ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνός αποχαιρετισμός στον σ. Μπάμπη Γκολέμα

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγινε χτες η πολιτική κηδεία του σ. Μπάμπη Γκολέμα στο νεκροταφείο της Ηλιούπολης. Παρόντες ήταν η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά του, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του. Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής το γραμματέα της Θοδωρή Χιώνη, τίμησαν με την παρουσία τους τον σύντροφο που για 7.500 μερόνυχτα, όπως είπε ο συναγωνιστής του από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Ηλιούπολης, με σκληρά βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, δε λύγισε ούτε μια στιγμή, δεν υποχώρησε ούτε ένα χιλιοστό από την ιδεολογία του.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πρωτούλης αφού παρουσίασε το βιογραφικό του Μπάμπη Γκολέμα, σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα: «Η ΚΕ του ΚΚΕ με πόνο αποχαιρετά σήμερα έναν μαχητή του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού, έναν αγωνιστή που στάθηκε ακλόνητος από διωγμούς, φυλακίσεις, άγρια βασανιστήρια, έναν αλύγιστο κομμουνιστή ως την τελευταία στιγμή. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην συντρόφισσά του Ελένη και στους γιους του Μίλτο και Κώστα.

Το βιογραφικό αγώνων και προσφοράς του σύντροφου Μπάμπη Γκολέμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕ, δεν μπορεί να χωρέσει αμέτρητες, αθέατες μικρές στιγμές μεγαλείου όπως αυτή που έμαθε όλος ο κόσμος από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη: Τον Μπάμπη και την Ελένη να επικοινωνούν με τους καθρέφτες πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο Μπάμπης Γκολέμας
Ο Μπάμπης Γκολέμας
Ο ίδιος ήταν σεμνός, συνήθιζε να λέει ότι δεν έκανε τίποτα παραπάνω από ό,τι έκανε συνολικά το ΚΚΕ. Ζωή ταυτισμένη με τους πολύχρονους σκληρούς αγώνες για να γυρίσει ο ήλιος, να δει άσπρη μέρα ο λαός μας, ζωή ταυτισμένη με τον αγώνα για το σοσιαλισμό, ενάντια στην εκμετάλλευση, για να φτιαχτεί ένας κόσμος "στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων", όπως έλεγε στην απολογία του ο Ν. Μπελογιάννης.

Γεια σου, σύντροφε Μπάμπη. Θα σε θυμόμαστε με αγάπη και τιμή μέσα στους αγώνες. Ευγενικός, χαμογελαστός, κομμουνιστής, αγωνιστής παράδειγμα για τις γενιές που έρχονται».

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η Βούλα Σταμέλου, μέλος της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας: «Σύντροφε Μπάμπη, θεωρώ μεγάλη τιμή που μου ανέθεσαν το δύσκολο καθήκον να σε αποχαιρετήσω εκ μέρους των ΚΟ Ηλιούπολης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του κόμματός σου. Είναι κάποιες φορές που ό,τι και να γράψεις για έναν άνθρωπο, πάλι θα είναι λίγο. Οχι τόσο για όλα όσα έζησε στη ζωή του - αυτά μπορεί να ιστορηθούν - όσο για όλα αυτά που πρόσφερε απλόχερα και ανιδιοτελώς, στην τάξη που ανήκε, στο Κόμμα που υπηρέτησε, στο λαό που αφοσιώθηκε. Αυτό είναι που γνωρίσαμε από σένα, την περίοδο που σε είχαμε σύντροφό μας στις Οργανώσεις της Ηλιούπολης του ΚΚΕ.

Είμαστε περήφανοι που παλεύουμε πλάι σε συντρόφους σαν εσένα σύντροφε Μπάμπη, που εκπροσωπούσες μια γενιά που, παρά τις χίλιες δυο δυσκολίες της ζωής, τα χτυπήματα, το κυνηγητό, τα πισωγυρίσματα του κινήματος, στάθηκες όρθιος, δεν λύγισες, δεν λούφαξες, "δεν συνεμορφώθης"».

Αγαπημένε μας, σύντροφε, και στους δύσκολους και στους ευκολότερους καιρούς ήσουν αλύγιστος, κοντά στην οικογένειά σου, στην σύντροφό σου Ελένη και στα παιδιά σου, κοντά στο λαό, στις πρώτες γραμμές της μάχης που έδινε το ΚΚΕ, ήσουν πραγματικός επαναστάτης, αληθινός Κομμουνιστής.

Οι παρακαταθήκες που μας αφήνεις φεύγοντας είναι σημαντικές για όλους εμάς που σε γνωρίσαμε είτε προσωπικά, είτε μαθαίνοντας τη δράση σου. Σου δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τους αγώνες σε κάθε γύρισμα του καιρού, όπως εσύ μας έδειξες, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την ώρα της νίκης της εργατικής τάξης, την ώρα της εργατικής εξουσίας, του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού. Τότε η ιστορία σου θα ακούγεται σαν παραμύθι και τα παιδιά εκείνης της εποχής θα θαυμάζουν και θα διδάσκονται».

Ο Λεφτέρης Μακρυκώστας, από το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Πού να βρούμε λόγια να αποδώσουμε τη μεγάλη σου προσφορά, σύντροφε. 7.500 μερόνυχτα με σκληρά βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κολαστήρια και στις φυλακές, δεν λύγισες ούτε μια στιγμή, δεν υποχώρησες ούτε ένα χιλιοστό από την ιδεολογία σου.

Πάντα ήσουν ανήσυχος, σύντροφε, για το Κόμμα, για τους αγώνες μας, για την περιφρούρισή τους. Μα πιο μεγάλη σου έννοια ήταν η νεολαία. Τα παιδιά, πρέπει να μαθαίνουν, όπως έλεγες την αλήθεια, την Ιστορία μας, ποιοι τους στερούν τη ζωή, τη μόρφωση, τη δουλειά. Ποιοι είναι οι αντίπαλοί τους. Γι' αυτό, οι πιο χαρούμενες μέρες σου ήταν όταν πηγαίναμε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που κοντοζυγώνει σύντροφε και θα είσαι εκεί...».

@ Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Μπ. Γκολέμα εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών.


Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Μπάμπη Γκολέμα

Το Σάββατο 19 Ιούλη, η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοίνωσε το θάνατο του σ. Μπάμπη Γκολέμα.

Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας, γεννήθηκε στο χωριό Αγιοι Ανάργυροι της Λάρισας, το 1932, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο παππούς του, κολίγος, ήταν από τους ηγέτες του ξεσηκωμού των κολίγων της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Κιλελέρ. Ο πατέρας του υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό, η αδελφή του υπεύθυνη της ΕΠΟΝ και της Αλληλεγγύης. Ο ίδιος από πολύ μικρός εντάχθηκε στα Αετόπουλα και γρήγορα έγινε υπεύθυνος της οργάνωσης. Βοηθούσε στην Αλληλεγγύη και σαν σύνδεσμος τις έφιππες αντάρτικες ομάδες.

Εβγαλε το δημοτικό στους Αγ. Αναργύρους και πήγε Γυμνάσιο στη Λάρισα.

Οι εμπειρίες της κατοχής και γενικότερα οι επαναστατικές παραδόσεις της οικογένειάς του προσδιόρισαν τον προσανατολισμό του στο κίνημα. Πήρε μέρος στις εκδηλώσεις, συλλαλητήρια της Νεολαίας της Λάρισας για το Κυπριακό και οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ. Αρχές του 1954 οργανώθηκε στην παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα και ρίχτηκε με αυταπάρνηση στην κομματική δουλειά. Τον Αύγουστο του 1954 συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια από την Ασφάλεια μένοντας όρθιος χωρίς να υποκύψει. Μετά από 3½ χρόνια που έμεινε υπόδικος, καταδικάστηκε με το νόμο 375 «περί κατασκοπείας» σε 15 χρόνια φυλακή.

Αποφυλακίσθηκε το 1966, πήγε στη Λάρισα και ανέλαβε διάφορες κομματικές χρεώσεις. Αρχές Απρίλη του 1967 μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε εκεί την παράνομη δουλειά. Υπήρξε υπεύθυνος για τη συλλογή ειδήσεων που έρχονταν από τις Οργανώσεις, υπεύθυνος σύνταξης και τεχνικός του «Οδηγητή», της εφημερίδας «Αδούλωτη Αθήνα» της ΚΟΑ και άλλων αντιστασιακών εντύπων. Το 1969 πιάστηκε από την Ασφάλεια της Κυψέλης, όπου, αφού βασανίστηκε, έμεινε 1 μήνα στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή. Μέσα από τη φυλακή βοήθησε στον αντιδικτατορικό αγώνα με γραπτά που έστελνε στο σταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας». Ηταν υπεύθυνος του περιοδικού «Ν. Φρουρά» και μέλος του Γραφείου του Κόμματος στις φυλακές στην Αίγινα. Την ίδια περίοδο των διώξεων, φυλακίστηκε και η γυναίκα του Ελένη, που ήταν έγκυος και γέννησε μέσα στη φυλακή το πρώτο τους παιδί. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη «Τα Πέτρινα Χρόνια».

Τάχθηκε αποφασιστικά με την καθοδήγηση του Κόμματος και τις ιστορικές αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ απέναντι στις προσπάθειες διάλυσής του από την τότε δεξιά οπορτουνιστική ομάδα.

Μετά την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή», μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, Γραμματέας της ΚΟΒ Βιβλίου - Χάρτου και πρόεδρος του σωματείου. Συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση επιχειρησιακών επιτροπών και εργοστασιακών σωματείων του κλάδου.

Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας έμεινε αλύγιστος, ακλόνητος μαχητής του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην συντρόφισσά του Ελένη και στα παιδιά τους Μίλτο και Κώστα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ