ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Σφαγή διαρκείας από τους Ισραηλινούς

Ιμπεριαλιστικές πιέσεις για εκεχειρία ...για τα μάτια του κόσμου

Η γενοκτονία στην Γάζα δεν έχει τέλος
Η γενοκτονία στην Γάζα δεν έχει τέλος
ΓΑΖΑ.-- Το αίμα συνεχίζει να ρέει καθημερινά στη μαρτυρική Γάζα, από τη φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού με κάθε μέσο εναντίον αμάχων. Οι νεκροί αυξάνουν ώρα με την ώρα (ήδη οι καταμετρημένοι νεκροί ως χτες το βράδυ έφταναν τους 820 με γύρω στα 200 να είναι παιδιά) και οι τραυματίες προσεγγίζουν τις 5.000. Την ίδια ώρα, υποτίθεται, οι ιμπεριαλιστές, με πρώτο τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, προωθούν ένα νέο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός για μια βδομάδα για «ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ, που στηρίζουν παντοιοτρόπως το Ισραήλ, δήθεν ευαίσθητοι, ζήτησαν χτες να «διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο με την οβίδα που χτύπησε το σχολείο του ΟΗΕ». Μάλιστα, στη γνωστή λογική των ίσων αποστάσεων, κάλεσε «όλα τα μέρη να σεβαστούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA» και να «προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός».

Συναντήσεις και παζάρια

Το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε χτες την πρόταση του Κέρι, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός, με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υπάρξει αποκατάσταση υποδομών στη Γάζα. Επίσης περιλαμβάνεται κάλεσμα για έναρξη διαπραγματεύσεων για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης, με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, όπου στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή και οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα δώσουν εγγυήσεις.

Ο Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη «Χαμάς», και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάλ, γράφει η ισραηλινή «Χααρέτζ». Στους αξιωματούχους περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χαλέντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ. Επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, αλλά και με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον. Χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε στο Κάιρο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ενώ αναμενόταν να αναχωρήσει από το Κάιρο την Παρασκευή το βράδυ και να δώσει μια συνέντευξη Τύπου.

Πάντως ο ηγέτης της «Χαμάς», Χαλέντ Μεσάλ, από το Κάταρ όπου βρίσκεται, σε συνέντευξη στο βρετανικό BBC είπε ότι η πρόταση για εκεχειρία, χωρίς να υπάρξει άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που τη μετατρέπει στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου με 1,8 εκατομμύρια πολιορκημένους, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση.

Σκληρή καταστολή και στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται βάναυσα και στις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται στη Δυτική Οχθη, για την καταγγελία των εγκλημάτων στη Γάζα. Την Πέμπτη τη νύχτα ένας 24χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη κοντά στη Ραμάλα, ενώ χτες άλλοι 4 διαδηλωτές, ηλικίας 18, 22, 30 και 47 χρονών, σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών και εποίκων κοντά στη Ναμπλούς. Συνολικά οι νεκροί στη Δυτική Οχθη έχουν φτάσει τους 8 τις τελευταίες 2 βδομάδες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες. Ταυτόχρονα, το ΚΚ Ισραήλ εξακολουθεί να διοργανώνει κινητοποιήσεις μέσα στις ισραηλινές πόλεις.

  • Χτες είναι χαρακτηριστικό ότι ποδηλάτης από τη Μαλαισία απειλήθηκε με αποβολή από τους αγώνες της κοινοπολιτείας που γίνονται στη Γλασκώβη της Βρετανίας, επειδή στην μπλούζα του είχε το μήνυμα «Σώστε τη Γάζα». Η ...εξήγηση ήταν ότι δεν επιτρέπονται πολιτικά μηνύματα. Αν και ο αθλητής τα «δίπλωσε» και είπε ότι είχε «ανθρωπιστικά κίνητρα», το περιστατικό είναι ενδεικτικό για το πώς επιχειρείται να καλυφθεί το έγκλημα του Ισραήλ που συντελείται στη Γάζα. Πάντως χτες διαδηλώσεις στήριξης του ισραηλινού λαού έγιναν στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στο Βέλγιο και την Ινδονησία.
Οι εργάτες αλληλέγγυοι στον Παλαιστινιακό λαό

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ συνδικάτα της Ευρώπης υπογράφουν κοινή ανακοίνωση

Το ΠΑΜΕ πήρε την πρωτοβουλία για Κοινή Ανακοίνωση με συνδικάτα της Ευρώπης για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στο λαό της Παλαιστίνης. Στο κείμενο, κάτω από το οποίο μαζεύονται υπογραφές συνδικάτων, σημειώνεται :

«....Τα συνδικάτα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και καλούμε τους εργαζόμενους σ' όλη την Ευρώπη να κινητοποιηθούν ώστε να δυναμώσει το κύμα καταδίκης της εγκληματικής επίθεσης του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά και της ΕΕ, η οποία κρατάει "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα έχει στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και να αποτραπούν χερσαίες επιχειρήσεις και να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Να γκρεμισθεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού και να αρθεί κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Να αποχωρήσουν οι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.
  • Να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ......»

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν ως τώρα:

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Ελλάδα)

USB, Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ιταλίας

FESAHT, Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό στην Πορτογαλία

CSUde P yJ, Σωματειο συνταξιουχων Ισπανιας

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΡΑΓΟΝΙΑΣ

- Colectivo Unitario de Trabajadores,

- Intersindical

Συνδικάτο Ισπανίας Alternativa Sindical de Trabajadores

LAB, Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Χώρας των Βάσκων

Frente Sindical Obrero de Canarias (Συνδικαλιστικό Μέτωπο Εργαζομένων Κανάριων Νήσων)

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το ισραηλινό έγκλημα

Τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και ιδιαίτερα το προχτεσινό χτύπημα στο σχολείο καταφύγιο του ΟΗΕ, καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλαδας (ΑΣΓΜΕ). Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Το αίμα σχημάτισε λίμνες στο πάτωμα και τα θρανία!

"Κάθε ώρα που περνάει σκοτώνεται και ένα παιδί στη Γάζα", σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Χτες (σ.σ προχτές), το Ισραήλ δε δίστασε να πλήξει ένα σχολείο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους. Νεκροί τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και ένα βρέφος 18 μηνών, ενώ υπάρχουν 200 τραυματίες. Και οι δολοφονικές επιχειρήσεις συνεχίζουν...

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, στις 8 Ιουλίου, οι Παλαιστίνιοι μετρούν πάνω από 800 νεκρούς, εκ των οποίων 190 παιδιά!

Η φρίκη γεμίζει τις οθόνες της τηλεόρασης. Τέτοιες ώρες, όμως, είναι συνενοχή να μένουμε απλοί θεατές. Και η νέα αυτή γενοκτονία πρέπει να καταγγελθεί από όλους τους λαούς, έμπρακτα. Οφείλουμε όλοι, κάθε μέρα, να παίρνουμε μαζικά μέρος στις διαμαρτυρίες που φουντώνουν, τόσο στην πατρίδα μας όσο και σε άλλες χώρες. Οι λαοί σ' όλο τον κόσμο έχουμε γνωρίσει, με τον πιο ωμό τρόπο, τι κάνει η δίψα για κέρδη των μεγάλων συμφερόντων.

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική ενέργεια του Ισραήλ, που έρχεται να προστεθεί σ' ένα μακρύ κατάλογο που δεν έχει τελειωμό.

Καταγγέλλουμε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που παρέχουν ανοικτή στήριξη στο σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού.

Καταγγέλλουμε τον ΟΗΕ, που συνιστά ψυχραιμία (!;) και από τις δυο πλευρές ή, ακόμα χειρότερα, δικαιολογεί τη νέα ισραηλινή επιθετικότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο ταυτίζεται με την πολιτική "των ίσων αποστάσεων" αλλά υλοποιεί και στρατιωτικές συμφωνίες με το κράτος - δολοφόνο. Είναι πρόκληση να βλέπεις την ίδια μέρα του βομβαρδισμού του σχολείου, Ελληνες αξιωματικούς και Ισραηλινούς να σφραγίζουν με ένθερμες χειραψίες το τέλος κοινών γυμνασίων!

Η ΑΣΓΜΕ ενώνει τη φωνή της με όλους τους φορείς που υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και απαιτούμε:

Να σταματήσει τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Να σταματήσει η κατοχή και ο εποικισμός του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ