ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ενεργότερη «ανάμειξη» εξετάζει η Βρετανία
  • Είναι πιθανό να εξοπλίσουμε και να εκπαιδεύσουμε Κούρδους πολιτοφύλακες, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον
  • Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπέιρντ, επισκέφτηκε το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά συνοδεύεται από Κούρδους «Πεσμεργκά» κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά συνοδεύεται από Κούρδους «Πεσμεργκά» κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ
Καθώς η δράση των «τζιχαντιστών» προσφέρει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων, κάθε δύναμη μελετά τον τρόπο που θα στηρίξει με τον καλύτερο τρόπο τις δικές της αξιώσεις σε συνθήκες όξυνσης των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διεργασιών, ακόμα και ανακατατάξεων σε μια σειρά «στρατόπεδα».

Τα σχέδια του Λονδίνου να «εμπλακεί» ακόμα πιο ενεργά στην «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) επιβεβαίωσαν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα και εξετάζουμε ενεργά αν θα τους εξοπλίσουμε εμείς οι ίδιοι και αν μπορούμε πιο άμεσα να εκπαιδεύσουμε τους Κούρδους πολιτοφύλακες. Ηδη έχουμε ένα ρόλο εκεί αλλά μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «ITV». Μέχρι σήμερα, η χώρα του έχει πάρει μέρος στη ρίψη «ανθρωπιστικής» βοήθειας, την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης στους Κούρδους αλλά και τη μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ.

Στο Ιράκ, χτες, ολοκληρώθηκε διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπέιρντ. Ο Μπειρντ, του οποίου το ταξίδι ήταν ένα «καλά φυλαγμένο μυστικό», σύμφωνα με καναδέζικα ΜΜΕ, υποσχέθηκε βοήθεια 15 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ επισκέφτηκε και την Αρμπιλ του ιρακινού Κουρδιστάν για να σφίξει το χέρι Κούρδων «Πεσμεργκά».

Την ίδια στιγμή, σε κοινό τους άρθρο, Κάμερον και Μπαράκ Ομπάμα επιλέγουν να επισημάνουν πως οι δυο χώρες θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο «παγκόσμιου χωροφύλακα» και υπογραμμίζουν: «Αν οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι θα μας αποδυναμώσουν οι απειλές τους δε θα μπορούσαν να είναι πιο λάθος. Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική δε θα πτοηθούν από τους βάρβαρους δολοφόνους». Τα παραπάνω επισημαίνονται καθώς μέρα με τη μέρα δυναμώνει το κλίμα που διαμορφώνουν αστικά επιτελεία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με ολοσέλιδα ρεπορτάζ και αναλύσεις για την «παγκόσμια απειλή» που συνιστούν οι «τζιχαντιστές» και εκτιμήσεις για πιθανές νέες επιθέσεις, εν όψει και της συμπλήρωσης 13 χρόνων από τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Νέα Υόρκη το 2001, που τότε έστρωσαν το έδαφος για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζονται δηλώσεις αξιωματούχων δυτικών και όχι μόνο κυβερνήσεων για πιθανό χτύπημα ισλαμιστών στη Βόρεια Αφρική ή και τη Μέση Ανατολή (πολλοί αναφέρουν ως πιθανό στόχο πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας), με αφορμή και την κλοπή (εδώ και ένα μήνα) 11 αεροσκαφών στη Λιβύη. Αλλωστε και στη συγκεκριμένη χώρα οι ένοπλες συγκρούσεις και η ένταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, με ανάμειξη και ισλαμιστικών οργανώσεων, έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την «ανησυχία» των ιμπεριαλιστών και επισημάνσεις για την ανάγκη «επέμβασης», ακόμα και στρατιωτικής.

Συνεχείς διεργασίες

Στο μεταξύ, ένοπλοι του «ΙΚ» εμφανίστηκαν προχτές σε βίντεο από κατειλημμένη αεροπορική βάση στη Συρία να απευθύνουν απειλές και στη Ρωσία, εξαιτίας της στήριξης που έχει προσφέρει στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Πούτιν, ερχόμαστε» φέρονται να λένε, δείχνοντας αεροσκάφη και προσθέτοντας: «Αυτά εδώ είναι τα αεροσκάφη που έστειλες στον Ασαντ και με τη βοήθεια του θεού θα σου τα στείλουμε πίσω... Να το θυμάσαι αυτό, με τη βοήθεια του θεού θα απελευθερώσουμε την Τσετσενία και τον Καύκασο, ο θρόνος σου ήδη τρέμει», λέει. Ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας πως «όποιος τολμά να πιάσει στο στόμα του όνομά του Προέδρου μας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα καταστραφεί επί τόπου».

Προχτές ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι Βρετανία και Τουρκία (που έχει στηρίξει πολλαπλά ισλαμιστικές οργανώσεις όπως το «ΙΚ») συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του «ΙΚ», αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης απέδωσαν σχετικούς δισταγμούς στην Αγκυρα, εξαιτίας προβληματισμών για τις ευρύτερες συνέπειες που μπορεί να έχει στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα την ενίσχυση του ρόλου των Κούρδων.

Μέσα σε όλα αυτά, πυκνώνουν και οι «παραινέσεις» για επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας στο εσωτερικό του Ιράκ, στο φόντο και της κριτικής που εδώ και καιρό δέχεται η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι για κακούς χειρισμούς και λανθασμένη μεταχείριση των σουνιτών, σε μια προσπάθεια η αναζοπύρωση του πολέμου στη χώρα να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων και όχι ως «καρπός» των ανταγωνισμών για τον έλεγχο του τεράστιου πλούτου της περιοχής.

Βλέπουν «απειλές» σε μια σειρά χώρες

Χτες, δυνάμεις του «ΙΚ» απήγαγαν περίπου πενήντα άτομα από το χωριό Ταλ Αλι στην επαρχία Κιρκούκ του Βορείου Ιράκ, μετά από το κάψιμο σημαίας της οργάνωσης και επίθεσης σε μια από τις στρατιωτικές θέσεις της, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι φρικαλεότητες του «ΙΚ» σε βάρος του άμαχου πληθυσμού χρησιμοποιούνται καθημερινά από την αστική προπαγάνδα, ενώ, πλέον, εντοπίζονται καθημερινά «απειλές» από «τζιχαντιστές» σε όλο και περισσότερες χώρες.

Στο Ισραήλ, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως το «ΙΚ» και η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπντάλα Αζαμ» εντάσσονται στη λίστα με τις παράνομες οργανώσεις. «Το μέτρο αυτό επιτρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον των οργανώσεων αυτών, όσων τις υποστηρίζουν και τις χρηματοδοτούν», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και εξηγείται ότι η απόφαση ήρθε μετά «από τις συστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απειλής των «τζιχαντιστών» και «παίρνουν θέση εναντίον των τρομοκρατικών απειλών κατά της περιοχής μας και του κόσμου, κυρίως (κατά) των επικίνδυνων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που διαπράττουν) οι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ, τη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες, όπως (...) η Λιβύη».

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, συνελήφθησαν 17 άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης για εντοπισμό πολιτών που συμμετέχουν στις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ, στο πλευρό «εξτρεμιστικών τρομοκρατικών» ομάδων και οργανώσεων.

Στο Κόσσοβο, συνελήφθη ο ιμάμης του μεγάλου τεμένους της Πρίστινας, Σεφτσέτ Κρασνίτσι, και τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της στήριξης και προώθηση του ακραίου Ισλάμ. Στις 11 Αυγούστου, είχαν συλληφθεί 40 άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή ή προσπάθεια ένταξης σε οργανώσεις όπως το «ΙΚ» και η «Αλ Νούσρα».


Σχέδια για... «χαλιφάτο» και στη Νότια Ασία;

Νέες συζητήσεις και διεργασίες στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προκαλεί η ανακοίνωση που τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι έκανε ο ηγέτης της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, για τη δημιουργία παρακλαδιού της συγκεκριμένης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Νότια Ασία. Σε βίντεο διάρκειας 55 λεπτών, ο Αλ Ζαουάχρι δηλώνει ότι η νέα υπο-οργάνωση θα «υψώσει τη σημαία του τζιχάντ» (σ.σ. ιερού πολέμου) στην περιοχή και θα πολεμήσει για την αναγέννηση χαλιφάτου σε Μιανμάρ, Μπανγκλαντές και κάποιες περιοχές της Ινδίας.

Ακόμα, ισχυρίζεται ότι στόχος της θα είναι «να εξαλείψει τα τεχνητά σύνορα» μεταξύ των μουσουλμάνων της περιοχής, αλλά και «να αποκαταστήσει τον ισλαμικό νόμο και να επιβάλει τη σαρία του Αλλάχ σε όλη την ινδική υποήπειρο, η οποία ήταν μέρος των μουσουλμανικών εδαφών προτού ο άπιστος εχθρός την καταλάβει, την τεμαχίσει και την χωρίσει». Η νέα οργάνωση θα ονομάζεται «Καεντάτ αλ Τζιχάντ» («Η "Αλ Κάιντα" σε Ιερό Πόλεμο στην Ινδική Υποήπειρο») και ηγέτης θα είναι ο Πακιστανός Ασίμ Ούμαρ.

Η προχτεσινή ανακοίνωση προκάλεσε «αναστάτωση» μεταξύ άλλων στα επιτελεία της ινδικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Ράχναθ Σινχ, φέρεται να συζήτησε με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών νέα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά και τον πρωθυπουργό.

Πάντως, οι διαρκείς... ανακηρύξεις «χαλιφάτων» (όπως και οι διακηρύξεις για τη δημιουργία τους) στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα διάφορες οργανώσεις σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή συνδέονται με την κλιμάκωση των ενδοαστικών αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανατροφοδοτώντας ταυτόχρονα τις υποσχέσεις για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» όπως οι ιμπεριαλιστές την εννοούν και υπερασπίζονται ώστε να προωθήσουν σχέδια υπέρ της μιας ή της άλλης μερίδας μονοπωλίων. Η αναζωπύρωση της δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων μαρτυρά μεταξύ άλλων και ένταση των προσπαθειών να αποπροσανατολιστούν τα λαϊκά στρώματα σε χώρες με ισχυρό το μουσουλμανικό στοιχείο και να ενσωματωθούν στα αντιλαϊκά σχέδια της μίας ή της άλλης μερίδας των κυρίαρχων τάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ