ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην κεντρική πλατεία Ανωγείων η προφεστιβαλική εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Ρεθύμνου της ΚΝΕ με τίτλο «Ανώγεια: 70 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, η πάλη συνεχίζεται ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, γραμματέα του ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που φέτος κλείνει τα 40 του χρόνια και πως άξια πλέον θεωρείται το μεγαλύτερο νεολαιίστικο γεγονός, καθώς είναι το φεστιβάλ που δείχνει στους νέους το δρόμο της ανυπακοής απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα και ανοίγει δρόμους για την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Επειτα χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ ο Βασίλης Φασουλάς, ο οποίος τόνισε πως ο φασισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει λόγο όχι μόνο στα Ανώγεια και στην Κρήτη, αλλά και σε κάθε τόπο που πλήρωσε με το αίμα του λαού του το πέρασμά του. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως στο φασισμό θα μπει ένα οριστικό τέλος όταν οι λαοί αποφασίσουν να δώσουν ένα τέλος και σε όσους τον τρέφουν τόσα χρόνια.


Αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, του Γερμανικού ΚΚ και του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Γιαν Λοσντόρφερ, μέλος του ΚΣ της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και ο Μπιορν Σμιντ, μέλος της ΚΕ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP). Τόνισαν ιδιαίτερα ότι είναι άμεση η σχέση του φασισμού και του ναζισμού με τον καπιταλισμό, αφού ο τελευταίος διαχρονικά τον χρησιμοποίησε όποτε τον είχε ανάγκη.

Ακόμα, το ιστορικό του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος πέραν των γεγονότων του παρελθόντος και της σύνδεσής τους με τις μέρες μας, τόνισε πως το παράδειγμα των Ανωγείων 70 χρόνια πριν πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και αντίστασης για τους νέους σήμερα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Καλωσορίζουμε εδώ, στα ιστορικά Ανώγεια, τους Γερμανούς συντρόφους αντιπροσώπους του ΓΚΚ και της Νεολαίας τους, της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας. Χαιρόμαστε για τη συμμετοχή τους στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Ανώγεια, αφιερωμένη στην πάλη των κατοίκων της περιοχής ενάντια στο φασισμό - ναζισμό. Τιμούμε τους νεκρούς αυτού του αγώνα. Από το βήμα αυτό, από τα ιστορικά Ανώγεια, από τα Ανώγεια των μεγάλων πατριωτικών και κοινωνικών αγώνων, θέλω να καταγγείλω το έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες από το κράτος - τρομοκράτη, το Ισραήλ, με την ανοχή και τη συναίνεση των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Το σίγουρο είναι πως οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν κανένα δισταγμό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους με όποιον τρόπο τούς είναι κατάλληλος. Ο,τι δεν μπορούν να καταφέρουν με την "ειρήνη" τους, το ολοκληρώνουν με τους πολέμους τους.

Από αυτές τις εξελίξεις γίνεται για άλλη μια φορά καθαρό ότι για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί, πρέπει να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα να παλέψουν για την εργατική - λαϊκή εξουσία, ξεπερνώντας εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να μπορέσουν να θέσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.

Ο σοσιαλισμός δεν αποτελεί παρένθεση στην ανθρώπινη ιστορία. Η πίκρα και η απογοήτευση, που έσπειραν οι αντεπαναστατικές ανατροπές, δεν πρέπει να γίνουν αιτία ή αφορμή να βάλουμε τελεία και παύλα στην πάλη για το σοσιαλισμό, για ένα καλύτερο αύριο. Ο,τι καλό είχε να δώσει ο καπιταλισμός προ πολλού το έδωσε, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στην ανθρωπότητα, πέρα από το να ξεκουμπιστεί από τη μαζική πάλη των λαών. Η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, ο χαρακτήρας της επανάστασης είναι σοσιαλιστικός, δεν υπάρχει ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ακολούθησε κρητικό γλέντι από τους: Γ. Φασουλά (λύρα - τραγούδι), Κ. Καλλέργη (λαούτο - τραγούδι), Γ. Βρέτζο (μαντολίνο - τραγούδι), Κ. Μαρκάκη (κιθάρα - τραγούδι), Αλ. Κριτσωτάκη (κρουστά). Συμμετείχε ο Χορευτικός Σύλλογος Ανωγείων.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις κεντρικές εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.


ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Εκδήλωση με κύριο θέμα τα προβλήματα της αγροτιάς

Πραγματοποιήθηκε η προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Μάνεση Αργολίδας την Παρασκευή 1η Αυγούστου με κύριο θέμα τα προβλήματα της αγροτιάς.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ άνοιξε με χαιρετισμό η Ευαγγελία Σπανού, μέλος του ΤΣ Αργολίδας της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη των νέων εργαζομένων και νέων που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στα χωριά, να βρεθούν πλάι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Ανέδειξε τη σημασία των 40 χρόνων του Φεστιβάλ, τη μαχητική παρουσία που έχει η ΚΝΕ πλάι στους νέους εργαζόμενους, στους νέους αγρότες, στους ανέργους.

Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία έκανε ο Μιχάλης Κρόκος, στέλεχος του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε κυρίως στην αγροτική πολιτική, η οποία στην ουσία πετάει τους αγρότες έξω από τα χωράφια τους. Η πολιτική της ΕΕ, μέσα από την ΚΑΠ που εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις, φροντίζει ώστε να συρρικνωθεί η αγροτική παραγωγή και να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, να μην αναπτύσσονται οι δυνατότητες που έχει η χώρα μας αλλά, αντίθετα, μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής να καταστρέφεται.

Επίσης, από το βήμα του Φεστιβάλ καταδικάστηκε η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τους τσιφλικάδες της φράουλας στη Μανωλάδα, την ίδια στιγμή που οι αγωνιζόμενοι μικροαγρότες σέρνονται στα δικαστήρια.

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε επίδειξη παραδοσιακών χορών από ομάδα χορευτών της περιοχής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από τοπικό συγκρότημα.

Στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες τουρνουά ποδοσφαίρου 5 Χ 5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθεί στις 18-19-20 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, με σύνθημα: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Νίκου Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!» Μέχρι τότε, όμως, οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ απλώνονται σε όλη την Ελλάδα, σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται εκδηλώσεις στις εξής πόλεις:

Θάσος: Στις 7 Αυγούστου θα γίνει εκδήλωση στα Λιμενάρια, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο. Στις 9 Αυγούστου εκδήλωση στην Ποταμιά, με ομιλητή τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ. Στις 13 Αυγούστου εκδήλωση στις Μαριές, με ομιλητή τον Φώτη Τσούτση, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ.

Λιτόχωρο Πιερίας: Εκδήλωση το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Ικαρία: Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 20 Ιούλη θα ολοκληρωθούν στον Καραβόσταμο (στο Ρέμα) την Κυριακή 10 Αυγούστου.

Νάξος: Εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, στο πάρκο δίπλα στο Δημαρχείο.

Ημαθία: Στις 18 Αυγούστου θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ στην Αλεξάνδρεια, στις 20 Αυγούστου θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ και θα προβληθεί ταινία ενάντια στο φασισμό στη Νάουσα, στις 21 Αυγούστου θα προβληθεί ταινία ενάντια στα ναρκωτικά στην πλατεία Δημαρχείου στη Βέροια, στις 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια, ενώ στις 2 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό στην Αλεξάνδρεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ