ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΑΞΑΝΕΜΟΣ» - ΧΙΟΣ
Αφιερωμένο στον Γιώργο Περαντάκο

Ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Χίου - Αττικής διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά, στη Χίο, που από το φετινό καλοκαίρι θα έχει τον τίτλο «ΑΞΑΝΕΜΟΣ - Γιώργος Περαντάκος» φεστιβάλ αφιερωμένο στον αγαπημένο μας Γιώργο που «έφυγε» το περασμένο καλοκαίρι. Το πρόγραμμα για το φετινό καλοκαίρι (από Τετάρτη 6/8 έως την Κυριακή 17/8) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Από 6/8 έως 17/8, ώρες 20.00 - 23.00, υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας των Γιάννη Κωσταρή, Γιάννη Οικονόμου, Δέσποινας Κλούβα, Γιώργου Τσακνιά, Θέκλας Μαλάμου, Ισίδωρου Λοΐζου, Νίκου Βατόπουλου, Ενυς Κούκουλα, Γιάννη Καμπάνη και Γιώργου Δαμαλά και ζωγραφικής των Καλλιόπης Μονιάρου, Αγγελικής Βαρλά και Αγγελικής Μαΐστρου. Καλαμωτή (μεσαιωνικός οικισμός). Στις 8/8, ώρα 23.00, παραδοσιακό γλέντι, οργανωμένο από την Αθλητική Ενωση Καλαμωτής στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Μαρκέλλας στην Κώμη, με χιώτικη ορχήστρα και τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων (Κώμη, Αγία Μαρκέλλα). 9/8, ώρα 21.30 θεατρική παράσταση «Τα ραδίκια ...ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Ερμηνεύει ο Γιώργος Γαλίτης. Μουσική επιμέλεια: Τόλης Κετσελίδης. Καλαμωτή, Αγ. Γιάννης.

Στις 10/8, ώρα 21.30, πανσέληνος, συναυλία «Στου φεγγαριού ...τις όχθες» με τους Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Μιρέλλα Πάχου, Ερωφίλη και Κώστα Παρίσση. Συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου (Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού). 11/8, ώρα 22.00 Cine Αξάνεμος, «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα, βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση. Σενάριο - σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Mirjanna Karanovic, Νίκος Ορφανός (Καλαμωτή Αγ. Γιάννης). 12/8, ώρα 21.30, Συναυλία, «ΓκαΓκαΝτίν» με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Πάνο Μουζουράκη. Μαζί τους οι μουσικοί: Γιώτης Κιουρτσόγλου, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Στάθης Αννινος, Steve Tesser, Θοδωρής Σούκερας, Γιάννης Ιωαννίδης (Χίος, Δημοτικό στάδιο). 13/8, ώρα 21.30, προβολή ντοκιμαντέρ του Στρατή Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου (Καλαμωτή Αγιος Γιάννης). 14/8, ώρα 22,00, συναυλία χιώτικων συγκροτημάτων, «Εν Καλαμωτή - Αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που αγαπάμε». Παίζουν οι Γιώργος Ταναίνης (μπουζούκι), Μιχάλης Ατσάλης (κιθάρα), Βασίλης Λεμονιάς (τσέλο), Αγγελος Μπουλμέτης (κρουστά - τραγούδι), Μιχάλης Καλούπης (κιθάρα - τραγούδι), (Καλαμωτή, Αγ. Γιάννης).

Οι εκδηλώσεις, εκτός των συναυλιών «ΓκαΓκαΝτίν» με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Πάνο Μουζουράκη στη Χώρα (προπώληση 12 ευρώ - είσοδος 15 ευρώ) και «Εν Καλαμωτή» στην Καλαμωτή (είσοδος 5 ευρώ) και της θεατρικής παράστασης «Τα ραδίκια ...ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη στην Καλαμωτή (είσοδος 10 ευρώ), προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.

ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εναρξη υποθαλάσσιων ερευνών

Με αφορμή την έναρξη των υποθαλάσσιων ερευνών μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου Φράγχθι και στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου, που πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και την αποστολή Planet Sonar, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας επισκέφθηκε, χτες, το ηλιακό σκάφος «Turanor Planet Solar» που έφθασε στη Μαρίνα Ζέας.

To σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στη ΝΔ Αργολίδα, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας. Κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000π.Χ.). Εχουν περάσει 60 χρόνια από τη μέρα που ένας νεαρός λάτρης της αρχαιολογίας ανακάλυψε τυχαία στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι θραύσματα από νεολιθικά αγγεία. Από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια της ανασκαφής στο σπήλαιο που έφερε στο φως στοιχεία για τη ζωή των ανθρώπων από την Παλαιολιθική περίοδο, βάζοντας την Ερμιονίδα στο χάρτη της προϊστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντική η ανακάλυψη οψιανού από τη Μήλο σε στρώμα της Μεσολιθικής εποχής, συνέβαλε στο να δημιουργηθεί εντελώς διαφορετική εικόνα για τις απαρχές των εμπορικών ανταλλαγών στο προϊστορικό Αιγαίο.

Το 1979, η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε έρευνες στο βυθό της Κοιλάδας με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ομως, τα τότε διαθέσιμα μέσα δεν βοηθούσαν το δύσκολο εγχείρημα.

«Σήμερα, ξαναπιάνουμε το νήμα αυτής της έρευνας, έχοντας στη διάθεσή μας πολύ περισσότερες γνώσεις, προηγμένα τεχνικά μέσα και σημαντική εμπειρία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πενταετής έρευνα που ξεκινά φέτος, θα δώσει πλούσια ευρήματα και θα ανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη μικρή περιοχή στην αργολική γη, που ανοίγει πλατείς ορίζοντες στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι σημαντικό ότι η έρευνα ξεκινά φέτος, χρονιά ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του σπηλαίου ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό».

«Η δύναμή σου, δύναμή μου... »

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία με το εξαιρετικό πρόγραμμά της με τίτλο «Η δύναμή σου, δύναμή μου...». Μαζί της οι μουσικοί: Ευριπίδης Ζεμενίδης: κιθάρα, Νίκος Πασσαλίδης: έγχορδα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος: πλήκτρα, Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο, Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα. Ενορχηστρώσεις: Ευριπίδης Ζεμενίδης. Χειρισμός φωτισμού: Βασίλης Καραμούζης. Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Παππάς, Αργύρης Λιανός.

Το πρόγραμμα των συναυλιών της για τον Αύγουστο έχει ως εξής: Σήμερα, στο Φεστιβάλ Λιμνούπολης, Χανιά, στις 6/8 στο Ρέθυμνο, στις 9/8 στο Κατάκολο, στο Λιμάνι, στις 10/8 στη Ζάκυνθο, στις 13/8 στο Σαϊνοπούλειο Θέατρο της Σπάρτης, στις 27/8 στο Φράγμα Θέρμης, στις 28/8 στις Σέρρες, στις 30/8 στη Δράμα, στο Δημοτικό Σχολείο Χωριστής και στις 31/8 στην Πτολεμαΐδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ