ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Το Κοινοβούλιο εξέλεξε Πρόεδρο της χώρας

Στη Ρωσία αναμένεται ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, για συζητήσεις στρατιωτικής συνεργασίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το Ιρακινό Κοινοβούλιο εξέλεξε χτες νέο Πρόεδρο της χώρας τον Κούρδο πολιτικό Φουάντ Μασούμ, ιδρυτικό μέλος της «Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν» (PUK), ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στο Ιράκ βρέθηκε χτες και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν που μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νούρι-Αλ Μάλικι δήλωσε ότι χρειάζεται μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «μια κυβέρνηση στην οποία όλοι οι Ιρακινοί να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), που προωθεί την ίδρυση «Χαλιφάτου» σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, αποτυπώνοντας την κατακόρυφη όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των μεγάλων πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντείνονται και οι διεργασίες στην κυρίαρχη τάξη του Ιράκ σχετικά με το ποιες διεθνείς συμμαχίες θα της εξασφαλίσουν μεγαλύτερο όφελος. «Παρών» σ' αυτή την κατάσταση δηλώνει και η Ρωσία καθώς η ρωσική κυβέρνηση διακρίθηκε για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να τη βοηθήσει στρατιωτικά για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Μάλιστα, χτες οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός Αμυνας της χώρας Σάαντουν αλ Ντουλάιμι θα βρεθεί στη Μόσχα για να συζητήσει για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, πηγή του ρωσικού στρατού δήλωνε στο «Ιντερφαξ» ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι παραδόσεις επιθετικών ελικοπτέρων «Mi-35» και καταδιωκτικών αεροσκαφών «Su-25» στη Βαγδάτη, η οποία έχει επίσης συμβόλαια για την αγορά ελικοπτέρων «Mi-28» και κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων «Pantsir-S1».

Στο μεταξύ, χτες αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας δέχτηκε επίθεση με βόμβες, καμικάζι και ένοπλους άνδρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 κρατούμενοι (και εννέα αστυνομικοί) που μεταφέρονταν από φυλακή της στρατιωτικής βάσης της πόλης Τάτζι, 25 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Ακόμα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το «ΙΚ» διέταξε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας από 11 μέχρι 46 χρονών στη Μοσούλη να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Αγνοείται αεροσκάφος με πάνω από 100 επιβάτες

ΑΛΓΕΡΙ.--

Τα ίχνη επιβατηγού αεροσκάφους (Mcdonell 83), που η ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair είχε νοικιάσει στην Αir Algerie, χάθηκαν χτες τις πρωινές ώρες από τα ραντάρ, πενήντα λεπτά αφού είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, με κατεύθυνση το Αλγέρι της Αλγερίας. Το σημείο υπολογίζεται στην περιοχή Γκάο, στο Βόρειο Μάλι, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα, όπου διεξάγονται συγκρούσεις με ισλαμιστές ενόπλους και η Γαλλία έχει ήδη πραγματοποιήσει ιμπεριαλιστική επέμβαση από το Γενάρη του 2013.

Το αεροσκάφος είχε 6μελές πλήρωμα (ισπανικής καταγωγής) και, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντέλ - Μαλέκ αλ - Σελάλ, μετέφερε 119 επιβάτες.

Αφού έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον οι μισοί επιβάτες ήταν Γάλλοι, το Παρίσι έστειλε δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ, που έχουν τη βάση τους στη Δυτική Αφρική, να αναζητήσουν το επιβατηγό αεροσκάφος κατά μήκος της διαδρομής που επρόκειτο να κάνει. Βέβαια αργότερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το αεροσκάφος «πιθανότατα συνετρίβη», συμπληρώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος». Αξιωματούχος της αλγερινής Αεροπορίας είχε δηλώσει ανώνυμα στο «Ρόιτερς»: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχει συντριβεί», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια από τις καιρικές συνθήκες και την τεχνική βλάβη ως πιο απίθανο την κατάρριψη.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Πάντως, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ, δήλωσε ότι σε έλεγχο που έγινε στο αεροσκάφος πριν 2 - 3 μέρες είχε εντοπιστεί ένα πρόβλημα στο σύστημα πέδησης, το οποίο κατά τη γνώμη του όμως ήταν ασήμαντο και «δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια». Η Swiftair έχει 45 αεροσκάφη στόλο με μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
Ερευνούν τις αιτίες

Το αεροπλάνο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή
Το αεροπλάνο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή
ΤΑΪΠΕΪ.--

Ερευνα για την εξακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν στην προχτεσινή συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας «TransAsia» ξεκίνησαν οι ταϊβανέζικες αρχές, ώστε να βρεθεί τι έφταιξε για το θάνατο 48 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 10. Το αεροσκάφος μετέφερε 54 επιβάτες με 4μελές πλήρωμα.

Πέφτοντας, προσέκρουσε πάνω σε σπίτια, αφού ο πιλότος προσπαθούσε να κάνει (για δεύτερη φορά) αναγκαστική προσγείωση σε διάδρομο προσγείωσης που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» υπήρξαν και πέντε τραυματίες στο έδαφος.

Αν και αρχικά εκπρόσωποι της εταιρείας συσχέτιζαν το δυστύχημα με τον τυφώνα «Μάτμο» που έπληττε την Ταϊβάν, χτες, εκπρόσωποι της ταϊβανέζικης υπηρεσίας εναέριου ελέγχου δήλωσαν ότι ο καιρός ήταν κατάλληλος για πτήσεις και στην ίδια διαδρομή είχαν εκτελεστεί αρκετές ακόμα πτήσεις.

Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Καοσιούνγκ και κατευθυνόταν στα νησιά Πενγκχου (γνωστό τουριστικό προορισμό), ενώ μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο Γαλλίδες φοιτήτριες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΛΙΒΥΗ.-- Εννιά ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μαχών χτες βράδυ στη Λιβύη, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών. Στις χτεσινές μάχες πήραν μέρος και αεροσκάφη. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για τις χειρότερες συγκρούσεις μετά από την ανατροπή του Καντάφι. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι είναι πιθανό η Αγκυρα να απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας της στη χώρα.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Αυξημένα κατά 20% είναι τα κέρδη της ΝΟΚΙΑ για το δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 213 εκατομμύρια ευρώ από 177 πέρσι, αν και οι καθαρές πωλήσεις το αντίστοιχο χρονικό διάστημα μειώθηκαν από 3,2 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ. Τα στελέχη της εταιρείας έκαναν λόγο για «αυξημένη αποδοτικότητα» που συνδέουν με την πρόσφατη πώληση εργοστασίου κινητών τηλεφώνων στη MICROSOFT. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμα παράδειγμα «αναδιάρθρωσης» εταιρείας, όπως οι εξαγορές - συγχωνεύσεις - αγοραπωλησίες που συμβαίνουν διαρκώς, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιπτώσεις από μαζικές απολύσεις, που εξασφαλίζουν αυξημένα κέρδη στη μεγαλοεργοδοσία.

NEO ΔEΛXI.-- Τουλάχιστον δώδεκα παιδιά 7 με 14 ετών σκοτώθηκαν και ακόμα 20 τραυματίστηκαν όταν τρένο συγκρούστηκε με το σχολικό λεωφορείο που τα πήγαινε για μάθημα, χτες το πρωί, στην πολιτεία Τελενγκάνα της Ινδίας. Ο οδηγός του λεωφορείου σκοτώθηκε και αυτός. Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για αφύλακτη διάβαση. Τα οδικά και σιδηροδρομικά ατυχήματα είναι πάρα πολύ συχνά στην Ινδία λόγω του κακοσυντηρημένου και παλιού δικτύου, που η νέα κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι δεσμεύεται να ανακαινίσει προκειμένου να εξασφαλίσει συνθήκες ευνοϊκότερες για τις επενδύσεις.

ΟΣΛΟ.-- Οτι έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς κτλ. ανακοίνωσε χτες η Νορβηγία, επικαλούμενη πληροφορίες που κάνουν λόγο για πιθανή επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση» στο έδαφός της από ένοπλους ισλαμιστές που έχουν πολεμήσει στη Συρία. Η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού της αστυνομίας (PST) «έλαβε πρόσφατα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένοπλη ισλαμιστική ομάδα που έχει διασυνδέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Συρία ενδεχομένως σχεδιάζει τρομοκρατική ενέργεια στη Νορβηγία, ίσως εντός των προσεχών ημερών», δήλωσε η επικεφαλής της, Μπενεντίκτε Μπγιόνρλαντ, σε συνέντευξη Τύπου.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε χτες ότι η Πολωνία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επειδή επέτρεψε στη CIA να φυλακίσει δύο υπόπτους της αλ - Κάιντα στην επικράτειά της. Την προσφυγή είχαν κάνει δύο άνδρες, ο γεννημένος στη Σαουδαραβική Αραβία Αμπού Ζουμπάινταχ και ο Σαουδάραβας υπήκοος Αμπντ αλ - Ραχίμ αλ - Νασίρι, οι οποίοι δήλωσαν ότι μεταφέρθηκαν μυστικά αεροπορικώς σε μια φυλακή η οποία διευθυνόταν από τη CIA μέσα σ' ένα πολωνικό δάσος και υποβλήθηκαν εκεί σε «μεταχείριση» που ισοδυναμούσε με βασανιστήρια.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενοχος για «προετοιμασία μαζικών ταραχών» εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κρίθηκε από δικαστήριο της Μόσχας ο ηγέτης του «Αριστερού Μετώπου» Σεργκέι Ουντάλτσοφ, αλλά και ο συνεργάτης του Λεονίντ Ραζβοζάγεφ. Η συγκεκριμένη οργάνωση δηλώνει ότι έχει στόχο το σοσιαλισμό.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν χτες δύο Φιλανδές γυναίκες, μέλη της ΜΚΟ International Assistance Mission (IAM) που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 1966,, στην πόλη Χεράτ, πρωτεύουσα της ομώνυμης δυτικής επαρχίας του Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε την επίθεση χωρίς να ανακοινώσει την εθνικότητα των θυμάτων, ενώ δεν είχε γίνει γνωστός ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

ΙΝΔΙΑ
Νέος βιασμός κοριτσιού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αποτροπιασμό προκαλεί η νέα υπόθεση βιασμού μικρού παιδιού στην Ινδία που έγινε χτες γνωστή. Σύμφωνα με χτεσινά τηλεγραφήματα, ένα κορίτσι μόλις 8 χρονών φέρεται να βιάστηκε και στη συνέχεια να κρεμάστηκε στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συγχωριανοί της μικρής λιντσάρισαν έναν ύποπτο για το βιασμό και ξυλοκόπησαν δύο άτομα που φέρονταν ως συνεργοί του. Μόλις την περασμένη βδομάδα, μια 5χρονη μαθήτρια καταγγέλθηκε ότι βιάστηκε στο σχολείο της, ενώ το φρικιαστικό φαινόμενο στην Ινδία με βιασμούς αποτελεί μια μάστιγα που συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ