ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Ιδρύθηκε νέος πολιτικός σχηματισμός με το όνομα «Κεντρώο Κόμμα»

Οι ενδοαστικές «κόντρες» οξύνονται, ενώ οι εργάτες μετρούν νέα προβλήματα (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση ανθρακωρύχων)
Οι ενδοαστικές «κόντρες» οξύνονται, ενώ οι εργάτες μετρούν νέα προβλήματα (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση ανθρακωρύχων)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο πολιτικό κόμμα με το όνομα «Κεντρώο κόμμα» («Center Party» - ΜΕΡ) ιδρύθηκε πριν λίγες μέρες στη γειτονική Τουρκία, η οποία διανύει προεκλογική περίοδο, καθώς στις 10 Αυγούστου θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας, για πρώτη φορά μέσα από την άμεση ψήφο του εκλογικού σώματος.

Ο ηγέτης του MEP Αμπντουραχίμ Καρσλί (καθηγητής Δικαίου, του οποίου το όνομα φέρεται να μην είναι πολύ γνωστό στους πολιτικούς κύκλους μέχρι σήμερα) τόνισε σε δηλώσεις του ότι «δεν έχουμε προσωπικά συμφέροντα. Οι δραστηριότητές μας θα είναι ειρηνικές... Εχουμε αφήσει στην άκρη τις αξίες που κυριαρχούσαν στην πολιτική μέχρι σήμερα. Η πολιτική μας δε στηρίζεται στον εθνικισμό ή στη θρησκεία, αλλά στις γενικές αξίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, περιμένει ότι στο νέο κόμμα θα δηλώσουν παρουσία προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους, ακόμα και το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ΑΚΡ. Σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, κάλεσε σε μποϊκοτάρισμα, σχολιάζοντας ότι αυτές είναι «επιβεβλημένες».

Η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών εντάσσεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Τμήματα αυτής της αναμόρφωσης είναι η «διάσταση» του Ερντογάν με τον πρώην στενό του σύμμαχο ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, οι παραιτήσεις και αποχωρήσεις μιας σειράς βουλευτών και στελεχών του AKP, η συμμετοχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) στις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Εκμελεντίν Ιχσάνογλου κτλ.

Επιπλέον, ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το νέο «Κεντρώο Κόμμα» έχει στενές σχέσεις με το «κίνημα» «Χιζμέτ», γράφτηκε μέχρι και ότι ο Καρσλί συναντήθηκε με τον Γκιουλέν πριν επισημοποιηθεί η δημιουργία του MEP (κάτι που ο ίδιος ο Καρσλί διαψεύδει).

Την ίδια στιγμή, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του MEP, ο Χαλούκ Πιρίμογλου παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό από το MHP, δηλώνοντας ότι στο νέο κόμμα θέλουν να τραβήξουν ψηφοφόρους και του AKP. Επίσης, προέβλεψε ότι μετά από την επίσημη ανακήρυξή του σε κόμμα, το MEP αναμένεται να σχηματίσει σύντομα και κοινοβουλευτική ομάδα (απαιτούνται 20 βουλευτές), υπονοώντας ότι έχει ακροατήριο στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων και σε «ανεξάρτητους» βουλευτές.

«Νέα Τουρκία» σε μια «νέα Μέση Ανατολή»

Με αυτά τα δεδομένα, αναδεικνύεται ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση και οι ανταγωνισμοί εντείνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε μια περίοδο που ευρύτερα στη Μέση Ανατολή «αναζοπυρώνονται» συγκρούσεις, ένοπλες και μη.

Καθόλου τυχαία, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε προχτές το νομοσχέδιο που επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με την κουρδική κοινότητα και αναδεικνύει το σημαντικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης να «λύσει» το Κουρδικό.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι «ναυαρχίδες» του τουρκικού Τύπου, όπως η «Χουριέτ», φιλοξενούν όλο και πιο συχνά αναλύσεις με τίτλους «Νέα Τουρκία, νέο Ιράκ σε μια νέα Μέση Ανατολή». Σε αυτές ασκείται κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν με το σκεπτικό ότι δεν ενίσχυσε το ρόλο της Αγκυρας στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, εντείνεται η προεκλογική δράση των κομμάτων, με τον κάθε υποψήφιο να προσπαθεί να προσεταιριστεί μερίδες των ψηφοφόρων. Ο 70χρονος κοινός υποψήφιος των CHP - MHP Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε ότι «οι νέοι που έφτασαν στο πάρκο (Γκεζί) την πρώτη μέρα ήταν εξαιρετικοί πατριώτες. Εάν το κράτος είχε προτιμήσει να χρησιμοποιήσει την οδό του διαλόγου αντί των δακρυγόνων και των γκλομπ, δε θα είχαμε βιώσει αυτά τα δεινά ... Πρέπει να καλύπτουμε το σύνολο των πολιτών ... και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την πόλωση... Ο πρόεδρος είναι ο αρχηγός της οικογένειας, δεν έχει τίποτε να κάνει με ένα γκλομπ».

Προχτές, ο ηγέτης του («Εθνικιστικού Κινήματος») MHP Ντεβλέτ Μπατχσελί δήλωσε ότι «αναμφίβολα υπάρχουν δράστες, ετοιμάζονται να σαμποτάρουν τις προεδρικές εκλογές και να δημιουργήσουν μια κρίση», εξηγώντας ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί «η πιθανότητα να γίνουν προβοκάτσιες σε διαφορετικά ζητήματα από παράγοντες που ελέγχει το κυβερνών AKP».

ΙΡΑΚ
Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την κεντρική κυβέρνηση

Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου καταγγέλλει την κατάληψη δύο πετρελαιοφόρων περιοχών από τους Πεσμεργκά

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Βαθαίνει επικίνδυνα το «ρήγμα» ανάμεσα στην αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και την κεντρική κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι στη Βαγδάτη. Χτες, ο Κούρδος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι ανακοίνωσε την αποχώρηση των Κούρδων αξιωματούχων από την ιρακινή κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τις οποίες οι Κούρδοι παρέχουν "άσυλο" στους σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πρωτεύουσά τους Αρμπίλ.

Ο Ζεμπάρι σημείωσε ότι πλέον οι Κούρδοι υπουργοί σταματούν από τις 11/7 και τη διαχείριση των υποθέσεων στα υπουργεία Εξωτερικών, Μετανάστευσης, Υγείας και στην αντιπροεδρία της ιρακινής κυβέρνησης.

Το ίδιο 24ωρο, ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία κατηγορούν τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας των Πεσμεργκά ότι κατέλαβαν πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια και λοιπές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις περιοχές Μπάι Χασάν και Κιρκούκ στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Θα περιμέναμε οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας να συνεργαστούν, στην παρούσα συγκυρία, με τον ιρακινό στρατό κατά των εξτρεμιστών του "Ισλαμικού Κράτους" αντί να αξιοποιούν την αφορμή για να κάνουν επιδρομές και κατάληψη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, που μέσα στις πρώτες ώρες, ούτε διαψεύστηκε αλλά ούτε και επιβεβαιώθηκε από την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κουρδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Rudaw.net μετέδωσε πως ιρανική κυβερνητική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Πέμπτη το Ερμπίλ, ζητώντας από στελέχη του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος» (KDP) και της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν» (PUK) να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ισλαμιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώνοντας έτσι τις δυνάμεις τους με τον ιρακινό στρατό.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε επίπεδο ΥΠΕΞ οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις

ΒΙΕΝΝΗ.--

Εντείνονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα παζάρια στη Βιέννη σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς στις αντιπροσωπείες διαπραγματευτών του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας (γνωστή ως η «Ομάδα των Εξι») θα συμμετάσχουν και οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών. Μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός Τζον Κέρι, που καταφθάνει στην Ευρώπη μετά από παραμονή περίπου μίας βδομάδας σε Πεκίνο και Καμπούλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός προτίθεται να αξιολογήσει την προθυμία του Ιράν να λάβει «τα αναγκαία μέτρα» που ζητούν οι χώρες της «Ομάδας των Εξι» ώστε να καταστεί εφικτή μία συμφωνία με την Τεχεράνη ως τις 20 του τρέχοντος μηνός και η οποία θα τερματίσει τις διεθνείς κυρώσεις σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Αντίθετα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ότι στη συνάντηση της Βιέννης δεν θα συμμετάσχει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ. Σε αυτόν το γύρο συνομιλιών στη Βιέννη είναι παρούσα και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, η οποία σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS συζήτησε την Πέμπτη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας...

Κατά του «Ισλαμικού Κράτους» οι Αφγανοί «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εμμεση, πλην σαφή, απάντηση ενάντια στο «χαλιφάτο» του αρχηγού των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι που δρα σε Συρία και Ιράκ, έδωσαν χτες οι Αφγανοί «Ταλιμπάν», που πρότειναν τη σύγκληση ισλαμικού συμβουλίου για την εξεύρεση «λύσης» στη Συρία, αφού κάλεσαν τους απανταχού μουσουλμάνους να αποφεύγουν τις...«εξτρεμιστικές ενέργειες και να παραμείνουν ενωμένοι»!

«Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον εξτρεμισμό στη θρησκεία, να μην δικάζουν τους άλλους χωρίς αποδείξεις και να μην είναι καχύποπτοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και τις διενέξεις και να μη νομίζουν ότι η γνώμη τους είναι καλύτερη από των υπολοίπων...», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα των Αφγανών «Ταλιμπάν».

Ωστόσο, εκπρόσωποί τους σε Πακιστάν και Αφγανιστάν απέφυγαν να σχολιάσουν τον ισχυρισμό του αλ Μπαγκντάντι ότι είναι ο «παγκόσμιος ηγέτης» των μουσουλμάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ