ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισπεύδει για τα «προαπαιτούμενα» των μονοπωλίων

Στην προώθηση των νομοθετικών παρεμβάσεων για επιβολή των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων, που ικανοποιούν πάγιες απαιτήσεις των μονοπωλίων και συνδέονται με την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εστιάζει η συγκυβέρνηση, που αναμένεται να προωθηθούν άμεσα με μορφή πιθανά σχετικού «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα πληροφορίες, στο «πολυνομοσχέδιο» (αν τελικά επιλεγεί αυτή η μορφή) θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1/1/2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Ακόμη, θα προβλέπεται η κατάργηση από την 1η Γενάρη 2015 όλων των «μη ανταποδοτικών χρεώσεων» που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων, με δραματικές συνέπειες στις συντάξεις και την καθημερινότητα των συνταξιούχων. Επίσης γράφεται ότι στο πολυνομοσχέδιο θα εμπεριέχονται και διατάξεις για τη «χρηματοδότηση των κομμάτων» και την «παρακολούθηση των περιουσιακών τους στοιχείων», με στόχο τάχα την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θα περιλαμβάνεται επίσης και το σχέδιο διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη «μείωση των διοικητικών βαρών» σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στοχευμένους κλάδους, όπου σπεύδουν να διαμορφώσουν τις ιδανικότερες συνθήκες για τα μονοπώλια, δηλαδή τη διευκόλυνση από το κράτος για επενδύσεις.

Για τα «προαπαιτούμενα», τον τρόπο προώθησής τους στη Βουλή και την εφαρμογή τους κανονιζόταν συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Εξάλλου για σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να λειανθούν ενδοκυβερνητικές τριβές που αφορούν στο πώς θα προχωρήσουν αξιολόγηση και απολύσεις στο Δημόσιο, ζητήματα που επίσης αποτελούν απαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι αιγιαλοί

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην καταθέσει νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά να περάσει με άλλους τρόπους τις ρυθμίσεις που λύνουν τα χέρια στα μονοπώλια για περισσότερες κερδοφόρες «μπίζνες» στα παραθαλάσσια «φιλέτα», άφησε χτες ανοιχτό με δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, αναφέροντας ότι «η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες, απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της χάραξής του και αξιόπιστης αποτύπωσής του σε χάρτες και διαγράμματα».

Η κίνηση αυτή αντανακλά πιθανότατα κυβερνητικούς ελιγμούς για το πώς θα προωθηθούν αποτελεσματικότερα για το κεφάλαιο οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις και στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και αντιθέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης γύρω από τη συγκεκριμένη μορφή που λαμβάνουν σειρά «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται για λογαριασμό της.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική για το ότι οι ελιγμοί αυτοί δεν αναιρούν τη στοχοπροσηλωμένη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι τροπολογία που ψηφίσθηκε χτες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία εισάγονται σειρά διατάξεων που ουσιαστικά παραχωρούν παραλίες και αιγιαλούς για επιχειρηματική αξιοποίηση. Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης,«ιδιαίτερα σε ελεύθερες παραλίες ανοίγει το δρόμο στη νόμιμη επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους με ανταλλάγματα. Επιπλέον, ανοίγει το δρόμο στην αναγνώριση ως λιμένων τοποθεσιών που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοιες. Στην πράξη φέρνει από την πίσω πόρτα εν μέρει το νομοσχέδιο για αιγιαλούς - παραλίες με τη μορφή τροπολογίας. Επιπρόσθετα, κάνει ένα ακόμη δωράκι σε όσους μετέτρεψαν υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, αίροντας την υποχρέωση να κατεδαφίσουν εγκαταστάσεις, προκειμένου να εναρμονιστούν με τις προϋποθέσεις του νόμου για τη δόμηση. Ετσι αναγνωρίζει και αυθαίρετες εγκαταστάσεις».

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Τεχνογνωσία» στην αντιλαϊκή πολιτική

Κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου οι παρεμβάσεις της Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα

Στην πρόοδο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο, στη βάση και των συμφωνηθέντων στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, στέκεται η 7η «Εκθεση δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης (Task Force) της ΕΕ για την Ελλάδα», η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνονται τα εξής:

«Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος»: Ως στόχος προσδιορίζεται η διαμόρφωση «ενός υποστηρικτικού και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με εύκολη πρόσβαση σε ρευστότητα και στις αγορές». Σε σχέση με τη «ρευστότητα», η έκθεση διαπιστώνει ότι «η συνολική κατάσταση όσον αφορά τη χορήγηση δανείων προς την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση» και τονίζει πως «ο τραπεζικός τομέας ακόμη καταγράφει υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χορήγηση δανείων είναι περιορισμένη και χαρακτηρίζεται από υψηλές απαιτήσεις για εμπράγματες εγγυήσεις και υψηλά επιτόκια».

Ως θετικό για το κεφάλαιο στοιχείο καταγράφει τη μείωση του κόστους και του χρόνου για τις εξαγωγές, την «κατάργηση και απλοποίηση της αντι-ανταγωνιστικής νομοθεσίας», με βάση το «πολυνομοσχέδιο» που ενσωμάτωσε τις «συστάσεις» του ΟΟΣΑ για τους τομείς της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανικού εμπορίου, των οικοδομικών υλικών και του τουρισμού και προαναγγέλλει τη «σύνταξη επακόλουθου προγράμματος» για τον «προσδιορισμό σχετικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς όπως οι πωλήσεις χονδρικής, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η μεταποίηση και οι τηλεπικοινωνίες».

Νέες αντιλαϊκές ανατροπές

Σε ό,τι αφορά τις παραπέρα «απελευθερώσεις επαγγελμάτων», η Ομάδα Δράσης αναφέρει ότι έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ μελέτη για «τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης σε ζωτικούς τομείς όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί λογιστές, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτοεκφορτωτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, καθώς και εργαζόμενοι στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών».

Φορολογική διοίκηση: Στη «βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης», ώστε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα στέκεται η έκθεση της Ομάδας Δράσης, αναφέροντας ότι μόνο έτσι μπορεί «να εξασφαλιστεί μια δικαιότερη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης». Στην πραγματικότητα επιδιώκουν εξοικονόμηση επιπλέον πόρων, μέσω της έντασης του κυνηγιού των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα απανωτά χαράτσια, για να στηριχθεί παραπέρα το κεφάλαιο, με χρηματοδοτήσεις και νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.

Δημόσια Διοίκηση: Ως στόχος περιγράφεται η «δημιουργία μιας αποτελεσματικής και σύγχρονης δημόσιας διοίκησης (...) ικανής να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται». Σε αυτά τα πλαίσια ιεραρχείται η εφαρμογή του «διετούς προγράμματος δράσης», το οποίο σηματοδοτεί παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο, ενώ η έκθεση της Ομάδας Δράσης υπενθυμίζει ότι «είναι υπό επεξεργασία προτάσεις για την αναθεώρηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για την εφαρμογή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης».

Δικαστικό Σύστημα: Η έκθεση διαπιστώνει τις «μεγάλες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες» στο δικαστικό σύστημα και προαναγγέλλει την κατάθεση τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Υγεία: Η προώθηση «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα της Υγείας για την παραπέρα «μείωση των δαπανών» ιεραρχείται από την Ομάδα Δράσης ως «καίρια συνιστώσα» στο στόχο για «αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών».

Εργασιακά - Κοινωνική Ασφάλιση: Μεταξύ άλλων αντεργατικών μέτρων, η Ομάδα Δράσης ιεραρχεί τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων, με τα οποία δίνονται επιπλέον κονδύλια και τζάμπα εργασία στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και το «πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ», ώστε να μπορεί αυτός να εξυπηρετήσει καλύτερα τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, η έκθεση αναγγέλλει ότι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης θα καταθέσουν, βάσει της πείρας των ενοποιήσεων Ταμείων σε άλλα κράτη της ΕΕ, εκθέσεις που θα είναι συμπληρωματικές στην έκθεση του ΚΕΠΕ με την οποία προετοιμάζονται τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό.

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Αλλο μείγμα για το κεφάλαιο, επιτάχυνση της επίθεσης για το λαό

Προβλέψεις για ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2014, μετά από κατρακύλα 23% την περίοδο 2008 - 2013

Ρυθμό ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ κατά 0,7% αναμένει για φέτος το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την 2η τριμηνιαία έκθεσή του για το 2014 που δημοσιοποίησε χτες, όταν η κατρακύλα του ΑΕΠ τα χρόνια 2008 - 2013 ξεπέρασε το 23%. Η έκθεση του ΙΟΒΕ τάσσεται υπέρ της αλλαγής του μείγματος διαχείρισης, με παράλληλη επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όπως το διατύπωσε πριν λίγες μέρες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

«Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην περιφέρεια της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία) και η αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών σε άλλες χώρες της (...) καθιστούν περιττή τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ίδια ένταση στην πλειονότητα αυτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, για να υπογραμμιστεί στη συνέχεια ότι παράλληλα επιβάλλεται η «συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, καθώς και των διαρθρωτικών αλλαγών (...) οι ρυθμοί των οποίων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά την προεκλογική περίοδο». Μάλιστα, το ινστιτούτο του ΣΕΒ επισημαίνει ότι «το χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη αξιολόγηση είναι μικρό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς η προετοιμασία, στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών».

Στις ανησυχίες που καταγράφονται για λογαριασμό του κεφαλαίου στην έκθεση, περιλαμβάνονται οι πρόσθετες «δημοσιονομικές πιέσεις» που αναμένονται στο 2ο εξάμηνο του 2014, εξαιτίας των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και της φοροκαταιγίδας του επόμενου διαστήματος (φόρος εισοδήματος, ακινήτων κ.τ.λ.).

Προβλέποντας μείωση 2-3% στις επενδύσεις το 2014, η έκθεση επαναφέρει πάγια αιτήματα του κεφαλαίου, με τη μορφή «περιοριστικών παραγόντων» για την κερδοφορία των μονοπωλίων που πρέπει να αρθούν: «το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλό (...) το φορολογικό σύστημα είναι απρόβλεπτο (...) ενώ συνεχίζουν να υφίστανται περιορισμοί εισόδου και στρεβλώσεις στην ανταγωνιστική λειτουργία κλάδων και επαγγελμάτων, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διευθέτηση του κρατικού χρέους και των «χρηματοδοτικών αναγκών», η έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η επίτευξη των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί «ατού» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, ενώ επίσης τάσσεται υπέρ της χρησιμοποίησης τυχόν αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών ελέγχων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού».

Καλούν Προβόπουλο για Proton Bank

Σε ανωμοτί κατάθεση για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος, καλούνται σε λίγες ημέρες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος και επτά στελέχη της, σχετικά με την έγκριση που έδωσαν το 2009 στη μεταβίβαση ποσοστού 31,3% της Proton Bank, που έγινε το 2010, από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο πρώην επικεφαλής και τα στελέχη της ΤτΕ, μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων, που ενέκρινε την υπό έρευνα αγοραπωλησία, καλούνται την ερχόμενη εβδομάδα από τους οικονομικούς εισαγγελείς σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης του αδικήματος της συνέργειας σε απιστία σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ