ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μερεμέτια - εμπαιγμός με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

«

Μερεμέτια» χωρίς απολύτως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί την υπόθεση με τον «ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης συναντήθηκε χτες με κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευθετηθούν τα εκκρεμή, τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, που αφορούν στην είσπραξη του νέου αντιλαϊκού φόρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με αρχή το τέλος Σεπτέμβρη 2014 και κατάληξη το Φλεβάρη του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, όπου, κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκαν τα διαχειριστικά λάθη, συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό. Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι εξετάζεται το ενδεχόμενο «έκπτωσης» σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, στα ξενοίκιαστα διαμερίσματα (με μείωση 30%) καθώς και το ενδεχόμενο περισσότερων από 6 δόσεις σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.

Ανέπαφος παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός και σε ό,τι αφορά την επιβολή του φόρου σε κατηγορίες με πλήρη οικονομική αδυναμία. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χορηγεί ...έκπτωση 50% σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν να πληρώσουν. Κι αυτό επειδή, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια:

  • Ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα παιδιά να μην έχουν «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία! Θα πρέπει, δηλαδή, να τις εξοφλήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στο πλαίσιο των «διορθώσεων» εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλειφθεί η διάταξη για την ασφαλιστική ενημερότητα των αυτοαπασχολουμένων, που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.
  • Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα.
  • Επιπλέον, οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, όπου συζητήθηκε και ο «Κώδικας Δεοντολογίας» που θα εφαρμοστεί από το 2015. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι «πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που χτύπησε η κρίση από το 2010 και μετά», ενώ την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται αντίστοιχη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, ενόψει της ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων.

Με τον «Κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών, προβλέπεται η «οικειοθελής» παραχώρηση της κατοικίας στις τράπεζες και η διαμονή του ιδιοκτήτη σε αυτή με το νοίκι (!), το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής. Η ρύθμιση έρχεται να διογκώσει τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τις επισφάλειες που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους. Δικλίδες ασφαλείας προβλέπονται και για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που βγαίνουν στο «κόκκινο». Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται οι «προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της επιχείρησης», τα «επιχειρηματικά πλάνα ή τα σχέδια αναδιάρθρωσης, οι «εκτιμώμενες μελλοντικές ταμειακές ροές της επιχείρησης», οι «παράγοντες κινδύνου» κ.ά.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
Εφτασαν στα 4 δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο αλλά ο λαός δεν μπορεί να κάνει διακοπές

Σε ρότα απογείωσης συνεχίζουν και φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που εισρέουν στο εσωτερικό της χώρας από την τουριστική κίνηση που προέρχεται από το εξωτερικό. Στη συγκεκριμένη εξέλιξη ποντάρουν τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και οι μερίδες του κεφαλαίου προκειμένου να διαμορφωθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες βάζουν στο χέρι τη συντριπτικά μεγάλη μάζα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2014:

-- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν σε 3,94 δισ. ευρώ (από 3,47 δισ. το αντίστοιχο διάστημα για το 2013 και 2,96 δισ. το 2012). Σε σχέση με πέρυσι, ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται σε 13,4%, ενώ σωρευτικά στην τελευταία διετία σε 33,1%.

-- Ο αριθμός των ξένων τουριστών έφτασε τα 6,2 εκατομμύρια (από 5,4 εκατομμύρια πέρυσι) με αύξηση 15,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα στα 605,1 ευρώ.

-- Το ισοζύγιο των «ταξιδιωτικών υπηρεσιών» καταγράφει πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. πέρυσι).

Παράλληλα, η κυβέρνηση εκχωρεί νέα προνόμια στους ισχυρούς του κλάδου προκειμένου να προσελκύσουν τον τουρισμό πολυτελείας και τα υψηλά εισοδήματα από τη μεγάλη αγορά του εξωτερικού, καθώς και από το εσωτερικό. Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους προς ενίσχυση επιχειρηματικούς κλάδους σύμφωνα με το λεγόμενο «Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο». Από την άλλη πλευρά, ο εσωτερικός τουρισμός, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων και της μαζικής ανεργίας, έχει υποχωρήσει στα κατώτατα όριά του με τάσεις παραπέρα επιδείνωσης και για το υπόλοιπο έτος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Προτάσεις «σοβαντίσματος» του αστικού πολιτικού συστήματος

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρότεινε χτες σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, στο όνομα του ελέγχου των πράξεων της κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης. Μάλιστα, απαντώντας στις αιτιάσεις πως οι αλλαγές αυτές αλλάζουν το χαρακτήρα του πολιτεύματος, υποστήριξε πως «είναι διαφορετικό πράγμα να προσδίδεις επιτέλους κρίσιμες αρμοδιότητες στον πρώτο τη τάξει πολιτικό άρχοντα της χώρας ώστε να δημιουργείς ισορροπίες στο πολιτικό οικοσύστημα μιας χώρας και άλλο να τον καθιστάς κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος».

Αντανακλώντας την αγωνία της αστικής τάξης για αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με την ελπίδα έτσι να αποκατασταθεί στα μάτια του λαού, να συνεχίσει να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις και να «δίνει» σταθερές κυβερνήσεις που θα ασκούν απρόσκοπτα την αστική διαχείριση, ο Χ. Αθανασίου επέκτεινε τις προτάσεις του στον ορισμό συγκεκριμένης θητείας για τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο αλλά και τους βουλευτές.

«Τα χρονικά όρια στις θητείες των πολιτικών προσώπων μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και κίνητρο για συμμετοχή ανθρώπων με όρεξη για προσφορά...», ανέφερε σχετικά, κρύβοντας ότι το πολιτικό σύστημα, ανανεωμένο ή μη, εκπροσωπεί την αστική τάξη και τα συμφέροντά της, κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Επιπρόσθετα, στο πνεύμα των παραπάνω, για την ποινική ευθύνη των υπουργών πρότεινε την «εξομοίωσή» τους με το λαό. Οπως ανέφερε «και οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών πρέπει να αλλάξουν, ώστε και οι υπουργοί να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες». Στο πλαίσιο δε των σχετικών μεθοδεύσεων από ΕΕ και κυβέρνηση, πρότεινε ειδικά μέτρα και για τη λεγόμενη διαφάνεια του πολιτικού χρήματος αλλά και της λειτουργίας των κομμάτων. Επανέλαβε τα περί της λογοδότησης των κομμάτων για τις πηγές χρηματοδότησής τους γιατί, όπως είπε, έτσι οικοδομείται ένα πολιτικό σύστημα χωρίς σκιές και χωρίς εξαρτήσεις. Πρόκειται για σαθρό ισχυρισμό που προσπερνά τα χίλια νήματα που συνδέουν το κεφάλαιο με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, και τη σχέση εξάρτησης που αντικειμενικά συνδέει την πλουτοκρατία με το πολιτικό της προσωπικό.

Τέλος, έκανε λόγο και για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με σκοπό, όπως υποστήριξε, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της...

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εντείνονται οι διεργασίες συγκέντρωσης

Σε συμφωνία εξαγοράς και νέου μετοχικού πακέτου της «hellas on line» προχώρησε χτες η εταιρεία «Vodafone», σε μια εξέλιξη που εντείνει τις διεργασίες για την παραπέρα συγκέντρωση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η «Vodafone» Ελλάδας ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τις εταιρείες «Intracom» και «World Equities» για την απόκτηση του ποσοστού 72,7% που αυτές κατέχουν στην «hellas on line». Το συνολικό αντίτιμο προσδιορίστηκε στα 72,7 εκατ. ευρώ. Η «Vodafone» κατέχει ήδη 18,4% μερίδιο στην «hellas on line» και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συνολικό ποσοστό θα φτάσει στο 91,2%. Σε επόμενη φάση και μετά από την αναμενόμενη έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤ) θα ακολουθήσει η διαδικασία συγχώνευσης. Από την πλευρά της, η «Intracom» κάνει λόγο για «επωφελή συμφωνία» που θα της «αποφέρει ρευστότητα και θα επιτρέψει την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας».

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΙΝΑ
Στη διμερή συνεργασία προσβλέπει ο πρωθυπουργός

Την ανάδειξη των μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου ως «παίχτη» των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων επιχείρησε να αναδείξει ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Ανέφερε πως η χώρα θεωρείται πλέον «νήσος σταθερότητας» σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποιητικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Σχετικά με διμερή συνεργασία επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την κινεζική συμμετοχή σε όλα τα έργα που μπορούν να συμβάλουν, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε «πύλη» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ