ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Ετοιμο το ευρω-λουκέτο από τη συγκυβέρνηση

Οι φυλακές ή ο δρόμος είναι η κατάληξη των ψυχικά αρρώστων μετά το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων στις ΗΠΑ και τη Σουηδία

Διαδοχικές συναντήσεις με τα Σωματεία Εργαζομένων στο Δημόσιο Ψυχιατρείο Αττικής (ΨΝΑ), σήμερα, και στο Δρομοκαΐτειο, αύριο, θα έχει η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ενόψει της προώθησης του κλεισίματος των ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2015.

Το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων είναι ειλημμένη δέσμευση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση απ' το 1999 και συνοδεύει τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Ακολουθώντας τη διαβόητη, πια, ψυχιατρική μεταρρύθμιση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξη κοινοτικών δομών και τη σταδιακή συρρίκνωση των ψυχιατρείων - ασύλων. Ομως, δεν έγινε τίποτε από αυτά και η περίφημη αποασυλοποίηση κατέληξε σε άγρια εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με την εκχώρηση των δομών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα ψυχιατριακά νοσοκομεία καλύπτουν το 80% των αναγκών για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Το υπόλοιπο 20% καλύπτεται απ' τους ψυχιατρικούς τομείς στα γενικά δημόσια νοσοκομεία.

Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών (όπου το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία) στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία είναι 140%. Δηλαδή, ανά 100 κλίνες στα ψυχιατρεία και τους τομείς των γενικών νοσοκομείων αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση και 40 ράντζα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ απαιτούνται τουλάχιστον εννέα νέα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία χωρίς να καταργηθεί κανένα ψυχιατρείο.

Στη φυλακή ή στο δρόμο

Το κλείσιμο των ψυχιατρείων, που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια στις ΗΠΑ, είχε τα εξής οδυνηρά αποτελέσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» τον Απρίλη 2014:

  • Η αναλογία των ψυχιατρικών κλινών προς τον πληθυσμό, από 1 προς 300, το 1955, είναι 1 προς 3.000 σήμερα, ενώ στην Ελλάδα, πριν το κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων, η αναλογία είναι περί το 1 προς 8.000 κατοίκους.
  • Το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων στις ΗΠΑ, χωρίς, ως επί το πλείστον, εναλλακτικές κοινοτικές υπηρεσίες, είχε οδηγήσει στη δραματική αύξηση του αριθμού και του ποσοστού των ψυχικά πασχόντων στον πληθυσμό των φυλακών. Στην Αλαμπάμα, που πέρσι κατάργησε οριστικά και τα εναπομείναντα ψυχιατρεία, ήδη την προηγούμενη περίοδο, με το σταδιακό κλείσιμο, ο πληθυσμός των ψυχικά πασχόντων στις φυλακές της είχε αυξηθεί, από το 5%, το 1971, στο 20%, το 2007. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Φέτος, σύμφωνα με έρευνα αστυνομικών αρχών στις ΗΠΑ (8/4/2014), ο αριθμός των εγκλείστων στο «δικαστικό ψυχιατρείο» της Αλαμπάμα, από 40, έφτασε, ένα χρόνο μετά το κλείσιμο, τους 268, ενώ στη φυλακή Τζέφερσον της εν λόγω Πολιτείας, οι ψυχικά πάσχοντες είναι 483.

Καταστροφική αποδείχτηκε και η λεγόμενη αποασυλοποίηση στη Σουηδία καθώς οι ασθενείς, μετά το κλείσιμο των ψυχιατρικών κλινικών και νοσοκομείων, πετάχτηκαν στο δρόμο. Πολλοί ασθενείς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας μιας και δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, λόγω των συμπτωμάτων της ασθένειας που έχουν, και η Τοπική Διοίκηση δεν έχει καμιά υποχρέωση να τους περιθάλψει. Αντίθετα, προωθεί τον εθελοντισμό από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκκλησίες κ.λπ., με το αζημίωτο πάντα.

ΧΙΟΣ
Εγκαταλειμμένα τα Αγροτικά Ιατρεία

Με αφορμή την κατάσταση στα Αγροτικά Ιατρεία Κουρουνίων και Παρπαριάς και το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού Χίου, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρουν:

Στη Χίο, στη βορειοδυτική πλευρά και στον ορεινό όγκο της Αμανής, που περιμετρικά του υπάρχουν 19 χωριά (χωριά που υπέστησαν την ερήμωση και την εγκατάλειψη από τη μετανάστευση του 1960), ζουν γέροντες και μετανάστες που έρχονται για λίγο στην πατρική γη.

Εδώ και χρόνια βιώνουν την εγκατάλειψη στον τομέα της Υγείας αφού στα 2 Αγροτικά Ιατρεία Παρπαριάς και Κουρουνίων σπάνια υπάρχει γιατρός. Στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού (και έδρα του τέως καποδιστριακού Δήμου Αμανής) δεν στηρίχθηκε ποτέ η λειτουργία με βάση το οργανόγραμμα για δυο γιατρούς, νοσηλευτή, καθώς και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις όπως και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που συναποφασίζουν στην ΕΕ και υλοποιούν, αδιαφορούν για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (ύπαρξη Νηπιαγωγείου, Δημ. Σχολείου, Γυμνασίου, Λυκείου, απόσταση από το Νοσοκομείο - 42 χλμ. - ύπαρξη ηλικιωμένων χωρίς οικογενειακή στήριξη, μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των χωριών κλπ.). Τα αλλεπάλληλα συμβάντα δείχνουν την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχουν οι κυβερνώντες για τη συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση.

Ο υπουργός Υγείας ερωτάται: Τι μέτρα θα πάρει για να διορισθούν άμεσα γιατροί στα Αγροτικά ιατρεία Κουρουνίων - Παρπαριάς; Τι μέτρα θα πάρει ώστε να λειτουργήσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού με βάση το οργανόγραμμα λειτουργίας του και την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν;

ΦΛΩΡΙΝΑ
Παρέμβαση από ΠΑΜΕ και ΟΓΕ για το νοσοκομείο

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και το Σύλλογο Γυναικών Φλώρινας, μέλος της ΟΓΕ, ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Φλώρινας. Στη συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και με αφορμή το πρόσφατο κλείσιμο και της Παιδιατρικής, οι εκπρόσωποι των μαζικών οργανώσεων απαίτησαν να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα με την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Φλώρινας έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του το ΚΚΕ.

ΠΑΤΡΑ
Παρέμβαση για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Από την παρέμβαση στην Πάτρα
Από την παρέμβαση στην Πάτρα
Στην Πάτρα, η Επιτροπή Ανέργων και ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου Νομού Αχαΐας προχώρησαν το Σάββατο σε κοινή παρέμβαση στο δρομολόγιο Αγιος Ανδρέας - Αγιος Βασίλης, καθιστώντας τη διέλευση του επιβατικού κοινού δωρεάν. Με την ανακοίνωση που μοίρασαν σε όλους τους επιβάτες, κάλεσαν σε συσπείρωση και αγώνα, απαιτώντας: Να καθιερωθεί κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τους ανέργους, στο τρένο και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να μην ξεπουληθούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΜΗΧΑΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ και ο ΟΣΕ. Να επανέλθουν τα μειωμένα εισιτήρια. Να μην κλείσει καμία γραμμή. Να επεκταθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος και στη Δυτική Αχαΐα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας και κυκλοφορίας.

ΚΡΗΤΗ
Εκδήλωση για τα παιδιά από την Ομάδα Μαλεβιζίου της ΟΓΕ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η παιδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα Γυναικών Μαλεβιζίου στην πλατεία του Δημαρχείου στο Γάζι. Η πλατεία πλημμύρισε από μικρά παιδιά, που τους δόθηκε η ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά, να παίξουν και να γελάσουν, χωρίς να αναγκαστούν οι γονείς τους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Η μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία της Ομάδας της ΟΓΕ είναι ενδεικτική για τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι λαϊκές οικογένειες για εκδηλώσεις ψυχαγωγίας των παιδιών τους.

Τα παιδιά συμμετείχαν σ' ένα θεατρικό παιχνίδι, όπου παίζοντας, έμαθαν παράλληλα τον κύκλο του ψωμιού. Εσπειραν, θέρισαν, αλώνισαν, πήγαν στο μύλο και με το αλεύρι που παράχθηκε, ζύμωσαν και έφτιαξαν κουλουράκια, που στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά. Επειτα ζωγράφισαν, ενώ τους δόθηκαν μικρά γλαστράκια με χώμα και σπόρους.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, που αναπτύσσουν οι ομάδες και οι σύλλογοι της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα. Η Ομάδα τόνισε στους γονείς, με τους οποίους συζήτησε, ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, ενώ το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αφορούν το κλείσιμο των παιδικών χαρών και την κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς με τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών και τα δυσβάσταχτα τροφεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ