ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Αντώνης Βαρδής

Πέθανε χτες σε ηλικία 66 χρόνων ο συνθέτης και ερμηνευτής Αντώνης Βαρδής χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη σκληρή και πολύχρονη την οποία αντιμετώπισε παλικαρίσια. Για περισσότερα από 20 χρόνια η αρρώστια ήταν δίπλα του χωρίς όμως να το βάζει κάτω. Αντίθετα, δούλευε ασταμάτητα, δημιουργούσε και ονειρευόταν. 461 τραγούδια, σε 115 δίσκους, φέρνουν την υπογραφή του.

Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948 στην Αθήνα. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε νεαρή ηλικία τον ανάγκασαν να εργαστεί σε διάφορες δουλειές. Σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή σαν βοηθός υδραυλικού, αλλά και ως ναυτικός. Το τραγούδι τελικά τον κέρδισε και μόλις σε ηλικία 17 ετών, στα τέλη του 1965 δημιούργησε μαζί με μια παρέα φίλων το συγκρότημα «Vikings». Tραγούδια του συγκροτήματος που αγαπήθηκαν πολύ ήταν το «Francoise», σε σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη και το «Catherine» σε σύνθεση του Αντώνη Βαρδή. Αργότερα δουλεύει στην Πλάκα σαν μουσικός σε διάφορες μπουάτ, δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους, συνθέτες και τραγουδιστές. Οπως τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Δήμο Μούτση, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο, τον Μανώλη Μητσιά, την Δήμητρα Γαλάνη, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά. Παράλληλα, εκείνη τη δεκαετία, γράφει τραγούδια που δειλά - δειλά παρουσιάζει σε συναδέλφους.

Το 1973 παίρνει μέρος σ' ένα διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει μια δισκογραφική εταιρεία και ένα μεγάλο περιοδικό ποικίλης ύλης και έψαχναν για νέο αίμα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Στέλνει ένα τραγούδι του και παίρνει το δεύτερο βραβείο. Το ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Το 1978 αρχίζει να φαίνεται συχνότερα το όνομά του σε δίσκους και συνεργάζεται, σαν συνθέτης πλέον, με επώνυμους αλλά και με νέους καλλιτέχνες. Στην τελευταία του δουλειά «Στην Ελλάς του 2000» σημαντική είναι η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Γλυκερία.

Μαγική βραδιά στο Ηρώδειο

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη σε ένα κατάμεστο θέατρο

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Μ. Θεοδωράκη που ήταν παρών στη συναυλία
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Μ. Θεοδωράκη που ήταν παρών στη συναυλία
Σε ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την προσωπική επιμέλεια και φροντίδα του ίδιου του συνθέτη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο δημοφιλής ερμηνευτής και κατεξοχήν «συναυλιακός» καλλιτέχνης με την νεανική ορμή, την ώριμη τρυφερότητα και το μοναδικό ροκ στιλ μάς παρέσυρε, χτες στο Ηρώδειο, τραγουδώντας όλοι μαζί «Τα τραγούδια του Αγώνα»...

Τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών που έχουν αφήσει το στίγμα τους, όπως, το «Αξιον Εστί», «Τα τραγούδια του Αντρέα», καθώς και από τη δισκογραφική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «Της Εξορίας», «Ο Εχθρός Λαός» και «Καρυωτάκης». «Θέλανε να μην περπατούν στα τέσσερα/ να σκέφτονται και να μιλούν ελεύθερα/ να κυβερνάει αυτός που θα 'χουνε διαλέξει/ κανένας πια να μην τους κοροϊδέψει/. Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός/ ήτανε τούτος ο παλιολαός»...

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, που οδήγησε στην επίσημη έναρξη της συνεργασίας τους το 1976, ο Βασίλης συναντήθηκε επί σκηνής με τη δεκαμελή Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», και παρουσίασαν μια ανατρεπτική συναυλία. Μαζί του ήταν η Σοφία Παπάζογλου και η Μπέττυ Χαρλαύτη.

Τη συναυλία παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου

Διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος
Διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος
Σε τεχνικές εργασίες θωράκισης του ταφικού μνημείου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου, για να αποφευχθούν επιπτώσεις από τις όποιες καιρικές συνθήκες, επικεντρώνεται αυτές τις μέρες η διεπιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της Κ. Περιστέρη, στο λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, θα ξεκινήσουν οι ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν: Διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο, για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος. Ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς. Ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών. Κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα - πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου, για την ασφαλή πρόσβαση και τη λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστρου προστασίας της εισόδου στον τάφο.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του δεύτερου διαφράγματος, ιδιαιτέρως προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου.

ΚΚΕ
Θα μας συντροφεύει το έργο του

Για το θάνατο του Αντώνη Βαρδή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Αντώνης Βαρδής "έφυγε" πρόωρα για το μεγάλο ταξίδι, χάνοντας την πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σκορπίζοντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους, σε όσους αγάπησαν τα τραγούδια του. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική δισκογραφία, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους συνθέτες και ερμηνευτές, με πάνω από 400 τραγούδια που αγαπήθηκαν από το κοινό όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής του παρουσίας. Το έργο του θα μας συντροφεύει και θα μας θυμίζει τον ευγενικό καλλιτέχνη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ