ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουν προσλήψεις και όχι απολύσεις στα ΕΑΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χτες η τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για την «εθελούσια» στα «Αμυντικά Συστήματα»

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Αμυντικής Βιομηχανίας

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Αμυντικής Βιομηχανίας
Τη γενικότερη πορεία συρρίκνωσης της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», στην προοπτική της τμηματικής ιδιωτικοποίησης, ενδεχόμενα και με λουκέτο στις περισσότερες εγκαταστάσεις, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, με αφορμή την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας που συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» των ΕΑΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας προβλέπει τη δραστική μείωση του προσωπικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει την παράδοση των ΕΑΣ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις - που «πέρασαν» από τη Βουλή ως μέρος της συμφωνίας με την τρόικα - οι οποίες προέβλεπαν τη διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο τμήματα, το πολιτικό και το στρατιωτικό. Στο πολιτικό πέρασαν οι θυγατρικές των ΕΑΣ, η Ηλεκτρομηχανική Κύμης και η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο στρατιωτικό πέρασαν τα πέντε εργοστάσια που παράγουν όπλα και πυρομαχικά.

Η αρχική πρόβλεψη για τη μείωση του προσωπικού ήταν από τα περίπου 750 άτομα στο στρατιωτικό τμήμα να μείνουν τα 500. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο σκόπιμα δεν υπάρχει αριθμός. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα στοιχίσει περίπου 6,6 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των απολύσεων να αυξηθεί.

Οπως είπε χτες στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε για τα ΕΑΣ, με την ψήφο και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, προβλέπει να κλείσουν τα εργοστάσια Μάνδρας και Ελευσίνας, να εκκαθαριστούν οι θυγατρικές με τους 120 εργαζομένους στον αέρα. Την ίδια ώρα, στην Κύμη, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 18 μήνες περίπου.

Κρύβουν τα πραγματικά σχέδια

Σε άλλο σημείο, είπε: «Με βάση τη συμφωνία, πρέπει να μείνουν πεντακόσιοι εργαζόμενοι στα τρία εργοστάσια Υμηττού, Λαυρίου και Αιγίου. Αρα, τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να κάνουν "εθελούσια" περίπου οι 250, αφού σήμερα είναι 750 εργαζόμενοι. Η Μάνδρα, που είναι για κλείσιμο, έχει 100 εργαζομένους.

Τι θα γίνουν αλήθεια αυτοί οι εργαζόμενοι; Θα μεταφερθούν κάπου αλλού; Θα απολυθούν; Θα είναι μέσα στην "εθελούσια"; Δημοσιεύματα λένε ότι συζητείται η πώληση στη RHEINMETALL, η οποία κάνει αναβαθμίσεις αντιαεροπορικών συστημάτων. Ισως να κάνει δουλειά για το Ισραήλ.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι για σύνταξη και που, μαζί με αυτούς που θα φύγουν για το 2015, είναι περίπου 120 με 140. Για να πιάσει, λοιπόν, το όριο των πεντακοσίων, πρέπει να υπάρξουν απολύσεις. Αυτό λένε οι εργαζόμενοι σήμερα στα ΕΑΣ. Επίσης, η Ελευσίνα τι θα γίνει; Βεβαίως, είναι πενήντα οι εργαζόμενοι. Λέτε ότι θα μεταφερθούν στο Λαύριο. Τα οικόπεδα θα πάνε για πούλημα - φαντάζομαι - εκεί στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι έχουν χαθεί τεράστιες θέσεις εργασίας με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία από αυτούς τους εργαζομένους σ' αυτά τα εργοστάσια. Εσείς με την κοινή υπουργική απόφαση καλείτε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και τους ελάχιστους "παραγωγικούς" - γιατί ειπώθηκε εδώ από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ διοικητικών και "παραγωγικών" εργαζομένων - να κάνουν αίτηση για οικειοθελή αποχώρηση.

Οι παραγωγικοί είναι ελάχιστοι. Και όλοι να δουλεύουν νύχτα - μέρα, δεν μπορούν να βγάλουν πέρα στους χρόνους που έχετε συμφωνήσει για την παραγωγή του υλικού σ' αυτά τα εργοστάσια. Είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και στις "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, απολύσεις όπως τις λέμε εμείς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να μας πείτε τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Μάνδρας και της Ελευσίνας, ποιο είναι το σχέδιο γι' αυτούς, γιατί δεν το διευκρινίζετε».

Να πάρει ο λαός το κουμάντο

Καταλήγοντας, ο Χρ. Κατσώτης είπε: «Και βέβαια, πρέπει να πούμε ότι εδώ οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είχαν αρκετά θέματα με τις συλλογικές συμβάσεις τους. Αυτές καταργήθηκαν. Καταργήθηκαν πολλά από τα δικαιώματά τους. Ηδη οι μειώσεις είναι 50% με 60%. Δίνετε σαν κίνητρα αυτά που λέτε, αλλά είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που ήταν και τα αφαιρέσατε μέχρι τώρα.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθούν στους συνταξιούχους του 2012 - 2013 αυτά που τους χρωστάτε. Είναι οι αποζημιώσεις τους, τις οποίες δεν έχετε δώσει μέχρι τώρα και δεν ξέρω τι σκέφτεστε γι' αυτά. Αναφέρομαι στις αποζημιώσεις των συνταξιούχων του 2012 - 2013.

Επίσης, σε σχέση με τα εργοστάσια αυτά και το υλικό που ετοιμάζεται τώρα, χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού. Εμείς λέμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν, να εκσυγχρονιστούν, να αναπτυχθούν, να προσληφθεί προσωπικό και να αποτελεί μία βιομηχανία, η οποία θα υπηρετεί την άμυνα της χώρας με απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με κουμάντο που θα κάνει ο λαός στη χώρα του».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καμιά κατάσχεση για χρέη της λαϊκής οικογένειας

Καταγγέλλει την περίπτωση πολύτεκνης χήρας με εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ που της αφαιρούν ό,τι χρήματα έχει σε τραπεζικό λογαριασμό

Σε οργάνωση και αγώνα για να μην πληρώσει κανένας που δεν έχει τα χαράτσια για τα σπίτια, να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία κατάσχεσης από εφορίες και τράπεζες, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Την ώρα που χαρίζουν με διάφορους τρόπους δισεκατομμύρια σε τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση δίνει εντολή να κατάσχονται ό,τι έχεις σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά και σπίτια, όσων εξαθλιωμένων αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια για τα σπίτια, που ήταν μέσω της ΔΕΗ και τώρα πέρασαν στην εφορία.

Σε χήρα πολύτεκνη, με ετήσιο εισόδημα 4.900 ευρώ το 2013, αλλά και τα 2-3 τελευταία χρόνια, η οποία έχει να πληρώνει και δόση στεγαστικού δανείου, με εντολή της εφορίας, η Εθνική Τράπεζα της έστειλε έγγραφο με το οποίο την ενημερώνει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης ό,τι χρημάτων υπάρξουν σε λογαριασμό της, γιατί δεν μπόρεσε να πληρώσει κανένα χαράτσι από το 2011! Αυτή η γυναίκα, όχι μόνο το χαράτσι αδυνατεί να πληρώσει, αλλά ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΛ, που έχουν μαζευτεί μεγάλα ποσά».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση και για χιλιάδες άλλων ανέργων, εργαζομένων, απόρων, συνταξιούχων, που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια:

Να διαγραφούν όλες οι οφειλές που έχουν από χαράτσια και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια. Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού, τραπεζικών λογαριασμών, σπιτιών, αυτοκινήτων, χωραφιών, μικρομάγαζων, από χρέη στην εφορία ή σε τράπεζες, για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε κανέναν που δεν έχει να πληρώσει. Να μειωθούν άμεσα και δραστικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των ΔΕΥΑ κατά 50% σε ανέργους και φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τέλος, καλεί όλους τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στις Λαϊκές Επιτροπές και να διεκδικήσουν αυτά τα αιτήματα με κάθε μορφή αγώνα. «Κανένας μόνος του απέναντι στην εφορία, στις τράπεζες και σε κάθε έναν που του κλέβει τη ζωή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης, με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου, που κόστισε τη ζωή τριών νέων ανθρώπων, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «με τα πανάκριβα διόδια έχουν κάνει απλησίαστη την ΠΑΘΕ για την πλειοψηφία του λαού και τους οδηγούν μέσα από παράδρομους - λαιμητόμους προς το θάνατο».

Το Εργατικό Κέντρο, άλλες δυο φορές τον τελευταίο μήνα κατήγγειλε τις ευθύνες κυβέρνησης, ΕΕ, Περιφέρειας, γιατί έγιναν και άλλα τροχαία, το ένα μάλιστα θανατηφόρο στους παράδρομους της ΠΑΘΕ. Ζητούσε να καταργηθούν τώρα τα διόδια για να μπορούν να κινούνται όλοι ελεύθερα στο οδικό δίκτυο, το οποίο σημειωτέον το έχει πληρώσει πανάκριβα ο λαός και εξακολουθεί να πληρώνει πανάκριβα διόδια.

Αναβλήθηκε η δίκη της «Coca Cola»

Αναβολή πήρε η δίκη ενάντια στην «Coca Cola», για τις παράνομες απολύσεις των εργαζομένων του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ορίστηκε η 8η Οκτώβρη 2014. Στο χώρο των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης για τους απεργούς της «Coca Cola» από την ΠΟΕΕΠ, στην οποία συμμετείχαν οι απεργοί και εργαζόμενοι του Κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών, καθώς και πλήθος άλλων σωματείων. Στη συγκέντρωση χαιρέτησε μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Στολτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ