ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες αρχαιολογικές ανασκαφές

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε χτες τις νέες, εγκεκριμένες από τον υπουργό, Κ. Τασούλα, αρχαιολογικές ανασκαφές που είτε ήδη διενεργούνται ή θα διενεργηθούν στη διάρκεια του 2014, από ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και Εφορείες Αρχαιοτήτων του υπουργείου και ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ανασκαφές που γίνονται ή θα γίνουν είναι οι εξής:

  • Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με την ΙΣΤ' ΕΠΚΑ στην αρχαία Ολυνθο, ΠΕ Χαλκιδικής.
  • Ανασκαφική και γεωφυσική έρευνα από την ίδια Σχολή, σε συνεργασία με την ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη θέση Γυψάδες Κνωσού, ΠΕ Ηρακλείου.
  • Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, σε συνεργασία με την ΚΖ' ΕΠΚΑ, στην Αρχαία Μεθώνη Πιερίας.
  • Γεωφυσικές έρευνες στη νότια Εύβοια από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.
  • Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με τη Γ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην πεδιάδα Μάζι, ΠΕ Αττικής.
  • Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από το Καναδικό Ινστιτούτο, στη δυτική Αργολίδα, μεταξύ των χωριών Σχινοχώρι, Στέρνα και Λυρκεία.
  • Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με τη ΙΕ' ΕΠΚΑ, στη Σκοτούσα, δήμου Φαρσάλων, ΠΕ Λάρισας.
  • Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, στο σπήλαιο του Κύκλωπα, στη νήσο Ηρακλειά.
  • Ανασκαφική έρευνα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΔ' ΕΠΚΑ, στο Σταυρωμένο Ανατολής Ιεράπετρας.
  • Γεωφυσικές διασκοπήσεις από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας, σε συνεργασία με τη ΛΘ' ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας.
  • Ανασκαφική έρευνα από τη ΙΗ' ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πιστύρου, δήμου Νέστου, ΠΕ Καβάλας.
  • Ανασκαφική έρευνα από τη ΛΔ' ΕΠΚΑ, στη θέση «Ψαλίδα», Δήμου Φαρκαδώνας, ΠΕ Τρικάλων.
  • Υποθαλάσσια γεωφυσική έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη νησίδα Μήτρου ΠΕ Φθιώτιδας.
  • Ενάλια γεωλογική αρχαιολογική έρευνα σε βυθισμένες αρχαίες εγκαταστάσεις στην Κρήτη (Αγ. Θεόδωροι, Ελούντα, Καλό Χωρίο), από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
  • Εγκριση του αιτήματος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών για τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στo Κάστρο Απαλίρου Νάξου (Apalirou Environs Project - AEP), για το 2014, σε συνεργασία με την 2η ΕΒΑ και την ΚΑ' ΕΠΚΑ.
  • Εγκριση του αιτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στη θέση «Λούτρες» Μόχλου, δήμου Σητείας, σε συνεργασία με τη 13η ΕΒΑ, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2014 - 2018).
  • Αδεια συνέχισης της πανεπιστημιακής ανασκαφής στους Φιλίππους, κατά το έτος 2014, από το ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλη Μέντζου. Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί στις οικιστικές νησίδες που αναπτύσσονται ανατολικά του Οκταγώνου στην πόλη των Φιλίππων, ΠΕ Καβάλας.
  • Χορήγηση άδειας για τη συνέχιση για το έτος 2014 της αρχαιολογικής έρευνας στις δυτικές ακτές του νότιου Παγασητικού Κόλπου, από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ).
«Θέλω όνειρα»... με τον Βασίλη Λέκκα

Μια συναυλία με τραγούδια που γίνονται ανάγκη όταν τα συντρίμμια απειλούν κάθε στιγμή μας, είναι η συναυλία του Βασίλη Λέκκα, με τίτλο «....θέλω όνειρα...», που θα παρουσιαστεί στις 30 Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι.

Η μουσική παράσταση του Βασίλη Λέκκα στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που μαζί τους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Εξίσου σημαντικές είναι οι δισκογραφικές συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα, με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη, εκφραστές της ελληνικής, και όχι μόνο, μουσικής, που πολλά από τα τραγούδια τους θα ακουστούν στην παράσταση. Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, αφού ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από τη δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση.

Η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης. Ο Βασίλης Λέκκας με το δυναμικό λυρισμό στην ερμηνεία του, αλλά και την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασης, με την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία, αλλά και τη θεατρική εμπειρία που φέρει, μας προσφέρει μια παράσταση που μεταφέρει την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που εντάσσονται στη νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ είσοδος. Προπώληση: Bιβλιοπωλεία ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ. 210.6800.644.

«Τρωάδες», στη Ρεματιά

Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, παρουσιάζουν, στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, στις 24 και 25 Ιούλη, η 5η Εποχή και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Επεξεργασία κειμένου: Παναγιώτα Πανταζή, Θέμης Μουμουλίδης. Μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαίνης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ειρήνη Κυρμιζάκη και οι μουσικοί Ιρις Μάρα (κλαρινέτο) και Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).

Στις Τρωάδες, ο Ευριπίδης παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά των «ηττημένων», που όμως δε ζήτησαν την αναμέτρηση. Ο ανθρώπινος πόνος παίρνει οικουμενικές διαστάσεις. Εδώ ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός, επισημαίνει για άλλη μια φορά τα «έργα» της ανθρώπινης θηριωδίας. Η Τροία καίγεται. Ο πολιτισμός της καταστρέφεται. Το μέλλον μιας χώρας ενταφιάζεται. Οι γυναίκες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς, σκλάβες και λάφυρο στα χέρια των νικητών...

«Εξω». Ετσι τιτλοφορείται η σημερινή (9 μ.μ.) συναυλία του συνθέτη Μίνου Μάτσα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Οι τραγουδιστές Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη και Γιάννης Χαρούλης θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά επί σκηνής τραγούδια του Μ. Μάτσα, καθώς και μουσικά θέματα από τη μικρή, τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και τη δισκογραφία. Θα συνοδεύονται από οκτώ καταξιωμένους μουσικούς και τον συνθέτη στο πιάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ