ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Ρόδο και Κέρκυρα

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την απεργία των ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Ρόδο και Κέρκυρα, στις 8 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Μισθοί - ψίχουλα που καθυστερούν να τους καταβληθούν για μήνες, συνθήκες εντατικοποίησης που τσακίζουν την υγεία τους, μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και τρομοκρατία από τους εργοδότες είναι η πραγματικότητα την οποία ζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού. Μετά το τέλος της θερινής τουριστικής σεζόν, τη μεγάλη τους πλειοψηφία την περιμένει η ανεργία με όλο και λιγότερους να δικαιούνται το επίδομα, λόγω των πρόσφατων περικοπών.

Στη Ρόδο, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στις 9.30 π.μ., μπροστά στο Καζίνο. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Τα αφεντικά, η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ μας έχουν πάρει τα αυτιά με τις θεαματικές αυξήσεις στις αφίξεις, στις εισπράξεις. Την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που τάχα έρχονται. Εσύ όμως γνωρίζεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει εργαζόμενος στην "ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας", όπως συχνά χαρακτηρίζουν τον τουρισμό. Βιώνεις στο πετσί σου πώς βγήκαν αυτά τα κέρδη και σε ποιες τσέπες πήγαν - σίγουρα όχι στη δική σου! Για εσένα ζει και βασιλεύει η απλήρωτη δουλειά, οι ατέλειωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση που σου ρημάζει το κορμί, η πληρωμή όσο θέλει το αφεντικό, που με το έτσι θέλω ισοπεδώνει Συλλογικές Συμβάσεις και άλλες κατακτήσεις, η τρομοκρατία».

Τη συμπαράστασή του στους ξενοδοχοϋπαλλήλους εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου και καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση. Επισημαίνει ακόμα πως η απεργία θα έπρεπε να επεκταθεί στους εργαζόμενους όλων των κλάδων στο νησί: «Γιατί τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι προβλήματα και άλλων κλάδων». Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο κατέθεσαν πρόταση να επεκταθεί η απεργία, η οποία όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 13 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο.

ΧΙΟΣ
Καλούν τους νηστικούς να χαρούν ψωνίζοντας

Με τη φράση «νηστικό αρκούδι δε χορεύει» απαντά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου στην εκστρατεία του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), που μετά τη «λευκή νύχτα» του Μάη, τώρα ετοιμάζει για το Σάββατο 9 Αυγούστου «γιορτή της χιώτικης αγοράς», όπως ονομάζει την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος μπαίνει μπροστά για να γίνει πράξη η πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ» καταγγέλλουν οι εμποροϋπάλληλοι, που χτες έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος υπέγραψε την καταφανώς παράνομη απόφαση για την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και την παράταση λειτουργίας των καταστημάτων. «Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου δείχνει να μην έχει βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και τις αιτίες που την προκάλεσαν. Καλεί τους εργαζόμενους των 300-400 ευρώ, τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, τους απλήρωτους και τους συνταξιούχους να "επισκεφθούν την τοπική αγορά και να διασκεδάσουν, ψωνίζοντας!" Καλά, δεν έχουν καταλάβει ότι "νηστικό αρκούδι δε χορεύει"; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι ματώνουν από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια;», σημειώνει το Σωματείο των Εμποροϋπαλλήλων και καταγγέλλει ότι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου λειτουργεί σαν λαγός «για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που στοχεύει στο να κλείσουν μαζικά τα μικρομάγαζα, για να κυριεύσουν τα ντόπια και πολυεθνικά πολυκαταστήματα και για να ολοκληρωθεί ο εργασιακός μεσαίωνας. Πρωτοστατεί σε "δραστηριότητες" και όχι σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, που αφενός καλλιεργούν αυταπάτες ότι θα φέρουν Ανάσταση στα άδεια ταμεία και αφετέρου εγκλωβίζουν ακόμα πιο βαθιά τους εμπόρους ότι η επιμήκυνση του ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα φέρουν αύξηση του τζίρου».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση ενάντια στη βιομηχανία κατασχέσεων

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Με παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) χτες το πρωί, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης έδωσαν μια πρώτη απάντηση στις απειλές της κυβέρνησης για κατασχέσεις σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που «πνίγονται» στα χρέη, τις οφειλές και τους φόρους. Στην κινητοποίηση μετείχαν μέλη της ΠΑΣΕΒΕ, εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Στο υπόμνημα που κατέθεσαν αναφέρουν:

«Με κατεύθυνση της ΕΕ δημιουργήθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), ένας επιπλέον μηχανισμός εκβιασμού και κατασχέσεων που αποβλέπει στον πιο γρήγορο αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών ομίλων. Οι ανεδαφικές ρυθμίσεις, που κατά καιρούς βγαίνουν, το μόνο στόχο που έχουν είναι να μας εξοστρακίσουν από την αγορά εργασίας. Ηδη 200.000 συνάδελφοί μας αφανίστηκαν. Οι διάλογοι και τα παζαρέματα από μεριάς της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ είναι για να σπέρνουν αυταπάτες και αναμονή.

Το αποθεματικό του Ταμείου μας (ΟΑΕΕ) έπρεπε να είναι 48,8 δισ. και τώρα, μετά από το κλέψιμο, το τζογάρισμα και το κούρεμα, έχει έλλειμμα 466,868 εκατ. ευρώ. Το βασικό πρόβλημα του ΟΑΕΕ είναι η υποχρηματοδότησή του από το κράτος. Ενός κράτους που μας λέει: "Αφού δεν μπορείς να πληρώσεις, κλείσε το μαγαζί σου και σου παίρνουμε και το σπίτι". Στις απειλές τους απαντάμε με αγώνες. Με ετοιμότητα, αλληλεγγύη, οργανωμένο αγώνα για να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους».

Οι αυτοαπασχολούμενοι αναφέρουν επίσης το χαρακτηριστικό παράδειγμα συναδέλφου τους που απειλείται με κατάσχεση πρώτης κατοικίας για οφειλή 48.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, χωρίς να του έχει δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης, διαπραγμάτευσης και ενώ πρόκειται για πολύ παλιό πρόστιμο που τώρα επιβεβαιώθηκε και έγινε άμεσα απαιτητό.

ΠΙΕΡΙΑ
Καταστροφές σε καλλιέργειες

Νέο πλήγμα, το τρίτο μέσα σε ένα μήνα, στην παραγωγή και το εισόδημά τους δέχθηκαν οι αγρότες της Νότιας Πιερίας, από τη σφοδρή καταιγίδα και τη χαλαζόπτωση που χτύπησε τις καλλιέργειές τους. Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες καπνού, αμπελιού, καρπουζιού, πεπονιού, ακτινιδιάς, ροδακινιάς, βερίκοκου, καλαμποκιού και κηπευτικών στα χωριά του Δήμου Δίου - Ολύμπου (Δίον, Βροντού, Καρίτσα, Πλατανάκια, Αγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα, Νέα Εφεσος).

Η καταιγίδα προξένησε επιπλέον πλημμύρες στα χωράφια, αναγκάζοντας το Δήμο Δίου - Ολύμπου να ζητήσει την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι και πάλι δε λειτούργησε το πολυδάπανο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα και γρήγορα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών, με την έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού. Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι οι αγρότες πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα και προστασία δεν έχουν.

ΚΟΖΑΝΗ
Για το νέο εργατικό ατύχημα στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου

Την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας καταγγέλλει ως την αιτία για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο τμήμα Σκληρών του Ορυχείου Νότιου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Κυριακής 3 Αυγούστου τραυματίστηκε σοβαρά 37χρονος εργαζόμενος της ΔΕΗ, που εργάζεται ως οδηγός με 8μηνη σύμβαση. Το ατύχημα έγινε όταν ανατράπηκε το φορτηγό που οδηγούσε, καθώς την ώρα που προσπαθούσε να αδειάσει το φορτίο στην απόθεση, αποκολλήθηκε χωμάτινο τμήμα πίσω από το όχημα. Στις 17 Ιούλη, στο ίδιο τμήμα (Σκληρών) στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου σκοτώθηκε 42χρονος χειριστής σκαπτικού μηχανήματος.

Οπως σημειώνει το ΣΕΕΕΝ, τα δύο ατυχήματα «έγιναν σε ένα χώρο που εδώ και χρόνια λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης της παραγωγικότητας, που αποδεικνύει ότι η εντατικοποίηση και το μεγαλύτερο κυνήγι του κέρδους έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Αιτία και αυτού του ατυχήματος είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του ανταγωνισμού και δυστυχώς ακόμα μια φορά έρχονται τραγικά να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος ότι η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση θα συμβάλουν στην αύξηση των ατυχημάτων».

Επιπλέον αναφέρει ότι εγείρονται και ερωτήματα για το «κατά πόσον μπορεί να ακολουθείται η προβλεπόμενη συντήρηση των οχημάτων, δεδομένου ότι πολλοί έμπειροι συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό τεχνογνωσίας και εμπειρίας, το οποίο έρχονται να καλύψουν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν καμία έκπτωση στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΣΕΕΕΝ, να παλέψουν για την υπεράσπιση της ζωής τους. Να απαιτήσουν: Αμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας που έμειναν κενές από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων, με ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών. Αμεσα πλήρη στελέχωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας και λειτουργία της στη Δυτική Μακεδονία. Στελέχωση του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες στους σταθμούς και τα ορυχεία.

ΛΑΥΡΙΟ
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ολοκληρώθηκε χτες το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν σημαντικές στιγμές από τους αγώνες της εργατικής τάξης της περιοχής. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήταν αφιερωμένη στην απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1929. Τα γεγονότα της απεργίας, τα ονόματα των πρωταγωνιστών της, οι συνομιλίες των απεργών, τα διαβήματα και οι αποφάσεις των συνελεύσεών τους ζωντάνεψαν με τρόπο που έβαλε στο κλίμα της εποχής και της απεργιακής μάχης όλους όσοι την παρακολούθησαν. Στο θεατράκι της Ρεμίζας, όπου έγινε η εκδήλωση, λειτούργησε μικρή έκθεση με αρχειακό υλικό σχετικό με την απεργία, ενώ προβλήθηκαν και φωτογραφίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ