ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Αντιδράσεις για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου

Την έντονη διαμαρτυρία του, με αφορμή τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος του Νέου Οργανισμού του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς - παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και τρία χρόνια με διαρκή υπομνήματα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση - «η αρχαιότερη Υπηρεσία του ελληνικού κράτους αλλάζει δομή, όταν ο προηγούμενος Οργανισμός θεσμοθετήθηκε μόλις το 2003, και δεν έχει αποτιμηθεί καν η λειτουργία του».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ρίχνει βάρος στην αρχαιολογική έρευνα, εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ταυτόχρονα: Συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014, στο βωμό της "οριζόντιας μείωσης δομών" κατά 40% που ζητάει η τρόικα και το ΥΔΜΗΔ».

Για το συγκεκριμένο θέμα, το ΥΠΠΟΑ απαντά ότι «η νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων που συγκροτείται στο νομό Σερρών ενισχύεται και διευρύνει τις αρμοδιότητές της καθώς περιλαμβάνει πλέον όχι μόνο την εποπτεία των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και των Βυζαντινών που μέχρι τώρα υπάγονταν στην αρμόδια Εφορεία του νομού Καβάλας».

Ο ΣΕΑ επισημαίνει επίσης ότι ο Νέος Οργανισμός «εξαφανίζει από τα Μουσεία νευραλγικά Τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες. Ιδρύει πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού, μιας και εκεί, φαίνεται, δεν χρειάζεται να τηρηθεί η "μείωση των οργανικών δομών". Μία από αυτές, η "Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης" φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς! Καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις, σε ένα Υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο, προσπαθώντας να διαιωνίσει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Θέτει σε ομηρία όλους τους προϊστάμενους Διευθύνσεων και Τμημάτων (ακόμη και αυτούς που έγιναν Τμηματάρχες μόλις ενάμιση μήνα πριν!), αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και... ο Υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες Υπηρεσίες κατά το δοκούν»!

Τέλος, ο ΣΕΑ κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι «παίρνει την ευθύνη να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Κι όλα αυτά στο όνομα δήθεν της "εξοικονόμησης"».

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα

Το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ως καθιερωμένο ραντεβού, με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας, θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 20 Σεπτέμβρη. H ετήσια γιορτή των μικρομηκάδων που φέτος κλείνει 37 χρόνια ζωής, γιορτάζει ταυτόχρονα και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος. Ετσι, στο σύνολο των προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προφεστιβαλικών και των παράλληλων εκδηλώσεων, θα προβληθούν συνολικά 204 ταινίες. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό μέρος, 38 θα είναι φέτος οι ταινίες που επιλέχθηκαν να διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ, από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν, ανεξάρτητες στην πλειοψηφία τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόνο δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation.

Οι θεματικές που κυριαρχούν άπτονται της οικονομικής κρίσης και της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας είτε ως κεντρικός πυρήνας, είτε ως φόντο. Σταθερή θεματική αποδεικνύεται αυτή των διαπροσωπικών σχέσεων, των υπαρξιακών αναζητήσεων, της μοναξιάς και της 3ης ηλικίας, ενώ εμφανίζονται θέματα ταμπού, όπως ο παιδικός θάνατος, η πώληση βρεφών κ.λπ. Ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς σαφή θεματική, πειραματικής ή αντισυμβατικής αναζήτησης.

Το φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στην Πολωνία, στο πλαίσιο του οποίου, θα προβληθούν 18 πολωνικά φιλμ (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ) που προβλήθηκαν ή / και διακρίθηκαν σε Φεστιβάλ, στη χώρα τους και το εξωτερικό. Θα προβληθούν ακόμη οι πιο πρόσφατες ταινίες των σπουδαστών του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian της Κατοβίτσε.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, θα τιμηθούν τρεις σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου οι οποίοι θα παρευρίσκονται στη Δράμα: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς, ενώ στο διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει εικοσαετία, θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες.

Το Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους δίνει ραντεβού με το κοινό του το Σεπτέμβριο στη Δράμα και στα τέλη του Οκτώβρη (22-29/10) στην Αθήνα, όπου και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Δύο τελευταίες συναυλίες

Ο Παντελής Θαλασσινός με δύο συναυλίες, σήμερα Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα, στις 9 μ.μ. και την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ. στη «Μονή Λαζαριστών» στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνει τον κύκλο των καλοκαιρινών του συναυλιών. Μαζί του και πολλοί φίλοι του, στο Βύρωνα: Ο Γιάννης Κότσιρας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Γιάννης Νικολάου, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, η Νανά Μπινοπούλου, ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Αλέξανδρος Μπελλές. Και στη Θεσσαλονίκη: Γιώτα Νέγκα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Καζαντζής, Γιάννης Νικολάου, "Λαθρεπιβάτης", Σταμάτης Χατζηευσταθίου και η Νάνα Μπινοπούλου.

Θάλασσα κι αρμύρα, φως και νοσταλγία συνθέτουν το κάδρο της μουσικής παρουσίας του Παντελή Θαλασσινού, που με την κιθάρα του παίζει και τραγουδά, πάνω από δύο δεκαετίες για ακροατές τριών γενιών. Θα ερμηνεύσει γνωστές του επιτυχίες «Ανάθεμά σε», «Πόνος άπονος», «Σμυρναίικα τραγούδια», «Καράβια χιώτικα» «Ν΄ αγαπάς», τραγούδια από τις τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές «10 τραγούδια της Ελπίδας» και «Ανοιχτή ακρόαση», αλλά και τραγούδια που αγαπά. Οι φίλοι του θα τραγουδήσουν τραγούδια δικά του, συνεργασίες τους αλλά και από την προσωπική τους δισκογραφία.

Γκαλά όπερας στη μνήμη της Κάλλας

Με μεγάλο γκαλά όπερας την Κυριακή, 21 Σεπτέμβρη, στις 20.30, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, τιμά, η Εθνική Λυρική Σκηνή - σε συνεργασία με την «Εταιρία για το Κτίριο της Οπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης "Μαρία Κάλλας"» - τη μνήμη της «φωνής του αιώνα», της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου που σφράγισε με τη μοναδική της παρουσία τον κόσμο της όπερας και που φέτος συμπληρώνονται 37 χρόνια από το θάνατό της.

Η μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης ανήκει στον Λουκά Καρυτινό. Ερμηνεύουν, με αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω Ελληνες και ξένοι μονωδοί διεθνούς ακτινοβολίας: Αρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Ντανιέλα Ντεσσί, Ελενα Ξανθουδάκη και Νίκολα Ουλιβιέρι, ενώ συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε στα ταμεία του θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59) και στο www.nationalopera.gr, ενώ, από τις 8 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιείται και από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς).

Ποιητικές μνήμες της Μακρονήσου

Το ποιητικό ντοκιμαντέρ του Ελβετού κινηματογραφιστή Ολιβιέ Ζισουά «Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας» (2012) για τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου θα προβληθεί - παρουσία του σκηνοθέτη - στον αύλειο χώρο των Μουσείων Μακρονήσου και Αϊ - Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), στην Αθήνα, τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη, στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ