ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Νέος γύρος «πιέσεων» σχετικά με τον «South Stream»

ΣΟΦΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αναστέλλονται όλες οι εργασίες που αφορούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία μέχρι να διαπιστωθεί ότι το έργο συμβαδίζει με τη νομοθεσία της ΕΕ, ανακοίνωσε η γραμματεία Τύπου του Προέδρου της χώρας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η βουλγαρική κρατική ενεργειακή εταιρεία «Bulgarian Energy Holding» ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με τη ρωσική «Gazprom» για τη λήψη ενός δανείου και τη χρηματοδότηση της βουλγαρικής συμμετοχής στο έργο του συγκεκριμένου αγωγού.

Η προεδρία εξέφρασε «έκπληξη» και «αγανάκτηση» - για τη συνέχιση δραστηριοτήτων που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ανασταλούν και θύμισε τη διαδικασία που «κίνησε» η ΕΕ για παραβίαση από τη Βουλγαρία κανόνων που αφορούν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και τον ανταγωνισμό.

Ο «South Stream» (που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη) αναπτύσσεται ανταγωνιστικά στον αμερικανικό «Nabucco» (που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη). Γι' αυτό και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους σχετικά με το ποιος θα εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος στην προμήθεια της τεράστιας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, στη βάση και των νέων δεδομένων στις «κόντρες» Δύσης - Ρωσίας που γεννά η κατάσταση στην Ουκρανία.

Οι διαρκείς και συχνά αντικρουόμενες παρεμβάσεις από αστούς πολιτικούς σχετικά με το συγκεκριμένο αγωγό είναι χαρακτηριστικές της σφοδρότητας των ανταγωνισμών που εκδηλώνονται και στο εσωτερικό μιας χώρας, αφού συχνά οι διάφορες μερίδες της αστικής τάξης έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Ενδεικτικό είναι ότι χτες, η κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι υπέβαλε την παραίτησή της. Η εξέλιξη συνδέθηκε από πολλούς και με τα αρνητικά αποτελέσματα που σημείωσαν οι σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές. Σήμερα ή αύριο, η Βουλή αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν μάλλον στις 5 Οκτώβρη.

«Εισηγήσεις» και προς το Βελιγράδι

«Η κυβέρνηση της Σερβίας ακολουθεί την πολιτική της ένταξης στην ΕΕ, έχει λάβει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Σερβίας να ακολουθεί και πολιτική καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η κυβέρνηση αυτά πράττει», δήλωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμπληρώνοντας ότι «οι φίλοι μας δεν συζητούν μαζί μας με τη γλώσσα τελεσιγράφων. Κανείς δεν συνομιλεί μαζί μου με αυτόν τον τρόπο και εγώ θα προτιμούσα να μην είμαι πρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης από το να επιτρέψω κάτι τέτοιο».

Η παρέμβαση έγινε καθώς δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων αναφέρουν ότι θα ενταθεί η πίεση των Βρυξελλών προς το Βελιγράδι, ώστε να υιοθετήσει τη λογική των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, η οποία βέβαια δεν μπορεί παρά να πλήξει και τη συνεργασία για τον «South Stream».

«Είναι μία καλή συμφωνία για μας, μας εξασφαλίζει 350 εκ. ευρώ, είτε μεταφερθεί φυσικό αέριο, είτε όχι κι ας μου πει κάποιος πού θα κερδίσουμε αυτά 350 εκ. ευρώ», σημείωσε ο Βούτσιτς, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επιλογής της σερβικής κυβέρνησης να δεχτεί το πέρασμα του αγωγού από τη χώρα.

ΙΡΑΚ
Νέα επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δε λέει να κοπάσει η εσωτερική σύγκρουση στο Ιράκ, που αντικατροπτίζει και διαφορετικούς προσανατολισμούς τμημάτων της αστικής τάξης, ενώ ο λαός εξακολουθεί να υποφέρει ως συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της κατοχής που συνεχίζεται με άλλη μορφή. Χτες η σουνιτική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» που δραστηριοποιείται τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, στην οποία σκοτώθηκαν 33 άνθρωποι, μια από τις πιο αιματηρές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Το «Ισλαμικό Κράτος» όπως μετονομάστηκε πρόσφατα το «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» είναι παρακλάδι της οργάνωσης «φαντομάς» - Αλ Κάιντα, που στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε και προέβαλε ως στόχο τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου, στην πραγματικότητα όμως κινείται με κίνητρα που προωθούν και δυνάμεις που επιδιώκουν τον διαμελισμό του Ιράκ. Η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων πολλών εκρήξεων που σημειώθηκαν το Σάββατο και στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε χτες ότι οι συνομιλίες με την «Ομάδα 5+1» θα επαναληφθούν στις αρχές του Σεπτέμβρη, αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για ακόμη τέσσερις μήνες στο πλαίσιο της διαδικασίας, με στόχο να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία όσον αφορά στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Την 70χρονη βουλευτή και γνωστή ερμηνεύτρια πολιτικών και κοινωνικών τραγουδιών Σάαντο Αλι Ουαρσάμε σκότωσαν χτες ένοπλοι της ισλαμιστικής οργάνωσης «αλ Σεμπάμπ». Η οργάνωση είχε απειλήσει τον Απρίλη ότι θα σκοτώσουν «έναν-έναν» τους βουλευτές τους οποίους κατηγορούν ότι είναι «μισθοφόροι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Να διενεργηθεί τεχνική αξιολόγηση της κατάστασης στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ αποφασίστηκε σε προχτεσινή συνάντηση που είχαν οι ομάδες εργασίας Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσόβου. Οι δυο πλευρές συζήτησαν για το «Πάρκο Ειρήνης» που δημιούργησαν οι Σέρβοι στο μέσο της κεντρικής γέφυρας του ποταμού στις 18 Ιούνη, αφού πρώτα απομάκρυναν το οδόφραγμα που είχαν στήσει πριν από τρία χρόνια. Η Πρίστινα ζητά την απομάκρυνση του πάρκου, το οποίο χαρακτηρίζουν νέο οδόφραγμα και εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία.

ΑΜΠΟΥΖΑ.-- Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χτες στη βόρεια πόλη Κανούντα, σε έναν εμπορικό δρόμο και μια αγορά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε καραντίνα τέθηκαν πάνω από 150 άτομα μετά το θάνατο ενός 30χρονου άνδρα από πανούκλα, στην πόλη Γιούμεν της νοτιοδυτικής επαρχίας Γκανσού, στις 16 Ιούλη. Οι αρχές πιστεύουν ότι κόλλησε την ασθένεια μετά από επαφή του με νεκρό τρωκτικό που έδωσε στο σκύλο του για να φάει. Οσοι τέθηκαν σε καραντίνα είχαν έρθει σε επαφή με τον 30χρονο και θα βγουν από την κατάσταση επιτήρησης εντός εννέα ημερών, εάν δεν εμφανισθεί κάποιο σύμπτωμα.

ΜΟΣΧΑ.-- Στους 23 έφτασαν οι νεκροί από το ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας, μετά τη χτεσινή κατάληξη μίας γυναίκας που νοσηλευόταν τραυματισμένη.

ΚΟΥΒΑ - ΚΙΝΑ
Ενίσχυση διμερών σχέσεων

ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Κούβα Σι Τζινπίνγκ με την υπογραφή όπως ανακοινώθηκε 29 διμερών συμφωνιών στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της γεωργίας, στις υποδομές και κατασκευές, στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο Νησί, ο Κινέζος Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, στην οποίες τόνισε την εξαιρετική κατάσταση των διμερών σχέσεων ως έκφραση της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων, ενώ τόνισε την επιθυμία της χώρας του να διευρυνθεί η συνεργασία. Ο Σι τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση της Κούβας, το παράσημο του μάρτυρα Χοσέ Μαρτί.

Επίσης, συναντήθηκε την Τρίτη το βράδυ με τον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, που αντάλλαξαν απόψεις για πλήθος ζητημάτων, ενώ η κινέζικη αντιπροσωπεία χάρισε στον Φιντέλ, χάλκινη προτομή του που φιλοτέχνησαν Κινέζοι καλλιτέχνες.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιούν εκδήλωση, με θέμα «Η σημασία της Κουβανικής Επανάστασης και οι εξελίξεις στην Κούβα και τη Λατινική Αμερική» αύριο στις 8.30 μ.μ. στον αίθριο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Latin ρυθμούς θα παίξει το μουσικό συγκρότημα Baiser Noir και θα προβληθούν ζωγραφικά έργα του Αντόνιο Γκερέρο, του Κουβανού ήρωα που βρίσκεται φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

ΚΙΝΑ
Διατροφικό σκάνδαλο

ΣΑΓΚΑΗ.--

Στη σύλληψη πέντε ατόμων προχώρησαν οι αρχές της Κίνας, στο πλαίσιο ερευνών για επεξεργασία ληγμένου κρέατος που έκανε μεγάλη κινεζική εταιρεία που προμηθεύει μεγάλες εταιρείες φαστ-φουντ όπως τα «KFC» και τα «McDonalds», αλλά και επιχειρήσεις όπως τα «Starbucks». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας, της «Shanghai Husi Food», που είναι μέλος του αμερικανικού ομίλου OSI Group LLC, ο οποίος εδρεύει στο Ιλινόις. «McDonald's» και «Yum Brands Inc» (που είναι η μητρική των «KFC» και «Pizza Hut»), ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην απομάκρυνση σχετικών προϊόντων. Οι σχετικές καταγγελίες αφορούν εμπορία αλλοιωμένου κρέατος σε Κίνα αλλά και Ιαπωνία.

Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής (που επεκτείνονται γοργά και στην Κίνα) εγκυμονούν διαρκώς κινδύνους για την υγεία των λαών, η οποία συνθλίβεται στις μυλόπετρες του εύκολου και γρήγορου κέρδους.

ΤΑΪΒΑΝ
Συντριβή αεροσκάφους με δεκάδες νεκρούς

ΤΑΪΠΕΪ.--

Τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στην Ταϊβάν όταν συνετρίβη αεροσκάφος της εταιρείας «TransAsia Air» που εκτελούσε εσωτερική πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο Καοσιούνγκ στο νότο με προορισμό το αεροδρόμιο Μαγκόνγκ των νησιών Πένγκχου.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 54 επιβάτες και το πλήρωμα ήταν 4μελές. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιε Κουάνγκ-σι δήλωσε ότι 11 άτομα σώθηκαν αλλά έχουν τραυματιστεί.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν γνωστά, αλλά στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς η χώρα πλήττεται από τον τυφώνα Μάτμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ