ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Πλήθος κόσμου στην «Ημέρα Αντιφασιστικής Μνήμης»

Τη διοργάνωσε η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο σε απάντηση των μεθοδεύσεων της ΕΕ για παραχάραξη της Ιστορίας

Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η πολιτική συγκέντρωση, στα Καλάβρυτα που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, τιμώντας την «Ημέρα Αντιφασιστικής Μνήμης», σε εναντίωση στις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ που έχει ανακηρύξει την 23η Αυγούστου «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους ναζί. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους της ΚΝΕ, η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας της Οργάνωσης.

Η κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, στην οποία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, γέμισε από κόσμο, ενώ την ομιλία έκανε η Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του Κόμματος.

Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε λαϊκό γλέντι στην πλατεία Χελμού των Καλαβρύτων, με τη συμμετοχή του χορευτικού ομίλου Σκεπαστού.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής αναφέρει:

«Καταδικάζουμε το ναζισμό και την εγκληματική, ρατσιστική και αντικομμουνιστική Χρυσή Αυγή, την τελευταία εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος, που οι πολιτικοί της πρόγονοι, τα χιτλερικά στρατεύματα, αιματοκύλισαν πριν 71 χρόνια τα ηρωικά Καλάβρυτα.

Καταδικάζουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει ως επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας και καθιέρωσε την 23η Αυγούστου ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων". Εχουν πραγματικό στόχο την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και των ριζοσπαστικών ιδεών. Εχουν στόχο, στο όνομα του ναζισμού, να χτυπήσουν τον κομμουνισμό. Γι' αυτό και σε μια σειρά χώρες της ΕΕ τα κομμουνιστικά κόμματα είναι στην παρανομία, ενώ τα φασιστικά προνομιακοί συνομιλητές του κράτους. Πάντοτε, όταν θέλουν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, βάζουν στο στόχαστρο τους οργανωτές του, βάζουν στο στόχαστρο την πρωτοπορία του, βάζουν τους κομμουνιστές.

Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ που έχει σαν αποτέλεσμα τους εκατομμύρια ανέργους, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη λιγοστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την πολιτική που εξαπολύει πολέμους και στηρίζει κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τιμάμε τον ηρωικό λαό μας, που με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, με την πάλη και με το αίμα του, όχι μόνο τσάκισε το ναζισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, αλλά πάλεψε για μια Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, αποδεικνύοντας πως όταν ο λαός παλεύει οργανωμένος για το δίκιο του, για την κοινωνία των αναγκών του, δεν έχει να φοβάται τίποτα!».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Τιμούν τους εκτελεσθέντες από τους ναζί ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες

Η Κομματική Οργάνωση Πετραλώνων του ΚΚΕ, η Οργάνωση Πετραλώνων - Θησείου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Πετραλώνων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν την Πέμπτη 28 Αυγούστου και ώρα 19.00 στην πλατεία Ελπίδας, στα Παλαιά Σφαγεία, εκδήλωση τιμής και μνήμης στα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ανω Παλαιών Σφαγείων από τους ναζί και τους συνεργάτες τους στις 28/8/1944.

Στις 28 Αυγούστου του 1944, ναζί και ταγματασφαλίτες, πριν χαράξει, περικύκλωσαν τις περιοχές Πετραλώνων, Παλαιών Σφαγείων και Καλλιθέας και έστησαν μπλόκα ως τη Συγγρού, οργάνωσαν πλιάτσικα, πυρπόλησαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν ανθρώπους. Κάλεσαν τους άντρες 15 έως 65 ετών να συγκεντρωθούν στο γήπεδο της Καλλιθέας. Στη συνέχεια, στα Πάνω Παλαιά Σφαγεία εκτελέστηκαν 16 αγωνιστές ΕΑΜίτες - ΕΠΟΝίτες, παλικάρια 14 - 25 ετών.

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τα 65χρονα του ΠΣΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), τιμώντας τα 65 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 1/9, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» - Ακαδημίας 50), με θέμα: «65 χρόνια ζωής και πάλης του ΠΣΕ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Η δράση του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος σήμερα, απέναντι στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας».

Θα μιλήσουν:

Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης κι Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστής Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Θα συντονίζει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διοργανώνει «Δρόμο θυσίας» τιμώντας τους εκτελεσμένους ΕΑΜίτες

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης στα 71 χρόνια απ' την εκτέλεση των ΕΑΜιτών πατριωτών από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές στη Δυτική Σάμο, καλεί το λαό και τη νεολαία του νησιού στο «Δρόμο θυσίας» που διοργανώνει, το Σάββατο 30 Αυγούστου, από την Καστανιά, στη Λέκκα και στο Καρλόβασι, με κεντρικό σύνθημα: «Παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το φασισμό - Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5.30 μ.μ. από την Πλατεία Καστανιάς και περιλαμβάνουν:

  • 5.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στην Πλατεία Καστανιάς, ομιλία και ιστορική αναφορά.
  • Πορεία στο μνημείο των εκτελεσμένων. Προσκλητήριο νεκρών. Κατάθεση στεφανιών.
  • Αυτοκινητοπορεία για Καρλόβασι.
  • Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα.
  • Τερματισμός αυτοκινητοπορείας στην πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου.
  • Πορεία από την πλατεία Μεσαίου προς την κεντρική πλατεία Καρλοβάσου.
  • 7.30 μ.μ.: Αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟ ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου από την ΚΟ Λέσβου.

Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, οι Κομματικές Οργανώσεις Γέρας καλούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνουν στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος» για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένο και Μανώλη Τσόνγκα, που έπεσαν στην περιοχή αυτή. Προσυγκέντρωση θα υπάρχει στην είσοδο του χωριού Μεσαγρός στις 6 μ.μ. Στη διαδρομή μέχρι το σημείο της εκδήλωσης θα υπάρχει σήμανση.

Επίσης, την ίδια μέρα, Σάββατο 30 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, οι ίδιες Κομματικές Οργανώσεις διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στα καφενεία της κάτω αγοράς στο Σκόπελο Γέρας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO η 30ή Αυγούστου

Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακηρύσσει την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.

Στο σχετικό κάλεσμά του, σημειώνει πως «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών» και πως «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».

«Καλούμε - καταλήγει το κάλεσμα - όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».

ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Μανώλη Σταθάκη

Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) Μανώλη Σταθάκη, διοικητή του Αρχηγείου Αργολιδο - Κορινθίας του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στους Μολάους Λακωνίας την Παρασκευή, 29 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στις 7 μ.μ. στη θέση Γκαγκανιά Μολάων, όπου στις 27 Απρίλη του 1944 λόχος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη εξόντωσε σε ενέδρα τον Γερμανό στρατηγό Κρεζ, διοικητή των στρατευμάτων Νότιας Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ομιλία στις 8 μ.μ. στους Μολάους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ