ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οικουμενικός ο λόγος του Αισχύλου

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που θα παίζεται, στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το Σάββατο 19 του Ιούλη και στη συνέχεια θα ξεκινήσει περιοδεία. Στην Επίδαυρο θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Αυγούστου.

Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες. Ενα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

«Διαβάζοντας τους "Πέρσες"» - σημειώνει η σκηνοθέτις - «ένιωσα εξαρχής την παρουσία των νεκρών να στοιχειώνουν το έργο. Στον πρώτο κιόλας στίχο του πρωτοτύπου υπάρχει η μετοχή "οιχωμένων" και αποδίδεται "αυτοί που έχουν φύγει". Η αγωνία που κουβαλά ο Χορός των Περσών και οι τρεις γυναίκες, "νύφες του πένθους", γι' αυτούς που πήγαν μακριά να επιτεθούν, μετατρέπεται σε φόβο με τον ερχομό της τρομαγμένης Ατοσσας και στη συνέχεια σε καθολικό τρόμο με τη λεπτομερέστατη αφήγηση του Αγγελιαφόρου. Ετσι οι απόντες γίνονται οριστικά "αυτοί που έφυγαν και δεν θα γυρίσουν ποτέ πια". Απαρηγόρητοι οι ζωντανοί αναζητούν βοήθεια από τον πεθαμένο βασιλιά Δαρείο. Ομως ούτε ο Δαρείος μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο της χώρας τους. Αντίθετα, αναθέτει στο Χορό και την Ατοσσα τη φροντίδα του ηττημένου Ξέρξη... Εργο βαθιά πολιτικό, που αντιπαραθέτει τη Δημοκρατία με την Τυραννία, την ελευθερία του ατόμου με την απόλυτη υποταγή στην εξουσία, την ομοψυχία και την αυταπάρνηση στη μάχη με τη λιποψυχία και την άτακτη φυγή, υμνεί τους Ελληνες, αλλά ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα στην αμετροέπεια και την αλαζονεία των ανθρώπων και κυρίως των ηγετών τους, που μπορούν να προκαλέσουν τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού».

Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη. Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Δραματουργική ανάλυση: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ακης Σακελλαρίου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κολοβός. Χορός, Κορυφαίος: Βασίλης Σπυρόπουλος. Χορός: Απόλλων Δρικούδης, Δημήτρης Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Χρίστος Στυλιανού κ.ά.

Ενας ιππότης για τα παιδιά!

Ο θρυλικός Ισπανός ιππότης που κυνηγούσε τους ανεμόμυλους, ο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» του κλασικού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ζωντανεύει φέτος στη σκηνή από τον παιδικό θίασο «Μαγικές σβούρες» σε μια υπέροχη παράσταση 80 λεπτών χωρίς διάλειμμα. Σε διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Δημήτρη Αδάμη, με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια κατασκευασμένα από τις «Μαγικές σβούρες» και εμπνευσμένα από πίνακες ζωγραφικής που απεικόνισαν την Ισπανία των χρόνων του Βελάσκεθ, με κίνηση και χορογραφία του Σταύρου Αποστολάτου και στους ρόλους του έργου τους ηθοποιούς Δημήτρη Αγορά, Αλέξη Βιδαλάκη, Πέτρο Ιωάννου, Θώμη Κοσκώση, Γιώργο Μπαλόπητα, Δανάη Σδούγκου και Μαριλίζα Χρονέα, ο θίασος «Μαγικές σβούρες» στην καλοκαιρινή του περιοδεία θα συναντήσει τους μικρούς του φίλους στην περιφέρεια της Αττικής.

Αναλυτικά: Το Σάββατο 19 του Ιούλη στις 21.00, οι «Μαγικές σβούρες» θα δώσουν παράσταση στη Ραφήνα, στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου. Τη Δευτέρα 21 του Ιούλη στις 21.00 θα βρίσκονται στην Αθήνα, στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ελεύθερη είσοδος). Την Τρίτη 22 του Ιούλη στις 21.00, θα παίξουν στο Χαλκούτσι Ωρωπού, στο κινηματοθέατρο «ΑΘΗΝΑΙΑ» και, τέλος, την Τετάρτη 23 του Ιούλη στις 21.00 θα δώσουν παράσταση στη Σαρωνίδα, στο κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ». Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες και η γενική είσοδος ανέρχεται στα 10 ευρώ (μόνο η παράσταση στο Μουσείο έχει είσοδο ελεύθερη). Το εισιτήριο για ομάδες άνω των 30 ατόμων και το εισιτήριο για ανέργους κοστίζει 6 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210-9853609 και 6948 744 988.

Γυναικείες φωνές της τζαζ στο «Bread and Roses»

Η κολεκτίβα «Bread and Roses», που στεγάζεται στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 64 στην Ομόνοια, σε κτίριο υπόδειγμα μοντέρνας αστικής αρχιτεκτονικής του '50, διοργανώνει το Σάββατο 19 του Ιούλη στις 9 το βράδυ στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, βραδιά / φεστιβάλ, με τέσσερις από τις καλύτερες νέες γυναικείες φωνές της σύγχρονης ελληνικής τζαζ.

«FEMALE VOICES IN JAZZ» ο τίτλος της εκδήλωσης και λαμβάνουν μέρος: Η Τέρη Βακιρτζόγλου, άρτι αφιχθείσα από τη Νέα Υόρκη τζαζ τραγουδίστρια, που παρουσιάζει συλλογή από προσωπικές της συνθέσεις καθώς και ενορχηστρώσεις σε ελληνικά και τζαζ κομμάτια. Η Κατερίνα Κοζαδίνου, πολλά υποσχόμενη παρουσία στην ευρωπαϊκή τζαζ σκηνή, επιστρέφει στην Αθήνα έχοντας περάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ολλανδία και Βέλγιο και παρουσιάζει γνωστά και μη κομμάτια ερμηνευμένα μέσα από την παράδοση της soul. Ακολουθεί η Nana Trevor, νέα άφιξη στο χώρο της αθηναϊκής jazz σκηνής, που πειραματίζεται με διάφορα φωνητικά ηχοχρώματα και αυτοσχεδιασμό με scat, σε τζαζ κομμάτια και βραζιλιάνικη μπόσα. Τέλος, η Ξένια Ντάνια, 19 χρονών, μία αισθαντική, βαθιά και δυναμική φωνή, με καταβολές από την Τζαμάικα και με βασικό πυρήνα τόσο την mainstream jazz όσο και την αναβίωση του Great American Songbook, μέσα από gospel και hard bop επιρροές. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ολονύχτιο πάρτι με τις τραγουδίστριες σε ρόλο dj της jazz που αγαπάμε. Στην καλλιτεχνική επιμέλεια ο Σεραφείμ Μπέλλος. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

Θάλασσες και τοπία

Εκθεση έργων ζωγραφικής από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Θάλασσες και Τοπία», λειτουργεί έως και τις 30 του Ιούλη, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 2310 857978).

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν έργα 40 εικαστικών δημιουργών, εμπνευσμένα από το θαλάσσιο στοιχείο που χαρακτηρίζει την πόλη. Μεταξύ των καλλιτεχνών ξεχωρίζουν τα ονόματα των Νίκου - Γαβριήλ Πεντζίκη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σπύρου Βασιλείου, Τάσσου Αλεβίζου, Μίνας Βαλυράκη, Γεσθημανής Σεφεροπούλου, Κλειώς Νάτση, Μάτας Ροβάτσου, Βάλιας Δαβράδου και Στέλλας Γκολίτση. Η έκθεση λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή κατά τις ώρες 10.00 έως 18.00. Τηλέφωνο πληροφοριών: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - 2310 425531.

Μουσική συνάντηση

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σήμερα Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στον Κήπο του Μεγάρου θα παρουσιάσει μια επιλογή από τα καλύτερά του τραγούδια, διανθισμένα και με νέες δημιουργίες - επιλογή από το CD που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε στίχους Χρήστου Παναγιωτόπουλου, με τους: Φωτεινή Δάρρα, Γιώργο Μαργαρίτη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώργο Φλωράκη. Με κάποιους από αυτούς συναντιέται καλλιτεχνικά για πρώτη φορά.

Ο Δ. Παπαδημητρίου, εκτός από ιδιαίτερα σημαντικά συμφωνικά έργα, θεατρική και κινηματογραφική μουσική, έχει καταθέσει και στο ελληνικό τραγούδι αρκετούς δίσκους και τραγούδια: «Στα ίδια μέρη», «Σ' αγαπώ», «Φεύγα», «Λένη», «Αν είσαι πλάι μου», «Ολα τα πήρε το καλοκαίρι» και άλλα, πάνω σε στίχους των: Καβάφη, Πολυδούρη, Ελύτη, Γκάτσου, Αναγνωστάκη, Κ. Ουράνη, Ρίλκε (μετ. Παλαμά), Γκανά, Καραγάτση, Καψάλη, Οδ. Ιωάννου, Γ. Γιαβάρα, Γ. Κορδέλλα, Α. Μητροπέτρου, Λ. Νικολακοπούλου, Κ. Φασουλά. Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τον Δημήτρη Βραχνό.

Η «Καμεράτα» συναντά τους «Μπιτλς»

Η μαγική και διαχρονική μουσική των «Σκαθαριών» θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο, σήμερα Πέμπτη, με την «Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής», σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη.

Τα πιο γνωστά τραγούδια των «Beatles» σε συμφωνικές ενορχηστρώσεις του γνωστού συνθέτη Νίκου Πλατύρραχου, σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι. Το «ρόλο» των τεσσάρων «Σκαθαριών» αναλαμβάνουν οι τραγουδιστές: Κώστας Βασιλιάγκος, Δώρος Δημοσθένους, Βασίλης Γισδάκης, Στηβ Κόκκας. Συμμετέχει το συγκρότημα «ΜΕΛΙSSES».

Οι «Beatles» υπέγραψαν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών και άφησαν πίσω τους κλασικά τραγούδια που διατηρούν τη φρεσκάδα τους ακόμα και σήμερα. Είδωλα της νεολαίας που πειραματίστηκαν και εξελίχθηκαν ταυτόχρονα με τα ρεύματα της εποχής τους και έφεραν επανάσταση απλά και μόνο με ένα τους κούρεμα. Τα τρομερά παιδιά από το Λίβερπουλ έμειναν μαζί δέκα χρόνια, αλλάζοντας για πάντα τον ρου της μουσικής ιστορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ