ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«KOLLEKTIVA»
Αλληλεγγύη στο βασανισμένο Παλαιστινιακό λαό

Ανακοίνωση με την οποία δηλώνει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και καλεί όλους τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες να πράξουν το ίδιο, εξέδωσε το μουσικό συγκρότημα «KollektivA».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους, οι «KollektivA» τονίζουν:

«Μετά τη δημοσίευση του βίντεο με τους Ισραηλινούς που πανηγυρίζουν φωνάζοντας "Σήμερα στη Γάζα δεν έχει σχολείο γιατί δεν έχουν απομείνει παιδιά", οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο μέγεθος της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας θα είναι ανεπαρκές. Η οργή μας ξεχειλίζει. Η αποστροφή μάς έχει γίνει κόμπος που μας πνίγει.

Δεν χωράνε πια θρήνοι και μισόλογα. Η σιωπή σημαίνει ανοχή, σημαίνει συνενοχή. Τασσόμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζουμε τα εγκλήματα του Ισραήλ και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που κανακεύουν τους εγκληματίες, κατηγορούμε την ελληνική κυβέρνηση που κάνει πλάτες και εξισώνει το θύτη με το θύμα. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ, να σταματήσουν τώρα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

Με την ανακοίνωση αυτή δηλώνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο βασανισμένο Παλαιστινιακό λαό και θέτουμε εαυτούς στη διάθεση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και των εργατικών σωματείων για οποιαδήποτε συλλογική κίνηση. Καλούμε όλους τους μουσικούς και καλλιτέχνες να πράξουν δημόσια το ίδιο».

«Βάτραχοι» στην Επίδαυρο

Patroklos Skafidas

Συνεχίζεται σήμερα και αύριο (9 μ.μ.) το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με τους αριστοφανικούς «Βατράχους», από το Εθνικό Θέατρο. Μια κωμωδία που έλαβε το πρώτο βραβείο, το 405 π.Χ, στα «Λήναια», εποχή που η Αθηναϊκή Δημοκρατία ρημάζεται από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αλλά και τη διαφθορά.

Με αφορμή το θάνατο του τελευταίου μεγάλου τραγικού ποιητή, του Ευριπίδη, ο Αριστοφάνης φαντάζεται το θεό Διόνυσο να ξεκινάει ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Αδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση. Ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος ποιητής, ώστε να γυρίσει από τον Αδη για να σώσει την πόλη από τα δεινά της;

Να σημειώσουμε ότι αυτή η κωμωδία πρωτοπαρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1959 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Σκηνοθεσία - απόδοση: Γιάννης Κακλέας, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Εύα Νάθενα, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση - χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Βλάχος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας, Στέλιος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Μαρία Κωνσταντάκη, Σωκράτης Πατσίκας, Εντυ Λαμέ, Αγγελική Τρομπούκη, Γιάννης Ζουγανέλης κ.ά.

Μετά την Επίδαυρο, ακολουθεί περιοδεία, μέχρι τις 21 Αυγούστου.

Το νερό μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία

Στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας της Πάτμου θα πραγματοποιηθεί, από τις 3 έως τις 24 Αυγούστου, έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, υπό την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Θέμα της έκθεσης, ο ρόλος του υδάτινου στοιχείου στη ζωή του νησιού της Πάτμου και η γενικότερη εικονογραφία του νερού. Συνολικά 25 εικαστικοί και 15 φωτογράφοι, Ελληνες και ξένοι, κάτοικοι του νησιού και επισκέπτες, θα λάβουν μέρος σε αυτήν την εικαστική διοργάνωση στην οποία θα συνυπάρχει το φωτογραφικό υλικό, αρχειακό και τεκμηρίωσης, από τη θαλάσσια ζωή της Πάτμου και από σημαντικά μνημεία, αλλά και τελετές του νησιού που σχετίζονται με το νερό, όπως και άλλου είδους στοιχεία που αναφέρονται στη συλλογή, κατανάλωση και διαχείριση του νερού στο νησί τόσο κατά το παρελθόν, όσο και σήμερα. Πάντα με θέμα το «νερό», θα πραγματοποιηθούν, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, επιμορφωτικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, μουσικές βραδιές με παραδοσιακά τραγούδια, αφηγήσεις παραμυθιών και εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα. Τέλος, το Σεπτέμβρη σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Πάτμο ημερίδα για το νερό, με συμμετοχή τοπικών και άλλων φορέων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 3 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ.

Τα ελληνικά καπνά και η ιστορία τους

«ΚΑΠΝΟΣ /TOBACCO (101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά)» τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι). Η έκθεση (έως 31 Αυγούστου), μέσα από σπάνια αντικείμενα συλλογών του εξωτερικού, έγγραφα από ελληνικά αρχεία και φωτογραφίες από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, «διατρέχει» την ιστορία του καπνού, επόμενα και ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από τα καπνοχώραφα, τα καπνεργοστάσια, τους καπνεργάτες και το πρωτοπόρο αγωνιστικό και συνδικαλιστικό κίνημά τους.

Τα ελληνικά καπνά - από τα καλύτερα παγκοσμίως - η επεξεργασία του καπνού και η βιομηχανική παραγωγή τσιγάρων συντέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη), στη διαμόρφωση εκμεταλλευτών μεγαλοαστών (βιομηχάνων, εμπόρων, τραπεζιτών), αλλά στην «πυροδότηση» και ανάπτυξη του ελληνικού εργατικού κινήματος.

Η εργασία με τα καπνά συνδέθηκε και με τη μικρασιατική προσφυγιά. Σε πρακτικά της Βουλής του 1946 αναφέρεται: «Εάν δεν υπήρχε ο καπνός, δε θα ήτο δυνατόν να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίον προέκυψεν μετά την Μικρασιατικήν συμφοράν. Ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922 εστηρίχθη μόνον εις τον καπνόν». Παράλληλα, η εμπορία του καπνού συντέλεσε και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική των καπναποθηκών και των μεγάρων των καπνεμπόρων, στο σχεδιασμό των αντικειμένων καπνίσματος, διαφημιστικών σημάτων και αφισών ελληνικών καπνοβιομηχανιών.

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Φλεβάρης, ιστορική σύμβουλος: Μαρία Ρεντετζή. Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή 9 π.μ.-5 μ.μ. Πέμπτη, Σάββατο 9 π.μ.-12 μ. Κυριακή 9 π.μ.-3 μ.μ. Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Εισιτήρια: 5 και 3 ευρώ.

Οι «Πέρσες» στο Αρχαίο Θέατρο Δίου

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, είναι η παραγωγή που φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Οι «Πέρσες» θα παρουσιαστούν στο 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, αύριο Σάββατο 2 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

«Αντιγόνη»

Το παράρτημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα, σε συνεργασία με το θέατρο «Αργώ», οργανώνουν παράσταση του θεάτρου «Luna Theater» της Μόσχας στην Ελλάδα, με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (παίζονται στα ελληνικά και ρωσικά μόνον οι ρόλοι, αλλά όχι τα Χορικά), σήμερα στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας. Μετάφραση: Φαντέι Ζελίνσκι, σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Σμολιακόβ, σκηνικά - κοστούμια: Ιουλία Κιρέεβα, μουσική: Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία: Σεργκέι Ζαχάριν, φωτισμοί: Σεργκέι Σεβτσένκο. Παίζουν: Δώρα Γιαννίτση, Ευκλείδης Κιουρτζίδης, Ναντέζντα Λουτσκάγια, Αναστασία Μπορίσοβα, Ντμίτριι Μπικμπάγιεβ, Βιτάλιι Κρούγκλικ, Ντμίτριι Βορόνιν, Αρτούρ Ποχόντνια.

Στο Νεστόριο

Στο Νεστόριο Καστοριάς συνεχίζονται οι συναυλίες του «River party». Αύριο (2/8) τη σκυτάλη παίρνουν οι: Youth Stage (Χωρίς Κανόνα, Project Theory), Σίλας Σεραφείμ, Δήμος Αναστασιάδης, Θάνος Μικρούτσικος - Γιάννης Κότσιρας - Ρίτα Αντωνοπούλου, Φίλιππος Πλιάτσικας - Μπάμπης Στόκας - Γεωργία Νταγάκη και ο dj Paul Anthonee. Την Κυριακή εμφανίζονται οι: Youth Stage (No Redemption, Bliss), Σοφία Κουρτίδου, Melisses, Stavento, καλλιτέχνες της δεκαετίας του '90 και ο dj Theo K.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ