ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι και η λειτουργία των δομών από 1η Σεπτέμβρη

Παιχνίδια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της κυβέρνησης «στην πλάτη» των εργαζομένων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς συνιστούν, όσα συμβαίνουν τις δύο τελευταίες μέρες σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους. Κι αυτό καθώς απομένουν μόλις 10 μέρες για την πρόσληψη των εργαζομένων, αφού κανονικά αυτές οι δομές πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν από 1η Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΚΕΔΕ.

Αυτήν τη στιγμή, δεν έχει υπογραφεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και να μπορούν έτσι να λειτουργήσουν αυτές οι δομές που εξυπηρετούν - έστω και υποτυπωδώς και με δυσκολίες - χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως έχει υπογράψει την πρόσληψη των συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την αργοπορία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ που είναι «σε πολύ καλό επίπεδο». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ανακοίνωνε πως η «απόφαση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ εκκρεμεί ανάλογη απόφαση που αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις), οι οποίες είναι και οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", μέσω του οποίου φιλοξενούνται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα».

Πέρα από τις σημαντικές ευθύνες της ΚΕΔΕ στην όλη υπόθεση, μιας και έχει αποδεχτεί το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων αλλά και τις περικοπές στη χρηματοδότηση τέτοιων δομών και υπηρεσιών, από την υπόθεση αναδεικνύεται και μια άλλη πλευρά. Το τι σημαίνει συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Δηλαδή, εργαζόμενοι σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς που δε γνωρίζουν εάν θα δουλεύουν τον επόμενο μήνα. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους γονείς, να αγωνιστούν μαζί και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομών στους δήμους. Να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πυρκαγιά στη Ρόδο

Σε ύφεση ήταν αργά το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Αγιος Σουλάς Ρόδου δοκιμάζοντας για άλλη μία φορά το νησί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μετά την κινητοποίηση των δυνάμεών της, η φωτιά είχε περιοριστεί και αναμενόταν να τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά (βορειοδυτικά της περσινής καταστροφικής φωτιάς) έπνεαν ισχυροί άνεμοι που βοήθησαν τις φλόγες να επεκταθούν και να φτάσουν κοντά στο «Καταφύγιο Αγριας Ζωής Μέγα Δάσος - Ανω Καλαμώνας». Συνολικά, 50 πυροσβέστες από όλο το νησί με 20 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 5 υδροφόρες και 3 «γκρέιντερ» συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οι φλόγες έκαψαν πεύκα και ελαιόδεντρα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ - για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο - αποδίδεται από την Αστυνομία ο θάνατος δύο ανδρών, ηλικίας 25 και 26 ετών, που βρέθηκαν νεκροί προχτές το απόγευμα σε απόκρημνο σημείο αγροτικής περιοχής στην περιοχή Κάμπος του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας. Οι δύο άνδρες είχαν εξαφανιστεί τα ξημερώματα της Τρίτης και από το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό τους. Τελικά, ανασύρθηκαν νεκροί από γκρεμό βάθους περίπου 10 μέτρων. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που πραγματοποίησε την εξέταση, ο θάνατός τους προήλθε από κυνηγετικό όπλο και φέρουν τραύματα σε όλο τους το σώμα. Περισσότερα ίσως δείξει η νεκροψία που θα γίνει τις επόμενες μέρες. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως ανακρίνεται ένας 19χρονος που θεωρείται ως ύποπτος για τη συμμετοχή στην υπόθεση.

ΣΕ ΒΕΝΤΕΤΑ αποδίδει η Αστυνομία τους ξυλοδαρμούς και την πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μετά από την αρπαγή μίας κοπέλας από 35χρονο πριν λίγες μέρες. Αμέσως μετά, ο πατέρας του τελευταίου δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα ενώ το απόγευμα της Κυριακής άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του 35χρονου και αφού του έβαλαν φωτιά εξαφανίστηκαν.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 128 πλαστικά αεροβόλα και τουφέκια και πλήθος πλαστικών σφαιριδίων είχαν στην κατοχή τους προς πώληση τρία άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από αστυνομικούς. Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στα Αγραφα Ευρυτανίας κατά τη διάρκεια πανηγυριού, προχτές το βράδυ, και κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιου μία 21χρονη αλλοδαπή που έπεσε από βραχώδη ακτή στη θάλασσα, στον όρμο Μαγγανάρι. Οπως έγινε γνωστό, η νεαρή επέβαινε σε φουσκωτό θαλάσσιο παιχνίδι τύπου «μπανάνα» που τραβούσε ταχύπλοο και όταν έφθασε στον όρμο, φέρεται να ζήτησε από χειριστή του σκάφους να πραγματοποιήσει βουτιά από βραχώδη ακτή. Οι λιμενικοί που έφτασαν στο σημείο συνέλαβαν τους τρεις υπεύθυνους των θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Νάξου με την κατηγορία της έκθεσης ατόμων σε κίνδυνο.

ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ αναζητείται από άνδρες του Λιμενικού μετά την ανατροπή πλαστικής βάρκας κοντά στην περιοχή Αρσανά Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας. Οπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα, στη βάρκα επέβαιναν τρεις μοναχοί και από άγνωστη αιτία αυτή ανετράπη. Το πλωτό περιπολικό της οικείας Λιμενικής Αρχής φτάνοντας στο σημείο ανέσυρε σώους δύο μοναχούς, 49 και 60 ετών αντίστοιχα και στη συνέχεια άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου μοναχού, ηλικίας 68 ετών.

ΕΛ.ΑΣ.: Μετά τις κρίσεις που έγιναν από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Τσακνάκη, στη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής επανήλθε ο υποστράτηγος Κώστας Μιχαιρίνας, ενώ ο υποστράτηγος Αλκιβιάδης Τζοΐτης αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο του Κλάδου Ασφάλειας και έχει στην εποπτεία του τις υπηρεσίες δημόσιας, κρατικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Παράλληλα, επανήλθαν οι θέσεις των γενικών επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος με τους Εμμανουήλ Κατριαδάκη και Ηλία Γεωργόπουλο να τις καταλαμβάνουν αντίστοιχα.

ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7.9.2014, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί, όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές κομμουνιστές και αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στο νησί.

Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 6974.278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 6977.120.661). Επίσης, στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ.

Προθεσμία για απολογία

Προθεσμία για τις 15 Σεπτέμβρη πήραν από τον αθλητικό εισαγγελέα Αρ. Κορέα παράγοντες του ποδοσφαίρου που κλήθηκαν ως ύποπτοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Κλήθηκαν με αφορμή την έρευνα για τον τρόπο κλήρωσης των διαιτητών σε αγώνες, καθώς και την κατάρτιση πινάκων της διαιτησίας. Ο εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών, δωροδοκία κ.ά. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έδωσε έγκριση - έπειτα από σχετική πρόταση του εισαγγελέα - για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκομένων στην υπό διερεύνηση υπόθεση, ώστε να εξακριβωθούν οι κατηγορίες που αναζητά ο εισαγγελέας.

Οι μέχρι στιγμής ύποπτοι που κλήθηκαν και εμφανίστηκαν διά των συνηγόρων τους στον εισαγγελέα, για τη διάπραξη αδικημάτων ανέρχονται στους 11, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού, Γ. Κομπότης, στελέχη της ΕΠΟ, όπως οι Γ. Σαρρής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Κουρίδης, Αρ. Σταθόπουλος, Θ. Μπριάκος, Γ. Δούρος και οι διαιτητές Κ. Ιωαννίδης, Απ. Αμπάρκιολης και Γ. Κάμπαξης. Μετά τις εξηγήσεις που θα δώσουν θα αποφασιστεί αν θα τους απαγγελθεί κατηγορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ