ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Παράνομη κρίθηκε η αποχή ενάντια στην «αξιολόγηση»

Αλλη μια κατάπτυστη απόφαση - «κρίκος» στην αλυσίδα της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Τετάρτη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Τετάρτη
Με μια κατάπτυστη απόφαση, που υπηρετεί τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, το δικαστήριο έκρινε χτες παράνομη την αποχή - απεργία διαρκείας που είχε αποφασίσει από τον περασμένο Μάη (13/5) η ΑΔΕΔΥ, για όσους εργαζόμενους στο Δημόσιο εμπλέκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Στο δικαστήριο προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο και η αγωγή εκδικάστηκε την Τετάρτη 9 Ιούλη, μέρα πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.

Η απόφαση, που βγήκε χτες, κηρύσσει την κινητοποίηση παράνομη, με το αιτιολογικό ότι δεν τηρήθηκαν ορισμένες διατυπώσεις κατά την κήρυξη της αποχής, όπως για παράδειγμα ότι θα έπρεπε να δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στην Εκτελεστική της Επιτροπή!

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα της κυβέρνησης να είναι και προσωρινώς εκτελεστή. Σχολιάζοντας την απόφαση, η ΑΔΕΔΥ καλλιεργεί εφησυχασμό στους εργαζόμενους, ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει έφεση εντός τριών ημερών. Στο ίδιο πνεύμα, η δικηγόρος που εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ στη δίκη σε δηλώσεις της έκανε λόγο για «νίκη», όταν η επίθεση στη συνδικαλιστική δράση είναι σε πλήρη εξέλιξη και απαιτείται άμεση και ενιαία απάντηση.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη να σημάνει συναγερμός σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση, για να περάσει χωρίς αντιδράσεις την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο απέναντι στην αντιδραστική «αξιολόγηση».

Σε ανακοίνωση για την απόφαση του δικαστηρίου, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά κινητοποίηση εργαζομένων χαρακτηρίζεται από την "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη παράνομη και καταχρηστική. Αυτή τη φορά χαρακτηρίστηκε παράνομη η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να απέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις διαδικασίες "αξιολόγησης".

Τελικά παράνομος κρίνεται κάθε αγώνας εργαζομένων και επειδή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα αποτελούν την αιτία νέων κινητοποιήσεων νέοι νόμοι ετοιμάζονται για να δυσκολέψουν έως και να καταστήσουν αδύνατη κάθε απόφαση για απεργία. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό, μαχητικό "παρών" στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στην Ομόνοια, ενάντια στην "αξιολόγηση" και στην ποινικοποίηση των αγώνων».

Αλλες 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο το 2014

Σε συμφωνία για 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014, κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα, σε συνάντηση που είχε το Σάββατο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκπροσώπους ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 8.500 που έχουν γίνει από το 2013 και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, θα προκύψουν από τις παρακάτω «δεξαμενές»:

  • 1.050 υπάλληλοι από τη μείωση των δομών στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις Ανώνυμες Εταιρείες που εποπτεύουν τα υπουργεία Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο επίκεντρο των φορέων που θα μειωθούν οι δομές τους είναι οι εταιρείες συγκοινωνιών (τραμ, μετρό).
  • 1.850 υπάλληλοι που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.
  • 3.600 υπάλληλοι που είτε βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ολοκληρώνουν το 8μηνο και δεν πρόκειται να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, είτε έχουν απομακρυνθεί για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα, είτε προκύπτουν εις βάρος τους στοιχεία μετά τους επανελέγχους πλαστών πιστοποιητικών και παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων.

Χτες, εξάλλου, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και αντιπροσωπεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διαδικασία της «αξιολόγησης», η οποία, πέραν όλων των άλλων, οδηγεί και σε απολύσεις. Κατά τα άλλα, και για να χρυσώσει το χάπι, ο Α. Ντινόπουλος διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι δε θα γίνουν απολύσεις μεταξύ των υπαλλήλων που θα συμμετάσχουν στην ενδο-δημοτική κινητικότητα.

Υπονομευτικός ο ρόλος της πλειοψηφίας

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ (Δευτέρα 14 Ιούλη 2014). Οπως έκαναν και στην προηγούμενη συνεδρίαση (11/7), έτσι και χτες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άσκησαν έντονη κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις τους ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Το γεγονός ότι πάνω από το 80% των δημοσίων υπαλλήλων στα Υπουργεία και στα Νοσοκομεία έχουν καταθέσει τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία και δε δέχονται να τα συμπληρώσουν και να παραδώσουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες, δείχνει ότι υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις, οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να βγουν στη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του αυταρχικού αστικού κράτους. Και ενώ υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις (...) η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανέλαβε, για άλλη μια φορά, το καθήκον να ξελασπώσει την κυβέρνηση, να τη βγάλει ομολογουμένως από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται.

Ετσι λοιπόν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή" (Μπαλασόπουλος - πρώην ΠΑΣΚΕ από το χώρο των ΟΤΑ) καταψήφισαν την παραπάνω πρόταση, σε μια κρίσιμη φάση, ακριβώς το διάστημα όπου μπορούσε να ολοκληρωθεί η συλλογή των εντύπων αξιολόγησης από τα σωματεία, να δοθεί η δυνατότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων με τον πιο μαζικό και αποφασιστικό τρόπο, να απειθαρχήσουν, να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Στην κυριολεξία, στην πιο κρίσιμη φάση αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που στην πιο κρίσιμη στιγμή αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, τον αγωνιστικό προσανατολισμό και τη δυναμική του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και αυτό γιατί επί της ουσίας στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, γενικά τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, διεκδικούν μια καλύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής, ένα "φιλικότερο" κράτος προς τους εργαζόμενους κ.ά.

Επιβεβαιώνεται περίτρανα η εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι ο συσχετισμός δύναμης στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ παραμένει αρνητικός και ότι από το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δεν προέκυψε "η ΑΔΕΔΥ της ανατροπής", όπως ισχυρίζονταν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Καλούμε τα α/θμια σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να ξεπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες που βάζει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία να προχωρήσουν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες - ανεξάρτητα από την ΑΔΕΔΥ - έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση του ΠΑΜΕ».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση

Σε σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αποχή - απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η απόφαση του δικαστηρίου, που κηρύσσει παράνομη την αποχή - απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, διαπνέεται από το κλίμα αυταρχισμού και την αντιδραστική πολιτική που κλιμακώνει η κυβέρνηση σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζεται να βαδίσουν από κοινού σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης ενάντια στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και την προωθούμενη αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, διεκδικώντας άμεσες λύσεις για τα προβλήματά τους και την ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων αναγκών τους».

Ολοι σήμερα στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ!

Μετά και τη χτεσινή δικαστική απόφαση, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα και αύριο, τόσο ενάντια στην «αξιολόγηση», όσο και ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας να αλλάξουν προς το χειρότερο τη νομοθεσία για τη συνδικαλιστική δράση. Πολύ περισσότερο που σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία από τη πλευρά της κυβέρνησης για τη συμπλήρωση των εντύπων αξιολόγησης από τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συμμετέχοντας στη σημερινή κινητοποίηση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας κήρυξε 24ωρη απεργία. Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, επίσης σήμερα, στις 7.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο, με κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στην Πάτρα, σε συγκέντρωση καλεί σήμερα το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαΐας, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Χτες, με κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων προγραμματίζονταν να γίνουν δραστηριότητες ζύμωσης και παρέμβασης για τις αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο, για το τι σημαίνει αξιολόγηση στις σημερινές συνθήκες και γιατί ο λαϊκός παράγοντας με ενιαίους αγώνες θα πρέπει να την εμποδίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ