ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πορεία κορύφωσης στους νομούς της χώρας

MotionTeam

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, μπαίνει και το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε τροχιά κορύφωσης στους νομούς της χώρας.

Με σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Νίκου Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!», το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 40 του χρόνια και ετοιμάζει ένα πρόγραμμα με πλούτο εκδηλώσεων για το κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», ενώ τις ίδιες μέρες, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, γίνεται το Φεστιβάλ της Πάτρας, στο ΤΕΙ της πόλης.

Μέχρι τότε, όμως, το Φεστιβάλ θα περάσει και θα κορυφωθεί σε κάθε νομό της χώρας, στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στην Κατερίνη

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ στο Νομό Πιερίας είναι διήμερες, γίνονται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο του Πάρκου Κατερίνης. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις θα αρχίζουν και τις δυο μέρες στις 8.30 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:


Αύριο Πέμπτη:

-- Προβολή βίντεο για τα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

-- Συναυλία με τον Γιώργο Χατζημιχαήλ.

-- Χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Συναυλία έντεχνου τραγουδιού με τους Δ. Παρθενίδη, Γ. Γαργαετίδη.

-- Στο μαθητικό στέκι θα γίνουν graffiti ενάντια στο φασισμό.

Μεθαύριο Παρασκευή:

-- Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, με αφήγηση και μουσική. Ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Λαϊκό γλέντι με τους Χρ. Μαστορογιάννη, Γ. Γαργαετίδη, Δ. Γεωργούση. Στο μαθητικό στέκι θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ.

Στο χώρο θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος για τουρνουά σκακιού, διαμορφωμένος χώρος με ταμπλό για τα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και ταβέρνα.

Πρόγραμμα κεντρικών εκδηλώσεων μέσα στον Αύγουστο

Στους περισσότερους νομούς το 40ό Φεστιβάλ θα κορυφωθεί τις πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη. Ωστόσο και τις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος Αυγούστου, προγραμματίζονται κεντρικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε πρωτεύουσες νομών, μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νησιών. Αναλυτικά, λοιπόν, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τέτοιες εκδηλώσεις προγραμματίζεται να γίνουν στις εξής πόλεις:

  • Θήβα, την Παρασκευή 22 Αυγούστου, στο θερινό κινηματογράφο «Σόνια».
  • Σπάρτη, το Σάββατο 23 Αυγούστου, στην πλατεία Ευαγγελίστριας.
  • Βαθύ Σάμου, στις 25 Αυγούστου, στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Σέρρες, στις 28 και 29 Αυγούστου, στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά.
  • Λευκάδα, στις 29 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο.
  • Γιαννιτσά, στις 29 Αυγούστου, στο Πολύκεντρο.
  • Κιλκίς, στις 30 Αυγούστου, στην πλατεία Ειρήνης.
  • Ζάκυνθος, στις 30 Αυγούστου, στην πλατεία Σολωμού.
  • Κως, στις 30 Αυγούστου.
  • Γρεβενά, στις 31 Αυγούστου, στην πλατεία Λαχαναγοράς.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται η πλούσια προφεστιβαλική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, με ποικίλες εκδηλώσεις που φωτίζουν και τιμούν πλευρές της Ιστορίας του τόπου μας, αναδεικνύουν προβλήματα της νεολαίας και την ανάγκη αγωνιστικών διεκδικήσεων, προάγουν τον αθλητισμό, δίνουν βήμα προβολής της νεανικής δημιουργίας.

Για τις επόμενες μέρες, τέτοιες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη, στην Καστανίτσα Αρκαδίας γίνεται εκδήλωση στις 8 μ.μ., με τίτλο «Της Καστανίτσας οι ξανθές» (εμπνευσμένος από το τραγούδι του καπετάν Γιώργη Μπαλή, χαρακτηριστικό της στάσης των κατοίκων των ορεινών χωριών του Πάρνωνα όταν το τραγουδούσαν ως απάντηση στις καταστροφές των κατακτητών). Η εκδήλωση τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που το αίμα τους έχει ποτίσει τις ρίζες του τόπου και θα μιλήσει ο Θοδωρής Μπολέτης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι με αντάρτικα και δημοτικά τραγούδια, τοπικά φαγητά και κρασί.

Σήμερα Τετάρτη, στη Νάουσα γίνεται τουρνουά μπάσκετ και προβάλλεται ταινία ενάντια στο ρατσισμό.

Αύριο Πέμπτη, στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Καστέλι, θα γίνει εκδήλωση στην κάτω πλατεία, στις 8 το βράδυ, με στόχο να αναδειχθεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις ερασιτεχνικές ομάδες μουσικής, πολιτισμού και αθλητισμού, σε αντίθεση με την ανεπαρκή στήριξη από το κράτος και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Αύριο Πέμπτη, στη Βέροια, στην πλατεία Δημαρχείου θα προβληθεί ταινία ενάντια στα ναρκωτικά.

Την Παρασκευή, 22 Αυγούστου, γίνεται εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Το Σάββατο, 23 Αυγούστου, στη Λαμία γίνεται εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της συνοικίας Νέας Μαγνησίας. Θα παρουσιαστεί η εργασία της ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ που αναφέρεται στη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ 1940-1944 στη Φθιώτιδα και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Το Σάββατο, 23 Αυγούστου, γίνεται εκδήλωση και στην Κάλυμνο, όπου το πρόγραμμά θα περιλαμβάνει μουσικά συγκροτήματα, γνωριμία με το σκάκι και στο χώρο θα λειτουργούν στέκι μαθητών, βιβλιοπωλείο κ.ά.


Διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας

Οσο θα διαρκούν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Σεπτέμβρη, θα «τρέχει» και ο διαγωνισμός αφίσας και φωτογραφίας που διοργανώνουν η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή», με θέμα «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!"». Η ΚΝΕ καλεί καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφους, σκιτσογράφους και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να εμπνευστεί από το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ και να συμμετάσχει, δουλεύοντας με φαντασία και ευρηματικότητα.

Για τις αφίσες

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι δημιουργοί που θα ασχοληθούν με τη σχεδίαση της αφίσας μπορούν να εμπνευστούν από τη 40χρονη πορεία των Φεστιβάλ από το 1975 μέχρι και φέτος, όπως επίσης και από το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ.

Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του συνθήματος στην αφίσα, όμως η αφίσα θα πρέπει να οπωσδήποτε να περιέχει τα εξής στοιχεία: 1. ΚΝΕ 2. Σφυροδρέπανο.

Οι αφίσες που θα σταλούν θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Μέγεθος τελικής εκτύπωσης 50x70 cm.

2. Resolution έως 300 dpi.

3. Χρωματικό σύστημα CMYK.

4. Ο τύπος αρχείου να είναι pdf.

5. Μαζί με αυτό το αρχείο να σταλεί το ίδιο και σε μορφή jpg σε Α4 ως δείγμα.

Οι αφίσες που θα σταλούν για το διαγωνισμό θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (http://efestival.kne.gr) σε ειδική ενότητα, ενώ οι αφίσες που θα σταλούν έως τις 5 Σεπτέμβρη θα προβληθούν και σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Οι 3 καλύτερες αφίσες θα πάρουν ως έπαθλο την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για το μεγάλο Λατινοαμερικανό ζωγράφο Σικέιρος, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Για τις φωτογραφίες

Αντίστοιχα, για τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό της φωτογραφίας, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» εξηγούν ότι οι φωτογράφοι μπορούν κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο τριήμερο 18-19-20 Σεπτέμβρη στο κεντρικό Φεστιβάλ της Αθήνας να απαθανατίσουν στιγμές των Φεστιβάλ με το φακό τους. Μπορούν επίσης να φωτογραφίσουν θέματα και να πραγματοποιήσουν συνθέσεις που σχετίζονται με το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν μπορούν να έχουν περάσει ηλεκτρονική επεξεργασία. Οι φωτογράφοι μπορούν, επίσης, με βάση τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει να φιλοτεχνήσουν και αφίσα.

Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν σε ψηφιακή μορφή (αρχείο jpg), να έχουν ελάχιστη ανάλυση 300 dpi και η μεγαλύτερή τους πλευρά να μην είναι μικρότερη από 3.000 pixels.

Οι φωτογραφίες που θα σταλούν θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (http://efestival.kne.gr) σε ειδική ενότητα, ενώ - όπως και για τις αφίσες - αυτές που θα σταλούν έως τις 5 Σεπτέμβρη θα προβληθούν σε διαμορφωμένο χώρο στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Ορισμένες από τις φωτογραφίες που θα σταλούν έως τις 30 Σεπτέμβρη θα επιλεχθούν και θα δημοσιευτούν στον «Οδηγητή», στο φύλλο του Οκτώβρη, κατόπιν συνεννόησης με το φωτογράφο.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό.

Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα συμμετοχής με μία έως τρεις αφίσες και πέντε φωτογραφίες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους και τις φωτογραφίες τους μέχρι και τις 30 Σεπτέμβρη 2014, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις mail@odigitis.gr και festival@kne.gr. Επίσης και ταχυδρομικά στα γραφεία του «Οδηγητή» στη διεύθυνση: Κοτοπούλη 11 και Βερανζέρου, ΤΚ 10681, Αθήνα. Στην περίπτωση που σταλούν ταχυδρομικά, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραλαβή τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ