ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μυκηναϊκός τάφος στην Αμφισσα

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε κοντά στην Αμφισσα, κατά την επίβλεψη εκσκαφών για το έργο «Αρδευτικό έργο ελαιώνα Αμφισσας, Π.Ε. Φωκίδας». Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε θολωτός τάφος των μυκηναϊκών χρόνων, που διαθέτει τα χαρακτηριστικά τέτοιων μνημείων. Δηλαδή, μακρύ δρόμο με κτιστές τις πλευρές μήκους 9 μ., βαθύ προθάλαμο και κυκλικής κάτοψης ταφικό θάλαμο, ο οποίος έχει εσωτερική μέγιστη διάμετρο 5,90 μ. Η ανωδομή της θολωτής οροφής, κτισμένης με αργούς λίθους, είχε καταρρεύσει, αλλά τα τοιχώματα του θαλάμου διατηρήθηκαν σε ύψος σχεδόν 3 μ. Ο τάφος δεν έχει συληθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του, και τα κτερίσματα που βρέθηκαν στο δάπεδο επιτρέπουν τη διαχρονική χρήση του από το 14ο έως και τα τέλη του 12ου αιώνα π.Χ.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν τα 44 αγγεία με γραπτή διακόσμηση, δύο χάλκινα αγγεία αποσπασματικά σωζόμενα, δαχτυλίδια χρυσά, από τα οποία ένα με έγγλυφη διακόσμηση στη σφενδόνη. Επίσης, βρέθηκαν χάλκινα κομβία, ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους, δύο χάλκινα εγχειρίδια, γυναικεία και ζωόμορφα ειδώλια και μεγάλος αριθμός σφραγιδόλιθων, με ζωικά, φυτικά και γραμμικά μοτίβα. Στο τέλος του δρόμου αποκαλύφθηκε αποθέτης, με άφθονη κεραμική, που προέρχεται - πιθανώς - από αγγεία πόσης, κρατήρες, υδρίες και αμφορείς.

Ο θολωτός τάφος της Αμφισσας είναι ένα μοναδικό εύρημα, το πρώτο αυτού του είδους που αποκαλύπτεται στη Φωκίδα και ένα από τα ελάχιστα στη Στερεά Ελλάδα. Η επιστημονική δημοσίευσή του αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την εγκατάσταση στην περιοχή της Αμφισσας κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, αλλά και για την ιστορική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα του ιερού των Δελφών.

Για την προστασία του μνημείου, η Εφορεία, με επικεφαλής την προϊσταμένη, αρχαιολόγο Αθανασία Ψάλτη, μερίμνησε για την παρουσία αρμόδιων υπαλλήλων σε 24ωρη βάση.

O Βασίλης Λέκκας στη Ρεματιά

Συναυλία με τίτλο «....θέλω όνειρα...» θα δώσει ο Βασίλης Λέκκας, σήμερα Τετάρτη 30 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Η μουσική παράσταση του Βασίλη Λέκκα στηρίζεται σε επιλογές από ένα ρεπερτόριο, με αναφορές στους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που μαζί τους ο Βασίλης Λέκκας συνεργάστηκε δισκογραφικά σε πρώτες εκτελέσεις. Εξίσου σημαντικές είναι οι δισκογραφικές συνεργασίες του Βασίλη Λέκκα με τους Γιάννη Σπάθα και Γιώργο Τρανταλίδη, εκφραστές της ελληνικής, και όχι μόνο, μουσικής, που πολλά από τα τραγούδια τους θα ακουστούν στην παράσταση. Επίσης δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στην παράδοση, αφού ο Βασίλης Λέκκας την υποστηρίζει έμπρακτα, έχοντας ηχογραφήσει παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και προτείνοντας μέσα από τη δισκογραφία του νέους τραγουδοποιούς με προσανατολισμό στην παράδοση.

Η παράσταση συγκεντρώνει και το έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης. Ο Βασίλης Λέκκας με το δυναμικό λυρισμό στην ερμηνεία του, αλλά και την ειλικρίνεια και την επαναστατικότητα της έκφρασης, με την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία, αλλά και τη θεατρική εμπειρία που φέρει, μας προσφέρει μια παράσταση που μεταφέρει την ένταση και τη συγκίνηση τραγουδιών που εντάσσονται στη νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ προπώληση, 12 ευρώ είσοδος. Προπώληση: Bιβλιοπωλεία «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ», Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι, τηλ. 2106800644.

Συναυλία για τα 89 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στον τόπο εξορίας του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η επετειακή συναυλία για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη που έκλεισε 89 χρόνια ζωής. Η μουσική αυτή εκδήλωση - «φόρος τιμής» έγινε ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου συνθέτη και ξεκίνησε στις 9 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη συναυλία, με μουσικό κορμό τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνών. Η μουσική αυτή επετειακή εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας και στηρίζεται από το Δήμο Γορτυνίας.

Το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, που αναμορφώθηκε προσφάτως, πλημμυρίζει από μελωδίες του συνθέτη και ζωντανεύει μέσα από τα εκθέματά του, αλλά και με τις παράλληλες εκδηλώσεις του, την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες μουσικούς δημιουργούς που βρίσκονται ακόμη στη ζωή.

Ροκ όπερα

Μια φιγούρα του θεάτρου σκιών που μοιάζει με τον Πλάσιντο Ντομίνγκο, ο ερωτοχτυπημένος καμπούρης, η όμορφη αλλά και άπιστη σύζυγος του θιασάρχη Κάνιο, ένας διπλός φόνος πίσω απ' τον μπερντέ... Ολα αυτά και πολλά άλλα στη ροκ όπερα «Οι Παλιάτσοι», ένα αιματοβαμμένο θρίλερ σε μορφή λυρικού θεάτρου που έρχεται στη Θερινή Αυλαία (Εγκαταστάσεις ΔΕΘ, πλησίον περιπτέρου 16, τηλ. 2310.237.700), για μια μόνο παράσταση σήμερα, Τετάρτη 30 Ιούλη, στις 9 μ.μ.

Σκηνοθεσία-κοστούμια-ελληνική απόδοση: Κασσάνδρα Δημοπούλου. Σκηνογραφία: Κώστας Σκιπιτάρης. Μουσική- κείμενο: Ruggero Leoncavallo. Ενορχήστρωση: Φίλιππος Μοδινός. Παίζουν: Φίλιππος Μοδινός, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Θόδωρος Πάντσιος, Ιορδάνης Καρακασίδης, Γιάννης Νάκος.

«Tο χαμογέλιο θλίψη»

Την Κυριακή 3 Αυγούστου (9 μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων, η θεατρική ομάδα «Χ-οδός», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας Καβάλας «Το κάστρο», θα ανεβάσει στο θεατράκι «Μεχμέτ Αλή», στην Καβάλα, την παράσταση «Το χαμογέλιο θλίψη». Η παράσταση, με κείμενα, μαρτυρίες, μουσικές, τραγούδια, εικόνες - ντοκουμέντα, αφηγείται δραματικές ιστορίες που βιώνουν μετανάστες, πρόσφυγες, κυνηγημένοι, απόκληροι, παρίες, παράπλευρες απώλειες πολέμων, συγκρούσεις συμφερόντων, θρησκευτικών διωγμών.

Η δραματοποιημένη αφήγηση ασχολείται με αυτά τα παγκόσμια κοινωνικά θέματα, ξεκινώντας από την εθνική και ατομική πολιτιστική ταυτότητα, προχωρώντας στη φτώχεια, το ρατσισμό, την προκατάληψη, τις διακρίσεις και φτάνει στα ζητήματα της συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

Διασκευή κειμένων - σκηνοθεσία: Παύλος Λεμοντζής, σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Γλυφού, φώτα: Ευθύμης Κυριακίδης, ήχος: Βασίλης Αναστασιάδης, μουσική επιμέλεια: Παύλος Λεμοντζής, βίντεο: Ευθύμης Κυριακίδης, χοροδιδάσκαλος: Κατερίνα Φιλιππίδου.Τραγουδούν: Εφη Πριμικυρλίδου, Σταύρος Κητής. Παίζουν οι μουσικοί: Χρήστος Ζήκος (μπουζούκι), Σταύρος Τάσιος (κιθάρα), Γιώργος Αποστολίδης (ποντιακή λύρα). Χορεύει ποντιακό χορό ο Χρήστος Ορφανίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ