ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κορυφώνεται η προετοιμασία για το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Συσκέψεις, εξορμήσεις και πικετοφορίες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και με συσκέψεις, οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, μεταφέρουν καθημερινά στους εργαζόμενους το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότερα σωματεία καλούν σε συμμετοχή και προετοιμάζουν την παρουσία τους στο συλλαλητήριο. Ανάμεσά τους, η ΠΟΕΕΠ, η οποία οργανώνει και προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ., στο περίπτερο των απεργών της «Coca Cola» (Τσιμισκή με Αριστοτέλους), το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης.

Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη δράση των Σωματείων στους χώρους δουλειάς, εξελίσσεται και η δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές. Χτες οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης και Ευόσμου, πραγματοποίησαν πικετοφορίες προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου του Σαββάτου. Πικετοφορίες προγραμματίζουν επίσης: Αύριο Πέμπτη 4/9, η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας, στις 7.30 μ.μ., από την Αγία Βαρβάρα και η Λαϊκή Επιτροπή Ε' Διαμερίσματος, στις 7.30 μ.μ., από τη συμβολή των οδών Μπότσαρη με Παπαναστασίου. Την Παρασκευή 5/9, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, στις 7.30 μ.μ., από τον πεζόδρομο.

Λεωφορεία από Μακεδονία - Θράκη

Στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ συμμετέχουν οι τοπικές Γραμματείες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΠΑΜΕ. Για τη μετακίνηση των διαδηλωτών, προγραμματίζεται να αναχωρήσουν πούλμαν από τα εξής σημεία: Αλεξανδρούπολη, 1 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο, Κομοτηνή, 1.30 μ.μ., Μακεδονίας 2 και Δημοκρίτου, Ξάνθη, 2 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Καβάλα, 2.30 μ.μ. Δημοτικός Κήπος, Δράμα, 2.30 μ.μ. κεντρική Πλατεία. Επίσης:

-- Γενική Συνέλευση για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο και για την οργάνωση των αγώνων το επόμενο διάστημα, διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

-- Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. του Σαββάτου, από το τέρμα της οδού Βενιζέλου (κάτω από τον Αγιο Αχίλλειο).

-- Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Νάουσας. Η αναχώρηση για το συλλαλητήριο θα γίνει στις 4 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο.

Τέλος, κινητοποίηση στην Εφορία, σήμερα στις 8 το πρωί, πραγματοποιεί η ΠΑΣΕΒΕ Ξάνθης, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη φοροεπιδρομή, τις κατασχέσεις και τη στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία

Σήμερα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, προκειμένου να καταλήξει το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα. Το σχέδιο δράσης θα συζητηθεί και θα επικυρωθεί στις 5 και 6 Σεπτέμβρη, στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, πίσω από τη ΧΑΝΘ), με τη συμμετοχή στελεχών από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη (11 π.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης), η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με τους άλλους φορείς της Κοινωνικής Συμμαχίας (ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ) θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Πρόγραμμα δράσης και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος και των συνδικάτων το επόμενο διάστημα, μπροστά στις εξελίξεις».

Αναλώνονται σε διαπιστώσεις και στηρίζουν τους ενόχους

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης από την αύξηση της ανεργίας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 50%, αλλά και της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της απλήρωτης δουλειάς, περιέγραψαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες ενόψει των κινητοποιήσεων για τη ΔΕΘ.

Ολοι τους αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις, όμως άφησαν ανέγγιχτη την αιτία που γεννά τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκαν για την εξαφάνιση της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού (μόνο στην Κεντρική Μακεδονία χάθηκαν 83.000 θέσεις εργασίας), για το κλείσιμο των εργοστασίων της Βιομηχανίας Ζάχαρης, για τις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν είπαν ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν αφετηρία και συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και των μονοπωλίων, την οποία στηρίζει και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, καλλιεργώντας αυταπάτες για «αλλαγή πολιτικής» και «άλλο μείγμα διαχείρισης».

Οπως η ΓΣΕΕ, έτσι και οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, έδειξαν ως ένοχο τα μνημόνια κι έβγαλαν λάδι τους καπιταλιστές και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚ Θεσσαλονίκης έδωσε με σαφήνεια δείγμα του ρόλου που παίζει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός: Μιλώντας για τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις και το «υψηλό ενεργειακό κόστος», εμμέσως δικαιολόγησε τις μειώσεις προσωπικού και μισθών στο όνομα να παραμείνουν ανοιχτές. Ομοίως, έβγαλε λάδι τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας για τον ΟΛΘ ότι «μπορούμε να δούμε συνέργειες, όμως να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο» και για την ΕΛΒΟ ότι αποτελεί «θετική εξέλιξη» το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, που φέρονται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον...

Συγκεντρώσεις το Σάββατο και στην Αττική

Το Σάββατο, 6 Σεπτέμβρη, μέρα του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής καλούν το λαό σε συγκεντρώσεις, στα εξής σημεία:

  • Οι Λαϊκές Επιτροπές Δήμου Αθηναίων - Γαλατσίου, στην Ομόνοια, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου, στην πλατεία Συμιριώτη, στις 10.30 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Χαλανδρίου, στην πλατεία Αγ. Νικολάου, στις 10.30 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Βορείων Προαστίων, στο σταθμό του ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, στις 10.30 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 10 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στην πλατεία Δαβάκη, στις 10 π.μ.
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Ελληνικού, στη Γούναρη και Κύπρου, στις 10.30 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, στην πλατεία ΗΣΑΠ, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Κορυδαλλού, στην πλατεία Δαβάκη, στις 11 π.μ.
  • Το Εργατικό Κέντρο και η Λαϊκή Επιτροπή Λαυρίου, στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Παιανίας - Κορωπίου, στην κεντρική πλατεία, στις 7 μ.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, στη Θηβών και Ιερά Οδό, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου, στο Παλατάκι, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, στην κεντρική πλατεία, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης, στην πλατεία Ηρώ, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, στην πλατεία Αγίου Βλάση, στις 11 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ανω Λιοσίων, στην κεντρική πλατεία, στις 11 π.μ.
ΟΓΕ: Απαντάμε με δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που "υπόσχονται" τη συνέχιση της επίθεσης, εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες απαντάμε με την οργάνωση και την αγωνιστική δράση. Νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, μετατρέποντας τη συνταξιοδότηση σε άπιαστο όνειρο για τις εργαζόμενες. Η φοροαφαίμαξη εντείνεται ψαλιδίζοντας κι άλλο το ήδη λειψό εισόδημα των οικογενειών μας. Η ανεργία παραμένει στα ύψη και χιλιάδες άνεργες "χαρίζονται" στις επιχειρήσεις σαν τζάμπα εργαζόμενες, μέσα από τα προγράμματα κυβέρνησης και ΕΕ για την ανακύκλωση της ανεργίας. Χιλιάδες μητέρες προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να στείλουν στον παιδικό σταθμό το παιδί τους, ακόμα κι όταν βρίσκουν θέση φορτώνονται δυσβάσταχτα τροφεία και πληρωμές.

Στην αντιλαϊκή πολιτική απαντάμε με την ενίσχυση της πάλης για κάθε ένα από τα οξυμένα προβλήματα. Με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλες και όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Απαντάμε με τη δική μας Λαϊκή Συμμαχία, δίπλα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, με την κοινή πάλη που φέρνει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ