ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ρόδο και Κέρκυρα

Από την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 9 Απρίλη στη Ρόδο
Από την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 9 Απρίλη στη Ρόδο
Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Ρόδο και Κέρκυρα, στις 8 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας, ώστε να απαντήσουν στην απληρωσιά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, στις συνθήκες εντατικοποίησης και τη μη εφαρμογή των συμβάσεων.

Στη Ρόδο, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στις 9.30 π.μ., μπροστά στο Καζίνο. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Τα αφεντικά, η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, μας έχουν πάρει τα αυτιά με τις θεαματικές αυξήσεις στις αφίξεις, στις εισπράξεις. Την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που τάχα έρχονται. Εσύ όμως γνωρίζεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργαζόμενος στην "ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας", όπως συχνά χαρακτηρίζουν τον τουρισμό. Βιώνεις στο πετσί σου πώς βγήκαν αυτά τα κέρδη και σε ποιες τσέπες πήγαν - σίγουρα όχι στη δική σου! Για εσένα, ζει και βασιλεύει η απλήρωτη δουλειά, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση που σου ρημάζει το κορμί, η πληρωμή όσο θέλει το αφεντικό, που με το έτσι θέλω ισοπεδώνει Συλλογικές Συμβάσεις και άλλες κατακτήσεις, η τρομοκρατία. (...) Στις 8 Αυγούστου κάνε την αρχή. Γράψου στο κλαδικό Σωματείο, οργάνωσε τους συναδέλφους σου, βάλε πλάτη να στηθεί επιτροπή αγώνα, επιχειρησιακό Σωματείο εκεί που δουλεύεις. Βάλε πλάτη να κάνουμε πέρα τη συμβιβασμένη ηγεσία από τη διοίκηση του Σωματείου. Να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της τωρινής και της επόμενης κυβέρνησης που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη των αφεντικών. Το ΠΑΜΕ θα είναι δίπλα σου!».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο ζήτησαν να επεκταθεί η απεργία στους εργαζόμενους όλων των κλάδων στο νησί, καθώς βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι και πολύ περισσότερο οι χιλιάδες που ζουν από τον τουρισμό. Επίσης, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατήγγειλαν την πλειοψηφία επειδή δε δέχτηκε καν να γίνει Γενική Συνέλευση με θέμα την απεργία, ούτε στήριξε το αίτημα για γενίκευση της απεργίας σε όλο το νησί.

Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, καλώντας στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 13 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η απεργία στις 13 Αυγούστου είναι μία πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη. Οι μάχες αυτές δεν μπορούν να δοθούν από λίγους, πρέπει όλοι να συμβάλουμε, να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να σταθούν αγωνιστικά και μαζικά στο πλευρό του σωματείου τους και των άλλων ταξικών δυνάμεων».

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Με «Λευκές Νύχτες» και λειτουργία τις Κυριακές

Eurokinissi

Την απελευθέρωση του ωραρίου με τις πλάτες και του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων, με αφορμή τη «Λευκή Νύχτα» που οργανώθηκε την Πέμπτη 31 Ιούλη.

«Η Λευκή Νύχτα άνοιξε το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με παραπέρα απλήρωτη εργασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την προσπάθεια κυβέρνησης - ΕΕ για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εις βάρος των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ», τονίζουν τα σωματεία, και προσθέτουν πως «οι ενορχηστρωμένες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας, ντύνοντας αυτό το αντιδραστικό εγχείρημα και με το μανδύα της "ανάδειξης του πολιτισμού", δεν μπορούν να κρύψουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι ανατροπές στη ζωή του λαού μας». Στον απολογισμό τους, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σημειώνουν: «Σίγουρα μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ήταν οι μεγάλες αλυσίδες που φαίνεται ότι είχαν και τον περισσότερο κόσμο. Εχασαν οι εργαζόμενοι που δούλεψαν απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ούτε καν σε ρεπό δεν θα δοθούν (...) Για τους μικρούς επαγγελματίες στην καλύτερη περίπτωση ο τζίρος τους ήταν τέτοιος που κάλυψε τα έξοδα των παραπανίσιων ωρών που είχαν ανοιχτά τα καταστήματά τους». Επισημαίνουν ακόμα πως η απελευθέρωση του ωραρίου «είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά».

Λίγα τα καταστήματα που λειτουργούν Κυριακή, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

Αντιρρήσεις στο μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, που αφορούν κυρίως τον τρόπο και το χρόνο εφαρμογής του, εκφράζει η ΕΣΕΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, την τελευταία Κυριακή (3 Αυγούστου) εκτός εμπορικών τουριστικών κέντρων άνοιξαν λιγότερα και από δύο στα δέκα εμπορικά καταστήματα, καθώς, όπως ανέφερε, η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εν μέσω θέρους και εκτός τουριστικών περιοχών δεν προσελκύει καταναλωτές.

Μικρός υπολογίζεται ο αριθμός των καταστημάτων που λειτούργησαν την Κυριακή 27 Ιούλη, σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποιεί η ΕΣΕΕ. Στην έρευνα συμμετέχουν επιχειρήσεις από τις εμπορικές αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ορισμένες σημαντικές περιφερειακές αγορές της Αττικής, με κύριο κριτήριο επιλογής την εγκατάσταση της επιχείρησης σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους. Και την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων (20 Ιούλη) η ΕΣΕΕ είχε διαπιστώσει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 40% στην Αθήνα και 57% στη Θεσσαλονίκη, δεν παρέμειναν ανοιχτά. Οσο για τα καταστήματα που άνοιξαν, οι περισσότεροι καταστηματάρχες δήλωσαν από «λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τζίρο που πραγματοποίησαν τις δύο Κυριακές του Ιούλη.

ΚΟΖΑΝΗ - ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Ανατράπηκε γιγάντιο φορτηγό τύπου «Terex»

Διασώθηκε, αλλά σοβαρά τραυματισμένος, ο χειριστής του

Το φορτηγό, που παραλίγο να γίνει τάφος για έναν εργάτη
Το φορτηγό, που παραλίγο να γίνει τάφος για έναν εργάτη
Εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Αυγούστου, στα «Σκληρά» του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Ο 37χρονος εργαζόμενος της ΔΕΗ, που εργάζεται ως οδηγός με 8μηνη σύμβαση, τραυματίστηκε σοβαρά την ώρα της δουλειάς. Το ατύχημα έγινε όταν το μεγάλο φορτηγό τύπου «TEREX», που οδηγούσε, ανατράπηκε, καθώς την ώρα που προσπαθούσε να αδειάσει το φορτίο στην απόθεση, αποκολλήθηκε χωμάτινο τμήμα πίσω από το όχημα.

Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει πολλαπλά κατάγματα και ρήξη σπλήνας. Χειρουργήθηκε για τα κατάγματα και του αφαιρέθηκε η σπλήνα. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου.

Το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στο λεκανοπέδιο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Θυμίζουμε ότι στις 17 Ιούλη, στο Τμήμα Σκληρών στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου σκοτώθηκε 42χρονος χειριστής σκαπτικού μηχανήματος.

Εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά

Από την εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά
Από την εξόρμηση του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά
Εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου κλιμάκια του ΠΑΜΕ, μοιράζοντας στους επιβάτες των πλοίων που αναχωρούσαν ανακοίνωση σχετικά με τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας, κατά παραγγελία των εργοδοτών, αναφορικά με το «νέο συνδικαλιστικό νόμο». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «όργωσαν» το λιμάνι, ώστε να φτάσει σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους η στάση των ταξικών συνδικάτων, που ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να παζαρέψουν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. «Να μην επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα στην απεργία. Οχι στην εργοδοτική και κρατική βία και τρομοκρατία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ