ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ
φωτό 1

Στις 17 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του συντρόφου μας ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΑΚΗ.

Στη μνήμη του, η ΤΟ Βιομηχανίας προσφέρει στο Κόμμα το ποσό των 1.370 ευρώ.

***

φωτό

Στις 24 Ιούνη έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος και φίλος ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ. Γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Ιωαννίνων στις 8 Αυγούστου του 1940. Μετανάστευσε στη Γερμανία το 1966. Το 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ, όπου δούλεψε στο αντιδικτατορικό κίνημα στις ελληνικές κοινότητες. Το 1974 γύρισε στην Ελλάδα και στην πρώτη συνδιάσκεψη ανέλαβε Γραμματέας περιοχής Ηπείρου. Αγωνιζόταν για τα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι σύντροφοι και φίλοι του από το Αμπελοχώρι θα τον θυμούνται πάντα έτσι όπως ήταν, απλός, με τα αστεία και τα πειράγματά του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ 230 ευρώ.

* Πάνε κιόλας σαράντα μέρες που χάσαμε τον σύντροφο και επιστήθιο φίλο ΚΩΣΤΑ ΧΡΗΣΤΟ. Μητροκώστας για τους χωριανούς του, κωτσοχρήστος ή Κ. Χ. για τους φίλους του. Στη μνήμη του ο Βαγγέλης Κορρές και η Βασιλική Κορρέ προσφέρουν 70 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας - Αγίας Αννας του ΚΚΕ, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

* Εφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο καλός φίλος και συμπατριώτης μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, από το Αμπελοχώρι Ιωαννίνων. Προερχόταν από οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και στην ίδια πορεία βάδισε και ο ίδιος σε όλη του τη ζωή. Μάλιστα, ο αδερφός του Κώστας και ο θείος μας Βασίλης, ως αντάρτες του ΕΛΑΣ, έδωσαν το αίμα τους για τα μεγάλα ιδανικά, στη μάχη της Ανω Καλεντίνης Αρτας, το 1943 και ετάφησαν στο ίδιο μνήμα. Ο Χρήστος ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος, γιατί, πέραν των άλλων, τον χαρακτήριζαν η μεγάλη κοινωνικότητά του, η άδολη διάθεση για προσφορά, ο θετικός λόγος και το πηγαίο χιούμορ του.

Μήτσος Κατσιανάκος
Μήτσος Κατσιανάκος
Στη μνήμη του καθώς και σε εκείνη του αδερφού του ΚΩΣΤΑ και του θείου μας ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω του Εδαφικού Τομέα Ιωαννίνων, το ποσό των 150 ευρώ.

Βασίλης και Δημήτρης Βασιλείου

***

Στη μνήμη των γονιών μου ΜΙΧΑΛΗ και ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, των αδελφών μου ΠΕΡΙΚΛΗ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ και του αγαπημένου μου παιδιού ΚΟΣΜΑ ΒΑΡΚΙΑΝΟΥ προσφέρω 200 ευρώ στο ηρωικό ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περάματος.

Ελευθερία Φούρκα

***

φωτό 1

Στις 7 Ιούλη αποχαιρετήσαμε τον συναγωνιστή ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ που πήρε το δρόμο για το μακρινό, χωρίς επιστροφή ταξίδι. Μας λύπησε βαθιά ο θάνατός του. Εμεινε πιστός στις αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Στις 10 Αυγούστου θα τελεστεί το σαρανταήμερο μνημόσυνο στο χωριό Περιβόλι Μεγαλόπολης.

Στη μνήμη του ο γιος του Γεώργιος Πουλόπουλος και ο γαμπρός του Λαμπρόπουλος Ιωάννης προσφέρουν 50 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

***

φωτό 1

Στις 22 Ιούλη 2014, θα έκλεινε τα 36 του χρόνια ο αγαπημένος μας γιος, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Δάσους - Γρηγορούσας Χαϊδαρίου, το ποσό των 300 ευρώ.

Η οικογένειά του

* Πέρασαν 2,5 χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο σ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του σύντροφοί του προσφέρουν 80 ευρώ στην ΟΒ Αγίας Βαρβάρας της ΚΝΕ.

***

φωτό 1

Στις 17 Ιούλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια που ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ δεν είναι πια κοντά μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου Κρήτης.

Η οικογένειά του

***

Πέρασαν 31 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγός μου, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.

ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη της κουνιάδας μου ΑΝΘΟΥΛΑΣ και της αδερφής μου ΓΙΟΥΛΑΣ προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ειρήνη Σεβαστοπούλου

***

φωτό 1

Την 1η Αυγούστου συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΣΩΚΡΑΤΗ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ. Υπήρξε αγωνιστής, πιστός στο Κόμμα και στη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, αλύγιστος στα χρόνια της εξορίας του. Εκεί τον γνώρισα 8 χρόνων κοριτσάκι και από τότε η στάση ζωής του καθοδηγεί και τα δικά μου βήματα. Πριν δυόμισι χρόνια έχασα τη μητέρα μου ΖΑΦΕΙΡΩ, το θείο μου ΘΟΔΩΡΟ και τη θεία μου ΕΡΑΣΜΙΑ, η οποία με μεγάλωσε γιατί μου στέρησαν τους γονείς μου. Υπήρξαν και οι τρεις πιστοί οπαδοί του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής τους.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη των αγαπημένων συντρόφων: ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς, το ποσό των 50 ευρώ.

Τα παιδιά: Ιωάννα - Ιωάννης,

τα εγγόνια: Αλκιβιάδης - Σούλα και Ρούλα

***

φωτό 1

Στη μνήμη της σ. ΕΦΗΣ ΚΟΡΚΟΛΗ, που «έφυγε» απρόσμενα πριν από δύο χρόνια, στις 5.8.2012, σε ηλικία 30 ετών, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουν στο ΚΚΕ ενίσχυση 120 ευρώ, μέσω ΚΟ Αχαρνών. Θα σε θυμόμαστε πάντα, αγαπημένη μας συντρόφισσα.

Ευτέρπη Γαβρικίδη
Ευτέρπη Γαβρικίδη
***

φωτο 6

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, κομματικού μέλους και καπετάνιου της διμοιρίας του ΕΛΑΣ, που σκοτώθηκε στο Μουχαρέμ Χάνι, στις 6.8.1944, στην επιχείρηση ανατίναξης της γερμανικής αμαξοστοιχίας, σε ηλικία 34 χρόνων.

Στη μνήμη της μητέρας μου, ΕΥΤΕΡΠΗΣ ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του Κόμματος, που πέθανε σε ηλικία 64 χρόνων, στην Τσεχοσλοβακία.

Στη μνήμη των αδελφών μου ΜΑΝΩΛΗ και ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ, που σκοτώθηκαν στο ΔΣΕ σε ηλικία, αντίστοιχα, 15 και 17 ετών.

Και, τέλος, στη μνήμη του συζύγου μου, ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή Μακρονησιώτη, και στη μνήμη του τελευταίου αδελφού μου, ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ, πιστού κομουνιστή που έφυγε από τη ζωή στις 6.8.2011 σε ηλικία 74 χρόνων.

Στη μνήμη τους, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας, προσφέρω το ποσό των 300 ευρώ στο Κόμμα μας το οποίο υπηρέτησε ο καθένας τους από το δικό του μετερίζι δίνοντας και τη ζωή του.

Ελένη Μπούρμπουλα

***

φωτό 1

Στις 17 Ιούλη «έφυγε» αναπάντεχα στα 72 του χρόνια ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους μας. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για έναν καλύτερο κόσμο. Μας λείπεις πολύ.

Η σύζυγός σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου

Μανώλης Γαβρικίδης
Μανώλης Γαβρικίδης
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Β΄ Διαμερίσματος Πειραιά, το ποσό των 100 ευρώ.

***

φωτό 2

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΥ και του ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΝΤΟΠΡΙΑ ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) και η γυναίκα του Θεοδώρα προσφέρουν, μέσω της ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

***

φωτό 1

Στις 27/7/2014 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΓΟΥΔΗΣ. Ο σ. Χρίστος ήταν κομμουνιστής μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Γεννήθηκε στον Κοντιά της Λήμνου και δούλευε στις οικοδομές μέχρι που πήρε σύνταξη. Ηταν για πολλά χρόνια εκλεγμένος συνδικαλιστής στο Συνδικάτο Οικοδόμων στο παράρτημα Α. Λιοσίων και, στη συνέχεια, επανειλημμένα εκλεγόταν στους Συνταξιούχους.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του από τις ΚΟ Ζεφυρίου, της οποίας ήταν μέλος, και Α. Λιοσίων προσφέρουν, αντί για στεφάνι και ως πρώτη δόση, το ποσό των 260 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Στις 27/7/2014 «έφυγε» από κοντά μας ο συναγωνιστής ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΓΟΥΔΗΣ, μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων Φυλής.
  • Στη μνήμη του το Σωματείο του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέλος του οποίου ήταν μέχρι το τέλος της ζωής του, το ποσό των 100 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, προσφέρουμε το ποσό των 500 ευρώ, μέσω της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ.

Παναγιώτης Γαβρικίδης
Παναγιώτης Γαβρικίδης
Ο Γιώργος Παπαδάτος, που καταγόταν από το χωριό Φοβάτα επαρχίας Πάλλης Κεφαλονιάς, γεννήθηκε το 1924. Η πλούσια αντιστασιακή δράση του ίδιου και όλης της οικογένειάς του στην περίοδο της Κατοχής είχε ως συνέπεια ατέλειωτους διωγμούς, εξορίες και φυλακές, ενώ δύο αδέρφια του έδωσαν την ίδια τη ζωή τους. Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς ναζί και ταγματασφαλίτες και ο μεγαλύτερος αδερφός ΔΙΟΝΥΣΗΣ εξοντώθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας το 1948 στη μεγάλη απεργία πείνας, με τη μέθοδο της υποχρεωτικής σίτισης, πνιγμό με γάλα... Ο Γιώργος, νεολαίος εντάχθηκε στις γραμμές της ηρωικής ΕΠΟΝ και μετά στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ αναπτύσσοντας πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση. Το μοναρχοφασιστικό και μετεμφυλιακό κράτος φρόντισε, στη συνέχεια, φυλακίζοντας και εξορίζοντάς τον. Η χούντα τον έστειλε ξανά εξορία, στη Γυάρο και τη Λέρο. Ομως, ο Γ. Παπαδάτος ποτέ δε σταμάτησε να αγωνίζεται στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες και μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μαζί με τον αγώνα για την επιβίωση της οικογένειάς του.

Το παράδειγμά τους θα εμπνέει νεότερες γενιές στους σύγχρονους καθημερινούς αγώνες.

***

φωτό 1

Στα έντεκα χρόνια από το θάνατο του σ. ΜΗΤΣΟΥ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ. Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, η απουσία αγωνιστών σαν τον σ. Μήτσο Κατσιανάκο είναι πιο έντονη. Είναι σαν χτες που «έφυγε» ο σύντροφός μου στη ζωή και τον αγώνα, ο άριστος πατέρας, ο σύντροφος με την ουσιαστική έννοια, απέναντι στους εργάτες, στους φίλους, στους ανθρώπους του μόχθου. Τον θυμόμαστε πάντα τον αγαπημένο μας, Δημήτρη Κατσιανάκο. Σαν χτες χάθηκε ένας αφοσιωμένος αγωνιστής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ένας ολοκληρωμένος κομμουνιστής. Πέρασαν έντεκα χρόνια από τα ξημερώματα της 3 Αυγούστου του 2003, που ο Μήτσος της Εργατικής Αχτίδας, των Οργανώσεων της Αττικής, της Κρήτης, των Τρικάλων, των Ελλήνων εργατών στη Γαλλία, των Οργανώσεων του Κόμματος στη Δυτ. Ευρώπη, του Κεφαλόβρυσου, δεν είναι μαζί μας.

Χρυσούλα Γαβρικίδη
Χρυσούλα Γαβρικίδη
Ο σ. Μ. Κατσιανάκος εντάχθηκε από τα νεανικά του χρόνια στο επαναστατικό κίνημα όντας μέλος της ΔΝ Λαμπράκη και της ΕΔΑ. Το 1967, λίγο μετά την απριλιανή χούντα, έγινε μέλος του ΚΚΕ στο Παρίσι όπου εργαζόταν. Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Τον θυμούμαστε από την εξέγερση του Μάη του '68 στη Γαλλία. Σήμερα που οι εργάτες στη Γαλλία υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης τον θυμούνται. Γιατί ο σ. Μήτσος δεν απουσίαζε από καμιά εργατική, λαϊκή μάχη, διεκδίκηση. Ηταν πάντα παρών. Στην αγωνιστική του διαδρομή, αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο στέλεχος του Κόμματος και στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του.

Σεμνός και ανιδιοτελής όπως ταιριάζει στο μέλος του Κόμματος, υπομονετικός στη βοήθεια και στην ανάδειξη στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειάζεται. Στη Γαλλία και τη Δυτική Ευρώπη τα πρώτα χρόνια. Στην Αττική, στην Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ, στην Καλλιθέα, στα Τρίκαλα και στην Κρήτη, παντού όπου πέρασε άφησε θετικό έργο και καλές θύμησες. Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Χωρίς πολλά λόγια, αλλά αποφασιστικά έλεγε τη γνώμη του, υποστήριζε την άποψή του, με σεβασμό στον συνομιλητή του.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ
Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα και στο κομμουνιστικό κίνημα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν από το ΚΚΕ, το κίνημα, αγωνίστηκε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό, με απέραντη εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, το λαό. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, μέσα στα συλλογικά πλαίσια συνέβαλε θετικά στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική του στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ. Τον θυμόμαστε πάντα. Στο δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε κοντά μας να διαδηλώνει. Σήμερα, στην πάλη του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία, την εργατική, λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό, νιώθουμε πιο έντονα την απουσία του. Στους σημερινούς καιρούς άνθρωποι σαν τον ΜΗΤΣΟ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟ είναι απαραίτητοι.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Σαν σήμερα, πριν έντεκα χρόνια, έφυγε αναπάντεχα ο παιδικός φίλος και σύντροφος ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ωρωπού.

Λευτέρης Ράγιας


ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΦΗ ΚΟΡΚΟΛΗ
ΕΦΗ ΚΟΡΚΟΛΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ -
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ -

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΤΟΠΡΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΤΟΠΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΣΕΛΛΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΓΟΥΔΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΑΓΟΥΔΗΣ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου, έφυγε στις 7 Ιουλίου 2014
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου, έφυγε στις 7 Ιουλίου 2014


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ