ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιδρομές μετά το «ναυάγιο» στο Κάιρο

Οι φονικές επιδρομές επαναλήφθηκαν χτες στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας
Οι φονικές επιδρομές επαναλήφθηκαν χτες στη Γάζα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας
ΓΑΖΑ.--

Η πρόωρη κατάρρευση της παρατεταμένης εκεχειρίας, χτες το απόγευμα, μερικές ώρες πριν την εκπνοή της τα μεσάνυχτα, κατέγραψε με τον πιο απτό τρόπο την αποτυχία των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο μεταξύ των αντιπροσωπειών Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αξιωματούχων.

Οπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εκτόξευση δύο ρουκετών σε ανοιχτό χώρο κοντά στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Μπεερσέμπα δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές. Αν και η «Χαμάς» αρνήθηκε την ευθύνη για αυτές τις ρίψεις, το γεγονός αξιοποιήθηκε άμεσα από το Ισραήλ, προκειμένου να αναγγείλει την επίσημη κατάρρευση της διαπραγμάτευσης και της κατάπαυσης πυρός. Ισραηλινά αεροπλάνα έσπευσαν να βομβαρδίζοντας μέσα σε λίγη ώρα, πάνω από 20 «στόχους», στη βόρεια και νότια Λωρίδα Γάζας. Σύμφωνα με το BBC, οι νέες ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό τουλάχιστον επτά παιδιών, τα περισσότερα στη Ράφα.

Πριν την κατάρρευση της εκεχειρίας, στέλεχος του κινήματος «Φατάχ» του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, σημείωσε ότι στο Κάιρο, όλες αυτές τις μέρες, «δεν υπήρξε καμία πρόοδος σε κανένα βασικό σημείο» στις διαπραγματεύσεις και ότι, μέχρι την ύστατη ώρα, παρέμενε μεγάλο το χάσμα μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών. Οπως σημείωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, το Ισραήλ επιδίωκε εγγυήσεις ότι θα αφοπλιστεί η «Χαμάς» και οι άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, ενώ οι Παλαιστίνιοι απαιτούσαν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο τον τερματισμό των οικονομικών αποκλεισμών και την επαναλειτουργία του λιμανιού και του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», μιλώντας στο BBC εξέφρασε άγνοια σχετικά με τη ρίψη ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ, ενώ νωρίτερα άλλος εκπρόσωπος της «Χαμάς», ο Φάουζι Μπαρχούμ είχε προειδοποιήσει ότι «εάν ο (σ.σ. Ισραηλινός πρωθυπουργός) Νετανιάχου δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα της πολιτικής στο Κάιρο, γνωρίζουμε πώς θα τον κάνουμε να καταλάβει».

Οι νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν χιλιάδες οικογένειες κυρίως στα ανατολικά της πόλης της Γάζας να εγκαταλείψουν τα προσωρινά καταλύματα και τα σπίτια τους, εγκαταλείποντάς τα από τη Σετζάγια με σακίδια και στρώματα στους ώμους, αναζητώντας καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν παράλληλα και χιλιάδες άλλους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείπουν τους τομείς του Ζεϊτούν και Σάαφ, μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων εκρήξεων.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, άσκησε πιέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στο Κάιρο, υποστηρίζοντας παράλληλα το «δικαίωμα» των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής για... «αυτοάμυνα».

Τέλος, χτες, πριν την επανέναρξη των νέων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αίγυπτο ανακοίνωσε πως αναμένεται σήμερα να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω του περάσματος στη Ράφα, στη μεθόριο με την Αίγυπτο, ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη ένδυσης και υπόδησης, συνολικού βάρους 12 μετρικών τόνων καθώς και οκτώ νοσοκομειακές κλίνες.


ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Σημαντική αύξηση των νεκρών το τελευταίο τριήμερο

Στη Λιβερία ο θάνατος βρίσκεται στους δρόμους
Στη Λιβερία ο θάνατος βρίσκεται στους δρόμους
ΓΕΝΕΥΗ.--

Νέα σημαντική αύξηση παρουσίασε, μέσα στο τελευταίο τριήμερο, ο αριθμός θυμάτων του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, καθώς καταγράφηκε ο θάνατος επιπλέον 84 ασθενών. Από τον περασμένο Φλεβάρη έως χτες, ο συνολικός αριθμός θυμάτων της επικίνδυνης επιδημίας μετρά πλέον τουλάχιστον 1.229 νεκρούς και πάνω από 2.240 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παρά τη διεθνή κινητοποίηση, μεταξύ 14 και 16 Αυγούστου καταγράφηκαν 113 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα ή ύποπτα) και 84 θάνατοι σε Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε.

Η Λιβερία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων θανάτων μεταξύ 14ης και 16ης Αυγούστου, με 53 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και 48 νέα κρούσματα. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 834 εκ των οποίων τα 466 ήταν θανατηφόρα. Οσον αφορά στους 17 ασθενείς που αγνοούνταν από το Σάββατο μετά από έφοδο όχλου σε κέντρο υγειονομικής απομόνωσης κοντά στην παραγκούπολη Γουέστ Πόιντ της πρωτεύουσας, Μονρόβια, χτες ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν όλοι και νοσηλεύονται πλέον στο νοσοκομείο «JFK».

Η Σιέρα Λεόνε καταγράφει 17 θανάτους και 38 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 848 κρούσματα, εκ των οποίων τα 365 ήταν θανατηφόρα.

Στη Γουινέα Ισημερινού απ' όπου άρχισε η επιδημία το Φλεβάρη έχουν καταγραφεί 14 νέοι θάνατοι και 24 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός στη χώρα αυτή είναι 543 κρούσματα, εκ των οποίων 394 θανατηφόρα.

Στη Νιγηρία υπάρχουν 3 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος στις τρεις αυτές ημέρες. Η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική έχει συνολικά 15 κρούσματα, εκ των οποίων 4 θανατηφόρα.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμη ότι συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) για να διασφαλίσει την παράδοση γευμάτων σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν με τον ιό «Εμπολα» σε περιοχές όπου έχει επιβληθεί καραντίνα σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Παράλληλα, το WFP επεκτείνει τις παραδόσεις επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας σε περιοχές υπό καραντίνα, μεταξύ τους οι σοβαρά πληγείσες πόλεις όπως οι Γκεκέντου στη Γουινέα, Κενέμα και Καϊλάχουν στη Σιέρα Λεόνε και Φόγια στη Λιβερία.

Τέλος, χτες οι γερμανικές υγειονομικές υπηρεσίες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μόλυνσης μιας Αφρικανής με τον ιό «Εμπολα» έπειτα από ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Η γυναίκα κατέρρευσε ενώ βρισκόταν σε κέντρο εύρεσης εργασίας, υποφέροντας από υψηλό πυρετό και σπασμούς. Μετά την άμεση μεταφορά της σε νοσοκομείο, οι γερμανικές αρχές πήραν άμεσα μέτρα: «Σφράγισαν» το κέντρο εύρεσης εργασίας με 60 αστυνομικούς και προχώρησαν στην απολύμανση του χώρου θέτοντας σε συναγερμό πυροσβέστες, ειδικούς νοσηλευτές και γιατρούς.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι αναρρώνει και ότι θα πάρει σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο ο νεαρός Κεντ Μπράντλεϊ, ένας από τους δύο Αμερικανούς που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Emory της Ατλάντα από τον ιό «Εμπολα» και στον οποίο χορηγήθηκε το πειραματικό φάρμακο ZMAPP.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ