ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αποφάσεις προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων σε όλα τα μέτωπα

Επιβεβαιώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της λυκοσυμμαχίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή

Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα σηματοδοτούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, όπως αυτές αποτυπώνονται και στο κείμενο των «Συμπερασμάτων» της Συνόδου. Μεταξύ άλλων, η κλιμάκωση της επέμβασης της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και η αξιοποίηση του προσχήματος της δράσης των «τζιχαντιστών» σε Ιράκ και Συρία για την προώθηση των σχεδιασμών των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή σηματοδοτούν νέους κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Βαθαίνει η επέμβαση της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρει στα «Συμπεράσματά» του, «θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ουσιαστικές περαιτέρω ενέργειες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή».

Μάλιστα, προτρέπει αρμόδια όργανα της ΕΕ να αρχίσουν «επειγόντως προπαρασκευαστικές εργασίες» ώστε να υποβάλουν «εντός εβδομάδος προτάσεις προς εξέταση» για παραπέρα κυρώσεις. Ταυτόχρονα, ζήτησε να περιληφθεί στις προτάσεις αυτές διάταξη «βάσει της οποίας θα καταχωρίζονται στους σχετικούς καταλόγους όλα τα πρόσωπα και οι φορείς που έχουν σχέσεις με τις αυτονομιστικές ομάδες στο Ντονμπάς (σ.σ. περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ)».

Σχετικά με τις κυρώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της Ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στους παραγωγούς που καταστράφηκαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο και στους οποίους δόθηκαν ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις, όπως στους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς, εξέφρασε «την ικανοποίησή του για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ΕΕ, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων ενωσιακών γεωργικών προϊόντων».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου εξάλλου εκφράζεται η ανησυχία της ΕΕ για την απρόσκοπτη τροφοδότησή της με ρωσικό φυσικό αέριο και απευθύνονται συστάσεις «σε όλα τα μέρη να στηρίξουν και να διευκολύνουν τη σταθερή και ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων, ιδίως του φυσικού αερίου». Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή Ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης με τη Ρωσία, καθώς ενισχύει την πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία της.

Σε ένα απροκάλυπτο σιγοντάρισμα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου καταδικάζονται «η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» και «η αυξανόμενη ροή μαχητών και όπλων από την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και η επίθεση ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» και καλείται «η Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατιωτικά μέσα και τις δυνάμεις της από την Ουκρανία». Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο.

Αξιοποιούν το πρόσχημα των «τζιχαντιστών»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, η δράση των «τζιχαντιστών» φαίνεται να αποτελεί πρώτης τάξεως πρόσχημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σε μια περιοχή - πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να αναληφθεί συντονισμένη δράση από τις χώρες της περιοχής», ενώ σε μια προφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατηγορεί την «αστάθεια στη Συρία, που προκλήθηκε από τον βάναυσο πόλεμο του καθεστώτος Ασαντ κατά του ίδιου του λαού του», ως υπεύθυνη για την εξάπλωση του «Ισλαμικού Κράτους» και τάσσεται υπέρ μιας «πολιτικής μετάβασης στη Συρία».

Επικαλούμενο τον κίνδυνο για την «ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών» απ' την «εξαγωγή τρομοκρατίας από ισλαμιστές εξτρεμιστές», δηλώνει πως η ΕΕ «είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά το ISIL και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία» και «χαιρετίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων εταίρων (...) Στηρίζει την απόφαση που έλαβαν ορισμένα κράτη - μέλη να παράσχουν στρατιωτικό υλικό στο Ιράκ, μεταξύ άλλων και στις κουρδικές περιφερειακές αρχές».

Εχει αξία να σημειωθεί ότι στο όνομα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεσκονίζει τις αποφάσεις που το ίδιο είχε πάρει τον Ιούνη του 2013 και ζητά την ταχύτερη εφαρμογή τους «με σκοπό τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών - μελών, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, την αποδοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών - μεταξύ άλλων με ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες -, την αποθάρρυνση, τον εντοπισμό και την αποτροπή ύποπτων ταξιδιών, καθώς και τη διερεύνηση της δράσης αλλοδαπών μαχητών και τη δίωξή τους».

Δικαιώνει το Ισραήλ

Σχετικά με τη Γάζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει νέο ορισμό του κυνισμού όταν κατηγορεί τους Παλαιστίνιους, απαιτώντας «να τεθεί τέρμα στην απειλή που συνιστούν για το Ισραήλ η "Χαμάς" και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα» και «όλες οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα να αφοπλιστούν», ενώ ρίχνει «στα μαλακά» το Ισραήλ, απ' το οποίο ζητά να άρει τον αποκλεισμό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη καλεί «όλες τις πλευρές στη Λιβύη να αποδεχθούν άμεση κατάπαυση του πυρός, να θέσουν τέρμα στα δεινά του πληθυσμού και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».

«Σήμα» επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Η διαπάλη για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης διαπερνά τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ

Συνέχιση της πολιτικής λιτότητας για τους λαούς και ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, είναι τα σημεία όπου ομονόησαν το περασμένο Σάββατο, οι 28 αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του νέου του προέδρου τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, που έδωσε ευθύς αμέσως το στίγμα υπερασπιζόμενος μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα οποία αναπόφευκτα θα συνοδεύονται από συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Πολωνίας, υποστήριξε πως έχει αποδείξει ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν «η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανάπτυξη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσης την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ οι «28» φέρεται να συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Παρότι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου ήταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις τα αρνητικά σημάδια στην οικονομία ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποτυπώσει στα συμπεράσματα της Συνόδου τη σοβαρή του ανησυχία για το γεγονός ότι παρά τις «διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών - μελών» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη «είναι ασθενής, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή». Οι σχετικές διαπιστώσεις «προλογίζουν» το «σήμα» που δίνεται για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν τα δικαιώματα των λαών με στόχο να βοηθηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις σύνοδοι των ηγετών της ΕΕ που θα είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και την απασχόληση. Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο στις 7 Οκτώβρη «για θέματα ανάπτυξης» και «απασχόλησης». Στα τέλη Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί σύνοδος αφιερωμένη στην Ευρωζώνη, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία. Τέλος, μια τρίτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη, όπου η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της υπέρ των καπιταλιστικών επενδύσεων.

Διαπάλη για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης

Στη σκιά της διαπάλης για το κατάλληλο αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης που μπορεί να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάκαμψη, καθώς και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης της ΕΕ, την Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ, που έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά, θα συζητήσει για πιθανά παραπέρα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ το Βερολίνο φέρεται δυσαρεστημένο απ' την πρόταση Ντράγκι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης των καπιταλιστικών οικονομιών.

«Η ΕΚΤ έχει τη σαφή εντολή να εγγυάται τη νομισματική σταθερότητα. Δεν έχει εντολή να χρηματοδοτεί κράτη», δήλωσε σχετικά ο Β. Σόιμπλε.«Ολοι όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή», πρόσθεσε.

Τη σφραγίδα αυτής της αντιπαράθεσης φέρουν και οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν, ιδίως για κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως των νομισματικών υποθέσεων. Για τη θέση αυτή επικρατέστερος φέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί, το Βερολίνο όμως φέρεται να θέτει όρους για να συμφωνήσει, όπως - σύμφωνα με το «Der Spiegel» - το να «επιτηρείται» ο Π. Μοσκοβισί από «έναν "ειδικό στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, από τη βόρεια Ευρώπη" ο οποίος θα αναλάβει αντιπρόεδρος της Κομισιόν».

Στο πλαίσιο αυτής της διαπάλης για το μείγμα διαχείρισης εντάσσεται και το άρθρο των Β. Σόιμπλε και Κ. Λάμερς (Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρώην εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, αντίστοιχα) στους «Financial Times» που υπερασπίζεται την καθιέρωση θέσης Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον αυτοί δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Επαναφέρουν επίσης την ιδέα για ένα «Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαίωσε τον ιμπεριαλιστικό αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής

Σε σχόλιό του, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με στόχο τη στήριξη της εθνικιστικής αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ και Ρωσίας πλήττει πρώτα απ' όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, προκειμένου να ωφεληθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των δύο πλευρών. Γι' αυτό το λόγο και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ο ιμπεριαλιστικός αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, η οποία επιτίθεται σε βάρος των λαών της Ευρώπης και πρωταγωνιστεί σε επιθετικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ