ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε ισχύ τα μνημόνια διαρκείας ανεξαρτήτως... τοποθεσίας των παζαριών

«Προπαρασκευαστικού χαρακτήρα» οι συνομιλίες στο Παρίσι, λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Με ή χωρίς τρόικες, με ή χωρίς μνημόνια, η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και η στρατηγική της ΕΕ επιβάλλουν νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα

MotionTeam

Με ή χωρίς τρόικες, με ή χωρίς μνημόνια, η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και η στρατηγική της ΕΕ επιβάλλουν νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων γύρω από την περιβόητη μεταφορά των παζαριών με την τρόικα από την Αθήνα στο Παρίσι.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντ. Κολομπανί, διευκρίνισε ότι η συνάντηση του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στις 3 - 5 Σεπτέμβρη, θα έχει «προπαρασκευαστικό χαρακτήρα», ενώ η επόμενη αποστολή «αξιολόγησης» του «ελληνικού προγράμματος» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα είχε παραδεχτεί ότι «τα τεχνικά κλιμάκια (σ.σ. της τρόικας) θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια», ακριβώς για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ερωτηθείσα, εξάλλου, η Σ. Βούλτεψη για την έκθεση του «Γραφείου Προϋπολογισμού» της Βουλής (η οποία χαρακτηρίζει «ασθενή» τη δυναμική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και απαιτεί ακόμα πιο «θαρραλέα και αποφασιστική» προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων), παρατήρησε με νόημα ότι «το συγκεκριμένο Γραφείο έχει ως αποστολή την ενημέρωση των βουλευτών επί των οικονομικών στοιχείων της χώρας ώστε να έχουν και εκείνοι εικόνα προκειμένου να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους επί του πραγματικού», προαναγγέλλοντας την υπερψήφιση νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Τέλος, υπεραμυνόμενη της κυβερνητικής σταθερότητας, ως σταθερότητας εντέλει του αστικού πολιτικού συστήματος, και επιμένοντας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, διέβλεψε ότι «υπάρχουν βουλευτές σε όλο το φάσμα που δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές».

Παραμένουν οι αντιλαϊκές «υποχρεώσεις» προς το κεφάλαιο

Σε δική του παρέμβαση και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, έκανε χτες σαφές ότι δεν λήγει η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, αλλά ανέφερε ότι «θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού».

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι με τη λήξη του μνημονίου, δεν λήγουν τα αντιλαϊκά μέτρα: «Το μνημόνιο τελειώνει», ανέφερε, «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας - μέλους της Ευρωζώνης, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε χώρα - μέλος». Οπου ως «υποχρεώσεις» εννοεί αντιλαϊκές διαδικασίες, όπως το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», κομμάτι των «μνημονίων διαρκείας» που εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, επιταχύνοντας παντού τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, συναντήθηκε με τον νέο επίτροπο της χώρας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλο (αναλαμβάνει τον ερχόμενο Οκτώβρη) και συζήτησαν τα νέα του καθήκοντα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση

Την έγκριση του τελικού σχεδίου της «σύμβασης παραχώρησης» (χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση) των περιφερειακών αεροδρομίων«μετά και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου» ανακοίνωσε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ όπως αναφέρει «σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές».

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δε γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα 22 υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε 2 ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και, προαιρετικά, μέχρι 3 από τα 4 αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Στο μεταξύ, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα ως πλειοδότες του διαγωνισμού για την εκχώρηση δύο ακίνητων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, την εταιρεία «M. A. Angeliades Inc.» με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Golf» - Βόρειο Αφάντου και την εταιρεία «TN AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED» με προσφορά 15,2 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» - Νότιο Αφάντου.

Στην Αθήνα ο Μ. Νίμιτς

Συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ, θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Ο Μ. Νίμιτς πραγματοποιεί επίσκεψη σε Σκόπια και Αθήνα, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Προηγούμενα βρέθηκε στα Σκόπια, όπου είχε επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, όπως τόνισε εκεί, δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. «Δεν κομίζω νέα πρόταση, αλλά έχω κάποιες ιδέες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σπρώξιμο» της αντιλαϊκής επίθεσης ... μετά δουλέματος

Προπαγανδιστικό «σπρώξιμο» των πιο αντεργατικών μεταρρυθμίσεων (στο βαθμό των δυνατοτήτων της και του ...καταμερισμού της), με μπόλικες δόσεις «δουλέματος»: Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί η χτεσινή «πρωτοβουλία» της ΟΝΝΕΔ να στείλει «επιστολή» στον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με «προτάσεις για μείωση της φορολογίας». Οι νεολαίοι της ΝΔ αφ' ενός εκφράζουν την «ανησυχία» τους - αναπαράγοντας τις πρόσφατες ανησυχίες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης - γιατί «υπάρχουν φόροι οι οποίοι δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα», όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και ζητούν «επανασχεδιασμό» τους ώστε «να βελτιωθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα». Αφ' ετέρου «σπρώχνουν» για «μπούκωμα» του κεφαλαίου με νέες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές: Μεταξύ άλλων με σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% (και ο νοών νοείτω για το πώς «θα βελτιωθούν τα δημόσια έσοδα»!), κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων» (μέτρο που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε εξέλιξη και θα επιφέρει νέο πλήγμα σε ασφαλιστικά ταμεία), επέκταση για έναν ακόμα χρόνο της επιδότησης όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης της ανεργίας «επιταγή εισόδου στην εργασία»...

Τα παραπάνω, βέβαια, οι ΟΝΝΕΔίτες φροντίζουν να τα «γαρνίρουν» και με ορισμένα αιτήματα που είτε φαίνονται εύλογα και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις που στηρίζουν (όπως π.χ. η «αποφορολόγηση του προστατευτικού εξοπλισμού αναβατών μηχανών»), είτε δεν απαντούν στις ανάγκες των νέων ανθρώπων (όπως η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης στους φοιτητές, όταν η ίδια η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και το χτύπημα του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών καθιστά έτσι κι αλλιώς απαγορευτική τη λαϊκή κατανάλωση, ή όπως η προτεινόμενη «καθιέρωση νέας κατηγορίας ΦΠΑ για νέους επιχειρηματίες», λες και έτσι θα λυθεί η τεράστια ανεργία των νέων και η αντικειμενική κυριαρχία των μονοπωλίων).

Με δυο λόγια, τη μία είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ΣΥΡΙΖΑ που θα φέρει κέρδη και ανταγωνιστικότητα στους «υγιείς επιχειρηματίες» και ταυτόχρονα θα ανακουφίσει το λαό. Την άλλη είναι το «προοδευτικό πρόσημο» του ΠΑΣΟΚ που «μετριάζει» τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της ΝΔ. Προχθές ήταν οι «33 γαλάζιοι βουλευτές» που αφού ψήφισαν την απογείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τώρα ρωτάνε τον υπουργό Οικονομικών γιατί δεν τον μειώνει. Χτες ήταν η ΟΝΝΕΔ και οι «αιτιολογημένες προτάσεις» της. Σήμερα και αύριο θα είναι κάποιος άλλος και το «δούλεμα» θα συνεχίζεται ψιλό γαζί μπας και δε γίνεται αντιληπτό ότι όλα τα σφυριά των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης βαρούν στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση...


Γ.

Λαϊκά γλέντια σε Αίγινα και Πρέβεζα

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Αλσύλλιο, απέναντι από την «Παναγίτσα». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κώστας Τζατζάνης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Η ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ πραγματοποιεί λαϊκό - δημοτικό γλέντι, την Παρασκευή 1/8, στο Κηποθέατρο και απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις λαϊκές οικογένειες, σε εργαζόμενους και ανέργους, για να διασκεδάσουν με παραδοσιακές νότες από το συγκρότημα του Ηλία Πλαστήρα. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει ταβέρνα με φαγητό και ποτό σε ...λαϊκές τιμές, βιβλιοπωλείο και λαχειοφόρος (με δώρα τηλεόραση 32'', ποδήλατο, tablet).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν αλλάζει το περιεχόμενο της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη μεταφορά των συνομιλιών με την τρόικα στο Παρίσι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους δανειστές, είτε γίνονται στην Αθήνα είτε στο Παρίσι είτε στις Βρυξέλλες και όπου αλλού, παραμένει πάντα το ίδιο: Η υλοποίηση βάρβαρων αντεργατικών μέτρων για την προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με ή χωρίς τρόικες, με ή χωρίς μνημόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ