ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σύσκεψη στο Μαξίμου στο φόντο εσωτερικών και διεθνών εξελίξεων

«Συνάντηση εργασίας» με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο είχε χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και των θεμάτων που τρέχουν στο εσωτερικό, όπως οι περιλάλητες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα νομοσχέδια που αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Κατά πληροφορίες, παρουσία και του υπουργού Αμυνας, συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας: Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, η αναταραχή στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και αυτές της ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας. Επιθέσεις όπου έχει βάλει το χεράκι της και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς, επιδιώκοντας (στο πλαίσιο ΕΕ και ΝΑΤΟ) γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, στήριξε από την πρώτη στιγμή την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία και τη διείσδυση εκεί ευρωατλαντικών μονοπωλίων σε κόντρα με ρωσικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε στενή διασύνδεση με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων συμμετέχοντας ακόμα και αυτές τις μέρες σε απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Για δε το Κυπριακό είναι καθαρή η στήριξη της Αθήνας στο νέο σχέδιο τύπου «Ανάν» που προωθείται. Ταυτόχρονα διαφαίνονται προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να καταλήξει σε συμβιβασμό με τα τουρκικά μονοπώλια στο ζήτημα της ΑΟΖ και του Αιγαίου, ώστε να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ταυτόχρονα στη χτεσινή συνάντηση, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς και για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και τις σχέσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν τους δύο αρχηγούς να εστίασαν και στο θέμα του ή της επιτρόπου που θα προτείνει η Ελλάδα στην Κομισιόν. Για τη θέση φέρεται να ενδιαφέρεται η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα του πρώην γραμματέα της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννη και του Κ. Χατζηδάκη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σήμερα η ψηφοφορία για Γιούνκερ, συνεχίζονται τα παζάρια για τα άλλα πόστα

Αύριο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας και για επιτρόπους

Μετά από έντονα παζάρια και αντιπαραθέσεις που εκφράζουν τις συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης, τις προσπάθειες κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, σήμερα πραγματοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο η ψηφοφορία επί της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εξασφάλισε τη στήριξη ή τουλάχιστον ανοχή 26 ηγετών της ΕΕ (στην υποψηφιότητά του αντιτάχτηκαν οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Ουγγαρίας), καθώς και των Ευρωκοινοβουλευτικών Ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, με αντάλλαγμα άλλες θέσεις στα ανώτατα όργανα της ΕΕ.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έσπευσε να συναντηθεί με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους στη σημερινή εκλογή.

Τοποθετήσεις Ευρωομάδων

Μετά την εμφάνιση Γιούνκερ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, ο πρόεδρός της, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), σημείωσε ότι ο υποψήφιος «κατέστησε σαφές πως με τον ίδιο ως πρόεδρο η Κομισιόν θα έχει ξεκάθαρο και φιλόδοξο πρόγραμμα».

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ιταλός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, ισχυρίστηκε ότι η τελική απόφαση των ευρωβουλευτών του θα ληφθεί στη διάρκεια της Ολομέλειας: «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις» είπε, δείχνοντας ότι τα ευρύτερα παζάρια συνεχίζονται.

Εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Βρετανός επικεφαλής τους, Σιάντ Καμάλ, εκφράζοντας τις επιδιώξεις τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης, σημείωσε ότι αν και θα συνεργασθούν με τον Γιούνκερ άπαξ και εκλεγεί, οι ίδιοι δεν αποδέχονται τη διαδικασία εκλογής του, που «αντιπροσωπεύει μια μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα κράτη - μέλη στο Κοινοβούλιο».

Οι Φιλελεύθεροι από την πλευρά τους σημειώνουν ότι η θέση τους κατά την ψηφοφορία δεν θα κριθεί μόνο από το ότι αποτελεί «άψογο Ευρωπαίο», αλλά και από το περιεχόμενο του προγράμματός του...

Για την GUE, η οποία έθεσε το θέμα της προωθούμενης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ (για την οποία διατηρεί επιφυλάξεις η γερμανική αστική τάξη εφόσον καταργεί το 98% των δασμών που επιβάλλονται σήμερα στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ), η Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ σημείωσε ότι οι προτεραιότητες Γιούνκερ «δεν συμπίπτουν με το όραμα που έχουμε για το μέλλον της Ενωσης».

Από τους Πράσινους, οι συμπρόεδροι Ρεμπέκα Χαρμς (Γερμανία) και Φίλιπ Λάμπερτς (Βέλγιο) επισήμαναν ότι «αν και δεν ανταποκρίνονται όλες οι απαντήσεις που έδωσε στις προσδοκίες μας για την ΕΕ, βρήκαμε σημεία επαφής».

Τέλος, για την Ευρώπη Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, ο Βρετανός συμπρόεδρος της ομάδας Νάιτζελ Φαράζ δήλωσε ότι «μας χαροποίησε ιδιαίτερα το ότι ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε να έρθει και να μιλήσει και με την πλέον "ευρω-επικριτική" ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου»...

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Μετά από την εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα καταθέσει από κοινού με τα κράτη - μέλη τις προτάσεις του για τους επιτρόπους, σε άλλο ένα πεδίο σφοδρής ενδοευρωενωσιακής αντιπαράθεσης σχετικά με το ποια χώρα θα πάρει ποια θέση.

Η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των «28» θα συζητήσει για τους επιτρόπους, ωστόσο κυρίως θα ασχοληθεί με τον ορισμό του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας.

Η θητεία του νυν προέδρου Χ. Φ. Ρομπάι λήγει το Δεκέμβρη και έχει ξεκινήσει ήδη «διαβουλεύσεις» με τις κυβερνήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία για θητεία δυόμισι ετών και δυνατότητα μιας ανανέωσης.

Με ψηφοφορία εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδική πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν εκλέγεται και ο ύπατος εκπρόσωπος με θητεία πέντε ετών. Η θητεία της τωρινής ύπατης εκπροσώπου Κάθριν Αστον λήγει τέλη Οκτώβρη.

Τα κράτη - μέλη αναμένεται να ανακοινώσουν επισήμως τους επιτρόπους τους στο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος. Κατά το τυπικό, το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογήσει κάθε υποψήφιο χωριστά, πριν εγκρίνει τη νέα Κομισιόν, που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα το Νοέμβρη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός και απόφαση για πολυήμερη συνεδρίαση στο Εθνικό Συμβούλιο

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωσε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση της «Κοινής Δήλωσης» του Κύπριου Προέδρου και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντ. Ερογλου, η οποία κινείται στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν».

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Συμβούλιο συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης της «τουρκικής αδιαλλαξίας». Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σειρά Συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου -ειδικότερα τονίστηκε η πολυήμερη συνεδρίαση που θα οργανωθεί το Σεπτέμβρη- για ζητήματα τακτικής και στρατηγικής, με στόχο την «αποτροπή των σχεδιασμών της Αγκυρας», ενώ ανακοινώθηκε η σύσταση «Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών».

Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση «να επιδεικνύει περισσότερη συνέπεια στις συγκλίσεις, οι οποίες είχαν αποφασιστεί μεταξύ του Δ. Χριστόφια και του Ταλάτ».

«Είναι προφανές», σημείωσε, «ότι ο κ. Ερογλου χειρίζεται το όλο ζήτημα επικοινωνιακά (...) Δημόσια τοποθετείται υπέρ των συγκλίσεων, με κίνδυνο, λόγω του διαφαινομένου αδιεξόδου αν δεν γίνουν ουσιαστικές κινήσεις από τη δική μας πλευρά, να επιρριφθούν ευθύνες στη δική μας πλευρά για αυτό το τυχόν αδιέξοδο». Επισήμανε ότι «στηρίζουμε την απαίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά δώσει απόψεις, προτάσεις για όλα τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, και θεωρούμε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν θα αρχίσει η τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσήλωση σε θέσεις συνέπειας και αρχών από τη δική μας την πλευρά, έτσι ώστε, εάν υπάρχουν περιθώρια και ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να έχουμε συμφωνία, αν όχι, τότε να είναι καθαρό για τη διεθνή κοινότητα ότι εκείνος που ευθύνεται είναι ο κ. Ερογλου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «σύγχυση και αμηχανία χαρακτηρίζει την προσέγγιση της δικής μας πλευράς και σήμερα δυστυχώς, δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με το πώς εμείς θα αντιδράσουμε, αν ο κ. Ερογλου συνεχίσει τη δική του τακτικής στις διαπραγματεύσεις».

Στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν»

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων αναφέρονταν στο έγγραφο που δόθηκε στα πολιτικά κόμματα ενόψει της χτεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «ασύμβατες θέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδικότερα, αναφερόταν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παρακάμψει τη συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως το εδαφικό, την ασφάλεια, τις «εγγυήσεις», αλλά και το ζήτημα των εποίκων.

Αντίστοιχο είναι και το περιεχόμενο εγγράφου για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, μάλιστα, στο εν λόγω έγγραφο δεν υπάρχουν ούτε καν οι αναφορές περί ενιαίας κυριαρχίας και περί απαγόρευσης απόσχισης ή ένωσης με άλλο κράτος, που υπήρχαν στο «σχέδιο Ανάν» και την «Κοινή Δήλωση».

Χαρακτηριστικές της διχοτομικής βάσης πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες είναι οι αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς γύρω από τις εξουσίες των «συνιστώντων κρατών» (ή «συνιστώντων πολιτειών» όπως αποκαλούνται επισήμως) που προβλέπει η «Κοινή Δήλωση»: Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές προτάσεις, οι «συνιστώσες πολιτείες» πρέπει να έχουν στην αρμοδιότητά τους τους «φυσικούς πόρους», καθώς και το δικαίωμα σύναψης διεθνών συμφωνιών στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους και στην αμυντική πολιτική. Επιπλέον, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά να αναγνωριστεί άνευ προϋποθέσεων η ισχύς των «παλαιών πράξεων», των συμφωνιών δηλαδή που έχει υπογράψει έως τώρα το ψευδοκράτος, όπως για παράδειγμα η απόδοση τουρκοκυπριακής ιθαγένειας σε Τούρκους εποίκους, αλλά και η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία το Σεπτέμβρη του 2011.

Κατά τ' άλλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι δεν υπάρχουν έποικοι και ότι έχουν ενσωματωθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σε ό,τι αφορά το εδαφικό παραπέμπει την όποια συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ θέτει επιπλέον ρήτρες που ενισχύουν τα διχοτομικά στοιχεία, όπως η «επιβολή μόνιμων περιορισμών (ποσοστώσεων) στο δικαίωμα εγκατάστασης και ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων σε κάθε κοινότητα στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία», με παράλληλο περιορισμό του δικαιώματος ψήφου όσων Ελληνοκυπρίων έχουν καθεστώς «μόνιμης διαμονής» σε αυτήν (προτείνοντας να μπορούν να ψηφίζουν σε τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά όχι σε εθνικές).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ