ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απλώνεται σε πόλεις ο θερινός κινηματογράφος της ΚΝΕ

Η επιτυχία της διοργάνωσης που ξεκίνησε πέρσι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ ο Εργατικός Τομέας Πάτρας της ΚΝΕ, του δωρεάν θερινού σινεμά για νέους ανέργους και νέα ζευγάρια, συνέβαλε ώστε φέτος να απλωθεί αυτή η διοργάνωση και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ετσι, πέρα από την Πάτρα που για δεύτερη χρονιά γίνονται κινηματογραφικές προβολές, φέτος αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Κέρκυρα, Καλαμάτα, Πειραιά, αλλά και στο Ρέθυμνο.

Η Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου της ΚΝΕ ξεκίνησε ήδη τις προβολές απευθυνόμενη σε νέους εργαζομένους, ιδιαίτερα ξενοδοχοϋπαλλήλους, νέους ανέργους και μαθητές, γι' αυτό και ο θερινός κινηματογράφος, που πρώτη φορά διοργανώνεται από την ΚΝΕ στο Ρέθυμνο, αφορά τις 2 κυριότερες εργατογειτονιές του Ρεθύμνου, τη Σαρακίνα και τα Περιβόλια. Παράλληλα στο θερινό σινεμά της ΚΝΕ στο Ρέθυμνο διατίθενται αιτήσεις για μαθητές που θέλουν να ενταχτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο που προετοιμάζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να λειτουργήσει από Σεπτέμβρη και, ακόμα, μαζεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που θα παραδοθούν στο ΠΑΜΕ και σε σωματεία για να διατεθούν σε λαϊκές οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ολες οι προβολές στο Ρέθυμνο ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Στα Περιβόλια, στην παιδική χαρά δίπλα στο 8ο Δημοτικό: Τετάρτη 30 / 7: «Ψωμί και τριαντάφυλλα» και Τετάρτη 13 / 8: «Che... ο Αργεντίνος» (έχει ήδη προβληθεί η ταινία «Τα σταφύλια της οργής»).
  • Στη Σαρακίνα, στις εργατικές κατοικίες, στο παρκάκι: Τετάρτη 23 / 7: «Τα σταφύλια της Οργής», Τετάρτη 6 / 8: «Ψωμί και τριαντάφυλλα» και Τετάρτη 20 / 8: «Che... ο Αργεντίνος».
Σε άλλες πόλεις

Οι κινηματογραφικές προβολές της ΚΝΕ συνεχίζονται επίσης στον Πειραιά, την Πάτρα, την Καλαμάτα και την Κέρκυρα ως εξής:

ΠΕΙΡΑΙΑΣ (9.30 μ.μ., στο «Σινέ Κατερίνα», Βύρωνος και Χιλής, Ευγένεια - Κερατσίνι): Σήμερα Παρασκευή: «Django: Ο Τιμωρός». Αύριο Σάββατο: «Che: Μέρος Πρώτο». Δευτέρα 21 / 7: «Στάλινγκραντ». Τετάρτη 23 / 7: «Εγώ, ο απαισιότατος». Παρασκευή 25 / 7: «Η μεγάλη απόδραση των 11». Σάββατο 26 / 7: «Green Street Hooligans».

ΠΑΤΡΑ (9.30 μ.μ., στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο, Γερμανού και Ηλείας): Σήμερα Παρασκευή: «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας». Δευτέρα 21 / 7: «Η λίστα του Σίντλερ». Τετάρτη 23 / 7: «Ο επίμονος κηπουρός». Δευτέρα 28 / 7: «Λούφα και παραλλαγή». Τετάρτη 30 / 7: «12 χρόνια σκλάβος». Παρασκευή 1 / 8: «Αδωξοι Μπάσταρδη». Δευτέρα 4 / 8: «City of God». Τετάρτη 6 / 8: «Ο λαβύρινθος του Πάνα». Παρασκευή 8 / 8: «Ο Ηλίας του 16ου». Δευτέρα 11 / 8: «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι». Τετάρτη 13 / 8: «Εγώ ο Απαισιότατος». Δευτέρα 18 / 8: «Cinderella Man».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (9.30 μ.μ., στη γειτονιά της Ράχης, μπροστά από τα Β' ΚΑΠΗ): Δευτέρα 28 / 7: «Django: Ο Τιμωρός». Τρίτη 29 / 7: «Green Street Hooligans». Τετάρτη 30 / 7: «Μάθε, παιδί μου, γράμματα».

ΚΕΡΚΥΡΑ (9.30 μ.μ., στον «Κήπο του Λαού», στο «Cafe Art») με το εξής πρόγραμμα: Τετάρτη 23 / 7: «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ». Τετάρτη 30 / 7: «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο». Τετάρτη 6 / 8: «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα».

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη Στυμφαλία τίμησαν τη Μάχη της σοδειάς

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το διήμερο - ιστορικός περίπατος που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Κορινθίας και Αργολίδας της ΚΝΕ στη Στυμφαλία, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με αφορμή τη Μάχη της σοδειάς που νικηφόρα έδωσαν οι μαχητές του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας, στις 2 Ιούλη 1944, κατά του γερμανικού τάγματος. Αυτή η ηρωική μάχη ήταν η σοβαρότερη από τις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο για τη σωτηρία της σοδειάς. Η Μάχη της Στυμφαλίας, που διεξήχθη στο γενικότερο πλαίσιο της Μάχης της σοδειάς, ήταν ταυτόχρονα και ένα γερό χτύπημα κατά των κατακτητών στο Μοριά, γι' αυτό και η επίδραση που άσκησε στην ανάπτυξη του κινήματος υπήρξε σοβαρή.

Το Σάββατο 12 Ioύλη το απόγευμα κατέφθασαν οι κατασκηνωτές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στις πηγές κάτω από το χωριό Κεφαλάρι Κορινθίας και το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε προβολή της ταινίας «Τα χρόνια της θύελλας». Την Κυριακή 13 Ιούλη το πρωί κατέφθασαν τα λεωφορεία από την Αργολίδα και από την Κορινθία, στη Στυμφαλία, όπου ξεκίνησε μια εκδήλωση με αφήγηση του ιστορικού της μάχης, ανάγνωση του «Ορκου του αντάρτη του ΕΛΑΣ» και προσκλητήριο νεκρών.

Στη συνέχεια εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ, του Τομεακού Συμβουλίου Κορινθίας της ΚΝΕ, της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ, του Τομεακού Συμβουλίου Αργολίδας της ΚΝΕ και των Παραρτημάτων Κορινθίας και Αργολίδας της ΠΕΑΕΑ κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΕΛΑΣ. Αφού οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, αναχώρησαν για τις πηγές κάτω από το χωριό Κεφαλάρι, όπου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν.

Εκεί, την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι - η στάση των κομμουνιστών - το Πρόγραμμα του ΚΚΕ». Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με φαγητό και παραδοσιακό γλέντι.

Ομορφο βίντεο για το 40ό Φεστιβάλ

Με τη φωνή του Γιάννη Ρίτσου να απαγγέλλει «Ρωμιοσύνη» και με «χαλί» από μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι «ντυμένο» το πρώτο βιντεάκι της ΚΝΕ για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που παίζει από προχτές στο διαδίκτυο, στο κανάλι της Οργάνωσης στο youtube (http://goo.gl/SQu3VD ) και στο «902.gr» και στο κανάλι του στο youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=yPumCGZCXH8). Φωτογραφίες από τη 40χρονη πορεία του θεσμού του Φεστιβάλ, μεγάλες μορφές της Τέχνης που κόσμησαν τις εκδηλώσεις του, όμορφα φιλοτεχνημένα σήματα του Φεστιβάλ, μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις, φύλλα του «Οδηγητή» και αφίσες για παλιότερα Φεστιβάλ καθώς και στιγμές από τον πλούτο των εκδηλώσεών του κοσμούν αυτό το όμορφο βίντεο της ΚΝΕ, που θες να το βλέπεις και να το ξαναβλέπεις...

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ, στη Νεάπολη Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στον πεζόδρομο. Θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Κοζάνης της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό συγκρότημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στο πάρκο «Τζένη Καρέζη», και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: Δευτέρα 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την Προσχολική Αγωγή και το «νέο σχολείο» και μετά προβολή ταινίας. Τρίτη 22 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» και μετά προβολή ταινίας. Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και προβολή ταινίας. Πέμπτη 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη και προβολή ταινίας.

Εκδρομές και επισκέψεις

Μονοήμερη εκδρομή στο Λαύριο και επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Νότιων Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ και η ΚΟΒ Μπραχαμίου του ΚΚΕ την Κυριακή 20 Ιούλη. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο: 697.6555.480.

Αντίστοιχα, μονοήμερη εκδρομή στον ποταμό Νέδα θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 20 Ιούλη η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ. Τηλέφωνα επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 272.1026.512 και 697.2362.118 και ώρες 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, θα επισκεφτεί το Μουσείο της Μακρονήσου στον Κεραμεικό (Αγίων Ασωμάτων 31) στις 11.30 π.μ. (αναχώρηση 11.00 π.μ. από τον ΗΣΑΠ του Πειραιά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ