ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ»
Αντιλαϊκή προσαρμογή στην πολιτική της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και κατά άρθρο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και των ΑΝΕΛ, στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων υπουργείου Εθνικής Αμυνας», με το οποίο επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, θέτοντας ως κριτήριο για τη σύναψη των συμβάσεων «την ανάδειξη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας». Επιπλέον, «εκκαθαρίζει» συμβάσεις Αντισταθμιστικών που εκκρεμούν, συνάπτοντας με τους επιχειρηματικούς ομίλους εξοπλιστικών προγραμμάτων που δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους, νέες συμβάσεις που περιέχουν λιγότερα Αντισταθμιστικά, με την προσδοκία ότι έτσι θα καταφέρει να εισπράξει ένα μέρος των οφειλομένων.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος: «Με την ψήφιση του νέου νόμου θα προκύψουν νέα προγράμματα συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων εκτιμώμενου ύψους τουλάχιστον 178 εκατ. ευρώ». Διαφορετικά, ισχυρίστηκε, «θα καταστεί αμφίβολη η είσπραξη του ποσού των ποινικών ρητρών ύψους 71 εκατ. ευρώ από τις ληγμένες συμβάσεις, ενώ επιπλέον θα προκληθεί εμπλοκή με μακρές δικαστικές διαμάχες, με αβέβαια αποτελέσματα και σημαντική οικονομική επιβάρυνση του ΥΠΕΘΑ».

Να σημειωθεί ότι, παρά το αίτημα του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, δε δόθηκε από το ΥΠΕΘΑ κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για το ποιες είναι οι «εκκρεμείς» συμβάσεις.

Συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας παρά τις τεράστιες δυνατότητες

Το ΚΚΕ καταψήφισε στο σύνολό του το νομοσχέδιο, φέρνοντας στο επίκεντρο της συζήτησης την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, τα ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς από τη δράση του ΝΑΤΟ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα: «Το ζήτημα είναι να συμφωνήσουμε, πρώτον, στο ποια είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η δική μας η θέση είναι ότι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι, αποκλειστικά, να προστατεύουν τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τελεία.

Στο Αφγανιστάν τι ακριβώς κάνουν οι αξιωματικοί που είναι εκεί, προστατεύουν τα σύνορα της χώρας; Οταν παρέχουν τις οποιεσδήποτε διευκολύνσεις ζητούν το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και οι άλλοι, προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα; Οταν συγκροτείται ο ελληνικός στρατός, όχι με βάση τη δική του στρατηγική για την άμυνα της χώρας, αλλά και με βάση τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που είναι επιθετικοί, όταν φτιάχνει δυνάμεις ταχείας επέμβασης, όταν διαθέτει χιλιάδες Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, είναι για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Ποιος δημιουργεί όλη αυτήν την κατάσταση στην περιοχή; Ποιος τους έφτιαξε τους τζιχαντιστές; Ποιος τους εξόπλισε; Ποιος τους στήριξε και οικονομικά και με όπλα; Αυτοί δεν τους έφτιαξαν;

Ποιος αλλάζει τα σύνορα σήμερα στον κόσμο; Δεν είναι ο ιμπεριαλισμός; Δεν είναι το ΝΑΤΟ; Για να βάλει στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Και εκεί γίνεται σκοτωμός και με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις σήμερα.

Δεν έχει καμία θέση η Ελλάδα μέσα στο ΝΑΤΟ. Μέσα στο αίμα είναι βουτηγμένο. Δεν έχει προσφέρει τίποτα άλλο σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα σημείωσε: «Το ερώτημα είναι ένα: Γιατί συρρικνώνεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας, αυτή που υπήρχε έστω; Η Ελλάδα είχε τις δυνατότητες να αναπτύξει την αμυντική βιομηχανία, είχε και έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστια τεχνογνωσία και πολύ εξειδικευμένο προσωπικό και καλά εκπαιδευμένο να καλύψει σοβαρές ανάγκες πουν αφορούν την άμυνα. Τι συνέβη, λοιπόν; Αυτά όλα υποτάσσονται πλέον σ' αυτό που λέγεται "ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας". Που λέει ότι θα συγκεντρωθεί στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και την Ιταλία, πιθανώς αν παίξει μέσα και η Βρετανία και όλοι οι υπόλοιποι θα είναι υπεργολάβοι».

Προσπάθεια κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ να «θολώσουν» τη στρατηγική τους ταύτιση

Η συζήτηση, εξάλλου, έδωσε αφορμή για νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, όταν στην πραγματικότητα και οι μεν και οι δε έχουν «κορόνα» στο κεφάλι τους τη λυκοσυμμαχία, αφού η συμμετοχή σε αυτήν αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, αφού πρώτα επιχείρησε να θολώσει αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική σύγκλιση, ισχυριζόμενος ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι ότι πρέπει «να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση», στη συνέχεια προσπάθησε να τα «μαζέψει», λέγοντας διάφορα αμίμητα, όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί, δε θα το διαλύσει όμως εκείνος, αλλά πάντως... πρέπει να διαλυθεί!

Ο Θ. Παφίλης σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Θ. Δρίτσα σημείωσε: «Εμείς λέμε "έξω από το ΝΑΤΟ" και το λέγαμε πάντα. Τώρα κάποιοι άλλοι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους μέσα στη Βουλή, διότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να λέει "Εξω από το ΝΑΤΟ", αλλά ο κ. Τσίπρας και στην τηλεόραση και στα χαρτιά είπε: "Θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ". Πρόκειται για δήλωση που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν τις εκλογές του Μάη καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του στα μονοπώλια».

Τροπολογία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στο νομοσχέδιο εντάχθηκε τροπολογία, με την οποία οι εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι εδώ και περίπου 5 χρόνια είναι απλήρωτοι, μπορούν μεν να πιάσουν δουλειά για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, όμως θεωρούνται εργαζόμενοι ξεχωριστής εταιρείας, της ΕΤΥΕ! Αυτό σημαίνει ότι, εκτός των άλλων, δεν πρόκειται να πάρουν φράγκο από τους ιδιοκτήτες του ναυπηγείου (αραβογερμανικά μονοπώλια) από τα όσα τους οφείλονται!

Καταγγέλλοντας την τροπολογία, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη ανέφερε: «Φέρνετε σήμερα, για να καλύψετε τρύπες του νομοσχέδιου, τροπολογία η οποία αποκόπτει πλήρως τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού από τα δικαιώματα τα οποία έχουν αποκτήσει με τη σκυλίσια τους δουλειά από τα ΕΝΑΕ».

Τροπολογία για τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τους αναγνωρίζει ως εργαζόμενους του ναυπηγείου, όμως όπως σημείωσε η Λ. Κανέλη δέχεται «την καινούργια μορφή ευρωπαϊκών σχέσεων που αφορά σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, την ελαστικοποίηση των σχέσεων». Αναφέρεται στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το ΠΝ δύναται να συνεργαστεί με τρίτους εργαζόμενους (....) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου»!


Εκδηλώσεις τιμής για τους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Από την εκδήλωση στον Πλαταμώνα
Από την εκδήλωση στον Πλαταμώνα
Εκδηλώσεις τιμής για τους μαχητές και τους πεσόντες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μια σειρά οργανώσεις του ΚΚΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για τους πεσόντες στη μάχη του Τσαλ Νταγ

Την Κυριακή 31/8 η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργάνωσαν εκδήλωση στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας, στη μνήμη των πεσόντων ΕΛΑΣιτών στη μάχη του Τσαλ Νταγ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 με την ανάγνωση του όρκου του μαχητή του ΔΣΕ από μέλη της ΚΝΕ. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Θανάσης Θεοδοσιάδης, μέλος του ΠΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και μουσική εκδήλωση με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.

Για τα 70χρονα από την απελευθέρωση του Διδυμότειχου

Μια μέρα πριν, το Σάββατο 30/8, η Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμότειχου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Διδυμότειχου (29 Αυγούστου 1944) από τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στους Μολάους Λακωνίας
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στους Μολάους Λακωνίας
Η εκδήλωση έγινε στο χώρο που οι ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εκτελούσαν τους αγωνιστές της λευτεριάς και έχει στηθεί μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το πρωί της Κυριακής, έγινε πολιτικό μνημόσυνο στο κοιμητήριο της Ορεστιάδας στη μνήμη του αντιστασιακού αγωνιστή Σταύρου Σαμούρη, που έχασε τη ζωή του την τελευταία μέρα της κατοχής.

Στη μνήμη του Μανώλη Σταθάκη

Την Παρασκευή 29/8 διοργανώθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή αντισυνταγματάρχη του ΔΣΕ Μανώλη Σταθάκη, διοικητή του Αρχηγείου Αργολίδας - Κορινθίας του ΔΣΕ. Συμμετείχαν μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, συγγενείς του Μ. Σταθάκη, παλιοί αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

H εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στη θέση Γκαγκανιά Μολάων, όπου, στις 27 Απρίλη του 1944, λόχος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη εξόντωσε σε ενέδρα το Γερμανό στρατηγό Κρεζ, διοικητή των στρατευμάτων Νότιας Ελλάδας.

Ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Μονεμβασιάς από τον Γραμματέα της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο, ο οποίος παρουσίασε πτυχές της ηρωικής αγωνιστικής πορείας του υποδειγματικού κομμουνιστή ηγέτη Μανώλη Σταθάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ