ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Συμμετείχε στην Μέρα Παγκόσμιας Δράσης κατά του ΝΑΤΟ

Διοργάνωσε εκδήλωση χτες, όπου μίλησαν εκπρόσωποι φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων

Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά: Θανάσης Παφίλης, Χρίστος Κουρτελλάρης, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Ακελ Τακάζ και Γιάννης Ντουνιαδάκης
Το πάνελ των ομιλητών. Από αριστερά: Θανάσης Παφίλης, Χρίστος Κουρτελλάρης, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Ακελ Τακάζ και Γιάννης Ντουνιαδάκης
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από φιλειρηνικές - αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, έγινε χτες το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Το ΠΣΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα του πλανήτη να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού και ανακήρυξε την 30ή Αυγούστου Μέρα Παγκόσμιας Δράσης κατά της λυκοσυμμαχίας. Με τη χτεσινή εκδήλωση η ΕΕΔΥΕ τίμησε ταυτόχρονα τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Ομιλητές ήταν ο Θανάσης Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστής Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με την επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, στον Ευάγγελο Μαχαίρα, επίτιμο πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οι αντιθέσεις οξύνονται

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ανατροπές στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - 1991 απελευθέρωσαν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, φανέρωσαν το φρικαλέο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώρισαν οι λαοί στην περίοδο της ενεργής παρουσίας και δράσης του σοσιαλιστικού συστήματος, υποκαταστάθηκε από το ιμπεριαλιστικό δόγμα του προληπτικού χτυπήματος, της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας. Ο ΟΗΕ μετατράπηκε σε εργαλείο νομιμοποίησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, όχι μόνο δε διαλύθηκε αλλά διευρύνθηκε. Η επιθετικότητα του καπιταλιστικού συστήματος μεγάλωσε στον κοινωνικό τομέα με γενικευμένη επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με ένταση της εκμετάλλευσης, με αφαίρεση των όποιων στοιχειωδών κατακτήσεων υπήρχαν.

Αυτή η επιθετικότητα εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα μετά το 2008, με τη μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία οξύνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τις αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής, Περσικού Κόλπου, Βαλκανίων και Κασπίας, όπου εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί παλιών και νέων δυνάμεων και που μπορεί στην πορεία ο πόλεμος να αγκαλιάσει ολόκληρη αυτή την περιοχή.

Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει πως τόσο ο Α΄ όσο και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, οι οποίες οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την οικονομική κρίση και την ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι εξελίξεις διέλυσαν τους μύθους που καλλιεργήθηκαν πως η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η ΕΕ ήταν και παραμένει ιμπεριαλιστική ένωση, επιθετική κατά των λαών, γεννήθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ο υποτιθέμενος πολυπολικός κόσμος με τις νέες ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις οξύνει ακόμη περισσότερο τους ανταγωνισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί σε αυτόν συμμετέχουν και νέα μονοπώλια αυτών των κρατών και τα ίδια τα κράτη, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό παγκόσμιο τοπίο.

Τι κίνημα χρειάζεται

Οι λαοί δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή. Χρειάζεται ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό, μαζικό, που θα συσπειρώνει το λαό παλεύοντας καθημερινά και έχοντας στο στόχαστρό του την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την εκμετάλλευση, το φασισμό, τους πολέμους.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, στους λαούς όλης της Γης και τους καλούμε να συμπορευτούν σε έναν κοινό αντικαπιταλιστικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, να αγωνιστούν για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε, με αφορμή την καμπάνια του ΠΣΕ κατά του ΝΑΤΟ, πως η θέση για διάλυση του ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να συνοδεύεται με την πάλη κάθε κινήματος στη χώρα του για έξοδο από το ΝΑΤΟ, γιατί γνωρίζουμε πως οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν διαλύονται από μόνοι τους, παρά μόνο όταν ηττηθούν.

Να αγωνιστούν για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών. Κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Για την απεμπλοκή κάθε χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να σταθούν αλληλέγγυοι σε κάθε δοκιμαζόμενο λαό.

Θα ήθελα τελειώνοντας να εκφράσω εκ μέρους του ΠΣΕ τη δεδομένη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, που δεκαετίες τώρα κυριολεκτικά δολοφονείται από τον ιμπεριαλισμό. Να εκφράσουμε και πάλι την αυτονόητη θέση πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν τη δική τους ανεξάρτητη πατρίδα.

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό που ζει δύσκολες στιγμές, να τονίσουμε και πάλι τη θέση του ΠΣΕ για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις. Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολος ο δρόμος μας. Η υπόσχεσή μας στα 65 χρόνια δράσης του ΠΣΕ είναι να τον συνεχίσουμε. Δεν αποτελεί υποχρέωση. Είναι αντικειμενική ανάγκη. Ο κόσμος πρέπει και μπορεί να αλλάξει».


Οι άλλοι ομιλητές

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οι ανταγωνισμοί όλο και οξύνονται. Η ένταση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κορυφώνεται. Αλλεπάλληλες φωτιές πολέμου ανάβουν γύρω μας, ενώ πολεμικές προετοιμασίες κάθε μορφής γίνονται σ' όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Ετσι προκύπτει το καθήκον όσων ασχολούνται με τα θέματα ειρήνης: Οφείλουμε να συνεγείρουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με το ενδεχόμενο του πολέμου, να τους μιλήσουμε για τις αιτίες και τους υπαίτιους, προτείνοντας τρόπους αντίδρασης. Το ενδεχόμενο ενός γενικότερου πολέμου απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό για την ορθή αντιμετώπισή του. Συγχαρητήρια σ' αυτούς που διατηρούν ζωντανό 65 τώρα χρόνια αυτό τον παγκόσμιο συντονισμό των φιλειρηνικών δυνάμεων, βαθαίνοντάς τον και πλαταίνοντάς τον συνεχώς, κρατώντας σταθερά το τιμόνι στο δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».

Ο Χρίστος Κ. Κουρτελλάρης, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 40 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου και μάλιστα εν μέσω άγριας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και μπροστά στο φάσμα της μόνιμης διχοτόμησης, η λύση και επανένωση της πατρίδας, του λαού, των εδαφών, της οικονομίας, συνιστά την αιχμή του δόρατος του αγώνα του Κυπριακού λαού για επιβίωση. Ο αγώνας αυτός μια μορφή μπορεί να έχει και αυτή είναι η αντιιμπεριαλιστική.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης μέσα στις παρούσες συνθήκες της τρόικας, των αντιλαϊκών βάρβαρων μνημονίων, των ενεργειακών ευρημάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για πιθανή λύση που θα μετατρέπει την Κύπρο σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο και καμία σχέση δεν θα έχει με την εξυπηρέτηση των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων των Κυπρίων».

Ο Ακελ Τακάζ, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και συντονιστής Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ, είπε: «Η Παλαιστίνη υπήρξε επί δυο μήνες το θύμα μιας νέας ισραηλινής επίθεσης, ενός ακόμη κύματος βάρβαρης επιθετικότητας που διαρκεί πάνω από 60 χρόνια. Αυτήν τη φορά ακόμη πιο βάρβαρα, στοχεύοντας καθαρά στόχους άμαχου πληθυσμού με καταστροφικές συνέπειες. Αυτός ο μονομερής πόλεμος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χωρίς την εγκληματική σιωπή των συμμάχων τους στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ