ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Συσκέψεις σε όλη τη χώρα, για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και τον εξοπλισμό των στελεχών του ταξικού κινήματος

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι συνδικαλιστικές συσκέψεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι συσκέψεις αυτές στοχεύουν στον εξοπλισμό των στελεχών του ταξικού κινήματος και αναδεικνύουν το Ασφαλιστικό σε κεντρικό μέτωπο πάλης για τα σωματεία. Την Τρίτη 15 Ιούλη, σύσκεψη θα γίνει στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ. στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο (Φωκαίας 26).

Σε σύσκεψη, που έγινε την Τετάρτη 9/7 στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών όλων των κλάδων, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων, αναλύθηκαν οι βασικοί άξονες της νομοθεσίας που προωθεί η κυβέρνηση, τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία γίνεται προσπάθεια να αποκρυφτούν οι πραγματικοί ένοχοι για τη σημερινή κατάσταση στα Ταμεία και να «νομιμοποιηθούν» οι επόμενες ανατροπές, καθώς και η διέξοδος που προτείνει το ΠΑΜΕ, μαζί με άμεσα μέτρα για την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Την εισήγηση έκανε ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ακολούθησε συζήτηση. Οπως ειπώθηκε, η μάχη για το Ασφαλιστικό δεν τελείωσε με το συλλαλητήριο που οργάνωσαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στις 19 Ιούνη, στην Αθήνα, αλλά τώρα αρχίζει ο πόλεμος που θα είναι σκληρός, θα πρέπει να συνεχιστεί και το μέτωπο να διευρύνεται.

Εξηγήθηκε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι αποκλειστικά και μόνο συνταξιοδοτικό ζήτημα, αλλά αφορά το σύνολο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, σε όλα που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες Υγείας, τις παροχές, την πρόληψη, την αποκατάσταση, την Κοινωνική Πρόνοια, την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς, τις επαγγελματικές ασθένειες. Από αυτή τη σκοπιά, ειπώθηκε ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί σημαντικό μέτωπο πάλης, που συνδέεται με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ένα εργαλείο που βοηθάει στην οργανωτική και ιδεολογική παρέμβαση του ΠΑΜΕ.

Για τις εξελίξεις που «τρέχουν», η εισήγηση στάθηκε στην κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης, μετά τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, που είναι η γενίκευση των επαγγελματικών ταμείων. Δηλαδή, η είσοδος των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας.

Μεγάλη η ευθύνη των ταξικών δυνάμεων

Με δεδομένα τα παραπάνω, αναδείχτηκε η ανάγκη οι ταξικές δυνάμεις να δουν με μεγάλη ευθύνη τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, για την ανάπτυξη ενός συντονισμένου μαζικού ταξικού αγώνα που θα εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, θα απαιτήσει την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διαταγμάτων και θα διεκδικήσει αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Βασικός στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι η μαζικοποίηση του κινήματος. Πώς θα μπει περισσότερος κόσμος στη μάχη, πώς θα συσπειρωθούν δυνάμεις, πώς τα βασικά εργαλεία της συσπείρωσης, που είναι η συζήτηση, η σύσκεψη, η συνέλευση, θα γίνουν μόνιμο στοιχείο της δουλειάς των σωματείων. Πώς θα δυναμώσει η οργάνωση, η μαζικοποίηση των συνδικάτων και να κατανοείται ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό.

Πώς θα διαπερνάει τη δουλειά των ταξικών σωματείων ότι είναι ενιαία η πάλη και η δράση των εργαζομένων, των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γιατί οι επιπτώσεις είναι ενιαίες. Από αυτή τη σκοπιά, τονίστηκε ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να έχουν μόνιμο σχέδιο δουλειάς για το Ασφαλιστικό και όχι όταν προκύπτουν προβλήματα. Να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες παντού, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Τονίστηκε ακόμα πως χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός στις κινητοποιήσεις, με καλή επεξεργασία των αιτημάτων, των θέσεων, των επιχειρημάτων, με καλή γνώση των εξελίξεων στους κλάδους και τις επιχειρήσεις, στους ομίλους, ώστε να δυναμώνει η αγωνιστική στάση, η ταξική αδιαλλαξία, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την εργοδοσία.

Στα άμεσα μέτρα, σημειώθηκε η ανάγκη το επόμενο διάστημα όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέλη διοικήσεων, ψηφοδέλτια, επιτροπές, να μπουν στη μάχη με πρωτοβουλία και ευθύνη. Η κάθε Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο να παρακολουθούν τις εξελίξεις για το Ασφαλιστικό στον κλάδο, δημιουργώντας μια ομάδα που θα βοηθάει, θα ενημερώνει τα συνδικάτα, ώστε κι αυτά με τη σειρά τους να προετοιμάζουν τους εργαζόμενους γι' αυτά που θα έρθουν. Τέλος, αποφασίστηκε να συνεχίσουν πρωτοβουλίες που θα κρατούν το ζήτημα ανοιχτό και θα έχουν τους κλάδους σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στην επίθεση που προετοιμάζεται.

Με υποαπασχόληση οι μισές νέες θέσεις εργασίας

Ενώ η επίσημη ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως έδειξαν και τα προχτεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλη (ποσοστό ανεργίας 27,3%), οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται κατά πλειοψηφία είναι θέσεις υποαπασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», που δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Εργασίας και αφορούν μόνο τη μισθωτή εργασία, χωρίς να αποτυπώνουν το σύνολο της απασχόλησης, προκύπτει ότι πάνω από τις μισές νέες συμβάσεις εργασίας μέσα στον Ιούνη, είναι μερικής εργασίας και «εκ περιτροπής».

Συγκεκριμένα, από τις 170.028 νέες συμβάσεις μισθωτής εργασίας, οι 63.352 είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (37,26%), οι 22.528 είναι συμβάσεις με «εκ περιτροπής» εργασία (13,25%) και οι 84.148 είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (49,49%). Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, 3.113 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση και σε εκ περιτροπής εργασία. Δηλαδή, κάθε μήνα ενισχύεται η τάση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και υπο-απασχόλησης. Για τον ίδιο μήνα, το σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε και 154.677 καταγγελίες συμβάσεων, διαμορφώνοντας το συνολικό ισοζύγιο σε 15.351 νέες θέσεις εργασίας.

Κινητοποίηση της ΟΓΕ για το επίδομα τοκετού

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) θα προχωρήσει τη Δευτέρα, στις 9 π.μ., η ΟΓΕ για το επίδομα τοκετού. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΟΓΕ απαιτεί να παρθούν πίσω τα «ραβασάκια», με τα οποία το ΙΚΑ ζητά από μητέρες να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος και διεκδικεί την επαναφορά του για όλες τις γυναίκες.

Στα τέλη του 2012, το επίδομα των 900 ευρώ καταργήθηκε για τις γυναίκες που γεννούν σε δημόσια ή ιδιωτικά μαιευτήρια και διατηρήθηκε μόνο για τις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι. Μητέρες που γέννησαν μετά από αυτήν την περικοπή και το επίδομα τους χορηγήθηκε «κατά λάθος», όπως προκλητικά ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, έχουν βρεθεί «χρεωμένες» και καλούνται να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος! Ηδη έχουν γίνει κινητοποιήσεις από το Σύλλογο της ΟΓΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το πρόβλημα αφορά δεκάδες μητέρες.

Η ΟΓΕ επισημαίνει πως το επίδομα τοκετού πρέπει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια. Διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου

Σε 24ωρη απεργία, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας κήρυξε απεργία που θα ξεκινήσει την Τρίτη 15/7 στις 6 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα την Τετάρτη 16/7. Καλεί τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στην περιφρούρηση της απεργίας, από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης στις πύλες του πρακτορείου «Ευρώπη». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία και παράλληλα καταγγέλλουν την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση δουλεμπορικών γραφείων στο χώρο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Την Τρίτη η συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει την Τρίτη 15 Ιούλη, στις 11.30 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Στη συνάντηση, θα θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους για τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Πρόκειται για το πλαίσιο με το οποίο οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ είχαν οργανώσει στις 19 Ιούνη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, με πανελλαδική κινητοποίηση συνταξιούχων από όλη τη χώρα. Λόγω του προγράμματος του Αντ. Σαμαρά, τότε δεν ήταν εφικτή η συνάντηση, που ορίστηκε τελικά για τις 15 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ