ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Υπέρ φαρμακαποθήκης με πλαστή απόφαση

Με μια πλαστή «απόφαση» του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή Αχαρνών έδωσε άδεια στη Φαρμακαποθήκη «Παπανικολόπουλος Απόστολος ΑΕ» να λειτουργεί και Σάββατο, εντείνοντας έτσι την εκμετάλλευση των εργατών σε αυτή. Την απόφαση αυτή, που ποτέ δε λήφθηκε, αφού δε συζητήθηκε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση του δήμου την παρουσιάζει ως «ομόφωνη», σε μια προσπάθεια «να εμπλέξει και τους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους στα πολιτικά παιχνίδια και τις συναλλαγές τους, «λειτουργώντας ως κοινοί προβοκάτορες», όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση - καταγγελία της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην ίδια ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Αχαρνών, Σωτήρη Ντούρο, γιατί έξω από κάθε νόμο ή κανονισμό του κράτους που ο ίδιος τάχα υπερασπίζεται, παρουσίασε ως επίσημη, την απόφαση για ένα θέμα που δεν μπήκε και δε συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαιτεί δε να αποσυρθεί άμεσα η πλαστή αυτή «απόφαση» και να αναζητηθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν. Θυμίζει ακόμα ότι το εν λόγω μέτρο συναντά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

«Επιβεβαιώνεται κι εδώ ότι όπου οι καπιταλιστές δεν μπορούν να επιβάλλουν με το βούρδουλα τα μέτρα που θα τους εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία, περαιτέρω φτήνεμα της εργατικής δύναμης και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αξιοποιούν και την Τοπική Διοίκηση για να τους νομιμοποιεί», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ανακοίνωσή της. Επισημαίνει, ακόμη, τη βαριά πολιτική ευθύνη και των άλλων παρατάξεων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και ιδιαίτερα του νέου δημάρχου, Γιάννη Κασσαβού, «που κατά τα άλλα σχίζει τα ιμάτιά του για την τήρηση των διαδικασιών και τη δημοκρατία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία που έστησε με τη σημερινή διοίκηση του Δήμου και αποδεικνύεται ξανά ότι δεν υπολογίζει τίποτα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ομίλων».

ΑΙΓΑΙΟ
Κύματα μεταναστών στις ακτές των νησιών

Εξι νεκροί στη Σάμο

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο. Εξι είναι μέχρι στιγμής τα θύματα της τελευταίας τραγωδίας με ανθρώπους που ρισκάρουν τη ζωή τους για να σωθούν από τους πολέμους και την εξαθλίωση, ύστερα και από τον εντοπισμό δύο ακόμα σορών στην Τουρκία. Υπολογίζεται ότι από την αρχή του χρόνου, έχουν εντοπιστεί ή διασωθεί 9.500 μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίστηκαν μέχρι χτες το μεσημέρι, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, το πλοιάριο που βυθίστηκε την Παρασκευή, έντεκα ναυτικά μίλια από το Καρλόβασι της Σάμου μετέφερε και άλλα 20 άτομα περίπου, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για πολύνεκρο ναυάγιο. Δεκαπέντε αλλοδαποί διασώθηκαν συνολικά. Δύο από τους ναυαγούς περισυνελέγησαν από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής περίπου έξι ναυτικά μίλια βορειότερα της περιοχής του συμβάντος στα διεθνή ύδατα. Μία από τις δύο σορούς που βρέθηκαν το Σάββατο ανήκει σε ένα αγόρι, ενώ η δεύτερη ανήκει σε διακινητή.

Εξάλλου, το λιμεναρχείο Σάμου επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Σάμου του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Σταμάτη Φιλιππή και Κώστα Τζίχα, περιφερειακό και δημοτικό σύμβουλο, αντίστοιχα, εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη του Κόμματος στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το ΕΚ Σάμου υπογραμμίζει: «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στο νησί μας έχουμε άλλο ένα ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες, ενώ σχεδόν καθημερινά υπάρχουν διασώσεις μεταναστών σε όλο το Αιγαίο.

Ακόμη μια φορά επισημαίνουμε ότι όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, όσο υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση στους λαούς, τόσο θα αυξάνεται η μετανάστευση και τα ναυάγια. Τόσο οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα και πολλές φορές θα πληρώνουν ακόμη και με την ίδια τους τη ζωή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Θεωρούμε υπεύθυνους και καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και όλων όσοι τη στηρίζουν. Είναι εγκληματική.

Ζητάμε άμεσα: Αξιοπρεπή διαμονή των διασωθέντων μεταναστών. Ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν νόμιμα και με ασφάλεια. Ασυλο ή άλλης μορφής διεθνή προστασία σε όσους το ζητήσουν. Νομιμοποίηση σε όσους παραμείνουν στη χώρα. Να εργαστούν με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Να μη συμμετέχει η χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο αυτών των χωρών ντόπιοι και ξένοι δυνάστες, ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα.

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ολοι είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής: της πολιτικής του καπιταλισμού και της ΕΕ. Οχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οχι άλλοι νεκροί μετανάστες και πρόσφυγες».

Επίσης, χτες 28 μετανάστες (24 άνδρες, 2 γυναίκες, 2 παιδιά) διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Βάτου Οινουσσών της Χίου. Αλλοι 35 (18 άνδρες, 8 γυναίκες, 9 παιδιά) διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ του Αγαθονησίου και 3 στη θαλάσσια περιοχή ακρωτήρι Αμμόγλωσσα της Κω. Σε θαλάσσια περιοχή ΒΑ του Φαρμακονησίου διασώθηκαν 18 άτομα, ενώ 19 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Βασιλικός της Σαμοθράκης. Την Κυριακή, 36 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην περιοχή Κάμπος στο Σίγρι της Λέσβου, ενώ 9 εντοπίστηκαν στην περιοχή Μυστεγνών. Στην περιοχή Κάτω Φανών της Χίου εντοπίστηκαν 56 μετανάστες και 15 στην περιοχή Πρασσού βορειοανατολικά της Σάμου. Κάτοικοι της Τήλου μαζί με το Λιμενικό περισυνέλεξαν και διέσωσαν από τα βράχια 43 μετανάστες μεταξύ των οποίων ένα μωρό και πολλά παιδιά τους οποίους είχαν εγκαταλείψει οι διακινητές χωρίς φαγητό και νερό.

Στην Καλόλιμνο έγινε καταδίωξη σκάφους που μετέφερε 12 μετανάστες. Το ύποπτο σκάφος στη θέα του πλωτού περιπολικού, παρά τα συνεχή προειδοποιητικά σήματα, προέβη σε αλλαγή πορείας κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, οι οποίοι μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού. Ακολούθησε καταδίωξη του σκάφους, ενώ στο σημείο κατέπλευσαν ακόμη δύο πλωτά περιπολικά. Τελικά, το σκάφος ακινητοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου.

Σε θαλάσσια περιοχή ΒΔ της Σάμου διασώθηκαν 26 μετανάστες που επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, η οποία είχε παρουσιάσει εισροή υδάτων. Μετά τη διάσωση η λέμβος βυθίστηκε. Την Παρασκευή, 47 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στο Πυργί της Χίου, ενώ 30 διασώθηκαν από πλωτό του ΛΣ, όταν εντοπίστηκαν σε δύσβατο σημείο στην παραλία Αγ. Νικήτας. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επέβαιναν στα σκάφη συνελήφθησαν.

Διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς του Τήλου, πραγματοποίησε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος και η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά - Αλιφέρη. Κατά τη διάρκειά της εξετάστηκε η δυνατότητα να βρεθεί χώρος προσωρινής υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, για να μην πλήττεται η... τουριστική εικόνα του νησιού, όπως δήλωσε ο υπουργός.

ΚΕΡΑΤΕΑ
Οι ενδείξεις μιλούν για εμπρησμό

Χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που έπληξε το σαββατοκύριακο την Κερατέα. Σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο απολογισμό έχουν καεί 4.500 - 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και δάσος, όπως και καλλιέργειες. Οι φλόγες πλησίασαν σπίτια στον οικισμό Λουτρό, στη θέση Διψέλιζα, ενώ καταστράφηκαν ένας στάβλος και μια αποθήκη. Ο τρόπος που εκδηλώθηκε η φωτιά ενισχύει τις υπόνοιες που υπάρχουν στις αρχές για εμπρησμό. Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις τρεις το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, στις θέσεις Λάκιζα, Σακκά και προφήτη Ηλία στο Οβριόκαστρο. Οι δύο πρώτες εστίες εκδηλώθηκαν σε χρονική απόσταση μισής ώρας η μία από την άλλη. Η χιλιομετρική τους απόσταση είναι τέσσερα χιλιόμετρα. Λόγω του ισχυρού αέρα επεκτάθηκε (σ.σ. οι δύο πρώτες εστίες, αφού η τρίτη ελέγχθηκε γρήγορα) στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός έφτανε μέχρι την Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίμετρος της φωτιάς έφτασε τα δέκα χιλιόμετρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες συνολικά από 125 πυροσβέστες με 46 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 56 ατόμων, έξι οχήματα των ΟΤΑ και 50 στρατιώτες με δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα επιχείρησαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, διατάχθηκε επιφυλακή της δύναμης της Πυροσβεστικής στην Αττική.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι φλόγες είχαν περιοριστεί σε χαράδρα της περιοχής και η προσπάθεια για τον έλεγχό τους συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις. Την Κυριακή το πρωί, ενισχύθηκαν και από εναέρια μέσα και μέχρι το μεσημέρι η φωτιά ήταν χωρίς ενεργά μέτωπα.

Σε έλεγχο ήταν και η φωτιά στην Λέπουρα Αλιβερίου, στην Εύβοια. Στον τόπο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα εφτά ατόμων, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Το περασμένο Σάββατο, 39χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Είχε πιαστεί από την Πυροσβεστική ως υπεύθυνος για την εκδήλωση δύο πυρκαγιών στον Καρέα πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έβαλε τις φωτιές γιατί του άρεσε να βλέπει να ...τρέχουν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα αεροπλάνα.

Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό

Να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή του, την προηγούμενη Πέμπτη, τo Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, το παραλιακό μέτωπο παραδίδεται βορά προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα λαϊκά στρώματα να στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης και αναψυχής στο φυσικό πλούτο της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ