φορείς της Ζακύνθου που υπογράφουν το κείμενο επισημαίνουν:

«Καταγγέλλουμε απερίφραστα την καταστροφή χημικών οπλών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή 200 μίλια νοτιοδυτικά των νήσων Στροφάδων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τους λαούς.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην καταστροφή των χημικών από τη Συρία που θα γίνει εν πλω στη Μεσόγειο, παρά τον κλειστό χαρακτήρα της Μεσογείου.

Ιδιαίτερα εμείς που ζούμε σε νησί έχουμε ένα λόγο παραπάνω να ανησυχούμε. Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει στο να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα μια τεράστια περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τεράστιας έκτασης καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αφού με την επέμβασή τους τροφοδότησαν το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές της.

Το σχέδιο φέρεται να πριμοδοτείται από τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, που κάνουν ένα πείραμα στη Μεσόγειο για να βρουν λύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εχθροί των λαών, υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος της ζωής των λαών. Συνυπεύθυνοι είναι και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχουν ξεκάθαρη αντιλαϊκή πολιτική, είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα τον ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την παρέμβαση της ΕΕ για να σταματήσει η καταστροφή των χημικών, καλλιεργεί αυταπάτες τη στιγμή που η ίδια η ΕΕ έχει συμφωνήσει στο έγκλημα.

Καταγγέλλουμε τη σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ για το ζήτημα και καλούμε τους κατοίκους του νησιού να αντιταχθούν άμεσα, να μην επιτρέψουμε το έγκλημα που θέλουν να κάνουν».

Οι φορείς που υπογράφουν το κείμενο είναι οι εξής: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου, Σωματείο Εργαζομένων ΚΤΕΛ

  • Την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο καταγγέλλουν και οι Γραμματείες Ζακύνθου της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Νέα συνεκπαίδευση με μονάδες του Ισραήλ

Εκτέλεση συνεκπαίδευσης εν πλω των πολεμικών πλοίων του Ισραήλ «INSSUFA» και «INSKIDON» με μονάδες του Στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην περιοχή του Μυρτώου. Τα πολεμικά πλοία του Ισραήλ ναυλοχούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν προηγούμενα σε αντικείμενα ελέγχου βλαβών, σε μια περίοδο όπου αναζωπυρώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή με διεξαγωγή ευρέων πολεμικών επιχειρήσεων των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έναντι Παλαιστινίων αμάχων, με ισοπέδωση κατοικιών, νεκρούς και τραυματίες.

Σημειωτέον, η επίσκεψη των δύο πλοίων και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις δυνάμεων από Ελλάδα και Ισραήλ εντάσσονται στα σχέδια συνεννόησης και συνεργασίας των αστικών τάξεων των δύο χωρών προς κατοχύρωση των συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οξύνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, την κατασκευή και την προστασία αγωγών και τερματικών σταθμών καυσίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν προηγηθεί και άλλες τέτοιες ασκήσεις, π.χ. στις αρχές Απρίλη διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης και Ανατολικής Μεσογείου η άσκηση «Noble Dina 14», με συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Προηγούμενα, Ελληνες πιλότοι από την 340 Μοίρα (εδρεύει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα) είχαν πάρει μέρος στην άσκηση «Blue Flag 2013», που διοργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στην αεροπορική βάση Ouvda στα νότια του Ισραήλ, με συμμετοχή και δυνάμεων από τις ΗΠΑ.

ΚΕΝΑΠ
Σε συνεχή διασύνδεση με κλιμάκια και φορείς του ΝΑΤΟ

Σε στενή διασύνδεση με διάφορα κλιμάκια και φορείς του ΝΑΤΟ βρίσκεται συνεχώς το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) της λυκοσυμμαχίας στη Σούδα. Σε αυτό το πλαίσιο, από 30 Ιούνη ως 4 Ιούλη διεξήχθη στο ΚΕΝΑΠ το Σχολείο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών επ' ωφελεία του εκπαιδευτικού προσωπικού του Κέντρου, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο της λυκοσυμμαχίας «ΝΑΤΟ Communications and Information Systems School» (NCISS) που εδράζεται στη Λατίνα της Ιταλίας.

Επισήμως, «σκοπός του σχολείου ήταν η παροχή δεξιοτήτων, σύγχρονων μεθόδων παρουσίασης και εκπαίδευσης (με χρήση διαδραστικών πινάκων κ.ά.) για τη διδασκαλία θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων σε πολυεθνικό ακροατήριο, παρέχοντας έτσι άρτια κατάρτιση στο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΕΝΑΠ, ενώ παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης Πιστοποίησης Διασφάλισης Ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση». Δίδαξαν δύο εκπαιδευτές του NCISS και συμμετείχαν δεκατρείς αξιωματικοί (θεωρητικοί και πρακτικοί εκπαιδευτές) του ΚΕΝΑΠ και του Ναυστάθμου Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό, έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ