ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές στο Τορόντο

Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Contemporary World Cinema στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 14 Σεπτέμβρη. Οι ταινίες «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το «Modris» του Γιούρις Κουσιέρτις και το «Red Rose» της Ιρανής Σεπιντέ Φαρσί.

Η ταινία «Xenia», σε σκηνοθεσία και σενάριο του Πάνου Χ. Κούτρα, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Ελληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, είναι υποψήφια και για το βραβείο Lux.

H ταινία «Modris» του Κουσιέρτις, μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης, είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχει πρωταγωνιστή τον δεκαεπτάχρονο Modris, ο οποίος μεγαλώνει με την μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο και στα φρουτάκια. Οταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, να αναζητήσει τον πατέρα, που δε γνώρισε ποτέ. Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κέντρα Κινηματογράφου της Λετονίας και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ενώ ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία της Λετονίας που έλαβε υποστήριξη από τον οργανισμό χρηματοδότησης συμπαραγωγών Eurimages. H ταινία, επίσης, συμμετέχει και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα Νέων Σκηνοθετών στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 27 Σεπτέμβρη.

Η δραματική ταινία «Red Rose», της Σεπιντέ Φαρσί, μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας και Ιράν, έχει πρωταγωνιστές έναν μεσήλικα πολιτικά εφησυχασμένο και μια νεαρή ακτιβίστρια υπέρμαχο της δημοκρατίας, οι οποίοι συζητούν για το μέλλον της χώρας τους, ενώ ταυτόχρονα κρύβονται από την αστυνομία με φόντο τις μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009.


«Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ»

Μετά από 4 χρόνια, ο ζωγράφος Παναγιώτης Βαρελάς παρουσιάζει, σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», τη νέα του δουλειά στην έκθεση που φιλοξενείται από 16 έως και τις 30 Σεπτέμβρη, στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης), στο Θησείο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, ώρα 7.30 μ.μ.

Με στόχο μια «ζωντανή» τέχνη, ο δημιουργός μιλά για τον «πολίτη του μόχθου», την καθημερινότητα, την αγωνία και τον αγώνα του. Εργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακρυλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγούν τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ' τα βουνά... πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές, «Η σπορά», η «Συγκομιδή»... συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς». Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μια μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/9 και θα λειτουργεί καθημερινά. Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00. Δευτέρα κλειστά.


«Αλκιβιάδης» με ελεύθερη είσοδο

Την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη και ώρα 8.30 μ.μ., το Θέατρο ΡΟΔΑ ανεβάζει στον Αγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φθινοπωρινές Γιορτές στην ΠΟΛΗ», στο αίθριο του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου («Στρογγυλό», Στρατάρχου Παπάγου 23, στάση Μετρό Αγ. Δημήτριος), το έργο «Αλκιβιάδης Αγιος», σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή.

Ενα έργο για τη ζωή του Αλκιβιάδη, πολιτικού και στρατηγού της αρχαίας Αθήνας και αγαπημένου μαθητή του Σωκράτη, που η ζωή του - όπως σημειώνουν οι συντελεστές - «έχει γίνει αντικείμενο μεθοδευμένης ιστορικής παραποίησης και άθλιας κατασυκοφάντησης».

Ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσίνιων Μυστηρίων, των εκστατικών μυστηρίων του Πανός και των Κάβειρων συνθέτουν τον άξονα της θεατρικής αυτής παρουσίασης, που αναζητά τις ρίζες της Πλατωνικής παράδοσης και δείχνει την άμεση σχέση της φιλοσοφίας με τις μυστικιστικές πρακτικές του αρχαίου μας κόσμου. Είναι μια επική θεατρική αφήγηση, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήρωα και ανεβαίνει με ζωντανή μουσική. Είσοδος ελεύθερη.


Μουσικό ταξίδι

Ντέιβιντ Λιντς
Ντέιβιντ Λιντς
Την Ελλη Πασπαλά, τον Vassilikos, τον David Lynch και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα υποδεχθεί η σκηνή του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη και ώρα 9 μ.μ., για μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στις δύο όχθες του Ατλαντικού με τραγούδια από τη χρυσή εποχή του βινυλίου.

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τραγούδια των θρυλικών Beatles και των Tom Waits, George Gershwin, Leonard Bernstein, Henri Mancini, Joni Mitchell και άλλων μεγάλων δημιουργών με τη συνοδεία της ΚΟΘ και τον διεθνούς φήμης σολίστ στο σαξόφωνο David Lynch. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. Ενορχήστρωση έργων: Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, David Lynch. Επιμέλεια προγράμματος: Αντώνης Σουσάμογλου. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, σπουδαστές ωδείων), 10 ευρώ (ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ).


Ελλη Πασπαλά
Ελλη Πασπαλά


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ