ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΕΔ
Τροπολογία στην υπηρεσία των εργοδοτών

Από «σαράντα κύματα» θα πρέπει να περάσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμα του «Ρ» την 1η Αυγούστου. Τότε αποκαλύπταμε ότι η κυβέρνηση προωθεί τροπολογία για να παρακάμψει την απόφαση 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, η οποία κατάργησε τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Σήμερα, για το λόγο αυτό, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνδικάτων έχει προγραμματίσει διάβημα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11 το πρωί.

Το χρονικό των αποφάσεων

Υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Ο νόμος 1876/1990 στο άρθρο 16, παράγραφος 1, έδινε τη δυνατότητα για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία:

-- Από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση.

-- Από συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, εφόσον αποδέχονται την πρόταση του μεσολαβητή που απορρίπτει ο εργοδότης.

-- Ειδικά για τις επιχειρησιακές ΣΣΕ, δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία έχει το μέρος που αποδέχεται την πρόταση του μεσολαβητή που απορρίπτει το άλλο μέρος.

  • Τη δυνατότητα αυτή κατάργησε η ΠΥΣ 6/2012 ορίζοντας (άρθρο 3, παρ. 1) ότι η προσφυγή μπορεί να γίνει αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών.

Αυτό σήμαινε πρακτικά ότι η εργοδοσία δε θα συμφωνούσε ποτέ μια Σύμβαση να παραπεμφθεί στον ΟΜΕΔ, ανεξάρτητα από την τύχη που θα είχε στη συνέχεια. Η πλειοψηφία των εργοδοτικών Ενώσεων αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις Συμβάσεις, αφήνοντας να λήξει και η μετενέργεια, πριν επιβάλουν γενικευμένα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Με την ίδια ΠΥΣ ο κατώτερος μισθός καθορίστηκε στα 586 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών και στα 511 για τους νεότερους, δίνοντας στους εργοδότες ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» για τη μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας». Το σκέλος αυτό της ΠΥΣ κρίθηκε συνταγματικό από το ΣτΕ.

  • Η απόφαση 2307/2014 του ΣτΕ ακύρωσε την ΠΥΣ ως προς την νπροσφυγή στη διαιτησία σημειώνοντας: «Η ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012, με την οποία ορίστηκε ότι η προσφυγή στη διαιτησία προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση συμφωνία των μερών, αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος και, ως εκ τούτου, είναι ακυρωτέα».
Η τροπολογία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο» της 10/8, η τροπολογία έχει ήδη επεξεργαστεί από τη γενική γραμματέα του υπουργείου, κα Στρατινάκη, σε συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς και το περιεχόμενό της είναι τέτοιο που καθιστά δύσκολη ως και αδύνατη την προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

Προβλέπει ότι για να φτάσει ένα αίτημα στη διαιτησία πρέπει:

  • Να υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη εκ μέρους των εργαζομένων ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης προς τον «Μεσολαβητή» για τους λόγους που ζητούν την προσφυγή στη διαιτησία.
  • Να υπάρχει γνωμοδότηση του «Μεσολαβητή» για το αν μπορεί να προχωρήσει το αίτημα στη διαιτησία αφού προηγηθεί μια πρώτη γέφυρα επικοινωνίας εργαζομένων και εργοδοτών με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς να χρειαστεί η διαιτητική απόφαση.
  • Γνωμοδότηση του ΟΜΕΔ που να τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους οι δύο πλευρές δεν μπορούν να έρθουν σε συμβιβασμό και η οποία θα ανοίγει το δρόμο της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.
Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τη δικαστική απόφαση που επανέφερε τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Από πληροφορίες στον Τύπο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα καταργεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επαναφέρει τη δυνατότητα να μπορούν να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μονομερώς, όταν δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τη δυνατότητα αυτή την είχε καταργήσει η κυβέρνηση με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκει ακόμα και αυτή τη δυνατότητα των συνδικάτων να την καταργήσει, βάζοντας στόχο την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τη γενικευμένη εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, όπου το μεγάλο κεφάλαιο θα αμείβει τους εργαζόμενους με τα 586 ευρώ ή και λιγότερα, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες.

Οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν. Να δυναμώσει η πάλη τους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με όρους με τους οποίους θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες τους, με τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη μαζική συμμετοχή, τη συμμετοχή στους αγώνες των κλάδων τους».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Απεργία αύριο στα ξενοδοχεία

Στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο καλεί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Από περσινή απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού
Από περσινή απεργιακή κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού
Απεργούν την Τετάρτη 13 Αυγούστου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης και την εργοδοτική τρομοκρατία, στην απλήρωτη δουλειά και τις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης. Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ τονίζει: «Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων δίνει καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς με χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως είναι καταβολές δεδουλευμένων, τήρηση ωραρίου εργασίας κ.ά. Η απεργία στις 13 Αυγούστου είναι μία πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη. Οι μάχες αυτές δεν μπορούν να δοθούν από λίγους, πρέπει όλοι να συμβάλουμε, να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα».

Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρίσκονται σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και φορείς του νησιού. Τη συμπαράστασή του στους ξενοδοχοϋπαλλήλους εκφράζει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η λογική που λέει ότι από τα κέρδη έχουν οι εργαζόμενοι να κερδίσουν, είναι ένα καλοδουλεμένο ψέμα που δεν έχει αποδειχτεί ποτέ και πουθενά. Η όποια "ανάπτυξη" έλθει προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

«Μία κλίκα μεγαλοξενοδόχων ελέγχει περίπου τα 3/4 της τουριστικής κίνησης, μαντρώνοντας τους επισκέπτες κυριολεκτικά μέσα στα ξενοδοχεία με το σύστημα του all inclusive», καταγγέλλει ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων και προσθέτει: «Πρόκειται για τους ίδιους μονοπωλιακούς ομίλους, που τσακίζουν μαζί με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία τους. (...) Να, γιατί κοινός αντίπαλος των μικρών επαγγελματιών και των εργαζομένων του τουρισμού είναι αυτοί που μονοπωλούν τον τουριστικό κλάδο, οι φιλομονοπωλιακές και συνάμα αντιλαϊκές πολιτικές που τους ωφελούν και οι πολιτικές δυνάμεις που τις υποστηρίζουν. (...) Να, γιατί οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και την απεργία που έχουν εξαγγείλει για τις 13 του Αυγούστου».

Την αλληλεγγύη της εκφράζει και η Ομάδα Γυναικών Κέρκυρας της ΟΓΕ και καλεί τις εργαζόμενες του κλάδου να πάρουν μέρος στην απεργία. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ιδιαίτερα οι γυναίκες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο και σηκώνουν στην πλάτη τους το ολοένα και πιο βαρύ φορτίο των προβλημάτων της οικογένειας, είδαν στο όνομα της ισότητας με τους άνδρες να αυξάνονται τα όρια ηλικίας της συνταξιοδότησης. Είδαν να καταργούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά. Είδαν να περιορίζονται μέχρι και να καταργούνται μέτρα πρόληψης και προστασίας που αφορούν την υγεία. Είδαν να διώκεται η μητρότητα, αφού οι απουσίες λόγω εγκυμοσύνης, η άδεια λοχείας, το μειωμένο ωράριο της μωρομάνας είναι κόστος για τους μεγαλοξενοδόχους».

ΚΚΕ
Οι Συμβάσεις δεν είναι «προς κατάργηση»

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να έχει έτοιμη την τροπολογία που βάζει εμπόδια στην προσφυγή εργαζομένων στη διαιτησία από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε το παρακάτω σχόλιο:

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που την εμφανίζουν έτοιμη, με τροπολογία, να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της εργοδοσίας για κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, παρακάμπτοντας μάλιστα σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που την έκρινε αντισυνταγματική. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνολικά το δικαίωμα στη δουλειά, το λαϊκό εισόδημα και η προστασία του δεν είναι "προς κατάργηση"».

Κινητοποίηση σήμερα στα Γιάννενα

Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων (τώρα Περιφερειακή Διοίκηση) διοργανώνει, σήμερα, Τρίτη 12 Αυγούστου στις 11 το πρωί, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, απαιτώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ