ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ
Μαζικά, οργανωμένα αντιστεκόμαστε στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την ΕΕ ότι δρομολογούν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων και τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αλλο ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή έρχονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας από την κυβέρνηση. Από τη μια, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όχι μόνο χαρατσώνει και φορολογεί άγρια τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ΕΝΦΙA μέχρι και στις στάνες, αλλά τους δίνει και άλλο ένα άδικο και προκλητικό χτύπημα στο εισόδημά τους με τη συρρίκνωση μέχρι και το κόψιμο της εξισωτικής αποζημίωσης σε ποσοστό πάνω από 60%, με την οποία τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν ένα μέρος του κόστους παραγωγής, αφού έμεναν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Από την άλλη, έρχεται να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα Βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. Τα βοσκοτόπια αυτά αποχαρακτηρίζονται επειδή είναι πλαγιές με κλίση που έχουν όμως βλάστηση ή περιοχές με δενδρώδη κάλυψη οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται σαν βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα.

Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα παραπάνω μέτρα θα πλήξουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και της παραγωγής στη χώρα μας τη στιγμή που η Ελλάδα σαν χώρα είναι ήδη ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση.

Με την εφαρμοζόμενη πολιτική, όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν, είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτήν την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020.

Η κατάσταση θα ενταθεί, αφού θα μειωθούν και οι άμεσες ενισχύσεις και το αποτέλεσμα θα είναι:

  • Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, δε θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δε θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.
  • Το κράτος θα "κλέψει" με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα τα διανείμει δωρεάν στους "ημέτερους" μεγαλοκτηνοτρόφους και "στα νέα τζάκια" που θα δημιουργήσει.
  • Οσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων, είτε με τον ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο.
  • Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας (Μικρά Νησιά Αιγαίου, βραχονησίδες, κορυφογραμμές), αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι "καθαρές" για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ) και τουριστικό (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά) κεφάλαιο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση καλούμε τις Ομοσπονδίες, τους Κτηνοτροφικούς και Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, κάθε μικρομεσαία αγρότισσα και αγρότη να οργανώσουν κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν σαν κυβέρνηση. Μαζικά και οργανωμένα σε συμμαχία με τους εργάτες, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και τη νεολαία να παλέψουν για τη δική τους εξουσία, όπου οι δικές τους ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων θα είναι στο προσκήνιο».

Σύσκεψη της ΟΑΣ και της ΠΑΣΥ στη Βόνιτσα

Mε μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων και πολλών εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της ΟΑΣ και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας στη Βόνιτσα στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης που εξοντώνει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και με τη συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης την οποία δικαιούνται εξ ολοκλήρου.

Στη σύσκεψη μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης και το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ) της Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Ο Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε στην ομιλία του ότι «εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το συνεπές αγροτικό κίνημα πανελλαδικά και στο νομό μας είχε επισημάνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τους φτωχούς κτηνοτρόφους κάτω από τις εντολές της ΕΕ για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων (σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια). Τότε κατηγορηθήκαμε από διάφορους καλοθελητές που έσπειραν τον εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους (ότι είμαστε κινδυνολόγοι και ότι φέρνουμε καταστροφή). Τα ίδια παπαγαλάκια λένε και σήμερα ότι όλα θα διορθωθούν και ότι θα υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις. Για μια ακόμη φορά λένε ψέματα ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ, συγκυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καλούμε τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να βγάλουν συμπεράσματα μπροστά σε αυτήν τη δραματική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ορεινών φτωχών περιοχών του νομού μας, κατάσταση που τους οδηγεί στην απόγνωση και την ακραία φτώχεια, που θα επιδεινωθεί με τη νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς των ευρωλάγνων».

Ο Νίκος Μωραΐτης, με τη σειρά του, στάθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, «που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, καθώς μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Οπως σημείωσε, αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι για να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Ολα αυτά, τόνισε, τα λένε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να βγάλουν λάδι την ΕΕ και να κρύψουν κατά βάθος ότι συμφωνούν με αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

Στη συνέχεια και οι δύο εισηγητές κάλεσαν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 20/8, στις 11 π.μ. στον κόμβο της Αμφιλοχίας. Επίσης, έδωσαν και νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές του Σεπτέμβρη στο πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών το 1962 στο χωριό Κυψέλη της Αιτωλοακαρνανίας.

Κινητοποίηση σήμερα από τους κτηνοτρόφους στα Χανιά

Σε κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων καλεί σήμερα στις 11 π.μ. ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων. Οι κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν στον κόμβο των Μουρνιών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα προς τα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Στην ανακοίνωσή του, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η συρρίκνωση των εξισωτικών αποζημιώσεων έρχεται να προστεθεί στο χρόνιο πρόβλημα των χαμηλών τιμών στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τιμές που κινούνται ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής: «Πολλοί συνάδελφοι έχουν βγει εκτός πληρωμής ή παίρνουν ψίχουλα από την εξισωτική αποζημίωση η οποία πιστώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, για αδικαιολόγητους λόγους. Παρότι είχαμε ενημερώσει εγκαίρως τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι είναι άδικες και αδικαιολόγητες οι αιτίες που κόβεται η επιδότηση, όπως τα στρεμματικά που για τόσα χρόνια δίνονταν κανονικά, οι επιδοτήσεις και φέτος κόπηκαν για λόγους εσωτερικού δανεισμού που μόνο αυτοί γνωρίζουν», σημειώνει. Υπενθυμίζει επίσης ότι η νέα ΚΑΠ προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσμενής από την προηγούμενη για τον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και αγρότη, καθώς επιβάλλει φορολογία ανά στρέμμα ανεξάρτητα από το αν έχει εισόδημα ή όχι. Οσον αφορά το στρεμματικό φόρο, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος τονίζει: «Απαιτούμε την κατάργησή του, καμία φορολογία στα χωράφια της μικρομεσαίας αγροτιάς, να φορολογείται το υψηλό εισόδημα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κατήγγειλαν την πολιτική που τους αφανίζει

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική που τους αφανίζει πραγματοποίησαν, την περασμένη Τετάρτη, οι κτηνοτρόφοι της Κατερίνης. Συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Πιερίας και κατήγγειλαν την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που, με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, οδηγεί σε συρρίκνωση της εξισωτικής αποζημίωσης, αρχικά, και σε μείωση στη συνέχεια και των άμεσων ενισχύσεων.

Οπως είπαν, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το σταμάτημα των επιδοτήσεων που θα σημάνει την οριστική εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας από τους μικρούς κτηνοτρόφους.

Τις επόμενες μέρες, οι κτηνοτρόφοι της Κατερίνης συσκέπτονται, για να αποφασίσουν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Συγκέντρωση αύριο για τα βοσκοτόπια

Συλλαλητήριο στον κόμβο της Αμφιλοχίας θα γίνει αύριο Τετάρτη, μετά από κάλεσμα της ΟΑΣ και της ΠΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας, για να δηλωθεί η αντίθεση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή με την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας από την κυβέρνηση και να απαιτήσουν να παρθεί τώρα πίσω το μέτρο αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας καλεί τους κτηνοτρόφους του δήμου να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ και σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν σαν κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ