ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιδρούν στα σχέδια περιστολής της συνδικαλιστικής δράσης

Καλούν σε συγκέντρωση, αύριο στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Διευρύνονται οι αντιδράσεις από τα σωματεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση το νόμο για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Με πρόταση της ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συζήτησε το θέμα και πήρε απόφαση να καλέσει σε συγκέντρωση όλα τα συνδικάτα της δύναμής του, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Για λογαριασμό του κεφαλαίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στη λήψη αποφάσεων για απεργία από τα συνδικάτα και να δώσει παράλληλα το δικαίωμα στην εργοδοσία να κηρύσσει «λοκ άουτ». Οι συζητήσεις με την τρόικα για τις αλλαγές στο ν. 1264/82 θα συνεχιστούν το Σεπτέμβρη, αλλά οι άξονες της παρέμβασης είναι ήδη γνωστοί. Εκτός από τις ρυθμίσεις που αφορούν στην απεργία, αναμένονται αλλαγές στη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και στις συνδικαλιστικές άδειες.

Στο κάλεσμα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου σημειώνει: «Οι προσπάθειες για την αλλαγή του νόμου 1264 θα μας βρουν απέναντί τους. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Ισχυροποίηση των σωματείων, συμμετοχή, αλληλεγγύη. Οι αντεργατικές - αντισυνδικαλιστικές προσπάθειες δε θα περάσουν!». Τέλος, κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να μην περάσουν οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Διαμαρτυρία στην Ορεστιάδα για τα «λουκέτα» στην ΕΒΖ

Νέα συγκέντρωση σήμερα από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ στις Σέρρες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της Διοίκησης της ΕΒΖ να βάλει «λουκέτο» στα εργοστάσια ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα σωματεία μόνιμων και εποχικών εργαζομένων της ΕΒΖ, ο Σύλλογος τευτλοεξαγωγέων και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου (ΟΑΣΕ) «Η Ενότητα». Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ.

Συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς διοργανώνουν σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ.

Χτες, έγινε στην Αθήνα συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον ειδικό εκκαθαριστή εκ μέρους της ΑΤΕ και τον Χρ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Συμμετείχε ακόμα εκπρόσωπος της διοίκησης της ΕΒΖ, στον οποίο κατατέθηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων. Οι όποιες εξελίξεις, παραπέμφθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΒΖ, που θα πάρει οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ορεστιάδα, ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της ΟΑΣΕ, κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, με ενιαίο συντονισμένο αγώνα εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, νέων και συνταξιούχων, για να μην κλείσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης.

Κάλεσε επίσης εργαζόμενους και αγρότες να μην έχουν αυταπάτες ότι θα βρουν λύση με τις συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές, που στήριξαν και εφαρμόζουν την πολιτική που τους οδήγησε στο σημερινό χάλι. Κοινή ανακοίνωση για εξελίξεις με τα εργοστάσια της ΕΒΖ εξέδωσαν στην περιοχή το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ.

Πρωτοβουλίες Πολιτισμού από το ΕΚ Λαυρίου

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για την ανάδειξη της Ιστορίας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Εκτός από τους ιστορικούς περιπάτους, που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Πέμπτη 31/7: «Οκταωρίτες». Εργατική τάξη και η στρατευμένη Τέχνη. Η ποίηση ως αφύπνιση. Αναφορά στην ποιητική συλλογή του Νίκου Βουρλάκου, η οποία είχε εκδοθεί το 1984 από το σωματείο της ΑΒΕΛ. Θα ακουστούν και μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής του από τον Γ. Γεωργακάκη.

Παρασκευή 1/8: Προβολή της ταινίας «Matewan». Γυρίστηκε το 1987 και σχετίζεται με τα γεγονότα της «Μάχης του Matewan» μεταξύ των ανθρακωρύχων και των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης που ουσιαστικά ελέγχουν τη ζωή σε ολόκληρη την κοινότητα του Matewan της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σάββατο 2/8: Προβολή της ταινίας «Germinal». Το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας στα ανθρακωρυχεία της Βόρειας Γαλλίας στα τέλη του περασμένου αιώνα. Από το ομώνυμο βιβλίο του Ζολά.

Κυριακή 3/8: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας - Μακρόνησος».

Δευτέρα 4/8: «43 ημέρες. Μια συγκλονιστική Ιστορία». Παρουσίαση της ιστορικής απεργίας των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα της εποχής.

Τρίτη 5/8: Προβολή της ταινίας «Το αλάτι της γης». Σ' ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.

Τετάρτη 6/8: Προβολή της ταινίας «Ελα να δεις». Επίκαιρη στις μέρες μας που ο ναζισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι.

Συναυλία στο Ψυχιατρείο Κέρκυρας

Συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και της Ψυχικής Υγείας και στην ιδιωτικοποίηση των κτιρίων του Ψυχιατρείου διοργανώνει η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Ψυχιατρείο. «Το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Ψυχική Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών θα πρέπει να εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων», σημειώνεται στο κάλεσμα.

Εκδήλωση - συζήτηση του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης - Η απάντηση στην πολιτική της ΕΕ του κλεισίματος των εργοστασίων και ξεκληρίσματος της αγροτιάς», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ (πρώην ΔΕΠΚΑ). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα Λαϊκών Επιτροπών

Με επιτυχία έγινε την περασμένη εβδομάδα η εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Ζωγράφου, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου για τα νέα ζευγάρια, τις νέες γυναίκες και τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, στο πάρκο του Γουδή. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία και συζήτηση για τα νέα ζευγάρια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, εκδήλωση, με αφορμή το τέλος των μαθημάτων αλληλεγγύης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε παιδιά ανέργων, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, έγινε στο Αλσος Αλκαζάρ από το ΕΚ Λάρισας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, προέδρου του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και έγινε βράβευση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ