ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Κέρι ενώ οξύνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Αφγανιστάν», δήλωνε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, φτάνοντας στην Καμπούλ για να συναντηθεί με τους δύο υποψήφιους Προέδρους που ισχυρίζονται και οι δύο ότι έχουν νικήσει στις εκλογές.

Με βάση τα «προσωρινά» αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι νικητής είναι ο Ασράφ Γάνι με 56,4%, ενώ ο Αμπντουλά Αμπντουλά (που στον πρώτο γύρο είχε έρθει πρώτος) έμεινε δεύτερος με 43,6%. Οξύνοντας τις αντιδράσεις του, ο Αμπντουλά δήλωνε στη διάρκεια συγκεντρώσεων των οπαδών του ότι «ο λαός του Αφγανιστάν μας ζητάει να ανακοινώσουμε την κυβέρνησή μας σήμερα! Δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε αυτό το δικαίωμά του! Δε θα σας προδώσω!».

Ακολούθησαν δηλώσεις τόσο του Κέρι όσο και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τις οποίες «οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο να καταληφθεί η εξουσία με μη νόμιμα μέσα θα κόστιζε στο Αφγανιστάν την οικονομική υποστήριξη και την υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα» και «τίποτε δε δικαιολογεί την προσφυγή στη βία ή σε ενέργειες εκτός του συνταγματικού πλαισίου».

Χτες, πριν από τη συνάντησή του με τον Κέρι, ο Γάνι κάλεσε σε «εκτεταμένο έλεγχο» των ψήφων που θα βοηθήσει «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η νομιμότητα που ο λαός του Αφγανιστάν και ο κόσμος θα εμπιστευτεί». Από τη μεριά του, ο Κέρι επέλεξε πριν συναντήσει τον Γάνι να δηλώσει ότι «κανείς δε δηλώνει νικητής αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, πρέπει να λυθούν τέτοια ερωτήματα και εκτιμώ πολύ το ότι ο κ. Γάνι το σέβεται αυτό».

«Κόντρες» για ασφάλεια και «ανοικοδόμηση»

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα κλιμακώνεται λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και ενώ εντείνονται οι συζητήσεις αφ' ενός για το πώς θα προχωρήσει η «ανοικοδόμησή» της αφ' ετέρου για το πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλεια» στη χώρα. Καθόλου τυχαία, οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι θα μείνει στο Αφγανιστάν ένα μέρος από τις στρατιωτικές δυνάμεις, με «σκοπό» να στηρίξουν την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού κλπ. Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Στον αστικό Τύπο γίνονται ήδη προσπάθειες να εμφανιστεί η «κόντρα» στο Αφγανιστάν ως αντιπαράθεση μεταξύ εθνοτήτων και φυλών, παρουσιάζοντας από τη μία πλευρά τους Παστούν (με τους οποίους συνδέεται ο Γάνι) και από την άλλη τους Τατζίκους (με τους οποίους συνδέεται ο Αμπντουλά). Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εξαιτίας του μεγάλου της φυσικού πλούτου, της κρίσιμης εμπορικά και γεωστρατηγικά θέσης της.

«Σενάρια» όπως αυτά για το διαμελισμό της (που ήδη έχουν εμφανιστεί στα ΜΜΕ) δείχνουν ότι οι κόντρες και οι αντιθέσεις οξύνονται επικίνδυνα. Δε θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν προχώρησαν όπως υπολόγιζαν (π.χ. γιατί η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το 2001 ωφέλησε άλλους περισσότερο) και τα επιτελεία τους εξετάζουν σήμερα νέα σχέδια, εξίσου επικίνδυνα για τους λαούς.

ΜΑΡΟΚΟ
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας για «τρομοκρατική απειλή»

Ανησυχούν για τη στρατολόγηση Μαροκινών από ισλαμιστικές οργανώσεις

ΡΑΜΠΑΤ.--

Τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε «τρομοκρατική απειλή» ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του Μαρόκου, επικαλούμενη «αυξημένους κινδύνους» από τη στρατολόγηση Μαροκινών πολιτών από ισλαμιστές ακραίους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» που εξαπολύει επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Χασάντ, σημείωσε πως υπάρχουν ενδείξεις και «σοβαρές απειλές για τρομοκρατική επίθεση», λέγοντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πως αρκετοί Μαροκινοί κατέχουν πλέον ηγετικές θέσεις και πως μεταξύ των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 Μαροκινοί. Υποστήριξε ότι Μαροκινοί διοικητές του «Ισλαμικού Κράτους» «δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και στο Μαρόκο».

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε σε τι συνίστανται τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Πρόσθεσε όμως ότι έχουν γίνει όλες «οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και στρατηγικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα», δίχως αρνητικές επιπτώσεις για τη μαροκινή οικονομία.

Μόλις πριν πέντε μέρες η μαροκινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη λήψη έκτακτων μέτρων και ελέγχων σε πτήσεις από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις προς την Καζαμπλάνκα.

  • Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου άλλοι 50 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσαν χτες τρία κτίρια στην Καζαμπλάνκα, την οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα κτίρια αυτά, στη συνοικία Μπουργκόν, κατέρρευσαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και έξι παιδιά...
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδήλωσαν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Από παλιότερη απεργιακή διαδήλωση στην Πορτογαλία
Από παλιότερη απεργιακή διαδήλωση στην Πορτογαλία
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν προχτές στη Λισαβόνα εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση τσακίζοντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Την κινητοποίηση οργάνωσε η CGTP και πήραν μέρος εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο τομέα.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τις αντεργατικές ρυθμίσεις που επιδιώκουν την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων. Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται στις 25 Ιούλη.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, αφού πρώτα πανηγύρισε για την «έξοδο από το μνημόνιο» παρουσιάζοντάς την ως φιλολαϊκή εξέλιξη, εξετάζει ήδη σειρά αντιλαϊκών μέτρων όπως η νέα αύξηση του ΦΠΑ και η φορολόγηση των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων. Οι λαϊκές οικογένειες στερούνται βασικά δικαιώματα όπως π.χ. αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για να επισκεφτεί ένας ασθενής τα επείγοντα, πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ, για να πάει σε ένα Κέντρο Υγείας 5 ευρώ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO.-- Ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε χτες ότι η Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας σε Ασία - Ειρηνικό, που θα γίνει το Νοέμβρη στο Πεκίνο, είναι μια καλή ευκαιρία για τους ηγέτες των δύο χωρών να έχουν την πρώτη τους απευθείας επαφή μετά από 1,5 χρόνο «πικρών» σχέσεων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενας άνδρας περίπου 25 ετών τραυματίστηκε χτες το μεσημέρι σοβαρά όταν αυτοπυρπολήθηκε έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στο Βερολίνο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής αστυνομίας, ο νεαρός περιλούστηκε με εύφλεκτο υλικό και αυτοπυρπολήθηκε, για άγνωστο λόγο, στη μέση του δρόμου. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενα νήπιο που γεννήθηκε το 2010 φέροντας τον ιό HIV και έγινε γνωστό ως «Το μωρό του Μισισιπή» και το οποίο οι γιατροί πίστευαν ότι είχε θεραπευτεί διέψευσε τις ελπίδες τους καθώς διαπιστώθηκε ότι πλέον, αφού σταμάτησε την αγωγή που λάμβανε για μεγάλο χρονικό διάστημα, φέρει ξανά ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο ιός «Εμπολα» εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και σε μικρότερο βαθμό στη Γουινέα με 44 νέα κρούσματα και στις τρεις αυτές χώρες και 21 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τις 6 ως τις 8 Ιούλη, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με το νέο αυτόν απολογισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική ανήλθε σε 888, περιλαμβανομένων 539 θανάτων από το Φλεβάρη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ καταδίκασε χτες σε 15ετή κάθειρξη και πρόστιμο 28.300.000 δολαρίων για μία σπάνια υπόθεση οικονομικής κατασκοπείας την 56χρονη Κινέζα αμερικανικής υπηκοότητας Κριστίν Λίου, επειδή πιάστηκε να πουλά τεχνολογικά μυστικά του βιομηχανικού κολοσσού «Du Pont». Το ίδιο 24ωρο, δικαστήριο της Φλόριντα εκτέλεσε τον 45χρονο θανατοποινίτη Εντι Γουέιν Ντέιβις που είχε καταδικαστεί για το βιασμό και φόνο 11χρονου κοριτσιού το 1994.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ενοπλοι εισέβαλαν χτες στο παράκτιο χωριό Παντανγκούο της Νότιας Κένυας, κλείδωσαν τους άνδρες που προσεύχονταν σε ένα μουσουλμανικό τέμενος και στη συνέχεια λήστεψαν ένα παρακείμενο φαρμακείο και ένα αστυνομικό τμήμα, απ' όπου έκλεψαν τουλάχιστον έξι πυροβόλα. Πριν λίγες βδομάδες, στην κομητεία Λάμου (όπου υπάγεται το χωριό Παντανγκούο) είχαν εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις δεκάδες ένοπλοι, μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Σαμπάμπ» που δρα κυρίως στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το θάνατο τεσσάρων ατόμων, που επέβαιναν σε αστυνομικό ελικόπτερο, προκάλεσε χτες το πρωί η συντριβή του σκάφους κοντά στη νοτιοανατολική πόλη της ΠΓΔΜ, Στρούμιτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ