ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισπεύδει για μέτρα που χρειάζονται τα μονοπώλια

Επιστολές προς τους συναδέλφους του υπουργούς που εμπλέκονται στις ...εκκρεμότητες του Μνημονίου φέρεται να απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, υπενθυμίζοντας τις «υποχρεώσεις» ανά υπουργείο, ζητώντας να επιταχύνουν στην προώθηση και εφαρμογή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και για τις βασικότερες από τις περίπου 600 μνημονιακές δράσεις, οι οποίες εκκρεμούν από την άνοιξη.

Η συγκυβέρνηση επιταχύνει την εκπλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων για τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, που κατ' αρχάς συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Παραπέρα, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαναφερθέντα το αργότερο έως τις 15 Σεπτέμβρη και πριν την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Θυμίζουμε ότι 12 Σεπτέμβρη συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ), ενώ στη συνέχεια αναμένεται η εκ νέου επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, με την οποία θα περάσει στην τελική ευθεία και η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με την «επικαιροποίηση» του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», καθώς και με τη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση:

Προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάτμηση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται σήμερα Τρίτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που παραχωρεί δάση στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Σε φάση «διαβούλευσης» βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την «απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο». Πρόκειται για νομοσχέδιο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» διευκόλυνσης του κεφαλαίου για γοργές επενδύσεις (αντιμετώπιση γραφειοκρατίας το λένε οι αστοί), αλλά και νέας μείωσης κρατικών δαπανών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η συμπλήρωση της λίστας με τα ακόμη 3 προαπαιτούμενα μέτρα και συγκεκριμένα: Κατάργηση από 1η Γενάρη 2015 των «εισφορών υπέρ τρίτων», που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων». Ορισμένες εφαρμοστικές διατάξεις για τη συγχώνευση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» από 1/1/2015 για όσα Ταμεία δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ (βλ. νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές).

Και η ανταγωνιστικότητα

Από την άλλη πλευρά, προετοιμάζονται οι παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου όπως: Φορολογικές περικοπές στον τομέα Ενέργειας για τις βιομηχανίες, σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στα εταιρικά κέρδη, νέες μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Ταυτόχρονα, φουντώνει και η συζήτηση γύρω από τον τρόπο «διευθέτησης» των επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες, στα οποία περιλαμβάνονται και ομολογιακά δάνεια διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων. Η εφαρμογή προγραμματίζεται να ξεκινήσει από Σεπτέμβρη. Βιάζονται και μπροστά στην αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Τα «προβληματικά» επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται σε 42 δισ. ευρώ σε σύνολο 77 δισ. ευρώ των κάθε είδους προβληματικών δανείων.

ANT. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο πως η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται

Νέα επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την πτώση της χούντας και τίτλο «Η Νέα Μεταπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει».

Επιχειρώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, σπεύδει να εστιάσει στο «λαϊκισμό» ως «παιδική αρρώστια» κάθε «νεοπαγούς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Οτι «το δηλητήριό του έμεινε κι άρχισε να ποτίζει την ελληνική κοινωνία. Για πολλά χρόνια έμελλε να κυριαρχήσει στην πολιτική μας ζωή και να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο της χώρας». Στην πραγματικότητα, ο Σαμαράς ό,τι περιγράφει αφορά στα χαρακτηριστικά του σάπιου συστήματος που υπηρετεί πιστά και ο ίδιος, αφού δεν υπάρχει αστικό ρεύμα που να μην ενσωματώνει και στοιχεία δημαγωγίας για να κάνει πιο εύπεπτη την πολιτική του. Βεβαίως, σπεύδει να χαρακτηρίσει ως λαϊκισμό και τη διεκδίκηση δίκαιων λαϊκών αιτημάτων, κόντρα στα βαθιά αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων.

Παραπέρα, υποστηρίζει ότι «τη θέση της ανάπτυξης πήρε ο κρατισμός. Τη θέση της αξιοκρατίας, η κυριαρχία των κομματικών "ημετέρων". Των πάσης φύσεως "ημετέρων"». Μα για τους καπιταλιστές ενδιαφέρεται η κάθε κυβέρνηση. Αρα για τους «ημετέρους» της.

Κάνει γαργάρα το γεγονός ότι ο «κρατισμός», στον οποίο αναφέρεται, σε άλλες βεβαίως περιόδους ήταν η κρατική ιδιοκτησία σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την καπιταλιστική οικονομία, στις οποίες δεν έκανε επενδύσεις το ιδιωτικό κεφάλαιο επειδή απαιτούνταν μεγάλης έκτασης επενδύσεις, ενώ ήταν χαμηλή και πολύ μακρόχρονη η δυνατότητα κέρδους, άρα τέτοιες επενδύσεις δεν γίνονταν από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ έγιναν και κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων που κινδύνευαν να καταστραφούν από τα χρέη, το έκανε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να σωθεί πάλι η καπιταλιστική οικονομία και τις οποίες πλήρωσε ο λαός. Κρύβει το γεγονός ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία όλες οι αστικές δυνάμεις ομνύουν, στηρίχτηκε σε αυτό το κρατικό μονοπώλιο για την παραγωγική δραστηριότητα σε τομείς χαμηλής κερδοφορίας, αλλά ύψιστης χρησιμότητας για τη συνολική καπιταλιστική παραγωγή και αναπαραγωγή (π.χ. ΔΕΗ και Ενέργεια). Σε αυτά ακριβώς τα μονοπώλια δόθηκε στα αστικά κόμματα δυνατότητα να ενσωματώσουν και ευρύτερα στρώματα (οι «ημέτεροι» όπου αναφέρεται), διευρύνοντας την εκλογική τους βάση και κερδίζοντας τη συναίνεση ή έστω την ανοχή τους στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος, κάνοντας σαφές ότι η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ θα συνεχιστεί, επιτίθεται εκ νέου στις «συντεχνίες», δίνοντας διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι «αυτά όλα τα τελειώνουμε», προετοιμάζοντας μέτρα καταστολής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες ΚΟ του ΚΚΕ:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 8 μ.μ. στο Λαύριο, στο θεατράκι Ρεμίζας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις του Τύπου του Τομέα Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής (οδός Κολωνού 3) καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ρατζανί Πάλμε Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 8 μ.μ. στην Παλλήνη, στο θεατράκι Οινοποιείου Πέτρου (Λ. Μαραθώνος) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ