ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε Γερμανία και Θεσσαλονίκη

Ξεκινάει σήμερα στη Δρέσδη το διήμερο της Τομεακής Οργάνωσης Γερμανίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή», με σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε»! Δεκάδες νέοι από όλη τη Γερμανία, που τα όνειρά τους δεν χωρούν στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που ζούμε, θα βρεθούν όλοι μαζί για να γιορτάσουν την επέτειο των 40 χρόνων του Φεστιβάλ. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Δρέσδη με αφορμή τα 65 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Τάσο Γαλανόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Ρ. Πάλμε Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Εκδήλωση για τη ζωή στη ΓΛΔ μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες. Ιστορικός περίπατος με ξενάγηση στην πόλη της Δρέσδης. Τουρνουά 5x5. Λαϊκό γλέντι.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό αντιπροσωπεία από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Εργατική Νεολαία (SDAJ).

Στην Πολίχνη

Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζουν οι Οργανώσεις Πολίχνης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», από σήμερα Παρασκευή έως και την Πέμπτη 24 Ιούλη. Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πάρκο «Τζένη Καρέζη», όπου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, αλλά και χώρος όπου θα συλλέγονται τρόφιμα και ρούχα για ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες από τη Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., λαϊκό γλέντι.
  • Δευτέρα 14 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παιδική γιορτή με μουσική, χορό, δρώμενα και παράσταση από το θέατρο σκιών του Αγάπιου Αγαπίου.
  • Τετάρτη 16 Ιούλη, θεατρική παράσταση στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας Βρύσης.
  • Πέμπτη 17 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Δευτέρα 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την προσχολική αγωγή και το «νέο σχολείο». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προβολή ταινίας.
  • Πέμπτη 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη. Προβολή ταινίας.
ΤΟΜΕΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κατασκήνωση και εκδηλώσεις για τη «Μάχη της σοδειάς»

Από αντίστοιχες εκδηλώσεις που έγιναν πρόπερσι στη Στυμφαλία
Από αντίστοιχες εκδηλώσεις που έγιναν πρόπερσι στη Στυμφαλία
Διήμερη κατασκήνωση και εκδηλώσεις στη Στυμφαλία οργανώνουν αύριο Σάββατο και την Κυριακή 13 Ιούλη τα Τομεακά Συμβούλια Κορινθίας και Αργολίδας της ΚΝΕ, με αφορμή την 70ή επέτειο για τη «Μάχη της σοδειάς» που έγινε στην περιοχή στις 2 Ιούλη του 1944.

Η μάχη της σοδειάς ήταν μια μάχη του ΕΛΑΣ ενάντια στο Γερμανό κατακτητή, που σκοπό είχε είτε να αρπάξει, είτε να κάψει τις σοδειές των αγροτών, ώστε να δυσχεράνει τον εφοδιασμό του πληθυσμού και του ΕΛΑΣ. Μάχες της σοδειάς διεξήχθησαν σε όλη την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό μέτωπο της Πελοποννήσου ήταν αυτό της Στυμφαλίας, όπου έδρασαν τα τμήματα του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας.

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Σάββατο, 12 Ιούλη:

-- 18.30 άφιξη στις πηγές κάτω από το χωριό Κεφαλάρι και στήσιμο σκηνών.

-- 20.30 διάφορες δραστηριότητες, μουσική, προβολές κ.ά.

  • Κυριακή, 13 Ιούλη:

-- 8.00 πρωινό

-- 8.30 περίπατος

-- 11.00 συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου (κάτω από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Στυμφαλίας) - Περιγραφή της μάχης από την Γ. Μαρνέζη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Κορινθίας της ΚΝΕ.

-- 12.30 επιστροφή στην κατασκήνωση και ομιλία από τον Δ. Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Η μάχη της Στυμφαλίας - Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι - Το πρόγραμμα του ΚΚΕ».

-- 13.30 Γλέντι.

  • Τα λεωφορεία για τις εκδηλώσεις της Κυριακής θα αναχωρήσουν: στις 8 π.μ. από τους Αγ. Θεοδώρους, στις 8.30 π.μ. από το Λουτράκι, στις 9 π.μ. από την Κόρινθο και στις 9.30 π.μ. από το Κιάτο.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στατιστικά στοιχεία για τα ειδικά μαθήματα

Eurokinissi

Σε έγκαιρη κατάθεση των μηχανογραφικών τους καλεί τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής λήγει τη Δευτέρα 14 Ιούλη.

Το υπουργείο διαπιστώνει ότι ο ρυθμός υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων έως τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεδομένου ότι απομένουν λίγες μόνο μέρες έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, καλεί τους υποψηφίους να προβούν να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους σύντομα, ώστε να αποφευχθούν πιθανά τεχνικά προβλήματα στις οριστικοποιήσεις λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες μέρες.

Χτες, ανακοινώθηκαν στατιστικά στοιχεία για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εικόνα που προκύπτει ανά μάθημα δείχνει τα εξής:

Στο Ελεύθερο Σχέδιο προσήλθαν 1.783 υποψήφιοι, το 6,23% έχει βαθμολογία μεταξύ 18 και 20 και το 6% κάτω από 10, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι πήραν βαθμούς από 10 έως 18.

Στο Γραμμικό Σχέδιο προσήλθαν 1.678, το 3,75% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 28,61% κάτω από 10.

Στα Αγγλικά προσήλθαν 11.567, το 1,66% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 30,62% κάτω από 10.

Στα Γαλλικά, προσήλθαν 789, το 0,89% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 33,21% κάτω από 10.

Στα Γερμανικά, προσήλθαν 786 υποψήφιοι, το 6,11% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 27,23% κάτω από 10.

Στα Ιταλικά, προσήλθαν 186, το 12,37% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 18,28% κάτω από 10.

Στα Ισπανικά, προσήλθαν 107, το 42,06% έχει 18 - 20 και το 7,48% κάτω από 10.

Στην Αρμονία, προσήλθαν 646 υποψήφιοι, το 3,56% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 51,70% κάτω από 10.

Στον Ελεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων προσήλθαν 639, το 7,20% έχει βαθμολογία 18 - 20 και το 35,68% κάτω από 10.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2014. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 6.747 και από αυτές ικανοποιήθηκαν 2.802 (ποσοστό 41,53%).

Το υπουργείο καλεί όσους μετατίθενται να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις από 11-7-2014 μέχρι 16-7-2014.

Διαμαρτυρία για δίωξη εκπαιδευτικού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες εκπαιδευτικοί, ζητώντας να σταματήσει η δίωξη της αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Ελισάβετ Παπαδοπούλου εναντίον της οποίας έχει κινηθεί πειθαρχική δίωξη. Ενώ έχουν περάσει πέντε μήνες από την παραπομπή της εκπαιδευτικού στο Πειθαρχικό με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και αναμένεται σε λίγες μέρες η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η εκπαιδευτικός τέθηκε τώρα σε αυτοδίκαιη αργία.

Στην κινητοποίηση που έγινε, με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 18 Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, από την ΑΔΕΔΥ και τη ΔΟΕ, μεταξύ των οποίων και δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Παρά την επιμονή των συνδικαλιστών, δεν τους δέχτηκε κανένας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάτι που κατήγγειλαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ