ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Κλείνει οριστικά τα εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα

Αμεση απάντηση από ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ. Στο πλευρό εργαζομένων και αγροτών το ΚΚΕ

Από τη συγκέντρωση στις Σέρρες
Από τη συγκέντρωση στις Σέρρες
Την απόφαση να κλείσει τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες πήρε και τυπικά η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη 15 Ιούλη, επικαλούμενη τη μελέτη αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που εκπόνησε η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων «Kantor».

Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τα δύο εργοστάσια «θα λειτουργήσουν τη φετινή περίοδο ως κέντρα συγκέντρωσης των τεύτλων των αντίστοιχων περιοχών». Ισχυρίζεται ακόμα ότι «κεντρικός στόχος της μελέτης αναδιάρθρωσης της εταιρείας είναι η επίτευξη της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητάς της, μέσω ιδίως μείωσης του λειτουργικού κόστους, αύξησης της παραγωγικότητας και οργανωτικών αλλαγών».

Για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, η εταιρεία δεν μιλά για κλείσιμο, αλλά για «αναστολή λειτουργίας» των εργοστασίων. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται να συζητά πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», ενώ σχεδιάζει και τη μεταφορά προσωπικού από τα δύο εργοστάσια που κλείνουν στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που θα συνεχίσει - προσωρινά - να λειτουργεί.

Το απόγευμα της Τρίτης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στις Σέρρες έδωσαν άμεση απάντηση στην απόφαση της ΕΒΖ, διοργανώνοντας συγκέντρωση με τη συμμετοχή και εργαζομένων από το εργοστάσιο Ζάχαρης της περιοχής.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Στέργιος Νικητόπουλος από την ΠΑΣΥ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η πολιτική ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων υπονομεύει παραπέρα τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, στέλνει στην ανεργία τους εργαζόμενους και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Κάλεσε εργαζόμενους και αγρότες, όλο το λαό, να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο εργοστάσιο των Σερρών περιόδευσε χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Το απόγευμα, μίλησε σε εκδήλωση της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, η απάντηση στην πολιτική της ΕΕ, του κλεισίματος των εργοστασίων και ξεκληρίσματος της αγροτιάς» (αναλυτικά, σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Στη διάρκεια της περιοδείας, η Δ. Μανωλάκου συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους της βάρδιας, εκπροσώπους του ΔΣ του Σωματείου και τη διεύθυνση του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν τη σταθερή συμπαράσταση του ΚΚΕ στα προβλήματα και στους αγώνες τους, σημειώνοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που εκπρόσωποί του (βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι κλπ.) επισκέφθηκαν το εργοστάσιο και μίλησαν μαζί τους.

Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι η απόφαση της ΕΒΖ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οτι το νέο έγκλημα με το κλείσιμο των δύο εργοστασίων εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής και των αποφάσεων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Τους κάλεσε να μη «δαγκώσουν το τυράκι» και να μην πιαστούν στη φάκα του συμβιβασμού, πιστεύοντας τα περί «αναστολής λειτουργίας», που προβάλλει η διοίκηση της ΕΒΖ.

Τους κάλεσε να σκεφθούν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή την εξέλιξη. Οπως είπε, κερδισμένοι είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η γαλλική «Cristal Union», η οποία παράγει ζάχαρη φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ και ελέγχει το πελατολόγιό της, που βάζει στο χέρι την ελληνική αγορά. Αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, που παίρνει όλη την περιουσία της ΕΒΖ. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ενημέρωση του λαού και στην οργάνωση της πάλης του ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων. Ταυτόχρονα τους κάλεσε να συνδέσουν τον καθημερινό αγώνα για την παρεμπόδιση των μέτρων που παίρνονται με θύματα τους εργαζόμενους, τους αγρότες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, με την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις τιμές σε ροδάκινα - νεκταρίνια

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Λαμπρούλης, σχετικά με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Για μια ακόμη χρονιά, οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν τον ιδρώτα τους να μένει ουσιαστικά στο χωράφι ή να ξεπουλιέται σε μεγαλέμπορους κάτω και από 20 λεπτά/κιλό και κάτω από το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή, βλέπουν να λειτουργεί η περίφημη ψαλίδα τιμών μεταξύ παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι 8 - 9 φορές πολλαπλάσιες και απλησίαστες για το συνεχώς μειούμενο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Από την άλλη μεριά, έχουμε μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τις υπόλοιπες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, συνέπεια των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους καταναλωτές των χωρών αυτών, σε συνδυασμό και με το εμπόλεμο κλίμα στην Ουκρανία, μετά την παρέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ με τη συμβολή και της χώρας μας στη δημιουργία και τη διατήρησή του. Και είναι γνωστό ότι η Ρωσία απορροφούσε σημαντικό ποσοστό της φρουτοπαραγωγής της χώρας.

Μεγάλες ποσότητες έχουν υποβαθμιστεί στα ψυγεία Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών και παραδίδονται στη χυμοποίηση με πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό χωρίς την άμεση έγκριση και εφαρμογή των προβλεπόμενων επιχειρησιακών σχεδίων για περιπτώσεις εμπορικών κρίσεων.

Ολες αυτές οι αρνητικές για τους ροδακινοπαραγωγούς εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες φετινές ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή, αλλά και στις - για μια ακόμη φορά - αναμενόμενες κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τα δυσβάσταχτα ασφαλιστικά χαράτσια.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας μας βλέπουν το κράτος να τους αντιμετωπίζει εχθρικά, να μην τους προστατεύει από την εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων, να είναι ουσιαστικά απόν και να μην ενεργοποιείται έγκαιρα ο κρατικός μηχανισμός για την προστασία του εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κ.λπ.), που κάνει την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η διάθεση και της φετινής σοδειάς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών καθώς και τι δυνατότητες υπάρχουν να απορροφηθεί από νοσοκομεία, στρατό, παιδικούς σταθμούς κ.ά.».

Διενέργεια ΕΔΕ στον «Ευαγγελισμό»

Με εντολή του υπουργού Υγείας, μετά την ιατροδικαστική έκθεση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, διενεργείται από τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί εάν η αναβολή του χειρουργείου 67χρονου ασθενούς στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου ήταν ή όχι η αιτία του θανάτου του. Ο 67χρονος συνταξιούχος του ΝΑΤ, που είχε υποστεί έμφραγμα, κατάγγειλε καρδιοχειρουργό - ο οποίος και συνελήφθη επ' αυτοφώρω (9.7.2014) - ότι επί 18 μέρες του ζητούσε 1.500 ευρώ για τον εγχειρήσει. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο γιατρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ανένηψε κανονικά και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μια μέρα μετά έπαθε ανακοπή και κατέληξε.

Παρέμβαση σήμερα στα ΚΕΠΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνει σήμερα στις 12 μ. έξω από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Πειραιώς 181 και Χαμοστέρνας) η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. «Οι μηχανές των σφαγείων των ΚΕΠΑ συνεχίζουν να μειώνουν ποσοστά αναπηρίας, να κόβουν από τους αναπήρους επιδόματα, συντάξεις, φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα εκθέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ. Καλεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους να καταγγείλουν τις βάναυσες περικοπές, να δώσουν τη μάχη μαζί με τη ΣΕΑΑΝ για ανάκληση των άδικων αποφάσεων.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Ποδοχώρι Καβάλας

Σύσκεψη με αγρότες, κτηνοτρόφους, γεωπόνους, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, στο Ποδοχώρι της Καβάλας. Στη σύσκεψη μίλησε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πρόσφατες καταστροφές από χαλάζι και περονόσπορο στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που χαρατσώνει τους αγρότες, αλλά δεν τους αποζημιώνει για τις ζημιές που έχουν υποστεί, αλλά και συνολικότερα η αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τους φτωχούς αγρότες.

Συγκέντρωση για την Υγεία στη Νάουσα

Συγκέντρωση για το δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, την Τρίτη 22 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της Νάουσας. Καλούν σε μαζική συμμετοχή εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες, ΕΒΕ και τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ