ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΛΙΟΝ
Δικάζονται σήμερα τρία στελέχη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη»

Ανακοίνωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Δικάζονται σήμερα στο ΣΤ' Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τρία μέλη της ΚΝΕ και η διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» μετά από αναληθή μήνυση γονέα, που αρχικά είχε μηνύσει τα μέλη της ΚΝΕ για εξόρμηση που έκαναν έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου και στη συνέχεια στράφηκε και κατά του «Ριζοσπάστη» που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη τριών μελών της ΚΝΕ καθώς και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη» με κοινή τους ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ αναφέρουν:

«Η προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Με απαράδεκτη προθυμία η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθήνας στρέφεται για μια ακόμη φορά κατά νεολαίων κομμουνιστών, μελών της ΚΝΕ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έσπευσε να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά τριών μελών της ΚΝΕ, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας την αναληθή μήνυση γονέα για δήθεν "συκοφαντική δυσφήμιση", όταν το Σεπτέμβρη του 2013, οι τρεις κομμουνιστές διέδιδαν τις θέσεις της Οργάνωσης για τα ζητήματα της Παιδείας έξω από το 7ο Γυμνάσιο Ιλίου. Τους παραπέμπει να δικαστούν στο ΣΤ' Πλημμελειοδικείο Αθήνας στις 24 Ιούλη, παρακάμπτοντας ακόμη και το γεγονός ότι η μία από τις κατηγορούμενες είναι ανήλικη.

Επιπλέον, επεκτείνει με προκλητικό τρόπο τις κατηγορίες και σε βάρος του διευθυντή και του αρχισυντάκτη του "Ριζοσπάστη", γιατί η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσίευσε ανακοίνωση της ΚΝΕ που καταδίκαζε τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ από την Αστυνομία, μετά τη μήνυση του ίδιου γονέα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες, που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση της νεολαίας και τη συκοφάντηση των πρωτοπόρων αγωνιστών της, των μελών της ΚΝΕ. Τη δράση της ΚΝΕ και την επαφή της με τη νεολαία, στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, δε θα τη σταματήσει καμία απαράδεκτη και χοντροκομμένη προσπάθεια ποινικοποίησης. Αντίθετα, η ΚΝΕ θα δυναμώσει κι άλλο τους δεσμούς της με τους νέους των λαϊκών οικογενειών, θα συζητήσει πλατιά τις θέσεις της Οργάνωσης με χιλιάδες νέους και νέες.

Καλούμε τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τους φορείς της νεολαίας, τους γονείς να καταδικάσουν αποφασιστικά και μαζικά αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις.

Η τρομοκρατία και η καταστολή απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα πέσουν στο κενό για μια ακόμη φορά».

Την παραπομπή σε δίκη τριών μελών της ΚΝΕ καθώς και της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη» καταγγέλλουν με αποφάσεις που πήραν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Χημικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής Αθήνας.

Προς αξιολόγηση οι δομές δήμων και περιφερειών

Μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών δήμων και περιφερειών, διαδικασία που υπηρετεί την κεντρική πολιτική κατεύθυνση για συρρίκνωση των δομών συνολικότερα του κράτους, μείωση του κόστους λειτουργίας τους και απολύσεις προσωπικού.

Οπως σημείωσε η ηγεσία του υπουργείου, σε συνέντευξη Τύπου χτες, η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε νέους οργανισμούς, οι οποίοι και θα καταγράφουν το μειωμένο κατά πολύ προσωπικό που υπηρετεί σήμερα. Την αξιολόγηση θα κάνει επιτροπή η οποία θα συγκροτείται κάθε φορά με τη συμμετοχή των αρμόδιων, για τις δομές που αξιολογούνται, φορέων.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να υποβαθμίσει ακόμα παραπέρα τις παρεχόμενες προς τα λαϊκά στρώματα κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, η πλειονότητα των οποίων θα λειτουργούν με ανταποδοτικότητα. Θυμίζουμε ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των δομών των δήμων έχει συναινέσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όταν ήδη από πέρσι, με σχετική επιστολή της, καλούσε τους δήμους να αξιοποιήσουν σχετικό κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών που έθετε τις προδιαγραφές αξιολόγησης. Στο κείμενο τόσο οι εργαζόμενοι στους δήμους όσο και συνολικά η λειτουργία τους αντιμετωπίζονται με καθαρά δημοσιονομικούς όρους. Στόχος είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των δήμων και η ενίσχυση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, που σημαίνει απολύσεις, φόρους, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις.

Στο μεταξύ, αποσύρεται το σχέδιο του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης και θα ετοιμαστεί εκ νέου από αρμόδια επιτροπή, η οποία αναμένεται να έχει αποτελέσματα σε τουλάχιστον τρεις μήνες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη ένταξη σε επιδοτούμενους από το ΕΣΠΑ παιδικούς σταθμούς τουλάχιστον 40.000 παιδιών, η ηγεσία του υπουργείου είπε ότι θα ισχύσει ό,τι και την προηγούμενη χρονιά, οπότε και δόθηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διευκρινίσει από πού θα προέλθει το επιπλέον ποσό. Θυμίζουμε ότι με βάση και την προκήρυξη του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το προβλεπόμενο ποσό είναι 160 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ακόμη κι αν δοθούν 180 εκατομμύρια, το πρόβλημα δε λύνεται.

Τίμησαν την αντιδικτατορική πάλη

Τα 40 χρόνια από την πτώση της χούντας τίμησαν χτες το απόγευμα οι αγωνιστές του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74, στο χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφανιών στο άγαλμα Σπύρου Μουστακλή, που βασανίστηκε από τη χούντα. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Γιάννης Πρωτούλης, ενώ παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λουκάς εκ μέρους του Συνδέσμου Αντιστασιακών Λευκωσίας Κύπρου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-74 Νίκος Τριανταφύλλου. Την εκδήλωση πλαισίωσε, με συναυλία που έδωσε, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Στερνός αποχαιρετισμός στον σ. Δημήτρη Μπελίτση

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Δημήτρη Μπελίτση. Στην πολιτική κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στο Γ' Νεκροταφείο, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον σύντροφο Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ. Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του σύντροφο Πέτρο Μαρκομιχάλη.

Εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής, ο σύντροφος Χρήστος Μπάθας, αφού παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του συντρόφου Δημήτρη, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: «Πενθούμε για την απώλεια ενός συντρόφου αγωνιστή, αφοσιωμένου στο Κόμμα και στους στόχους του που με σεμνότητα υπηρέτησε. Ενός συντρόφου που έδωσε αγωνιστικό "παρών" στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα, πάλεψε αταλάντευτα για τη διατήρηση των επαναστατικών του χαρακτηριστικών, συμβάλλοντας τα επόμενα χρόνια για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στην Αθήνα από διάφορες στελεχικές ευθύνες και χρεώσεις (γραμματέας ΚΟΒ Κολωνού, μέλος της ΑΕ και του ΑΓ 3ου - 4ου Διαμερίσματος της Α' Αθήνας). Δεν θα ξεχάσουμε την κομματικότητα, την ανιδιοτέλεια, την ευγένεια, τη σεμνότητα, αλλά και το πείσμα στις κομμουνιστικές αξίες στις οποίες γαλουχήθηκε ο σύντροφος Δημήτρης».

Κλείνοντας, ανέφερε: «Σε αποχαιρετούμε, σύντροφε Δημήτρη, υπογραμμίζοντας αυτό που και εσύ ξέρεις πολύ καλά. Η ζωή σου δε χάθηκε, καταξιώθηκε μέσα από τον αγώνα μας, γιατί ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου».

Από την ΚΟΒ Κολωνού, ο σύντροφος Πατίλας Θοδωρής, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ, αναφέρθηκε στην πρωτοπόρα δράση του συντρόφου Μπελίτση που τον έκανε αναγνωρίσιμο και αγαπητό σε όλη την περιοχή του Κολωνού: «Οι δεσμοί του με τους εργάτες, τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής αποτελούν παράδειγμα για τη δουλειά ολόκληρης της ΚΟΒ στο πώς ο κομμουνιστής συνδέεται μαζί τους, ώστε να τους καθοδηγήσει στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ο σύντροφος Δημήτρης με την προσωπική του στάση έγινε παράδειγμα στο πώς να ξεπερνούμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να μπαίνουμε με ενθουσιασμό στη μάχη. Δίνουμε υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας».

Η Αννα Πατίλα, μέλος του ΤΓ Κέντρου της ΚΝΕ ανέφερε: «Ετσι ακούραστος όπως ήσουν μέχρι το τέλος, για την Κομμουνιστική Νεολαία θα είσαι το καλύτερο παράδειγμα. Πορευόμαστε κρατώντας μέσα μας τη σεμνότητα του αγωνιστή που σε χαρακτήριζε, την αφοσίωσή σου στα ιδανικά του Κόμματος, στα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Ολοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και ιδιαίτερα στο γιο του Σίμο και τη μητέρα του Αθηνά.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του προσφέρουν στο Κόμμα 310 ευρώ.

Προθεσμία για απολογία

Προθεσμία για να απολογηθούν στις 9 Σεπτέμβρη πήραν χτες οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Ι. Καπελέρης για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ο Ι. Διώτης κατηγορείται και για υπεξαίρεση εγγράφου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ι. Διώτης είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το αντίγραφο - στικάκι της αρχικής λίστας και φέρεται να το παραποίησε. Ο Ι. Καπελέρης είχε παραλάβει μία λίστα 20 ονομάτων από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας, με την εντολή να ελέγξει εάν αντιστοιχούν τα ονόματα σε λογαριασμούς, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ