ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με κάλπικα επιχειρήματα προχωρά η κυβέρνηση την «αξιολόγηση»

Με ισχυρισμούς όπως ότι το 15% των δημόσιων υπαλλήλων, που θα βαθμολογηθούν από έναν έως έξι βαθμούς κατά την «αξιολόγηση», δε θα απολυθεί, προσπαθεί η κυβέρνηση να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων.

Μάλιστα, χτες αναμενόταν η κατάθεση σχετικής τροπολογίας, μετά και την τελευταία συνάντηση που έγινε την Παρασκευή μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Αντί για την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, με διαρροές από το αρμόδιο υπουργείο η κυβέρνηση επέμενε πως το βασικό πλαίσιο της «αξιολόγησης» δε θα αλλάξει και πως το 15% των υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν πολύ χαμηλά δε θα απολυθεί ούτε θα υποστούν μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή. Μάλιστα, για να ενισχύσουν το σενάριο, τόνιζαν πως το συγκεκριμένο ποσοστό μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης, να αλλάζει προσωρινά αντικείμενο ή να βρεθεί σε άλλη υπηρεσία.

Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως δε θα έρθουν απολύσεις από τους χαμηλά βαθμολογούμενους υπαλλήλους, η αλήθεια είναι πως αυτοί θα αποτελέσουν την πρώτη επιλογή για να απομακρυνθούν από το Δημόσιο. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση έχει κάνει καθαρό ότι παραμένει ο στόχος των 6.500 απολύσεων έως το τέλος του έτους που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει πως στόχος της είναι ένα μικρότερο, με λιγότερο κόστος και πιο ευέλικτο κράτος στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, που θα δίνει περισσότερο χώρο στο κεφάλαιο να αναπτύξει δραστηριότητα σε τομείς που μέχρι τώρα διατηρούσε ισχυρές θέσεις το «Δημόσιο». Τα εργαλεία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως επανειλημμένα τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης, είναι η «αξιολόγηση», το πειθαρχικό δίκαιο και η κινητικότητα. Αυτά διευκολύνουν τις απολύσεις και τρομοκρατούν τους εργαζομένους στο Δημόσιο ούτως ώστε να είναι πειθήνια όργανα εκτέλεσης των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Κοντά στην κυβέρνηση και στα εργαλεία της είναι τόσο η ΚΕΔΕ και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος όσο και η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ ΟΤΑ. Οι πρώτες δέχονται την «αξιολόγηση», στηρίζοντάς την ανοικτά, δείχνοντας την αντίθεσή τους μόνο στον τρόπο που προωθείται (δηλαδή την ποσόστωση), ενώ οι δεύτερες την ώρα που προπαγανδίζουν ενάντια στην «αξιολόγηση», υπάρχουν καταγγελίες όπου τα στελέχη τους στηρίζουν ανοιχτά τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, όπως, για παράδειγμα, στις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στα Τελωνεία, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και αλλού.

Νεκρός οικοδόμος στο Κορωπί

Σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία, το μόνο πράγμα που βρίσκεται στα προ κρίσης επίπεδα είναι τα εργατικά ατυχήματα, σχολιάζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Εργατικό δυστύχημα με νεκρό έναν οικοδόμο 55 ετών σημειώθηκε την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στο Κορωπί, σε παράπλευρο δρόμο της Αττικής Οδού, όπου εκτελούνταν χωματουργικές εργασίες. Ο οικοδόμος βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν φορτηγό που εκτελούσε εργασίες πέρασε από πάνω του, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος συνεχίζονται. Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας προκαλεί το γεγονός ότι οι οικοδόμοι δούλευαν έως τις 6 το απόγευμα, δηλαδή πολλές ώρες μετά από την ώρα που θα έπρεπε να έχουν σχολάσει. Στο χώρο έσπευσε το Παράρτημα Παλλήνης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο επισκέφθηκε και το Αστυνομικό Τμήμα Γλυκών Νερών, όπου κρατούνταν ο οδηγός του φορτηγού.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει: «Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται, την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία, το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα. Ετσι ο θάνατος του συναδέλφου μας στο Κορωπί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα 12ωρα στο γιαπί, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο, μετά από πολλούς μήνες ανεργίας, δημιουργούν συνθήκες γκιλοτίνας για τους συναδέλφους. Από αυτή την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο, ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας».

ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ερωτήματα για το θάνατο του τεχνίτη στο Μηχανουργείο

Ανακοίνωση - παρέμβαση στη συζήτηση που γίνεται μετά το εργατικό «ατύχημα» στις 21 Ιούλη

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από την πλευρά της δημοτικής αρχής και των ΜΜΕ της πόλης για τα αίτια θανάτου του τεχνίτη στο Μηχανουργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που νοσηλεύτηκε μετά από εργατικό «ατύχημα» και πέθανε λίγο πριν πάρει εξιτήριο, παρεμβαίνει η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στο Σύλλογο των Εργαζομένων στο δήμο. Η παράταξη, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, επαναφέρει ζητήματα και ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα από τους αρμόδιους, όπως:

«Το ατύχημα έγινε τη Δευτέρα 21 Ιούλη. Γιατί δηλώθηκε την Πέμπτη 24 Ιούλη το μεσημέρι, μετά από την καταγγελία της ΔΑΣ και τα δημοσιεύματα του Τύπου; Δεν ήταν γνώστες από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος και ο γενικός γραμματέας του δήμου; Η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο για τις αιτίες του ατυχήματος την Παρασκευή 25 Ιούλη. Τι έλεγχος μπορεί να γίνει 4 μέρες μετά;

Γιατί υπολειτουργεί και δεν έχει στελεχωθεί πλήρως το Γραφείο Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων; Σύμφωνα με τον οργανισμό, το γραφείο αυτό είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, παρέχει συμβουλές για τη βελτίωσή τους και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων. Γιατί δεν υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας στις υπηρεσίες του δήμου;

Με ανακοίνωσή της, στις 25 Ιούλη, η διοίκηση Μπουτάρη, προσπαθώντας να απαντήσει στις καταγγελίες, περιγράφει ότι οι εργαζόμενοι του δήμου εργάζονται στις "ιδανικότερες" συνθήκες. Δε λέει, βέβαια, ότι μέσα ατομικής προστασίας δόθηκαν μετά από 3,5 χρόνια και όχι όλα, ούτε σε όλους. Οτι η πλειοψηφία των εργοταξίων είναι σε κακή κατάσταση, χωρίς τους απαραίτητους χώρους. Οτι δε γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και εμβολιασμοί στους εργαζόμενους. Οτι όπου έγινε εκπαίδευση των εργαζομένων (ελλιπής και αυτή), έγινε με πρωτοβουλία κάποιων συναδέλφων. Οτι δε γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις - ή, αν χρειάζεται, αντικαταστάσεις - μηχανημάτων, αυτοκινήτων και εργαλείων».

Υπόλογη η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ακόμα ότι «από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος προσπάθησαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο συνάδελφο. Ο ίδιος ο δήμαρχος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 28 Ιούλη, προσπάθησε να κάνει το ίδιο».

Υπενθυμίζει ότι «με ανακοίνωσή μας, που δημοσιεύθηκε και σε ΜΜΕ στις 13 Ιούλη, είχαμε ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην υπηρεσία Καθαριότητας (το Μηχανουργείο είναι κομμάτι της), λόγω της απαξίωσης από πλευράς διοίκησης, για την έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ελλείψεις εργαλείων, ανταλλακτικών, μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κ.ά. Είχαμε ενημερώσει και για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που είναι συχνά».

Η σχετική ανακοίνωση της ΔΑΣ καταλήγει μεταξύ άλλων: «Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της πλειοψηφίας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης. Αντί να καταγγείλουν από την αρχή το ατύχημα, κρύφτηκαν. Παρά τις προτάσεις της ΔΑΣ για ανακοίνωση - καταγγελία του σωματείου, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΔΘ, το μόνο που έκαναν ήταν να εκδώσουν μια ανακοίνωση για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου.

Πρέπει να αναλογιστούμε τι σωματεία και εκπροσώπους θέλουμε. Σωματεία και εκπροσώπους, που, ακόμη και σε τόσο σημαντικά και τραγικά γεγονότα, θα κρύβονται, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια απόκρυψης γεγονότων και προβλημάτων ή σωματείο που θα βγαίνει μπροστά, θα προλαβαίνει καταστάσεις και θα οργανώνει αγώνες και κινητοποιήσεις για όλα τα ζητήματα; Τη λύση και του σοβαρού ζητήματος της υγιεινής και ασφάλειας θα φέρει μόνο ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και διοίκησης του δήμου».

Ενστάσεις έως τις 8 Αυγούστου

Από τις 2 έως τις 8 Αυγούστου έχουν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση όσοι υπάλληλοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και έχουν κριθεί ότι δε θα μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας, όπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ. Η ένσταση γίνεται κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης και διάθεσης. Η ανακοίνωση αφορά σε υπαλλήλους που αυτή την περίοδο προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ότι όσοι υπάλληλοι δε μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας, απολύονται μετά την περίοδο λήξης της διαθεσιμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ